Petícia za vyšší počet miest v materskej škole Pliešovce

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií Petícia za vyšší počet miest v materskej škole Pliešovce.

matejka slavomir

#1 Stanovisko riaditeľa školy k uverejnenej petícii

2016-03-11 07:05

V súvislosti s uverejnením „Petície za vyšší počet miest v materskej škole Pliešovce“ , ktorá je  zdieľaná aj prostredníctvom sociálnej siete Facebook, považujem za potrebné pred podpísaním, či nepodpísaním tejto petície uverejniť nasledovné stanovisko:

Legislatívny rámec. Prijímanie detí do materskej školy upravuje § 59 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. V súlade s ustanovením tohto paragrafu, sa na predprimárne vzdelávanie v materských školách prijíma spravidla dieťa od troch, do šiestich rokov jeho veku, pričom výnimočne možno prijať dieťa od dvoch rokov veku. Tieto môžu byť do materskej školy prijaté vtedy, ak sú vytvorené vhodné materiálne, personálne a iné potrebné podmienky. Deti mladšie ako tri roky sa pri prijímaní nesmú uprednostniť pred staršími deťmi. Ich prijímanie je podmienené uspokojením žiadostí zákonných zástupcov detí vo veku od troch do šiestich rokov. Do materskej školy nemožno prijať dieťa mladšie ako dva roky a to ani na adaptačný pobyt alebo diagnostický pobyt. Na predprimárne vzdelávanie sa prednostne prijíma dieťa, ktoré dovŕšilo piaty rok veku, dieťa s odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky a dieťa s dodatočne odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky. Tieto podmienky môžeme nazvať aj zákonnými podmienkami. Tieto zákonom stanovené podmienky musia dodržiavať riaditelia všetkých materských škôl (bez ohľadu na ich zriaďovateľa), ktoré sú zaradené v sieti škôl a školských zariadení. Počet detí, ktoré môžu byť do materskej školy prijaté závisí od kapacitných možností konkrétnej materskej školy. V našej materskej škole nie je možné navýšiť kapacitu. Tá je stanovená presne v Prevádzkovom poriadku MŠ Pliešovce a to maximálnym počtom detí 56. V súčasnosti neexistuje žiadna voľná miestnosť, ktorá by mohla slúžiť ako trieda v súlade s platnou legislatívou, čím by sa navýšila kapacita v materskej škole. Existuje však jeden projekt, ktorý spomeniem nižšie.

Obec už v dnešnej dobe dlhodobo zabezpečuje nadpriemerne vysoké percento prijatých detí. To sa pohybuje v rozmedzí 90 – 100%. To znamená priemerne 5 neprijatých detí ročne. Problematickým býva najmä prijímanie detí mladších než 3 roky a prijímanie v priebehu školského roka, keďže takmer vždy je naplnená kapacita materskej školy. Petícia hrubo zavádza v prvej vete, kde hovorí, že zastupuje občanov a - citujem: „hlavne rodičov detí v predškolskom veku“ – tu uvádzam, že požiadavky na prijatie „predškolákov“ sú VŽDY uspokojené na 100% (s výnimkou špeciálnych diagnóz, kde majú deti na základe odporúčania psychológov odporúčanú špeciálnu materskú školu). Tu je aj nutné pripomenúť, že zákon nehovorí o povinnosti absolvovania predškolskej výchovy.  

Ekonomické dôvody. Vytvorenie jednej novej triedy znamená vytvorenie približne 2,0 nových pracovných miest, čo znamená mzdové náklady približne vo výške 13.000,00 € a to bez odvodových nákladov. Takisto je potrebné počítať s čiastočným úväzkom upratovačky a navýšením prevádzkových nákladov.  

Napriek sympatickej snahe tvorcov petície ma mrzí, že sa nezúčastňujú zasadnutí obecného zastupiteľstva, rady školy, či rady rodičov, kde by zistili, že obec sa aktívne snaží o zmenu stavu, kvôli ktorému vznikla petícia. V poslednej dobe formou zapájania sa do zverejnených výziev na rekonštrukciu, či dostavbu materských škôl. Vízia nášho projektu je prestavba podkrovia v materskej škole na spálňu, čím by sa na prízemí uvoľnila jedna trieda. Tento projekt bol jednoznačne podporený pánom starostom a aj poslancami obecného zastupiteľstva, takže obec už v súčasnosti podporuje myšlienku na základe ktorej vznikla petícia.  

Verím, že uvedené fakty aspoň čiastočne osvetlili problematiku prijatia, či neprijatia dieťaťa do materskej školy. Hlboko si vážim, že za touto petíciou stoja aktívni rodičia, ktorým nie je ľahostajné vzdelávanie ich detí. No takisto tvrdím, že napriek tomu, že situácia u nás nie je ani zďaleka kritická, obec alebo škola venuje tejto problematike dostatočnú pozornosť a aktívne hľadá možné východiská.  

Mgr. Matejka Slavomír, riaditeľ školy

Ing. Dušan Vajda

#2 Re: Stanovisko riaditeľa školy k uverejnenej petícii

2016-03-11 08:43

#1: matejka slavomir - Stanovisko riaditeľa školy k uverejnenej petícii 

 Ahoj Slavo, petícia určite nie je tlakom na riaditeľa školy, skôr je to verejná mienka a potreba s tým niečo urobiť. Petícia vznikla ako podnet konkrétnych mamičiek detí, ktoré majú deti vo veku 2,5 - 3,5 roka, ktoré nemôžu umiestniť svoje deti v materskej škole v Pliešovciach z kapacitných dôvodov. Podobný problém majú aj v materskej škole v Sáse. Rodičia musia nastúpiť do práce a deti nemajú kam v mieste bydliska umiestniť.

