Za zmenu názvu PRERUŠENIE tehotenstva na UKONČENIE tehotenstva

Quoted post

Peter Michalik

#36 Parlament

2013-02-10 04:52

Myslim si, ze to ma sancu na uspech. Ako ste sam povedali, tak v tom navrhu na zmenu zakona predtym sa jednalo o zmenu sposobu, akym ma lekar informovat pacientku a to je vazna zmena v zakone a lem popri tom sa chcel nahradit tento termin a to je obrovsky rozdiel. Ked parlament prerokovava jednotlive slovicka, tak sa VZDY jedna o formulacie vykonavacich predpisov, ktore by preformulovanim ovplyvnili vykonavanie toho zakona a jeho vyklad. A to my teraz neziadame. Teraz je situacia taka, ako keby omylom nedopatrenim sa dostal do zakona nespisovny vyraz. My neziadame o nijake proceduralne zmeny v zakone. Ak to JULS odobri, tak nasledne sa zosuladi terminologia a nemal by v tom byt problem. Som velmi rad, ze odbornici ako vravite uz dlhsie pouzivaju termin UUT. Tym vlastne potvrdzuju spravnost a logickost tohoto terminu. Zial v mediach je stale casty pojem UPT. Teraz je dobra prilezitost to zjednotit a upravit. Ja som informoval o tejto peticii mnohych a tiez nie vsetci hned pochopili danu prilezitost. Pripada mi to podobne, ako ked Izraeliti vyslali dvanastich spehov do krajiny, ktoru im zaslubil Boh a ako vieme len dvaja videli otvorenu sancu, ale ostatni desiati pochybovali a vieme ako to dopadlo. Nie je to vobec prehraty boj a je teraz realna sanca na zmenu. Mozno sa ani nemusia pridat vsetky institucie. Gedeon dokazal porazit mnohopocetnu presilu s par vojakmi, lebo Boh otvoril cestu.
Teraz sa mozete aj vy pridat ku "Gedeonovej" vyzve.

Replies


Hosť

#41 Re: Parlament

2013-02-12 11:28:10

#36: Peter Michalik - Parlament

Vyzerá to akoby si považoval zvýšenie pozornosti, ako má lekár a prípadne nielen lekár informovať tehotnú matku,

(Snáď nie: pacientku, ako v danom kontexte píšeš. Tiež doporučujem nehovoriť o klientke gynekológa vždy ako o pacientke vzhľadom k tomu, že TEHOTENSTVO NIE JE CHOROBA. Aj keď na druhej strane, chodíme k lekárovi aj na preventívne prehliadky, aj keď sme akože chorí, a sme tam ako pacienti. Pokračujúc v úvahe, na preventívnej prehliadke sme kvôli odhaleniu, príp. vylúčeniu choroby, tehotnej žene by malo ísť pri návšteve gynekológa najmä o poznanie a vytvorenie podmienok, aby sa dieťa narodilo zdravé, ak je príp. choré dieťa, pacientom je tiež ono a nie matka, v krajnom prípade, ak matka zvažuje potrat, tak takéto koketovanie s kultúrou smrti tiež nie je považované za diagnózu, iba, ak by malo byť diagnózou psychiatrickou - ale: neurážajme, opakujem: žena, samým faktom, že je tehotná, nie je pacientkou)

dané priamo zo zákona za nepriechodné v parlamentne. Čudoval by si sa, čo všetko by v parlamente, teda aj u ľudí, ktorí sa prevažne prejavujú ako pro choice prešlo, KEBY SA S NIMI V KĽUDE A BEZ URÁŽOK hovorilo! Ale to len, na tomto mieste,  na okraj.

Nikdy som nikde netvrdil, že by sa nemohol dať do parlamentu len takýto jazykový návrh novely: Všetky zákony (následne aj vyhlášky ministerstiev, najmä Ministerstva zdravotníctva, ktoré parlamentom neprechádzajú), v ktorých sa nachádzajú pojmy "interrupcia", "prerušenie tehotenstva", "umelé prerušenie tehotenstva" nahradiť jediným pojmom "umelé ukončenie tehotenstva". To by samozrejme nevylučovalo používať na iných miestach aj: potrat, umelý potrat, abort, UUT a pod.

Iste by bolo fajn, keby sa aj jazykový ústav vyslovil, že používame termíny interrupcia a pod. nevhodne. To samé by však určite nestačilo. A tiež, určite by nikto nebol ani na základe nejakého jazykového zákona v týchto prípadoch sankcionovaný. A keby sme to aj žiadali, boli by sme nazývaní inkvizíciou. Podobne, 90% ľudí si myslí, že odporcovia potratov žiada tresty pre matky, ktoré by podstupovali nedovolené zabitie dieťaťa pred narodením. Pritom tomu tak vôbec nie je, aj keď takýto zákon platil ešte za Prvej Slovenskej republiky.

Myslím, že je viac ako logické, aby sme venovali pozornosť aj opačnej ceste, akou u nás umelo vznikol pojem "interrupcia". Ten vznikol najprv, keď bol publikovaný v zákone, ktorý zavádzal tzv. "interrupčné komisie" (http://www.prolife.estranky.sk/clanky/pro-life-nazory/prve-pouzitie-slova-interrupcia.html). Nemohli predsa zaviesť "potratové komisie". Koľko žien by už len išlo dobrovoľne pred také komisie? Shalamoon vyššie uviedla citát nemeckých lekárov. Zabudla pripomenúť, že išlo o NDR, r. 1966 a že v r. 1939 - 1941 najužšie spolupracovali nacistickí odborníci na potraty so sovietskimi. Inde na Západe to prišlo až v poslednej štvrtine 20. storočia. Tak ako u nás prešli "interrupcie" a "prerušenia tehotenstva" zo zákona do médií a hovorovej reči, tak by prešiel aj termín "umelé ukončenie tehotenstva" a súčasne aj posilnil klasický termín "potrat", ktorý by stratil "vedecky" znejúcu alternatívu "interrupcia" (Viď tiež: http://www.prolife.estranky.sk/clanky/pro-life-nazory/O-nezmyselnosti-vyrazov-interrupcia.html).