Oprava národnej kultúrnej pamiatky Levický hrad a hradby

Kontaktujte autora petície

Dobré správy z Levického hradu

2024-01-22 12:40:53

Dobrý deň, chcel by som vás všetkých pozdraviť z Levíc, z mesta pod hradbami. Nemôžem nezdielať radosť, že aj keď po turbolentnom období riadenia záchrany, pre niekoho len opravy, hradnej studne, bol múr odnovený a to zo stavu velmi zúboženého. Studňa bola obnovená nakoniec odborníkom, ktorý fakt vedel ako má pristúpiť k tejto rekonštrukcii. Prístup na severné hradné nádvorie je voľný a bezpečný bez obmedzení.

hrad_studna_jan2024.jpg

Druhá dobrá správa je, že tiež po dlhom období, po uvoľnení muriva z hradieb priamo pri ceste na ulici Hviezdoslavovej, sa začalo so záchranou hradby. Ide nakoniec podľa všetkého o dosť komplexnú rekonštrukciu. Uvidíme, v každom prípade je lešenie už pripravené. Rád vás budem informovať o novinkách na hradbách Levického hradu.

hrad_lešenie_január_2024.jpg

Všetky aktivity boli spustené po urgencii Tekovského múzea a Nitriansky samosprávny kraj ako jeho zriaďovateľ a majiteľ celého hradného areálu začal konať v zmysle jeho povinností a politickej vôle. Vždy to trvá, ale niekedy to trvalo až príliž dlho, až sa fakt neuvoľnilo nebezpečné množstvo muriva.

Držme si palce, aby tak dopadol aj JV bastión, priamo hraničiaci s parkoviskom za strednou školou. Je v dezolátnom stave.

JV_bastión.jpg

Hádam sa tak stane čoskoro. Zaslúži si to táto pamiatka. Momentálne si myslím, že sú na to najlepšie podmienky.

 

Pekný deň.

 

Denis

 


Mgr. Denis Marosy

Dobré správy z Levického hradu

2023-02-13 09:15:25

Dobrý deň,

chcel by som vás všetkých pozdraviť a informovať vás o novinkách z nášho hradu.

Ak niekto nepostrehol, myslím si že viacerí sme nepostrehli, ale na poslednom zastupiteľstve Nitrianského samosprávneho kraja sa odsúhlasili viaceré finančné príspevky na dotiahnutie potrebných projektových dokumentov ako aj na výskum na záchranu Dobovského kaštieľa. Je to veľmi dobrá správa, nakoľko sa VÚC NSK ako majiteľ snaží byť pripravený na čerpanie financií z EÚ. Vďaka patrí každému, kto považuje túto investíciu za potrebnú a efektívne investovanú, nakoľko môže priniesť obroské zmeny v našom meste. Verím, že táto aktivita jasne smeruje k dlho očakávanej realizácii rekonštrukcie a záchrany zrúcaniny na skalnom brale a Dobovského kaštieľa. Uvidíme ako dopadne studňa, nie niee to studňa s vedierkom a kľukou, a hradby, ktoré sú v dezolátnom stave.

Budem to sledovať a akokoľvek pomáhať našej dobrej informovanosti o tom, čo sa aktuálne deje s našim hradom.

 

S pozdravom,

 

Denis Marosy

Hrad_02_web.jpg


Mgr. Denis Marosy

Ďakujem, sme na konci!

2022-06-01 11:16:35

Dobrý deň,
všetkým podpísaným levičanom aj nelevičanom, ktorí podpísali online petíciu za prebudenie záujmu o záchranu Levického hradu, chcem poďakovať ako aj všetkým podporovateľom, hlavne predsedovi Levického Okrášlovacieho spolku Jožkovi Kubovičovi za pomoc pri propagácii a znova prebudení záujmu o podpis tejto petície.
Cieľ sme splnili.
Okrem toho, že petíciu odovzdáme do správnych rúk v Nitre, sme vzbudili pozornosť a záujem kompetentných, ktorí dokázali so situáciou s Národnou kultúrnou pamiatkou Levický hrad pohnúť vpred.
Dnes, po dlhých rokoch nezáujmu a odvracania očí od problematiky záchrany všetkých stavieb a budov pamiatky, sa hýbu veci vpred v podobe vypracovania nosnej Integrovanej územnej investície NSK v rámci nového programového obdobia na čerpanie priamych dotácii z EU, kde sa rekonštrukcia častí hradného komplexu dostala do popredných miest, čo znamená, ak financie pritečú z EU na kraj, tak táto investícia bude priamo podporená a realizovaná. Plus sa pohli ľady aj v súvislosti s realizáciou a plánovaním rekonštrukcie Dobóovského kaštieľa ako aj hradieb a bastiónov, ktoré sú v katastrofálnom stave. Vzniká plán kontinuálneho zabezpečenia financovania kontinuálnej rekonštrukcie častí hradného komplexu.
Čo viac dodať, len teraz dbať na to, aby tento cieľ bol aj splnený a aby záujem nás všetkých neutíchol. Bude ho treba, aby sme zas „nezaspali na vavrínoch“.
S úctou,
Denis Marosy


