Vyhlásenie k aktuálnej situácii v ECAV na Slovensku

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií Vyhlásenie k aktuálnej situácii v ECAV na Slovensku.

Členka CZ v MYS

#376

2014-11-18 19:58

 


Občas zablúdim na túto stránku a bolí ma čo čítam. Kam smeruje naša cirkev, zabúdame, že slovo dokáže byť ostrejšie ako meč. Jeden druhého uráža, osočuje, rozširuje klebety, píše o ničím nepodložených veciach. Uvedomujeme si čo hovorí 8. Božie prikázanie? „Nevypovieš krivého svedectva proti svojmu blížnemu.“

Nechcem sa zastávať ani jednej ani druhej strany, predstaviteľov cirkvi máme mať v úcte.

Preto či patria k signatárom, alebo ich oponentom vážim si všetkých, boli právoplatne zvolení a rešpektujem to.  Iste majú na pamäti, že každý si raz budeme zodpovedať za svoje skutky.

 Chcem ale reagovať na posledné príspevky a použiť len zdravý sedliacky rozum, ktorý niekedy prispievateľom, mám taký pocit, chýba.

 Pisateľ príspevku 370 uvádza:

-  Má prenajaté auto, čítal pisateľ nájomnú zmluvu? Vie čo je jej obsahom, čo zahŕňa tých 600 €? Z vlastnej skúsenosti viem, že môžu byť rôzne nájomné zmluvy a prenajímatelia môžu zabezpečovať v nájomnom rôzne služby. Má pisateľ o tomto vedomosť?  Pokiaľ  nepozná základné fakty,  ako môže niečo také napísať ...vraj... neuvedomuje si, že poskytuje zavádzajúcu informáciu?

- Nezrušil regulované nájomné, pisateľ zabúda, že svojvoľne nikto nemôže zrušiť čo je dané zákonom a ten jasne hovorí kedy končí uplatňovanie regulovaného nájmu.

- Niekoľko násobne vyšší plat ako farári,  plat je vždy vyplácaný na základe nejakého predpisu, smernice, poriadku o odmeňovaní, záleží ako to má firma nazvané, ale vždy je tento predpis odsúhlasený a schválený.  Myslím si, že takýto predpis existuje aj v Reformate a plat je vyplácaný na základe tohto predpisu,... a ak pisateľ porovnával jeho plat a plat farára nezabudol pripočítať farárom k platu naturálne pôžitky?  Bývanie, elektrinu, kúrenie, vodu, milodary – to sú všetko príjmy, a nesmie sa na ne zabúdať.

Ja sa držím toho biblického „Hodný je pracovník svojej mzdy.“ (1 Tim, 5,18).

Alebo si pisateľ myslí, že kto pracuje na pôde cirkvi, či už v Reformate alebo GBÚ, aj keď iné zamestnanie nemá a pracuje na plný pracovný úväzok,  má pracovať zadarmo ? ? ?

Pred nedávnom som čítala vyjadrenia riaditeľa GBÚ a ako on musel obhajovať svoju mzdu či už na generálnom presbyterstve, Synode, alebo pred internetovou verejnosťou.

Nech sa každý zamyslí sám nad sebou, pracoval by bez nároku na odmenu? Každý predsa  rieši základnú existenčnú otázku z čoho bude žiť, či pracuje v cirkvi alebo štátnom či súkromnom sektore.

 Pisateľ príspevku 371 uvádza:

..toto je charakter dozorcu západného dištriktu! Mám to chápať tak, že charakter má iba ten, kto nevlastní žiaden majetok alebo ten kto ho z “opatrnosti“ prepisuje na rodinných príslušníkov?

Alebo je azda nový CPP, že cirkevným predstaviteľom a funkcionárom môže byť len ten, kto nevlastní žiadnu nehnuteľnosť?  V tom prípade nášmu cirkevnému zboru hrozí asi zánik, pretože všetci presbyteri, cirkevno-zboroví pracovníci na čele s duchovným vlastníme nehnuteľnosti a kto mal to šťastie a mal tetu v Amerike bez dediča v priamom rade,  ten ich vlastní oveľa viac a neviem či by sme našli niekoho v zbore čo nevlastní nič.

Zamyslime sa: používame rovnaký meter na všetkých? Nezdá sa mi.

Jedna strana využíva stránky EPST, kde v siahodlhých článkoch píše svoje subjektívne názory, využíva stránku  www.ecav.sk  kde píše „Ako je to naozaj“.

Aby som mohla zaujať správny postoj, vytvoriť si názor, potrebujem počuť obe strany.

Kde má možnosť vyjadriť svoj názor tá druhá strana?

