Za zmenu názvu PRERUŠENIE tehotenstva na UKONČENIE tehotenstva

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií Za zmenu názvu PRERUŠENIE tehotenstva na UKONČENIE tehotenstva.

jb

#26 Slovo "tehotenstvo"

2013-02-05 14:14

Som za zmenu slov z "prerusenie" na "ukoncenie" tehotenstva. ALE - este by chcelo porozmyslat aj nad slovom "tehotenstvo". V cloveku to evokuje LEN nejaky stav tela - chripka, koma, tehotenstvo, umely spanok... a nie zivu bytost! Akoby ukoncenim tehotenstva sme ukoncili umely spanok alebo nieco podobne. Uplne vystizny popis by bol nieco ako "umele usmrtenie nenarodeneho dietata" alebo "umele zabitie dietata v maternici". Ale to tazko prejde v jazykovednom ustave. Aj tak si myslim, ze treba v prvom rada robit vsetko preto, aby k tomuto nedochadzalo.

Hosť

#27

2013-02-05 17:18

súhlasím s tým aby sa veci nazývali pravým menom. Nejde naozaj o žiadne prerušenie - tak najmiernejšie povedané ide o ukončenie tehotenstva-.Mne sa tam hodí výraz - zabitie nenarodeného dieťaťa.
Ochrana osobnych udajov

#28 netransparentne

2013-02-06 12:10

Tato stranka je absolutne netransparentna, tisicky ludi tu lakaju na vyplnenie osobnych udajov a kontaktov, pricom prevadzkovatel stranky je uplne anonymny, ziadne pravidla, ziadna ochrana udajov... preco tu riesite peticie?

Hosť

#29

2013-02-06 18:12

Lepsie nieco, ako nic
Peter Michalík

#30 Osobné údaje

2013-02-06 18:32

Ako organizátor tejto petície týmto čestne prehlasujem, že osobné údaje získané touto petíciou budú použité v súlade so zákonom, nebudú zneužité a ani nebudú poskytnuté tretím stranám.
atikus

#31 názov zákroku jeho následky nezmení

2013-02-07 13:25

podľa mňa je to tiž iba hra so slovíčkami ... mýslím že keď sa už žena pre niečo podobné roznodne je si plné vedomá toho čo sa stane s jej dieťaťom
nech sa to volá ako chce jej ošetrujúci lekár je povinný vysvetliť aké má zákrok dôsledky a názov zákroku na ňom nič nezmení

Hosť

#32

2013-02-07 21:02

Plne súhlasím s termínom "ukončenie tehotenstva", lebo prerušiť môžete akurát tak cestu vlakom napr. zo Žiliny do Bratislavy, keď vystúpite v Trenčíne, zotrváte v ňom pol dňa na nákupoch a cestujete ďalej do Bratislavy. A nie keď "prerušíte" vývoj života.
Peter Michalík

#33 Prerušenie

2013-02-08 09:35

Čítal som na internete, ako si dievčatá samé objednávali potratové tabletky cez internet a ani nevedeli ako to užívať. Najväčším problémom mladých dievčat je, že si myslia, že to čo sa v nich počalo je nejaký zhluk buniek, ktorý možno bez akýchkoľvek problémov vylúčiť do záchodu a je po probléme. Ako keď mám plný nos pri nádche, vysmrkám sa a hotovo. Problém vyriešený. Slovo prerušenie naozaj vyvoláva podvedomý dojem, že sa to len prerušuje a podvedome vyvoláva dojem, že nie je problém pokračovať. Síce už možno nie v tom istom tehotenstve a že sa tohoto jednoducho zbavím, no a čo, keď budem chcieť, urobím si iné. Je to tvrdo povedané, ale slovo prerušenie môže naozaj podvedome evokovať aj toto. Ale to je predsa už dieťatko, maličké, ale živé.

