Petícia občanov obcí Tulčík, Záhradné, Podhorany a Veľký Slivník za neodkladnú realizáciu a financovanie projektu „Tulčícko - Terniansky skupinový vodovod“ v tomto roku a aj po 1.1.2024.

Kontaktujte autora petície

Oznámenie o odpovedi ministerstva na petíciu

2023-11-22 11:50:31

Prepis záveru z odpovede ministra Rašiho, ktorá bola doručená 16.11.2023:

---------------------

"Na Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) aj odbor Sprostredkovateľský orgán pre IROP PSK (SO) SO pre IROP rozumieme situácii občanov dotknutých obcí a rovnako tak považujeme predmetný projekt za strategický a je nám ľúto, že sa ho napriek veľkej snahe všetkých zainteresovaných strán nepodarí zrealizovať v programovom období 2014 – 2020. Nie je však v našich silách zmeniť systém financovania projektov a zabezpečiť posun termínov na ich realizáciu v rámci IROP. Tieto sú stanovené priamo v čl. 65 Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1303/2013, ktorý uvádza, že výdavok musí skutočne vzniknúť a byť uhradený prijímateľom medzi 01.01.2014 a 31.12.2023, v opačnom prípade ho nie je možné považovať za oprávnený.

Na základe vyššie uvedeného Vám bolo odporúčané realizovať projekt z nového programového obdobia 2021-2027 za čo možno najnižšej administratívnej záťaže.

V Programe Slovensko 2021-2027 je v rámci cieľa politiky 2 definované opatrenie 2.5.5 Zabezpečenie prístupu k pitnej vode a nakladania s komunálnymi odpadovými vodami v obciach do 2000 EO v dobiehajúcich regiónoch. Pod toto opatrenie by mohla spadať podpora pre projekt predmetného vodovodu. Toto opatrenie bude realizovať MIRRI SR ako poskytovateľ, a to prostredníctvom mechanizmu integrovaných územných investícií (ďalej len „IÚI“), čo znamená, že o schválení projektového zámeru IÚI rozhoduje buď Rada partnerstva pre IÚI príslušného samosprávneho kraja alebo Kooperačná rada udržateľného mestského rozvoja (ďalej len „UMR“), ktorá schvaľuje projektové zámery IÚI UMR. Schválený projektový zámer IÚI je následne spracovaný do žiadosti o NFP na základe výzvy vyhlásenej príslušným poskytovateľom.

Za účelom poradenstva a konzultácií k možnostiam financovania a príprave nových projektov sú Vám k dispozícii regionálne centrá MIRRI SR, vo vašom regióne konkrétne Regionálne centrum Prešov na adrese Levočská 5, 080 01 Prešov.

Veríme, že výstavba predmetného vodovodu sa podarí úspešne zrealizovať v rámci programového obdobia 2021-2027 tak, aby obyvateľom Vašich obcí bol zabezpečený zaslúžený štandard. Týmto oznámením považuje MIRRI SR doručenú petíciu z hľadiska zákona o petičnom práve za vybavenú.

S pozdravom   MUDr. Richard RAŠI, PhD., MPH minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie  Slovenskej republiky"

--------------------------

Moje stanovisko k tejto odpovedi:

Samozrejme, táto odpoveď je pre naše obce úplne neuspokojivá. Opakuje sa v nej typický úradnícky postoj pracovníkov MIRRI, ktorý nám to isté už opakujú celý rok. Ochota pomôcť žiadna. O pochopení ani nehovoriac. Neustály odkaz na začatie nových aktivít. Šesť rokov trvalo (!), kým sa celá vec takto uzavrela - negatívne. Koľko ďalších rokov bude trvať, kým budeme mať vodovod? Tri? Štyri? Viac? Neskončí to tak, ako teraz? Aká je garancia? ... Žiadna.

To je typická ukážka, ako funguje distribúcia investícií z MIRRI na regióny, obce. No jednoducho - nefunguje. Pritom žiadame o peniaze na elementárnu potrebu pre život - pitnú vodu. Už dvadsať rokov. 

Naše aktivity budú napriek tomu pokračovať ďalej, aby sme vodu do obcí dostali čo najskôr. 

Peter Kopčák      


Ing. Peter Kopčák, starosta obce Tulčík



Zdieľajte túto petíciu

Pomôžte tejto petícii získať viac podpisov.

Ako prezentovať petíciu?

  • Zdieľajte petíciu na svojej nástenke na Facebooku a v skupinách súvisiacich s témou vašej petície.
  • Kontaktujte svojich priateľov
    1. Napíšte správu, v ktorej vysvetlíte, prečo ste túto petíciu podpísali. Ak ľudia pochopia dôležitosť témy, je väčšia pravdepodobnosť, že petíciu podpíšu.
    2. Skopírujte a vložte webovú adresu petície do vašej správy.
    3. Odošlite správu prostredníctvom e-mailu, cez SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Platená reklama

Túto petíciu budeme propagovať pred 3000 ľuďmi.

Dozvedieť sa viac...