Petícia: Udržujte prísnu reguláciu a označovanie nových GMO!

Kontaktujte autora petície

Podpíšte Hromadnú pripomienku k stanovisku Slovenska o deregulácii nových GMO

2024-02-21 10:02:40

Vážený signatár petície,

v rámci legislatívneho procesu chceme Ministerstvu pôdohodpodásrstva a rozvoja vidieka SR predložit  pripomienku k ich pripravovanému stanovisku o deregulácii nových GMO. Pripomienku prosíme podpíšte do 25.2.2024  TU.  Pomôžte s jej šírením.

Petíciu doteraz Ministerstvo plnilo,  no touto hromadnou pripomienkou chceme stanovisko ministerstva v rámci bežiaceho pripomienkového konania viac sprísniť a doplniť o jasný záver odmietajúci dereguláciu nových GMO, v zmysle petície.Takýto jasný záver tam chýba.

Chceme, aby Slovensko v stanovisku jasne odmietlo uvoľňovanie pravidiel pre GMO,  čím by odmietlo uvoľňovanie  netestovaných a neoznačených GMO  na náš trh. Nové geneticky modifikované plodiny musia zostať regulované podľa súčasne platnej legislatívy.

Pod túto hromadnú pripomienku potrebujeme dostatočný počet podpisov občanov, aby bola akceptovaná.

S veľkou vďakou občianska iniciatíva Slovensko bez GMO

Občianska iniciatíva Slovensko bez GMO

OSLOVTE NAŠICH EUROPOSLANCOV A ZASTAVME UVOĽŇOVANIE NOVÝCH GMO

2024-01-31 08:52:15

Vážený signatár úspešnej petície  "Udržujte prísnu reguláciu a označovanie nových GMO!"

okrem národných ministerstiev, kam sme odovzdali petíciu, môžete osloviť aj našich europoslancov, aby  zastavili návrh na uvoľňovanie pravidiel pre nové geneticky modifikované organizmy-nové GMO. Pretože netestované a neoznačené GM potraviny sa môžu dostať na naše polia a taniere bez toho, aby sme o tom vedeli.

Návrh na derguláciu nových GMO bol žiaľ už schválený v ENVI výbore Europarlamentu a  na budúci týždeň hlasuje o ňom celý Europarlament.

Pripravili sme preto pre Vás jednoduchý formulár, ktorý po vyplnení základných údajov bude automaticky odoslaný všetkým europoslancom s výzvou na odmietnutie deregulácie nových GMO, tak aby sme ochránili našu slobodu výberu, zdravie a ŽP. Formulár nájdete tu: https://slovenskobezgmo.org

Zmenou krajiny, môžete napísať aj europoslancom z ostatných štátov EÚ.

Návrhom deregulácie nových GMO výrabaných novými genomickými technikami (NGT)  sa rušia kontroly bezpečnosti, vysledovateľnosť, označovanie produktov nových GMO, možnosť zákazu ich pestovania atď.

Ešte nie je neskoro, pomôžte to zastaviť. Ak budeme stáť spolu, Európsky parlament bude musieť počúvať. Formulár sám vygeneruje jednu z mnohých predpripravených správ pre europoslancov. Ak môžete, šírte ho. V prípade otázok nás kontaktujte.

NAŠA PETÍCIA MÁ ÚSPECH: Ministerstvo vyhovuje petícii a odmietlo uvoľňovanie pravidiel pre nové GMO. Zostáva nám veriť, že táto pozícia ministerstva  zostane rovnaká. Znamená  to, že naše spoločné aktivity sú cítiť a nie sú zbytočné, preto nesmieme poľaviť, ak nechceme nové GMO na našich poliach a tanieroch. Rozhodovať budú štáty EÚ a Europarlament. Žiaľ musíme konštatovať, že mnoho štátov a europoslancov s dereguláciou nových GMO súhlasí. Slovensko musí by proti.

S vďakou za spoluprácu a vašu pomoc
nezávislá občianska iniciatíva Slovensko bez GMO

PS: pre viac informácii si otvorte podklady k deregulácii nových GMO alebo www.slovenskobezgmo.org

Občianska iniciatíva Slovensko bez GMO -petičný výbor

MÁME PROBLÉM S GMO PETÍCIOU! Nedostatok podpisov.

2023-10-15 10:15:19
Vážený signatár petície "Udržujte prísnu reguláciu a označovanie nových GMO",

mrzí nás, že Vás opäť oslovujeme. Potrebujeme odovzdať petíciu a zabrániť, aby sa na Slovensko nedostali neregulované nové GMO. Petíciu ste už podpísali, no hrozí, že veľa podpisov bude neplatných kvôli nesprávne vyplneným a duplicitným údajom.

Budú nám tak chýbať podpisy k prekročeniu hranice 10 000 podpisov, aby Ministerstvu vznikla povinnosť petíciu riešiť a s nami prerokovať. Rovnako platí, čim viac podpisov tým väčšia sila petície a väčšia šanca na zmenu.

POMÔŽTE ZÍSKAŤ VIAC PODPISOV A CHRÁNIŤ SLOVENSKO PRED NOVÝMI GMO.

Sami na všetko nestačíme. Potrebujeme, aby ste okrem vášho podpisu pomohli získať šírením petície ešte viac podpisov (poprípade petíciu spropagujte na sietiach a emailami).

Je možné zbierať aj fyzické podpisy, hárky nájdete na stránke www.slovenskobezgmo.org. Viditeľnosť petície môžete zvýšiť aj poplatkom, táto možnosť sa Vám ponúka priamo pri petícii.  V prípade záujmu o užšiu spoluprácu nás kontaktujte, každá ruka dobrá.

Medzitým naše ministerstvo ešte v lete nepatrične chválilo šokujúci návrh Komisie na uvoľnenie nových GMO, ktorým sa nové geneticky modifikované plodiny (nové GMO) vyrobené novými genomickými technikami (NGT) dostanú na naše polia a taniere bez bezpečnostných testov a  bez označenia tak, aby sme o nich ani nevedeli. Tak sa im nevyhneme, situácia je naozaj vážna. Európska komisia koná proti občanom EÚ. Slovensko musí hlasovať proti tomuto návrhu. Petíciou to chceme dosiahnuť.

Jedine spoluprácou je možné dosiahnuť výsledky, sami nič nezmôžeme.

Ďakujeme za pochopenie  a spoluprácu.

Organizátori petície.
PS: V predvolebnom AGRO-GMO dotázníku politické strany vyjadrili postoj ku GMO.

Organizátori petície

Zdieľajte túto petíciu

Pomôžte tejto petícii získať viac podpisov.

Ako prezentovať petíciu?

• Zdieľajte petíciu na svojej nástenke na Facebooku a v skupinách súvisiacich s témou vašej petície.
  • Kontaktujte svojich priateľov
    1. Napíšte správu, v ktorej vysvetlíte, prečo ste túto petíciu podpísali. Ak ľudia pochopia dôležitosť témy, je väčšia pravdepodobnosť, že petíciu podpíšu.
    2. Skopírujte a vložte webovú adresu petície do vašej správy.
    3. Odošlite správu prostredníctvom e-mailu, cez SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.