Petícia občanov obcí Tulčík, Záhradné, Podhorany a Veľký Slivník za neodkladnú realizáciu a financovanie projektu „Tulčícko - Terniansky skupinový vodovod“ v tomto roku a aj po 1.1.2024.

My, občania obcí  – Tulčík, Záhradné, Podhorany a Veľký Slivník žiadame Ministerstvo pre investície, regionálny rozvoj a informatiku neklásť prekážky projektu Tulčícko Terniansky skupinový vodovod (kód ITMS: 302041M897), neodkladne uvoľniť jeho realizáciu a vyčleniť finančné prostriedky na jeho výstavbu v tomto roku a aj po 1.1.2024.

Bojujeme za výstavbu vodovodu v našich obciach už viac ako 20 rokov. Obce Tulčík, Záhradné, Podhorany a Veľký Slivník sa už viackrát pokúšali o získanie financií na jeho výstavbu, stále neúspešne, vždy boli uprednostnení iní žiadatelia. Takisto Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. sa viackrát pokúšala o získanie financií, tiež neúspešne. Posledný pokus je ešte stále v štádiu riešenia, ale speje to (nie z našej viny) znovu k neúspechu.   Projekt Tulčícko - Terniansky skupinový vodovod (TTSV) zahŕňa výstavbu vodovodu v obciach Tulčík, Záhradné, Podhorany a Veľký Slivník. Počet obyvateľov: Tulčík 1.300, Záhradné 1.100, Podhorany 900, Veľký Slivník 350. Spolu 3.650.

V priebehu rokov 2000 – 2019 obce niekoľkokrát žiadali o NFP na výstavbu vodovodu, takisto sa o financie pokúšala aj Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. Ani raz sa to nepodarilo. Peniaze išli inam. Posledná aktivita - projekt výstavby TTSV - bol pripravený Východoslovenskou vodárenskou spoločnosťou, a.s. v r.2019. Rozpočet cca 4 mil. EUR, v cenách z r.2021.   Obstarávateľ - Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. požiadala na realizáciu tohto projektu o NFP z prostriedkov IROP, z programového obdobia, ktoré však už končí 31.12.2023. Víťazný uchádzač z r.2022 bol UNISTAV Prešov, druhý v poradí EKOSVIP Sabinov.

Hlavný problém je veľké omeškanie projektu: Omeškanie projektu spôsobili opakované kontroly dokumentácie VO zo strany ministerstva investícií, reg. rozvoja a informatiky (MIRRI) v r.2021-2022, k tomu sa prirátalo aj 11-mesačné oneskorenie vyjadrenia zo strany ÚVO (od júna 2022 do mája 2023!), tiež aj zdĺhavá kontrola súťažných podkladov na odd. IROP na PSK v r.2021-2022. Tým sa projekt dostal s týmto celkovým omeškaním až do fázy, keď programové obdobie končí 31.12.2023 a teraz už je nereálne stihnúť do toho termínu celú výstavbu a jeho financovanie podľa projektu. Výstavba podľa projektu má trvať cca 19 mesiacov. Kvôli uvedenému omeškaniu stavba ešte doposiaľ ani nezačala! Zjavne tu nefunguje proces distribúcie investičných prostriedkov z ministerstva na obce. Prekážok vidia úradníci veľa, ochota pomôcť však reálne žiadna. Obstarávateľ (VVS) požiadal v máji 2023 víťazného uchádzača o aktualizáciu súťažných podkladov, nakoľko od prvého predloženia týchto podkladov ubehli už dva roky. Nasledovať by mali ďalšie procesy, ak nenastanú komplikácie – kontrola dokumentácie, podpis zmluvy a odovzdanie staveniska. Ak sa však nepodarí zaistiť financovanie aj po 1.1.2024, projekt sa nezrealizuje.   Požiadali sme preto (opakovane) o pomoc Ministerstvo pre investície, regionálny rozvoj a informatiku (MIRRI), ako aj pána predsedu vlády. Zatiaľ bez odozvy. Odkazujú nám, aby sme vec riešili novou žiadosťou cez aktuálne výzvy. Teda znovu absolvovať minimálne trojročnú anabázu s neistým výsledkom. Vodu stále nemáme. A potom ju zase nebudeme mať? Páni úradníci z MIRRI iste ešte nezažili stav, že im netečie voda v kuchyni, ani v kúpeľni. Alebo že im tečie smradľavá žltá tekutina namiesto vody. Im je to zjavne jedno. Podľa nášho názoru omeškanie spôsobili úrady (MIRRI, ÚVO, PSK) a naše obce sú len obetným baránkom, rukojemníkom, na ktorého nikto neprihliada. Preto by mali tieto úrady prijať zodpovednosť a napraviť, čo spôsobili našim občanom a primerane kompenzovať škody prijatím opatrení na umožnenie realizácie a financovanie výstavby vodovodu - teraz, nie o dva, tri roky.

V obciach bojujeme už desaťročia s nedostatkom vody, v minulom suchom roku 2022 bol stav v zásobovaní vodou katastrofálny. Okrem nedostatku vody je v našej oblasti voda v studniach zdravotne závadná – extrémne tvrdá, na mnohých miestach aj železitá, s vysokým obsahom mangánu. Takmer všade sú prítomné koliformné baktérie (žumpové) a samozrejme - dusičnany. V týchto obciach žiaľ nemáme ani kanalizáciu. Tak si tu žijeme. Ale to úrady netrápi. Máme sa vysťahovať?

Požiadavka, prosba našich občanov je:

Neklásť už prekážky tomuto projektu, neodkladne uvoľniť jeho realizáciu a vyčleniť finančné prostriedky na jeho výstavbu v tomto roku a aj po 1.1.2024. Situácia s vodou v našich obciach je vážna, výnimočná a preto aj vyžaduje výnimočné riešenie.

Ing. Peter Kopčák, starosta obce Tulčík    Kontaktujte autora petície

Svojim podpisom oprávňujem Ing. Peter Kopčák, starosta obce Tulčík na odovzdanie informácií, ktoré poskytnem v tomto formulári, tým, ktorí majú v tejto oblasti právomoci.

Vašu e-mailovú adresu nebudeme verejne zobrazovať online.