Mgr. Denis Marosy

Nazbierané podpisy online a v LIA Levice

2020-08-05 13:27:39

IMG_20200805_121000822.jpg

Úvodom tejto správy vás chcem pozdraviť a dúfam, že sa vám darí. Chcel by som touto cestou poďakovať všetkým, ktorí podpísali aj osobne petičné hárky, ktoré mi pomohli a umožnili umiestniť do Levickej informačnej agentúry dievčatá, za čo som im vďačný. Túto správu síce neuvidia tí, ktorí osobne podpisovali hárok, ale verím, že ho podpisovali s vedomím, že robia dobrú vec a dávajú najavo svoju vôlu, že chcú, aby sa s Levickým hradom začalo pracovať a začalo sa plánovať ako dopomôcť jeho záchrane pre ďalšie generácie levičanov, ktoré budú spoznávať históriu nášho mesta prostredníctvom návštevy tejto unikátnej Národne kultúrnej pamiatky.

Mojím cieľom je zabezpečiť minimálne 1000 hlasov, aby sme mali v rukách silnejší hlas a nie len môj, ktorý je len prepočúvaný pri akejkoľvek diskusii a debate o progrese pri riešení budúcnosti pamiatky. Doteraz sme nazbierali 766.

Problémom nie je len situácia ohľadom riaditeľa, je to komplexný problém zadania si svojich priorít Záchrana a následná premena hradu na atraktívne miesto pre návštevu, ktoré generuje zisky, medzi ne nepatria ani pri krajskej samospráve a ani pri samospráve mesta. Ako to zmeniť? Minimálne sa musia takéto kroky stať súčasťou stratégie pre rozvoj mesta v oblasti cestovného ruchu ako aj samotnej samosprávy a na základe toho sa dá pokračovať ďalej. Budem vás určite informovať ako pokračujem.

 

S pozdravom,

 

Denis Marosy

 

IMG_20200714_112034524_BURST000_COVER_TOP.jpgPridávam nedávny záber z hradného nádvoria. Bolo rušné a "plné (na naše pomery)" návštevníkmi. A to majú zakázané ísť na zrúcaninu, je to nebezpečné ísť pod "Krvavú" studňu. Jednoducho Levický hrad priťahuje pozornosť sám a to sme ešte nespravili poriadnu kampaň na jeho zviditeľnenie. Verím, že ak by sa viacero častí obnovilo a návštevníkom by sa umožnilo objavovať túto unikátnu pamiatku, zmenilo by to celkovú situáciu mesta, podnikateľov v centre a vôbec život mesta by sa obrátil o 180 stupňov.


Mgr. Denis Marosy

Levický hrad a Tekovské múzeum stojí pred dôležitou výzvou

2020-06-02 08:26:10

Dobrý deň, dúfam, že sa máte všetci fajn a tieto čudesné časy súčasné prežívate v pohode. Našou aktivitou počas uplynulého pol roka sme chceli zistiť záujem (nie len) občanov tohto mesta o znovu zatraktívnenie levického hradného areálu a vôbec zistiť, či máme podporu pre takúto aktivitu. Výsledok podpisov sa dá interpretovať viacerými spôsobmi. Cieľom tejto správy nie je hodnotenie tohto výsledku. Moju prácu v reálnej situácii, v ktorej sa táto jedinečná NKPčka nachádza, nebudem zanedbávať a budem pokračovať v práci za spustenie akýchkoľvek aktivít, ktoré by docielili výsledok a to je využívanie Levického hradu v oblasti cestovného ruchu ako top produkt v CR v meste Levice.

