Petícia za vyšší počet miest v materskej škole Pliešovce

Kontaktujte autora petície

Záver z osobného stretnutia s riaditeľom ZŠ a MŠ v Pliešovciach po zápise detí do materskej školy

2016-06-02 18:17:48

Záver z rokovania s riaditeľom ZŠ a MŠ v Pliešovciach po zápise detí do materskej školy je, že všetky zapísané deti budú do škôlky prijaté.


rodičia z Pliešoviec

Zápis z osobného stretnutia s riaditeľom ZŠ a MŠ Pliešovce

2016-04-01 20:22:22

Zápis z osobného stretnutia konaného dňa 1.4.2016 k riešeniu požiadaviek obyvateľov obce Pliešovce na rozšírenie kapacity materskej školy v Pliešovciach  

Prítomní:  Mgr. Slavomír Matejka - riaditeľ ZŠ a MŠ v Pliešovciach     

                Ing. Dušan Vajda - zástupca obyvateľov obce podpísaných v petičnom hárku

1.      Bol prediskutovaný platný prevádzkový poriadok materskej školy v Pliešovciach platný od roku 2011, kde bolo konštatované, že momentálne schválená kapacita materskej školy potvrdená hygienikmi vo Zvolene je počet max. 56 zapísaných detí. Zo zákona nie je možné zapísať do materskej školy viac ako 56 detí, hoci reálne ju z rôznych dôvodov nenavštevujú všetky deti súčasne. (choroby, liečenie, dovolenka, atď.) Prijať dieťa do škôlky nad tento počet je protizákonné.  

2.      Je plánovaný dlhodobý projekt rekonštrukcie podkrovia materskej školy, kde by v týchto priestoroch mohla vzniknúť spálňa, prípadne trieda. Tento projekt je plánovaný financovať pomocou fondov, pokiaľ by fondy neboli úspešné, obec Pliešovce s touto rekonštrukciou počíta s výhľadom 2 rokov. V tomto prípade by sa terajšia kapacita škôlky zväčšila o max. 40 detí.    

3.      Krátkodobé, dočasné riešenie problému umiestnenia detí bolo riešené v spolupráci s obcou Pliešovce a základnou školou nasledovne:

-        1. variant – prenájom priestorov PDA alebo prerobenie priestorov vo vlastníctve obce Pliešovce (kultúrny dom, iné priestory). V tomto prípade by musela ZŠ a MŠ vytvoriť detašované pracovisko/triedu, ktorá spadá pod schválenie a zaradenie do siete škôl, kde na výnimku schválenie trvá 60 dní. Po udelení tohto povolenia je možné tieto priestory reálne využívať od najbližšieho rozpočtového roku, v tomto prípade od 1.1.2017

-        2. variant – vytvorenie priestoru v existujúcej škole/škôlke, kde priestor nepodlieha schváleniu. Po obhliadke škôlky pracovníci hygieny navýšenie počtu detí neschválili. Je možné z dôvodu nižšieho počtu žiakov základnej školy vytvoriť triedu pre deti predškolského veku priamo v jej priestoroch. Vyžaduje si to menšiu rekonštrukciu záchodov, úpravu triedy, kde by sa zväčšila kapacita materskej školy o max. 22 detí, úpravu prevádzkového poriadku základnej školy a školskej jedálne. Spolu s priestormi materskej školy by bola kapacita max. 78 detí. Túto triedu je možné otvoriť až od 1.9.2016.  

4.      Zástupkyňou riaditeľa školy pre MŠ naďalej ostáva Marta Kyseľová.  

5.      Súčasný počet detí v Pliešovciach narodených v danom roku:

-        2013 – 28 detí

-        2014 – 23 detí

-        2015 – 13 detí  

6.      Zápis detí do materskej školy  sa bude konať v súlade s VZN obce Pliešovce č. 112/2015, teda zápis detí do materskej školy pre nasledujúci školský rok sa určuje v termíne 2. máj - 16. máj na základe podania žiadosti zákonným zástupcom dieťaťa. Zápis sa koná v pracovných dňoch, v čase od 08:00 hod. do 15:00 hod. Deti budú zapísané v súlade s §28 a §59 Zákona 248/2008 Z.z. a Vyhlášky č. 306/2008 v znení vyhlášky č. 308/2009 Z.z. – to znamená, že na predprimárne vzdelávanie v materských školách sa prijíma spravidla dieťa od troch do šiestich rokov jeho veku; výnimočne možno prijať dieťa od dvoch rokov veku. Na predprimárne vzdelávanie sa prijíma dieťa, ktoré dovŕšilo šiesty rok veku a ktorému bol odložený začiatok plnenia povinnej školskej dochádzky alebo mu bolo dodatočne odložené plnenie povinnej školskej dochádzky. Na predprimárne vzdelávanie sa prednostne prijíma dieťa, ktoré dovŕšilo piaty rok veku, dieťa s odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky a dieťa s dodatočne odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky.  Z toho vyplýva, že zápisu sa môžu zúčastniť aj deti vo veku od 2 rokov. Každá žiadosť zákonných zástupcov bude prijatá a riadne zaevidovaná aj počas školského roka. Bude existovať možnosť podania žiadosti o prijatie dieťaťa aj elektronicky. Presné podmienky, žiadosti a ďalšie informácie o zápise budú uverejnené na internetovej stránke školy ( www.zspliesovce.edupage.sk ) po 15. apríli 2016.

Záver: Obec Pliešovce zastúpená starostom obce, ZŠ a MŠ Pliešovce zastúpená riaditeľom školy sa danému vzniknutému problému intenzívne venujú od nahlásenia daného skutkového stavu. Ich cieľom je zabezpečiť, aby každé dieťa a rodičia, ktorí potrebujú umiestniť svoje dieťa v materskej škole boli uspokojení. Zo strany rodičov je potrebné sa zúčastniť plánovaného zápisu v mesiaci máj 2016, na základe ktorého sa rozhodne o vytvorení novej triedy v priestoroch základnej školy. Problém nie je možné legálnou cestou vyriešiť skôr ako 1.9.2016, preto prosím rodičov o zhovievavosť a trpezlivosť.    

 

Zapísal: Ing. Dušan Vajda

Overil: Mgr. Slavomír Matejka


Ing. Dušan Vajda



Zdieľajte túto petíciu

Pomôžte tejto petícii získať viac podpisov.

Ako prezentovať petíciu?

  • Zdieľajte petíciu na svojej nástenke na Facebooku a v skupinách súvisiacich s témou vašej petície.
  • Kontaktujte svojich priateľov
    1. Napíšte správu, v ktorej vysvetlíte, prečo ste túto petíciu podpísali. Ak ľudia pochopia dôležitosť témy, je väčšia pravdepodobnosť, že petíciu podpíšu.
    2. Skopírujte a vložte webovú adresu petície do vašej správy.
    3. Odošlite správu prostredníctvom e-mailu, cez SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.