Za zmenu názvu PRERUŠENIE tehotenstva na UKONČENIE tehotenstva

karolnagy7@gmail.com

/ #35 Zákon o umelom prerušení tehotenstva

2013-02-09 20:02

Nesúhlasím s tým, že v tejto veci nemá NR SR o čo rokovať. Neraz schvaľuje parlament aj novely zákona, ktoré spočívajú len v pridaní, odstránení, nahradení jediného slova, dokonca i jediného interpunkčného znamienka. Konkrétne, takýto návrh bol už prinajmenej raz v parlamente podaný! Išlo o tzv. návrh malej novely potratového zákona (73/ 1986, Zb.) konkretizujúcej spôsob, akým by mal lekár vykonávajúci umelý potrat sprostredkovať pacientke príslušné informácie. V rámci toho boli presne špecifikované paragrafy a odstavce zákona, kde sa vyskytujú spojenia "(umelé) prerušenie tehotenstva" a "interrupcia", ktoré mali byť nahradené všade pojmom "umelé ukončenie teghotenstva. Návrh podala skupina poslancov (Pavol Hrušovský, KDH, Daniel Lipšic, KDH a Ľudmila Mušková, HZDS) ešte v roku 2007, bol prerokovaný vo výboroch, mal byť v prvom čítaní v pléne NR SR už 29. januára 2008. Avšak na návrh V. Mečiara, s podporou koalície a SMK (s výnimkou K. Sarkőzyovej) bola novela stiahnutá z programu. Ani ďaľšie dva pokusy zaradenia do programu sa nepodarili.


TU BY KONKRÉTNE IŠLO o zmenu názvu na: Zákon o umelom ukončení tehotenstva: http://www.prolife.estranky.sk/clanky/zakony_-vyhlasky_-predpisy_-dokumenty/zakon-73_1986-_potratovy-zakon_.html. A k tomu by sa ani Jazykový ústav SAV vôbec nemusel vyjadrovať, ak by ho o to špeciálne niekto nežiadal. A ak by ho o to niekto žiadal, mohli by sa vyjadriť aj alibisticky, že obe alternatívy sú z jazykového hľadiska správne.

VŠETCI, najprotichodnejších názorov, ako som prezrel doterajšie komentáre budete však prekvapení; V odbornej lekárskej literatúre, odborných slovníkoch a časopisoch prakticky už 20 rokov ani nenájdete pojmy ako interrupcia, (umelé) prerušenie tehotenstva, ale nájdete spravidla (umelý) potrat, (umelé) ukončenie tehotenstva, v skratke: UUT! To, žiaľ, nemení na veci, že niektorí autori týchto učebníc inak hovoria v parlamente a v médiách (Asi si myslia, aby ich neodborníci lepšie rozumeli:-( )

Podobnú petíciu, stále aktuálnu som spustil už cca r. 2002, obnovil v r. 2008: http://www.prolife.estranky.sk/clanky/ine-peticie/peticia-vsetkym-ludom-dobrej-vole-za-ochranu-zivota-nenarodenych-deti.html. Škoda, že Fórum života ju násilne zastavilo! Odmietla ju podpísať aj predsedníčka Fóra života Marcela Dobešová, aj bioetik Doc. J. Glasa a iní, aj nimi zmätení účastníci každoročne sa konajúcej Konferencie "Vyber si život" v Rajeckých Tepliciach. :-( V článku, na ktorý som uviedol link pod podpismi sú uvedené linky na 4 ďaľšie články.