Za zmenu názvu PRERUŠENIE tehotenstva na UKONČENIE tehotenstva

právnik

#151

2018-06-13 12:34

Pán Michalík, po prvé, používate neaktuálny slovník. Slovník slovenského jazyka sa používal v rokoch 1959 - 1968, čo máte na danej stránke, na ktorú odkazujete, aj uvedené. Kodifikovanú podobu nášho jazyka podľa § 2 ods. 2 zákona č. 270/1995 Z. z. o štátnom jazyku určuje dokument č. MK - 1973/2014-110/10343 o vyhlásení kodifikovanej podoby štátneho jazyka z 13. júna 2014 (daný dokument nájdete na webstránke Ministerstva kultúry SR). Podľa tohto dokumentu sa lexikologická rovina jazyka spravuje Krátkym slovníkom slovenského jazyka z roku 2003.

Výraz prerušiť má podľa KSSJ štyri definície: 

1. dočasne nepokračovať (v činnosti ap.): prerušiť prácu, hru, štúdium, prerušiť pracovný pomer, prerušiť dovolenku,

2. dočasne zastaviť v istej činnosti: prerušiť niekoho v reči,

Vy sa opierate o tieto dve definície výrazu prerušiť. V poriadku, súhlasím, že v prípade týchto dvoch definícii ide vždy o dočasnú aktivitu. Pri prvej definícii ide o prerušenie určitej aktivity, ktorú vykonáva aktér deja (teda ten, kto prerušuje), pri druhej definícii ide tiež o prerušenie aktivity, avšak dané prerušenie vykonáva niekto iný, ako aktér deja (osoba A vykonáva určitú činnosť a osoba B ju v tom preruší). Sú však aj ďalšie dve definície výrazu prerušiť.

3. porušiť súvislý celok: prerušiť kábel, povodne prerušili trať,

4. skončiť: prerušiť ticho, mlčanie, prerušiť styky s niekým, prerušenie tehotenstva // prerušiť sa: prestať fungovať, pretrhnúť sa: spojenie sa prerušilo.

Tu ide o dve ďalšie definície výrazu prerušiť. V obidvoch ide o trvalé prerušenie deja alebo stavu. Výraz prerušiť kábel sa používa a každému je jasné, že keď sa raz kábel preruší (napr. prereže nožom), tak už viac fungovať nebude, nejde teda o dočasné ukončenie deja. V prípade tretej definície totiž ide o porušenie súvislého celku - t. j. prerušenie. Štvrtá definícia už zahŕňa skončenie, no rovnako ako pri tretej definícii ide o trvalé ukončenie deja. Ak počujeme napríklad výraz s manželom som po rozvode prerušila styky, neznamená to, že tie styky sú prerušené iba dočasne a časom sa obnovia, ale že sú prerušené natrvalo.

Treba upozorniť, že mnohé výrazy v KSSJ majú viacero definícii. Tie definície medzi sebou nemusia súvisieť a veľmi často ani nesúvisia. Príkladom môže byť napríklad slovo mať, ktoré môže znamenať jednak byť vlastníkom, jednak byť v príbuzenskom pomere. Tieto dve definície mi veľmi nepasujú dohromady - ak niekto povie mám brata, neznamená to, že brata vlastní, ale že ho má v príbuzenskom pomere.

Pán Michalík, najskôr si problematiku naštudujte a potom vynášajte hodnotové súdy a robte petície.