Aby nikomu nemohli bez súdu zobrať majetok a plat

V Národnej rade SR sa bude vo februári rozhodovať o návrhoch zákonov, ktoré majú občanov Slovenska ochrániť pred zneužívaním exekúcií, záložného práva, zmeniek a zrážok zo mzdy. Predložili ich poslanci Miroslav Beblavý a Lucia Žitňanská. Nebudú chrániť nezodpovedných, ale pomôžu obyčajným, poctivým ľuďom, ktorí dnes často nestačia na žralokov.

Ak si dnes človek požičia, teoreticky ho pred úžerou, klamlivými zmluvami a podvodmi chráni európska aj slovenská legislatíva. Na to má dozerať súd. Preto chamtivé pôžičkové spoločnosti ako podmienku poskytnutia úveru dávajú podpis rôznych dokumentov – notárskych zápisníc, zmeniek, dohôd o zrážkach zo mzdy, záložných právach a takzvaných rozhodcovských súdoch. Tie použijú,  keď sa rozhodnú, že úver nesplácate podľa zmluvy – hoci zmluva býva často v rozpore so zákonom aj dobrými mravmi.

Zrazu vám bez súdu niekto exekvuje majetok alebo príde za vašim zamestnávateľom a začne sa mu vyhrážať, že ak vám z platu nestiahne polovicu, bude okamžite žalovaný. Napokon vy musíte žalovať podvodníkov a žralokov, aby ste možno dostali späť, čo im nepatrí. Ak na to nemáte, nepomôžete si.

Poslanci Beblavý a Žitňanská predložili návrh, aby exekútor od spotrebiteľa (teda obyčajného človeka) nemohol vymáhať pohľadávku, ktorej nebude predchádzať rozhodnutie všeobecného súdu. Rovnaké to bude so zrážkami zo mzdy a uplatnením záložného práva či zmenky.

Dlhy treba platiť. Ale len ak sú v súlade so zákonom a rozhodol o tom súd. Preto žiadame poslancov Národnej rady, aby tento návrh podporili.

Miroslav Beblavý a Lucia Žitňanská    Kontaktujte autora petície

Svojim podpisom splnomocňujem Miroslav Beblavý a Lucia Žitňanská na odovzdanie môjho podpisu osobám oprávneným konať v tejto veci.

Túto petíciu budeme propagovať pred 3000 ľuďmi. Túto petíciu budeme propagovať ľuďom, ktorí si pozrú iné petície na našej webovej lokalite okrem nej.