Petícia za zaradenie liečebného pobytu pri mori medzi liečbu uhrádzanú na základe verejného zdravotného poistenia a jej systémové nastavenie ako štandardnej možnosti liečby.

My, podpísané občianky a občania Slovenskej republiky žiadame, aby boli liečebné pobyty  pri mori zaradené medzi liečebné úkony štandardne uhrádzané na základe verejného zdravotného poistenia každou zdravotnou poisťovňou a aby bol v zdravotníctve aj legislatívne systémovo nastavený mechanizmus, ktorý umožní lekárom predpisovať liečbu pri mori vhodným pacientom. Ide hlavne o pacientov, ktorí trpia rôznymi formami pľúcnych a kožných chorôb, pri ktorých sú jednoznačne dokázané liečebné účinky morskej klímy a morskej vody. Aj v súčasnosti podmienky zdravotného poistenia umožňujú zdravotnej poiťovni zabezpečiť pacientom takúto liečbu, tieto podmienky sú ale nastavené tak, že v praxi je možnosť liečby pri mori takmer vylúčená, podľa prieskumu sa ani žiadna neposkytuje a lekári s touto možnosťou pri liečbe pacienta nepracujú, pričom na priamy dopyt po takejto liečbe poskytujú pacientom negatívnu informáciu. V zahraničí je pritom táto forma kúpeľnej liečby bežne využívaná. Vhodnú cieľovú skupinu predstavujú pacienti s chorobou pľúc a dýchacích ciest a pacienti. s kožnými ochoreniami, pričom hlavne u pacientov s chorobou pľúc a dýchacích ciest predstavuje požadovaná liečba prímorskou klímou možnosť využitia mimosezónnych kapacít prímorských stredísk. Nemalo by byť vyžadované, že musí ísť výlučne o kúpeľné zariadenie, nakoľko vhodne zvolená lokalita s dostatočne vytváraným morským aerosólom a vhodnou salinitou morskej vody plnohodnotne spĺňa požadované vlastnosti. Je vhodná pre všetky vekové skupiny s osobitným dôrazom na destkého pacienta. Vzhľadom na stav nášho zdravotníctva pokladáme rozšírenie možností liečby o takúto formu za vysoko efektívnu a z hľadiska ekonomiky v porovnaní s nákladmi na šatndardnú liečbu  za nepomerne výhodnejšiu. Vzhľadom na obmedzenú a nedostačujúcu kapacitu našich kúpeľných stredísk, ktoré sa špecializujú na tento typ ochorení, by takáto efektívna a atraktívna možnosť umožnila pomôcť niekoľko násobne väčšiemu množstvu našich občanov.

Svojim podpisom oprávňujem Jozef Kramec na odovzdanie informácií, ktoré poskytnem v tomto formulári, tým, ktorí majú v tejto oblasti právomoci.

Vašu e-mailovú adresu nebudeme verejne zobrazovať online.