Hosť

#34

2013-02-08 11:08

lepšie by bolo - nie ukončenie, ale zmarenie tehotenstva
karolnagy7@gmail.com

#35 Zákon o umelom prerušení tehotenstva

2013-02-09 20:02

Nesúhlasím s tým, že v tejto veci nemá NR SR o čo rokovať. Neraz schvaľuje parlament aj novely zákona, ktoré spočívajú len v pridaní, odstránení, nahradení jediného slova, dokonca i jediného interpunkčného znamienka. Konkrétne, takýto návrh bol už prinajmenej raz v parlamente podaný! Išlo o tzv. návrh malej novely potratového zákona (73/ 1986, Zb.) konkretizujúcej spôsob, akým by mal lekár vykonávajúci umelý potrat sprostredkovať pacientke príslušné informácie. V rámci toho boli presne špecifikované paragrafy a odstavce zákona, kde sa vyskytujú spojenia "(umelé) prerušenie tehotenstva" a "interrupcia", ktoré mali byť nahradené všade pojmom "umelé ukončenie teghotenstva. Návrh podala skupina poslancov (Pavol Hrušovský, KDH, Daniel Lipšic, KDH a Ľudmila Mušková, HZDS) ešte v roku 2007, bol prerokovaný vo výboroch, mal byť v prvom čítaní v pléne NR SR už 29. januára 2008. Avšak na návrh V. Mečiara, s podporou koalície a SMK (s výnimkou K. Sarkőzyovej) bola novela stiahnutá z programu. Ani ďaľšie dva pokusy zaradenia do programu sa nepodarili.


TU BY KONKRÉTNE IŠLO o zmenu názvu na: Zákon o umelom ukončení tehotenstva: http://www.prolife.estranky.sk/clanky/zakony_-vyhlasky_-predpisy_-dokumenty/zakon-73_1986-_potratovy-zakon_.html. A k tomu by sa ani Jazykový ústav SAV vôbec nemusel vyjadrovať, ak by ho o to špeciálne niekto nežiadal. A ak by ho o to niekto žiadal, mohli by sa vyjadriť aj alibisticky, že obe alternatívy sú z jazykového hľadiska správne.

VŠETCI, najprotichodnejších názorov, ako som prezrel doterajšie komentáre budete však prekvapení; V odbornej lekárskej literatúre, odborných slovníkoch a časopisoch prakticky už 20 rokov ani nenájdete pojmy ako interrupcia, (umelé) prerušenie tehotenstva, ale nájdete spravidla (umelý) potrat, (umelé) ukončenie tehotenstva, v skratke: UUT! To, žiaľ, nemení na veci, že niektorí autori týchto učebníc inak hovoria v parlamente a v médiách (Asi si myslia, aby ich neodborníci lepšie rozumeli:-( )

Podobnú petíciu, stále aktuálnu som spustil už cca r. 2002, obnovil v r. 2008: http://www.prolife.estranky.sk/clanky/ine-peticie/peticia-vsetkym-ludom-dobrej-vole-za-ochranu-zivota-nenarodenych-deti.html. Škoda, že Fórum života ju násilne zastavilo! Odmietla ju podpísať aj predsedníčka Fóra života Marcela Dobešová, aj bioetik Doc. J. Glasa a iní, aj nimi zmätení účastníci každoročne sa konajúcej Konferencie "Vyber si život" v Rajeckých Tepliciach. :-( V článku, na ktorý som uviedol link pod podpismi sú uvedené linky na 4 ďaľšie články.
Peter Michalik