Veľmi aktuálnou témou týchto dní je ale situácia na pôde Tekovského múzea. Pán riaditeľ bol odvolaný a dosť nešťastným rozhodnutím bol zriaďovateľom múzea (VÚC NSK) „dosadený“ nový riaditeľ, ktorý vlastne len plní úlohu obsadenia miesta. V tejto súvislosti sa kolegovia z múzea postavili voči tomuto rozhodnutiu, aby zastával tento post takýto človek. Napriek tomu, že má za sebou dlhoročnú prácu v múzeu, je dosť poškvrnený predošlými prešľapmi a nie je to ani človek, ktorý by mal akékoľvek väzby k nášmu regiónu. Tento výsledok je možno aj trochu naša chyba, nakoľko sa nenašiel nikto, kto by tento post obsadil a bol by z našich kruhov. V tejto súvislosti vznikla petícia, ktorú som podpísal aj ja a mnoho ďalších nadšencov našej histórie a hlavne ľudí, ktorí chcú, aby sa aj hradný areál pohol k vytúženej rekonštrukcii. Nášľapne viaceré osoby, ktoré vybojujú možnosť opakovania voľby a možno sa po týchto udalostiach aj nájde adept, ktorý by fakt túto úlohu na seba zobral a zastupoval by nás ako našinec a nie cudzí človek mimo regiónu.

V tejto správe vám posielam linku na spomínanú petíciu a v prípade, že súhlasíte s tým, aby sa fakt našiel niekto, kto bude vedieť posunúť nie len múzeum dopredu, ale aj samotný hradný areál, tak prosím podpíšte petíciu a berme to ako prvý krok k tomu, aby nás začal zriaďovateľ múzea ako aj majiteľ NKPčky brať vážne. Ďakujem a zostávam s vami v spojení.  

S úctou, Denis Marosy

 

https://www.peticie.com/peticia_proti_nastupu_noveho_riaditea_tekovske_ho_muzea_v_lrviciach?u=3585558&s=72797675&utm_source=email

 

FOTO: VIDEOMAPPING by TRAKT na oslavách 700. výročia prvej písomnej zmienky o Levickom hrade

videomapping-levice-hrad-trakt-2018-17.jpg


Mgr. Denis Marosy

Levický hrad a aktivity na jeho záchranu

2019-11-15 15:26:16

Dobrý deň,

Veľmi pekne ďakujem za každý podpis a za váš čas, ktorý ste venovali procesu podpisovania. Ide nám o spoločnú vec a to pohnúť rekonštrukčné práce na významnej pamiatke.

Predstavujem vám stránku na sociálnej sieti Facebook, na ktorej sa dozviete o krokoch, ktoré som podnikol na dosiahnutie cieľu, ktorý som si stanovil. Prosím sledujte a lajkujte https://www.facebook.com/levickyhrad a buďte informovaní o tom čo sa deje ďalej s mojou iniciatívou. Budem rád ak zazdieľate ešte raz petíciu medzi vašich priateľov a známych, získali by sme ešte trocha viac podpisov a zvýšime tým vážnosť petície.

S pozdravom, aj pre všetkých zo zahraničia:)

Denis Marosy

P.S.: Vedeli ste, že Levický hrad má aj srdce? My sme ho objavili počas obhliadky hradnej pivnice s Dušanom! Tu si môžete pozrieť prehliadku pivnice, ktorú natočil pán z Českej rep. Je to človek, ktorý sa zaoberá objavovaním podobných miest. Linku na jeho ďalšie výpravy nájdete pod videom.  

37407802_254072091847360_7241856224503791616_o1.jpg


Mgr. Denis Marosy



Zdieľajte túto petíciu

Pomôžte tejto petícii získať viac podpisov.

Ako prezentovať petíciu?

  • Zdieľajte petíciu na svojej nástenke na Facebooku a v skupinách súvisiacich s témou vašej petície.
  • Kontaktujte svojich priateľov
    1. Napíšte správu, v ktorej vysvetlíte, prečo ste túto petíciu podpísali. Ak ľudia pochopia dôležitosť témy, je väčšia pravdepodobnosť, že petíciu podpíšu.
    2. Skopírujte a vložte webovú adresu petície do vašej správy.
    3. Odošlite správu prostredníctvom e-mailu, cez SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.