Prečo nie je oslovená týmito médiami, aby sa mohla k napísanému ihneď vyjadriť, aby si čitateľ dokázal vytvoriť obraz a dokázal porovnať čo tvrdí jedna a čo druhá strana?

 Pisateľ príspevku 374 uvádza:

Pán Daniš by mal odstúpiť, aký má nato pisateľ dôvod, aký CPP porušil brat dozorca

keď má odstúpiť? 

Brata dozorcu a jeho rodinu poznám. Pracuje 20 rokov v cirkvi, najprv na GBÚ a potom na Reformate. Od detstva sa zapájal do diania v domácom cirkevnom zbore a senioráte. Z jeho konania si  mnohí môžeme brať príklad, nebudem to rozvádzať, lebo kto ho pozná vie aký je.

Pýtam sa, takíto ľudia majú odstúpiť z funkcií a takí, ktorí aby boli zvolení do cirkevnej funkcie (doteraz neboli členom žiadneho CZ)  urýchlene sa prihlasujú do CZ , spätne doplácajú cirkevnú daň, len aby splnili podmienku, že sú členmi ECAV?

Z prostredia v ktorom pracujem viem, že ak sú všetci jedného názoru, neposúva to ďalej. 

Rôznorodosť vôbec nie je na škodu,  práve naopak, jeden od druhého sa môžeme veľa naučiť,

často krát pri kompromisoch prídeme na riešenia, ktoré by nás inak nenapadli a v konečnom dôsledku sú veľmi dobré a prospešné.

Myslím, že takto by to malo fungovať aj v cirkvi, a nie, že ak má niekto iný názor ako ......

musí odstúpiť, treba ho očierniť, zdiskreditovať,  pripraviť o dobrú povesť, odstrániť,  lebo sa stáva  nepohodlný (príkladov je veľa a myslím že netreba menovať),  som presvedčená o čistom svedomí týchto ľudí , .... a preto „ Môžu zničiť všetok rod i majetok, vziať česť, hrdlo, dom, náš poklad nie je v tom; nebesá nám zostanú!“ (M.Luther)

 Aké hodnoty to teda uznávame?  Akým smerom to kráčame? Nemali by sme radšej kľaknúť na kolená a  prosiť Pána Boha, aby nám ukázal smer, aby sme čas, ktorý máme dokázali využiť  zmysluplnejšie ako písaním ... vraj toto ... vraj tamto a pod.

Nemali by sme prosiť Pána Boha aby nám dal silu vypočuť si aj druhú stranu,  aby sme hľadali a našli spoločné riešenia, ktoré budú  v prospech našej ECAV?

  . . . snažme sa, každý jeden z nás, správať a žiť podľa slov „Nedaj sa premôcť zlému, ale dobrým premáhaj zlé.“ (Rim 12,21)


Hosť

#377

2014-11-19 07:23

Vazena pani. Ak chce niekto pre cirkev dobre , tak sa na nej nebude obohacovat. Ak niekto vlastni majetok, nepotrebuje byvat v cirkevnom byte za regulovane najomne a pritom prenajima svoje byty .... Ktory sef vekkej firmy ma prenajate auto za 600 eur mesacne??? To kto tak hospodari??? Tak tu nehovorte, ze toto je koser. Pritom tu ma tento dotycny pan plne usta toho ako maju farari male platy. A on ma preco taky ? To kde je?ved toto nie je normalne. A je to jeho velka HANBA! Na toto netreba CPP , staci zdravy sedliacky rozum.


Hosť

#378 Re: Jaro

2014-11-19 07:52

#377: -  

 Vážený hosť. Je jasné, že píšete o niečom čomu asi ani sám nerozumiete. Asi to chce viacej informácii, čo nemáte a preto píšete komentáre plné hnevu a nenávisti. Gratulujem. Takto učí  Biblia k vzájomnej komunikácii.


Hosť

#379

2014-11-19 08:03

Napise to sam. Pan dozorca zrejme nepostupoval tak ako hovori. Nuz pekne reci. Vyciciaval cirkev.


Hosť

#380

2014-11-19 08:06

Pan Jaro. Doplnte si info Vy!


Hosť

#381 Re: Jaro

2014-11-19 09:22

#380: -  

 Ako viete, že má regulovaný nájom?


Hosť

#382

2014-11-19 09:46

Myslim, ze to bude vsetko zverejnene v blizkej buducnosti . Vsetky preslapy a nevyhodne zmluvy. Tieto vysledky setrenia uz nie su tajomstvom. 


