Vyhlásenie k aktuálnej situácii v ECAV na Slovensku

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií Vyhlásenie k aktuálnej situácii v ECAV na Slovensku.

zbabelec v dileme

#76 Som rad

2014-07-02 13:03

Som rad ze este stale som ostal zbabelcom ,prave preto ,ze tu uz je poriadne „horuco“. Horuckovite sa zistuje ,kto som . Aj ked si myslim ze taky Nikodem ,ci Jozef z Arimatie mali tiez svoje miesto v zivote ,za takeho sa ja nepovazujem ,aj ked tiez mam taky strach ako oni. To co citam tu ,mi pomaha ,lebo vidim ze akykolvek dokaz by sa sem dal proti organizatorom peticiarov ,jednoducho sa neuveri.
Ja som pisal pravdu ,a aj teraz ju mozem len zopakovat,lebo na rozdiel od vas ja odvratenu druhu tvar Olejara ,Brozmana ,ci Sabola poznam v praxi ,a tak som ich poznal po ovoci . Vy nie .
Andrejka ,chcete dokaz . este nemam tu silu to zverejnit ,lebo sa odhalim ,ale dam Vam navod . Ked mate dobry vztah s Brozmanom ,tak prosim ,zavolajte ho ,a spytajte sa priamo ,ci svojou nehodou sposobil smrt a ci sedel vo vazeni . On sa k tomu jednoducho musi priznat ,lebo sa to stalo .Aj ked to „jemne dovysvetli“ vo svoj prospech. Samozrejme ,aj vdaka svojim „kamosom“ a zo zakonnych dovodov ,napr amnestia ,bol mu trest vymazany .a na takeho cloveka sa treba pozerat ako na nevinneho. To je v poriadku potialto ,ale jeho nasledne chovanie by malo byt len pokorne,a nie ,ze sa stane likvidatorom ludi. Prosim ,a oboznamte nas s jeho odpovedou . Ja som jasne za odpustenie ,a aj v jeho pripade. Dokonca taketo zalezitosti tak poznacia cloveka ,ze najde cestu k Bohu,co sa stalo aj v jeho pripade ,no mam pocit ze tato funkcia mu poskodila .Zavolajte Sabolovi ,ak mate aj s nim dobry vztah ,a spytajte sa ho na dovody prepustenia riaditela presovskeho evanjelickeho gymnazia,a ze kto zaplati toto chybne rozhodnutie .Pretoze sudy „sabolovci“ prehrali. My vsetci ? Alebo Olejar z ciernych penazi ,ktore „vyprodukoval“? Tam mi ani nejde o to co sa stalo ,ale s akou citlivostou sa to stalo. S akou“ laskou „sa to stalo. A to je podla br.farara Grexu v poriadku? Ale za tuto „krestanskost“ ste sa vsetci podpisali. Toto nie je peticia o Sefrankovi ,ale aj o inych temach. Andrejka ,nerozumiem otazke o Igorovi Misinovi . S nim som mal len dobre vztahy a len dobre spomienky mam nanho. Ja ziadne pikosky nezbieram ,nezaujima ma to ,ale co prezijem ,tak ja inak nemozem ,len pravdu pisat . Vsak raz budem vydavat z toho svoj pocet . A Andrejka ,ak toto je pravda ,co potom spravite?
Stojim si za tym co som napisal !! Chcem len aby ste nemali naivne oci ,ale majte otvorene oci,nech Vam nic nezatemni tento zrak ,ani nenavist voci inym ani slepa dovera v ludi . Nech Vas skutocne vedie Pan tymito cetsami poznania .
Teraz uvaha –bez faktov . Ak by peticia bola len o Marosovi ,zrejme by som ju podpisal .Ale stale sa mi natiska otazka ako je mozne ze takyto predaj aky sa urobil ,sa urobil bez odsuhlasenia organu,ktory je na to opravneny . Ked sa to stalo dodatocne ,tak ten organ mal len bud za stado ,ktore mu vsetko odklepne ,alebo…Neviem . Tento pripad som si najprv „namaloval“ bez mena , a dal som za pravdu Gen .predsednictvu ,potom som dosadil mena ,tak som bol na Marosovej strane . Je jasne !!!!,ze Maros sa neobohatil ,ze to bola len adminstrativna chyba ,ale ja sa pytam ze v Gem senirate bola odsudena ,verejne pokarhana za NIC ( a moj hriech je ze som sa jasne pridal na tuto zlu stranu),a za tuto fararku ,nebola ziadna peticia ,nic . Viete ,pre toto sa mi ozvalo svedomie. A tych pripadov je viac .
Myslim si ze sa uz neozvem ,lebo niekedy mam pocit ze to je len hrach na stenu .A to pisem velmi jemne oproti tomu co sa deje tu v praxi. A fakt to viem dokazat.Ostava sa mi len modlit a verit ze sa vsetko nakoniec vysvetli a dohodne ,tak ako by sa to medzi krestanmi malo stat
andrea

#77 zbabelec v dileme

2014-07-02 13:23

#76: zbabelec v dileme - Som rad

 

Preco potom ako bolo uvedene,ak mate pravdu, nevijdete na povrch z menom?

signatar

#78 Re:zbabelec....