#36 Parlament

2013-02-10 04:52

Myslim si, ze to ma sancu na uspech. Ako ste sam povedali, tak v tom navrhu na zmenu zakona predtym sa jednalo o zmenu sposobu, akym ma lekar informovat pacientku a to je vazna zmena v zakone a lem popri tom sa chcel nahradit tento termin a to je obrovsky rozdiel. Ked parlament prerokovava jednotlive slovicka, tak sa VZDY jedna o formulacie vykonavacich predpisov, ktore by preformulovanim ovplyvnili vykonavanie toho zakona a jeho vyklad. A to my teraz neziadame. Teraz je situacia taka, ako keby omylom nedopatrenim sa dostal do zakona nespisovny vyraz. My neziadame o nijake proceduralne zmeny v zakone. Ak to JULS odobri, tak nasledne sa zosuladi terminologia a nemal by v tom byt problem. Som velmi rad, ze odbornici ako vravite uz dlhsie pouzivaju termin UUT. Tym vlastne potvrdzuju spravnost a logickost tohoto terminu. Zial v mediach je stale casty pojem UPT. Teraz je dobra prilezitost to zjednotit a upravit. Ja som informoval o tejto peticii mnohych a tiez nie vsetci hned pochopili danu prilezitost. Pripada mi to podobne, ako ked Izraeliti vyslali dvanastich spehov do krajiny, ktoru im zaslubil Boh a ako vieme len dvaja videli otvorenu sancu, ale ostatni desiati pochybovali a vieme ako to dopadlo. Nie je to vobec prehraty boj a je teraz realna sanca na zmenu. Mozno sa ani nemusia pridat vsetky institucie. Gedeon dokazal porazit mnohopocetnu presilu s par vojakmi, lebo Boh otvoril cestu.
Teraz sa mozete aj vy pridat ku "Gedeonovej" vyzve.

Hosť

#37

2013-02-10 20:43

Prerušenie je dočasné pozastavenie niečoho... Ukončenie je definitívne zastavenie niečoho...

Interupcia nepozastavuje dočasne tehotenstvo, ale definitívne zastavuje a už nikdy nie je možné prípad vrátiť do pôvodných koľají... Čiže petícia je opodstatnená a preto s ňou plne súhlasím...

Hosť

#38

2013-02-10 21:29

Názov má byť pravdivý, nie zavádzajúci, ako doteraz! Pokračovanie tehotenstva už neexistuje! Ďakujem.
Haky

#39 Re: Ako to vzniklo?

2013-02-11 02:35

#2: Peter Michalík - Ako to vzniklo?

Braček, už dávno som si uvedomoval, že toto zavádzajúce pomenovanie vzniklo úmyselne na "učičíkanie" svedomia ľudí... - ale až 9. II. 2011 som zrealizoval už skôr zamýšľaný plán vytvoriť na FB stránku pojednávajúcu o tomto podvode, ktorá bude "ľuďom otvárať oči". Má názov:  "PRERUŠENIE TEHOTENSTVA" je lož, existuje len UKONČENIE, čiže VRAŽDA. ;-               Keďže sme "na jednej lodi", ponúkam, aby si sa aj Ty, braček, stal spoluadministrátorom...  Pre množstvo povinností aj tak zanedbávam stránky, kt. som na FB založil... - čo Ty na to?

PM
Hosť

#40 Re: Re: Ako to vzniklo?

2013-02-11 06:40

#39: Haky - Re: Ako to vzniklo? 

 

Dakujem ti velmi pekne za ponuku, ale ja FB nepouzivam aktivne vobec. Ked som ti napisal, bol to moj prvy a mozno aj posledny prispevok. Viem, FB ma velku silu, ale je to zlodej casu. V emaile som si odfiltroval spravy z FB, lebo mi to liezlo na nervy.

Hosť

#41 Re: Parlament

2013-02-12 11:28

#36: Peter Michalik - Parlament

Vyzerá to akoby si považoval zvýšenie pozornosti, ako má lekár a prípadne nielen lekár informovať tehotnú matku,