Hosť

#383 376

2014-11-19 10:09

Uz davno som sa tak nepobavila. Tak hodny je pracovnik svojej mzdy. Viete aj na stranke ako dalej v ecav sustavne par fararov a aj ludia z myjavy si kopnu do GB a pracovnikov na GBU , ak ide o platy. Dufam, ze by ste sa tak zastali aj GB. Alebo vy viete posudit ktory pracovnik je hodny a ktory nie. Tak ak farari maju 400 eur plat a pan Danis 1200  bez odmien , auta a bytu za taky najom, potom dufam, ze sa par fararom otvoria oci!!!

Mišinová Ika

#384 Re:

2014-11-19 16:01

#373: -  

 Vážený pisateľ Vaša nenávisť k mojej rodine mi je zjavná. Nebudem sa vyjadrovať k môjmu švagrovi, vyjadrím sa ale k môjmu manželovi a synovi, pretože Váš komentár ma ranil. Môj manžel Boris Mišina, bratislavský farár nemal nikdy žiadne problémy s majetkom v Bratislave. NIKDY! Udavači sa veľmi snažili niečo vymyslieť, ale aj keď udávali prokurátor len konštatoval, že udania boli neoprávnené. Môžete písať čo chcete, dokonca aj myslieť si môžete čo chcete, v tom Vám nemám ako zabrániť, ale verte, že muž ako je Boris Mišina, je vzácny Boží služobník, čestný a láskavý. Vaše klamstvá, aj keď ich budete 10.000-krát opakovať sa nestanú pravdou. Mám plné oči sĺz a prepáčte, že Vás ostatných týmto zaťažujem.

Ďalší človek do ktorého ste si kopli je môj syn. Áno, je farárom už 13 rokov, z toho 11 v New Yorku. Práve pred rokom sa rozviedol. Neviete si ani predstaviť ako matku bolí keď sa niečo také stane v rodine. Neprajem to nikomu z Vás, naozaj nikomu. Po 14 rokoch sa jeho manželstvo skončilo a verte, že to ešte stále bolí a asi ani neprebolí. Od samého narodenia našich chlapcov sme sa modlili za to, aby im Pán Boh dal veriace manželky. Nikdy ma ani nenapadlo, že aj také manželstvo môže stroskotať. 
Ak tieto veci pokladáte za dôkaz, že pod Vyhlásením sú podpísaní lumpi, alebo inak skorumpovaní ľudia tak verte, že môj manžel Boris Mišina s ktorým žijem už 37 rokov môže s čistým svedomím pozrieť do očí komukoľvek z Vás.
Na stránke Ako ďalej .... som najčastejším prispievateľom z našej rodiny ja. Dokonca jediným. Ani moji synovia, ani môj manžel na aktivity tohto typu nemajú čas a ani chuť. Ak mi chcete napľuť medzi oči, nech sa páči. Poznáte moje meno a moje názory. Budem ale rada ak mi bude pľuť do očí človek, ktorý má aspoň toľko cti, že sa pod svoj príspevok podpíše.


Hosť

#385 Cirkevnicka

2014-11-19 16:45

Vazena pani Misinova.

 Prave preto, ze viete co je bolest, by ste mozno mohli zvazit aj Vy svoje prispevky na stranke Ako dalej v Ecav. Asi by som Vam to takto ja priamo nenapisala ako pisatel vyssie, ale pochopte aj nazory druhych. Myslim, ze vy a Vas synovec , ktory uraza , je ironicky a v podstate sam nic nedokazal mozno nie ste Vy ti najpovolanejsi kritizovat takymto sposobom. Ak budete administrator v tejto skupine , kde vacsina len pozera, co par ludi vymysla a produkuje, zvazte si, ci je toto hodne zeny farara a veriacej zeny . Ci aj Vasa nenavist je na mieste. A dalej ci aj Vas manzel trochu neprispel v situacii v Ba. Zijem tu dlhe roky a s kostolnym poriadkom to nie . Treba sa poucit a ist dalej. Nie len kricat, ze druhi robia zle a na sebe chyby nevidiet...

Mišinová Ika

#386 Re: Cirkevnicka

2014-11-19 17:06

#385: - Cirkevnicka 

 Opäť príspevok bez mena. Ak ste cirkevníčkou v Bratislave môžete ma kedykoľvek vyhľadať a povedať mi čo Vám na mne vadí. Ja nie som zodpovedná za to, čo píše môj synovec. Áno kritizujem nesprávne postupy, ale nemyslím si, že s nenáviťou. Môj manžel v Bratislave ak nepomohol tak určite neublížil. Možno by ste nemali počúvať len klebety, ale zaujímať sa aj o fakty. Necítim nenávisť, je to skôr smútok nad tým kam sa naša cirkev dostala. Tento komentár som napísala aj na stránku Ako ďalej ...   ak viete, že sa tam hlasuje o administrátorovi tak istotne ste aj členkou tej skupiny. Prečo nereagujete tam? Hanbíte sa za svoj názor? 