Súhlasím s tebou, že sú to veľké finančné nároky na učiteľky a personál a taktiež na prevádzkovanie dalšej budovy alebo miestnosti, taktiež rozumieme tomu, že kapacita je maximálne využívaná. Tento problém určite nevznikol včera a ako píšeš v stanovisku každoročne sa do škôlky nedostane v priemere 5 detí. Čo majú robiť rodičia týchto deti?

Teší ma, že škola, obec, obecné zastupiteľstvo sa snaží tento problém riešiť, ale prestavba materskej školy je dlhodobý plán. Skôr si myslím, že mamičky chcú poukázať na rýchlejšie vyriešenie ich problému a najsť vhodné riešenie.

Pri osobnej debate starostu obce a mamičiek vyvstala požiadavka, že majú mamičky "niečo napísať".  Tak petícia je jedným z demokratických spôsobov vyjadrenia svojho názoru.

Verím, že ty ako šikovný riaditeľ školy, starosta obce, obecné zastupiteľstvo v krátkom čase vyriešite alebo aspon čiastočne uspokojíte požiadavky nespokojných mamičiek.

 

Ing. Dušan Vajda

 


Hosť

#3 Re: Re: Stanovisko riaditeľa školy k uverejnenej petícii

2016-03-11 09:06

#2: Ing. Dušan Vajda - Re: Stanovisko riaditeľa školy k uverejnenej petícii 

 Ahoj, vytvorenú petíciu nevnímam ako tlak (alebo lepšie povedané negatívny tlak), ale skôr sa zamýšľam, čo je reálne a čo nie. Umiestnenie detí do MŠ vo veku 2,5 roka je nesmierne problematické z viacerých hľadísk. Ja osobne zatiaľ nevidím inú možnosť, než je práve spomínaný dlhodobý plán rekonštrukcie priestorov.

Pre neprijaté deti (obzvlášť tie najmladšie) nevidím inú možnosť, než je starostlivosť prostredníctvom starých rodičov, prípadne platených opatrovateľov.

Situácia v Pliešovciach je veľmi dobrá oproti celoslovenskému stavu - osobne by som sa podpísal pod petíciu, ktorá by bola zameraná na celoslovenské merítko, nie na obecné. Tu by však tiež bola asi potrebná v prvom kroku zmena legislatívy, pretože predprimárne vzdelávanie nie je povinné.

Ako veľký prínos tejto petície pokladám, že zvýši záujem o túto problematiku a možno vznikne naozaj nový nápad, ako danú situáciu riešiť.

S.


Hosť

#4 Re: Re: Re: Stanovisko riaditeľa školy k uverejnenej petícii

2016-03-11 09:28

#3: - Re: Re: Stanovisko riaditeľa školy k uverejnenej petícii 

 Vychádzajme z toho, že tento problém už v Pliešovciach bol pred 30timi rokmi, vtedy bola vlna pôrodnosti našich rodičov. (okrem tejto škôlky bola trieda aj v PDA, v kantorskom byte, v byte na lesníckej ulici) Kapacita terajšej škôlky 56 detí vo veku od 3-6 rokov je dosť nízka. Určite vieme z evidencie obyvateľov koľko detí sa nám v obci narodí, prisťahuje. Od tohto počtu by sa mala odvíjať kapacita škôlky. Čo sa týka aktuálnej legislatívy verím, že si v tom doma oproti mne. Kedysi bola spálňa v škôlke aj triedou, dnes to asi nie je možné. Určite je legislatíva, ktorá hovorí o požiadavkách na novú triedu, vybavenie, atd... skôr by som sa v tomto hektickom politickom období snažil najsť vhodnú miestnosť, budovu, ktorá to splní a dočasne kým sa nezrekonštruje stará budova využíval jej priestory. Z praxe viem, že fondy a výzvy sa opäť rozbehnú až o cca 2 roky.

čo sa týka ekonomiky, tým, že rozšíriš kapacitu môžeš prijať aj mladčšie deti už od 2 rokov, tak ako hovorí legislatíva. Aby si naplnil kapacitu a využil pracovníkov naplno.

ďalšou z možností je dať vytvoriť v Pliešovciach súkromnú škôlku, z ktorov ale rodičia nemusia byť z dôvodu platenia spokojní.

Bol by som rád, keby si si našiel priestor na osobnú debatu, kde by sme celý problém rozdiskutovali. Pošli mi možné termíny na stretnutie.

Dušan


Hosť

#5 Re: Re: Re: Re: Stanovisko riaditeľa školy k uverejnenej petícii

2016-03-11 12:17

#4: - Re: Re: Re: Stanovisko riaditeľa školy k uverejnenej petícii 

 Samozrejme, rád sa stretnem. Aktuálne to bude pre mňa po sviatkoch.

Slavo


Hosť

#6

2016-03-11 13:28

ok, mne vyhovuje teda v piatok 1.4.2016 o 15:00 hod. v ZŠ v Pliešovciach.

Dušan