(Snáď nie: pacientku, ako v danom kontexte píšeš. Tiež doporučujem nehovoriť o klientke gynekológa vždy ako o pacientke vzhľadom k tomu, že TEHOTENSTVO NIE JE CHOROBA. Aj keď na druhej strane, chodíme k lekárovi aj na preventívne prehliadky, aj keď sme akože chorí, a sme tam ako pacienti. Pokračujúc v úvahe, na preventívnej prehliadke sme kvôli odhaleniu, príp. vylúčeniu choroby, tehotnej žene by malo ísť pri návšteve gynekológa najmä o poznanie a vytvorenie podmienok, aby sa dieťa narodilo zdravé, ak je príp. choré dieťa, pacientom je tiež ono a nie matka, v krajnom prípade, ak matka zvažuje potrat, tak takéto koketovanie s kultúrou smrti tiež nie je považované za diagnózu, iba, ak by malo byť diagnózou psychiatrickou - ale: neurážajme, opakujem: žena, samým faktom, že je tehotná, nie je pacientkou)

dané priamo zo zákona za nepriechodné v parlamentne. Čudoval by si sa, čo všetko by v parlamente, teda aj u ľudí, ktorí sa prevažne prejavujú ako pro choice prešlo, KEBY SA S NIMI V KĽUDE A BEZ URÁŽOK hovorilo! Ale to len, na tomto mieste,  na okraj.

Nikdy som nikde netvrdil, že by sa nemohol dať do parlamentu len takýto jazykový návrh novely: Všetky zákony (následne aj vyhlášky ministerstiev, najmä Ministerstva zdravotníctva, ktoré parlamentom neprechádzajú), v ktorých sa nachádzajú pojmy "interrupcia", "prerušenie tehotenstva", "umelé prerušenie tehotenstva" nahradiť jediným pojmom "umelé ukončenie tehotenstva". To by samozrejme nevylučovalo používať na iných miestach aj: potrat, umelý potrat, abort, UUT a pod.

Iste by bolo fajn, keby sa aj jazykový ústav vyslovil, že používame termíny interrupcia a pod. nevhodne. To samé by však určite nestačilo. A tiež, určite by nikto nebol ani na základe nejakého jazykového zákona v týchto prípadoch sankcionovaný. A keby sme to aj žiadali, boli by sme nazývaní inkvizíciou. Podobne, 90% ľudí si myslí, že odporcovia potratov žiada tresty pre matky, ktoré by podstupovali nedovolené zabitie dieťaťa pred narodením. Pritom tomu tak vôbec nie je, aj keď takýto zákon platil ešte za Prvej Slovenskej republiky.

Myslím, že je viac ako logické, aby sme venovali pozornosť aj opačnej ceste, akou u nás umelo vznikol pojem "interrupcia". Ten vznikol najprv, keď bol publikovaný v zákone, ktorý zavádzal tzv. "interrupčné komisie" (http://www.prolife.estranky.sk/clanky/pro-life-nazory/prve-pouzitie-slova-interrupcia.html). Nemohli predsa zaviesť "potratové komisie". Koľko žien by už len išlo dobrovoľne pred také komisie? Shalamoon vyššie uviedla citát nemeckých lekárov. Zabudla pripomenúť, že išlo o NDR, r. 1966 a že v r. 1939 - 1941 najužšie spolupracovali nacistickí odborníci na potraty so sovietskimi. Inde na Západe to prišlo až v poslednej štvrtine 20. storočia. Tak ako u nás prešli "interrupcie" a "prerušenia tehotenstva" zo zákona do médií a hovorovej reči, tak by prešiel aj termín "umelé ukončenie tehotenstva" a súčasne aj posilnil klasický termín "potrat", ktorý by stratil "vedecky" znejúcu alternatívu "interrupcia" (Viď tiež: http://www.prolife.estranky.sk/clanky/pro-life-nazory/O-nezmyselnosti-vyrazov-interrupcia.html).

karolnagy7@gmail.com

#42 Re: Re: Parlament

2013-02-12 13:22

#41: - Re: Parlament

Zabudol som sa v predošlom príspevku podpísať. Ospravedlňujem sa.
Karol Nagy, karolnagy7@gmail.com

Peter Michalik

#43

2013-02-12 17:56

Pacientka som myslel ako klientka lekara a priznavam, ze by bolo vhodnejsie ju nazyvat klientka, alebo nejako podobne.
Peter Michalik

#44 Re: Re: Parlament

2013-02-13 03:40

#41: - Re: Parlament 

 