2014-07-02 13:45

Brata rozmana som sa spytal na tu nehodu. bez problemov mi odpovedal, tak neviem, preco tu stale nieco podsuvate. Ak ma ktokolvek pochybnost, kludne nech sa pyta, je to iste cestnejsie, ako podsuvat fakty anonymne... a prave preto, ze mi odpovedal bez problemov a v pokore, tak za nim stojim este viac...
andrea
Hosť

#79 Re: Som rad

2014-07-02 14:29

#76: zbabelec v dileme - Som rad

Aj keby brat Brozman sposobil nehodu pod vplyvom opitosti a sedel by vo vazeni, myslite si, ze sa clovek nemeni?Ja ho nemam pravo sudit,na to ma pravo len Boh, on rozsudi a posudi na poslednom sude, mojou ulohou je milovat aj nepriatela a zatial mi brat Brozman nijako neublizil.Su ludia, co mi velmi ublizili a predsa ich milujem,tak preco by som mala sudit cloveka, co mi neublizil?Ani Sabol mi neublizil, dokonca bol tak galantny, ze mne ako nehodnemu cervikovy tak vysokopostaveny funkcionar-biskup o 2 30 rano odpovedal na e-mail, co sa mi pri inych nizzie postavenych nestava. Ten clovek vie na koho myslim, obaja aj s manzelkou ma poznaju, aj ked je hodnostou nizsie od biskupa, nereaguje na mna vobec.


Hosť

#80

2014-07-02 15:10

možno pán zbabelec (ako ste sa nazvali),keby ste sa viac modlili a verili (ako ste aj sám napísali) a menej písali, by bolo lepšie :-)
clen PV

#81 zbabelec v dileme

2014-07-02 15:29

Neviem, o kom hovoris, ze horuckovito zistuje, kto si. Za PV mozem zodpovedne povedat, ze to nezistujeme, ani nas to nezaujima. Len upozornujem, ze tvoja IP je v systeme a AK sa niektora z dotknutych stran pre tvoje prispevky rozhodne pre pravne kroky a AK si vysetrovacie organy budu tvoju IP adresu pytat, budeme im ju musiet poskytnut. To plati, samozrejme, nie len pre teba, ale pre vsetkych diskuterov.
Jozef Budaj

#82 Re: zbabelec v dileme

2014-07-02 15:55

#81: clen PV - zbabelec v dileme

Anonymná diskusia o niektorých témach môže byť svojim spôsobom zaujímavá, ale anonymne písať o niekom konkrétnom zlé veci - útočiť na neho pri čom dotyčný nevie od koho útok prichádza, to s kresťanstvom nemá nič spoločné a v cirkvi Pánovej nemá miesto. To sú spôsoby "veľkňazovho dvora", kde sa po tiež anonymných útokoch ozývalo "Hádaj Kriste, kto ťa udrel?"

Pre všetkých, ktorí anonymne útočia na svojich blížnych má Písmo Sväté veľmi vážne slovo:

"Kto ohovára tajne blížneho, toho zničím;" Žalm 101.5.

andrea

#83 Re: zbabelec v dileme

2014-07-02 16:56

#81: clen PV - zbabelec v dileme

Ja som nic zle nenapisala,ci ano?

hosť

#84 Re: Som rad

2014-07-02 17:59

#76: zbabelec v dileme - Som rad

Dobrý večer, vo Vašom príspevku ste napísal: To co citam tu ,mi pomaha ,lebo vidim ze akykolvek dokaz by sa sem dal proti organizatorom peticiarov ,jednoducho sa neuveri. O čo Vám vlastne ide? Ľudia, ktorí túto petíciu podpísali ako signatári, aj ďalších vyše 600 ľudí zo Slovenska a zahraničia vnímajú potrebu vyjadriť svoj nesúhlas v prípade p. Šefranka a túžia po väčšej slobode a živote bez strachu v tejto cirkvi. Verím, že všetci títo ľudia sú úprimne veriaci, mnohých osobne poznám a hlboko si ich vážim, verím že im záleží na ECAV, aj na ľuďoch v nej. Možno aj oni majú konkrétne dôkazy o nespravodlivosti, ale neriešia to tak, že to napíšu tu anonymne. To sa máme cítiť teraz previnilo, že sme vyjadrili svoj názor, za ktorým si stojíme?