Hosť

#387 Cirkevnicka

2014-11-19 17:50

Pre Vas su fakty len to, co poviete vy.... ano , kam sme sa to dostali. Neprispievam na stranku z jedneho dovodu, nechcem s nou nic mat, je to najhlbsia stoka.

 

MI

#388 Re: Cirkevnicka

2014-11-19 19:25

#387: - Cirkevnicka 

 Sem zato pokojne prislievate, čo? Hlavne anonymne! No a fakty sú fakty a je jedno kto ich hovorí. Hlavne musia byť pravdou. Keď ste ale taká zásadová osoba môžete sa konečne podpísať na túto stránku, ktorú z neznámych dôvodov za stoku nepokladáte?


Hosť

#389

2014-11-19 19:43

Pani Misinova, Vase komenty su pod uroven. Napisat , ze mozete mi fukat do.... Nastastie ste to vymazali. Koncim s Vami diskusiu. Ja som sa ozvala, len ked ste tu zacali chrlit. Chyba Vam totizto sebareflexia. Pokojnu dobru noc

MI

#390 Re:

2014-11-19 20:32

#389: -  

 Vaše anonymné komentáre majú vysokú uroveň. S Vami som nediskutovala, Vy totižto neexitujete.

mako

#391 Re: Re:

2014-11-23 18:25

#390: MI - Re:  

 ale existuje


Hosť

#392 374 prispev zo stranky. Prispevok p . Kralika, ktory nespravil kapl skusky , tak nenavidi

2014-12-02 05:52






  •  



    Lukas Kralik Viete, keby bol problem len Klatik, tak to by sa este dalo vyriesit, ale ako mnohi pisu, ze cela groupa okolo neho je uz tak nakazena nenavistou a tou diabolskou ideou "hejluteranizmu", ze sa to uz ani nezmeni... cisty priklad je Gen. dozorca - zlaty ujko, ktoremu vsak narozpravali ako to ma byt, ako to bude dobre a uz sam implementeje tieto idei, to iste biskup ZD a dalsi... oni vsetci teraz uz maju svoju hejluteransku PRAVDU a len cistia "cirkev panovu" od nepravych luteranov... a este k tomu veria, ze je to dobre, veria, ze mozu podviest, oklamat, ohovorit atd... v MENE BOHA !!! Keby bol stredovek, uz by bola vacsina z nas vo vazeni a par by bolu uz upalenych 

     







  •  


Hosť

#393 Realista

2014-12-02 05:53

Ako napisal jeden pan na stranke- Spolok ukrivdenych tam nadava. Vystizne!!!


Hosť

#394 377

2014-12-13 22:01

S tym autom a nekalym hospodarenim reformaty je to fakt pravda. Dnes som sa dozvedel, ze auto mal pozicane za 600 eur mesacne na 5 rokov!!!!!!!! To znamena, ze za  5 rokov ho 2x splatil- jeho cena je cca 18000. Za 30 mesiacov zaplatil 18000, za dalsich 30 18000 a auto ani nie je vo vlastnictve Reformaty.takze ho vratime. To je aky tunel????? A za usami ma tam toho ajajaj. Ale pan dozorca ZD chce pre cirkev dobre , vraj. Tak po tychto zisteniach sa z toho mozme naozaj len zasmiat! 


Hosť

#395 Re: Host

2014-12-19 11:58

#375: -  

 Ubezpečujem anomneho priatela, ze take ambicie ako je post sefredaktora EPST nemám. Môžete spávať bez obáv...:-)

Ľubo Bechný


Hosť

#396 host

2014-12-19 12:45

velmi ma potesil clanok s predsedom synody a seniorom Muchom. dojimavy, hlboky, pokojny, uprimny. Az sa cloveku nechce verit, zeby mal milenky a rozbil vlastnu rodinu.


Hosť

#397

2014-12-19 13:51

Moze byt rozvedeny farar senior? Predceda synody uz neni.

nie-predseda synody

#398 predseda synody

2014-12-19 19:30

podla tohto dokumentu (vid pod cislom 53) ide o predsedu synody za ordinovanych. bud je predsedom synody alebo dany dokument z oficialnej stranky ECAV je vadny. http://ecav.sk/files/user/org_synoda_4.pdf

host s usmevom

#399 Re: Re:

2014-12-19 19:35

#357: andrea - Re:  

 ano, uz sa nemohli pozerat na to, ze zrazu nemozu len sprosto niekoho okrikovat, ale musia sami niest zodpovednost za svoje ciny. A neuniesli ani pohlad na to, ze zrazu sa niekomu dari, hoci dostal len 20% majetku a ti, co spravuju 60% majetku su v obrovskej strate. aj mna by z toho slo porazit