Za zmenu názvu PRERUŠENIE tehotenstva na UKONČENIE tehotenstva
Ako to vzniklo?
Včera večer som písal na počítači a išiel mi pritom zvuk z televízora, kde sa viackrát spomenulo "umelé prerušenie tehotenstva". Tak ma to nahnevalo, že aké je to "prerušenie"? Napadlo ma, keď sa preruší rokovanie, koľkí sa zodvihnú a idú domov v domnení, že sa to skončilo? Ak sa to preruší na dlhšie obdobie tak každý očakáva, že niekedy to bude pokračovať. Alebo, keď moderátor vyhlási, že sa športový zápas prerušuje. Koľkí hráči alebo diváci sa pohnú preč? Ani jeden! Lebo každému je jasné, že keď sa niečo preruší, tak to bude aj pokračovať a keď sa povie, že sa to ukončuje, tak je každému jasné, že už sa môže stadiaľ pobrať, lebo je po všetkom. Netreba si mýliť tieto dva pojmy. Koľko mamičiek ide po "prerušení" tehotenstva na druhý deň kupovať kočík pre to dieťatko v nádeji, že sa to len prerušilo? Ako je možné pokračovať v "prerušenom" tehotenstve? Aj v tom slovníku je pri definícii slova umelo a nasilu uvedené slovo "natrvalo", citujem: "Prerušiť (čo) na istý čas al. natrvalo prestať niečo robiť, vykonávať...". Toto "natrvalo" je tam len preto, aby obstála argumentácia termínu "umelé prerušenie tehotenstva". Inak je každému jasné, že keď sa niečo preruší, tak je to dočasné, lebo po prestávke, alebo oprave je možné v tom pokračovať. Je to hrubé zavádzanie a manipulácia s pojmami.
Etymológia slova
Ukončenie tehotenstva
Slovíčka
Či je to hra so slovíčkami? Jedna vec je istá, že sa chystáme odstrániť jednu zo satanových lží, ktorou chlácholí sluch ženy/dievčaťa, ktoré sa chystá práve zabiť svojho syna, alebo dcéru. Keď lekár povie "prerušíme to", sú to zaobalené polopravdy a znie to, ako keď satan balamutil hlavu Eve. Ukončenie je jasnejšie pomenovanie a žene naplno odhalí, že tento život sa ide násilne definitívne ukončiť. Veci sa dajú povedať priamo na rovinu, alebo zahmlievať. Keď poviem "Nerob to!" tak je to zrozumiteľnejšie, ako keď poviem "Vieš, bolo by asi nemúdre pokúsiť sa o to". Povedal som približne to isté, ale rozdiel je v tom, ako sa to celé vníma a k akému záveru to povedie. A o to práve ide. V prvom príspevku som hovoril, že žena pri rozhodovaní bojuje v sebe a takéto pomenovanie môže spôsobiť, že nakoniec prevládnu city a ustúpi od zákroku.
potrat
Väčšina v parlamente
Re: Väčšina v parlamente
#14: Peter Michalík - Väčšina v parlamente
Ok, i ked si myslim ze to je irelevantne vzhladom na podstatu prispevku, suhlasim.. Na konci toho, i politickeho snazenia samozrejme musi byt jazykovedny ustav.
This comment has been removed by the person who wrote it.
Re:
ja len.. nedá mi keď vidím Vašu prezývku. len Vám túžim povedať, že ste Milovaný... "Hľa, do dlaní som si Ťa vryl..." (Izaiáš 49,16)
Re: Je to vôbec dôležité?
#1: Peter Michalík - Je to vôbec dôležité?
Napriek tomu ze osobne tiež vidím nekorektnosť slovného spojenia, plačete na nesprávnom hrobe. Jazykovedný ústav má čo vlastne zmeniť? To ako si ľudia slobodne pospájajú spisovné slová? Ste pri zmysloch? Keď poviem modrý slon to je nespisovne? Čo s tým má Jazykovedný ústav? Tu treba zmeniť myslenie ľudí, ktorí sú hoc neradi oklamávaní ak ide o ich osobný prospech, radi sami seba klamú, i takýmito slovnými spojeniami, keď ubližujú inému, aby hlas svedomia umlčali.
Re: Majo
Myslím, že je veľký rozdiel v tom, aké nespisovné spojenia ľudia používajú hovorovo medzi sebou, (napr. väčšia polovica a podobné nekorektné a nespisovné slovné spojenia a výrazy) a výrazmi používanými v úradnom styku, pri formulácii zákonov, v spravodajstve verejnoprávnych a komerčných televízií a pod. Máme tu už zákon o umelom prerušení tehotenstva, oficiálne definície v slovníkoch http://slovnik.azet.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=interrupcia a pod. Keby sa začali v úradnom styku a v spravodajstve používať termíny ako väčšia polovica a pod. tak by určite niekto zareagoval a upozornil na to, že nie je správne ich používať. Neviem si predstaviť kompetentnejší úrad ako JÚĽŠ na opravu tohoto nezmyselného slovného spojenia. Oni jediní sú oprávnení a schopní to zmeniť.
Som rada,že sa veci pomenúvajú správne.Ale som aj smutná,pretože nepovedia matke,že sa tým stane vrahyňa svojho vlastného dieťatka!.Možno by to potom inak vnímala a hľadala iné riešenie.
S Pánom Bohom,Margita
| This discussion has been closed. |
Je to vôbec dôležité?
Je to dôležité, lebo termín "prerušenie tehotenstva" je taký zavádzajúci a evokuje v žene, že je to len akési prerušenie toho procesu a zahaľuje skutočnú podstatu toho zákroku. Je to jasné ukončenie toho procesu, lebo ho nie je možné nijako obnoviť a pokračovať v ňom. Treba veci nazývať ich pravými menami. Pri rozhodovaní o tomto zákroku žena bojuje medzi rozumovými argumentmi a citmi. Pri takomto správnom pomenovaní to nepochybne v žene vyvolá negatívnejšie pocity a môže to v konečnom dôsledku viesť ku záchrane dieťatka. Preto je to dôležité, lebo ide o život!