Myslim, ze si ma nepochopil. Precitaj si este raz, co som napisal. Tym som nechcel povedat, ze ta zmena o informovani lekarom je nepriechodna, ale chcel som tym povedat, ze neziadame parlament o zmenu zakona a teda parlament s tym nema v prvom kroku nic spolocne. Situacia je taka, ako keby teraz JULS z nejakeho dovodu definoval, ze slovo "ďjeťa" sa od teraz zacne pisat tak ako vidis, tak ked sa bude vyskytovat dane slovo niekde v ucebnici, alebo v zakone, tak sa jednoducho prepise. Mozno sa nasledne zvola formalna schodza parlamentu, kde bude jeden z bodov zosuladenie terminologie s novym skutkovym stavom. Nemenili by sa teda podstaty zakonov, ale by sa len vymenili slovicka za spravnejsie synonyma. Teda, tam by sa uz neprerokovavalo, ci sa to spravi, alebo nie, ale jednoducho za zaklade rozhodnutia kompetentnych odbornikov z JULS by sa len formalne potvrdila zmena. Takto by to mohlo ist. Myslim, ze keby to JULS odobril, tak media by to zacali pouzivat, lebo v spravodajstve sa vyzaduje spisovna terminologia. A to je prvy krocik k tomu, aby sa to dostalo do usi ostatnych ludi a zacalo sa to vseobecne pouzivat.

Hosť

#45

2013-02-16 22:55

Velmi ste ma touto aktivitou potesili. Omnoho viac nasho Otca. Tento skutok vas bude blazit pocas celej vecnosti. Dakujem

Hosť

#46

2013-02-17 10:43

a kde je tá preferovaná tá ľudskosť,humánnosť?
nO! kde?

Hosť

#47

2013-02-18 20:38

Pravda oslobodzuje: výraz: "prerušenie" je úmyselné klamstvo. Ľudia nechú počuť pravdu a tá je vo výraze: ukončenie.
Drahoslava
Hosť

#48 Re:

2013-02-19 00:30

#7: Nenávidený -

Možno pre Vas je to zbytocnost, ale ak to zachrani co len jeden ludsky zivot, ktory ma vzdy neskutocnu cenu, tak to stoji za to. Nech sa nikdy neocitnete v takej situacii, v ktorej by  ste mali "prerusovat" nieci zivot. Nechat zit je vzdy ta spravna volba, ci uz u deti alebo u starych. Raz to uvidime vsetci velmi jasne z druhej strany a vobec to nebude trvat tak dlho. Zivot je len skuska. Majte sa pekne!


Hosť

#49

2013-02-19 10:48

Toto je naozaj potrebné učiniť. Veď tehotenstvo sa nedá prerušiť - nie je možné, aby ten istý plod v lone matky bol, potom na chvíľu nebol a potom, ak skončí prerušenie opäť bol. Nezmysel! Plod buď žije a tehotenstvo trvá, alebo nežije a tehotenstvo skončilo a nie sa prerušilo.
Butterfly

#50 'prerusenie'

2013-02-19 17:41

ang. to interrupt - interruption, fr. interrompre = interruption => prerusenie
slovnik, definicia:
1. dočasne nepokračovať v istej činnosti; zastaviť priebeh niečoho al. porušiť istý celok
2. urobiť koniec niečomu
synonyma: okrem ineho 'skoncit' 'ukoncit''skoncovat' 'zastavit' 'prestat'

A bistu, predsalen je tu aj druha definicia slova!

PS.: ospravedlnujem sa za ignorovanie diakritiky, ale nemam inu moznost momentalne
PPS.: tymto vyzyvam vsetky OVCE ktore tak radi nasleduju stado bez vlastneho informovania sa, aby nebrali vsetko, napisane na internete za svatu pravdu. Zistujte si sami, hladajte pravdu, neuspokojte sa s jednym vysvetlenim. Jediny, ktory zavadzaju, ste vy.

Tato peticia je bezprecedentna.

PPS.: nemusite mi odpisovat, uz sem nenahliadnem