andrea

#85 som rad

2014-07-02 19:38

Takze mily zbabelec, odpovedam: Brat Brozman sa zdrzal komentara,aj on vsetko cita, nech sa paci, oslovte ho sam, nech tu nacapi tu havariu

Hosť

#86 Re: Som rad

2014-07-02 21:14

#76: zbabelec v dileme - Som rad

Zbabelec,a mozno dobre robis,ze tu pises takym svojim sposobom,lebo ked toto cita racionalne uvazujuci obrateny krestan,ktory si da veci dohromady (popripade zavola Brozmanovi, Sabolovi ci Olejarovi) tak s radostou tuto peticiu podpise.

Neviem,kto si,ani ma to nezaujima (a niekedy je aj lepsie nevediet),ale si asi velmi zraneny a mas vela problemov so sebou,ked si to musis riesit tu a takto.

Je tu vela ludi, co poznaju Sabola a Brozmana po ovoci,tak sa netvar,ze si jediny...

A ked "nemas silu" sa odhalit,tak zjavne sam niesi stotozneny s tym, co tu vykladas ako pravdu a o taku pseudo-pravdu ja nestojim.


Hosť

#87

2014-07-02 23:07

K aktuálnímu dění v ECAV - Problém je v komunikaci : GBÚ nereaguje na nic. Např. vystoupení Generálního biskupa Miloše Klátika 14.9. m.r. na 400 letí BK, v Kralicích nad Oslavou (i přes naše varování) - za účasti prezidenta hesenské Luterské církve, který sezdává homosexuální páry a žehná jim - bylo farizejské tím, že defakto legalizovalo vzpouru potomků Francouzské revoluce, proti Stvořiteli, nejvyšším představitelem ECAV na Slovensku v otázce manželství muže a ženy (3.M., 20:13) Mluvčí FAK ČRaSR
Oko

#88

2014-07-03 03:58

Vsetky rozbroje v ECAV robi vychodny distrikt, to je zrejme od zaciatku. Pan Brozman je dosadeny vatikansky agent, ktory rozklada cirkev jedna basen. Atmosfera strachu ide z BUVD. A ovocie jeho vedenia chuti ako trpciaky. Nastastie vsetko raz pominie. Len malicko a niet bezboznika. Bezbozny snuje nastrahy proti spravodlivemu, zubami skripe na neho. Ale Pan sa mu smeje, lebo vidi, ze pride jeho den.Z 37 VD dlho nemohol zvolit biskupa a preto bol zmeneny zakon. Nemohol ho zvolit, lebo tento distrikt je zhnity a skazeny. Miluje loz, ustami zehna, no vo svojom srdci preklina. A to u neho pretrvava stale.
hosť

#89 Re:

2014-07-03 07:25

#88: Oko -

Dobrý deň, viera a ovocie ľudí z východnej časti ECAV žije a šírime evanjelium spolu s ostatnými aj do iných častí Slovenska a sveta napriek tomu, že tu boli tvrdšie postihy za vieru v dobe totality. Keď by sme boli takí zhnití a skazení ako tvrdíte, Pán Boh by sa k nám nepriznával ...

oheň

#90 co su to za struktury

2014-07-03 08:14

No to je za peticia. Podpis napr. clena Krestanskeho centra Ohen. Co ma Jednota bratska s ECAV? No uz len nabehnut do katolíckeho kostola a povedat: chcete rozklad ECAV? podpiste. Alebo do obchodu: chcete vyssi plat? podpiste.

Hosť

#91 m.kubik

2014-07-03 08:40

Pokym u nas v ecav nebude platit to biblicke ano=ano a nie=nie, tak budeme stale v tychto lopotach preslapavat na mieste, a pohyb dopredu (nejaky progres) sa nam bude zdat len preto, ze pri tom starneme, signatari placu na nespravnom hrobe, pritom sami ho pomahali stavat.
Ziadna peticia nepomoze. Sme haklivy na dobru povest i napriek tomu ze sme hriesny prinajmenej tak ako katolici. Nasu namyslenost tato peticia nevyriesi, takze nema zmysel ju podpisovat. Mozno sa ale pridaju satansti a ine marginalne skupiny, a peticia nadobudne svoju vahu....

Hosť

#92 Re: co su to za struktury

2014-07-03 10:41

#90: oheň - co su to za struktury

Martin Niemöller, najskôr naivný priaznivec nacistov a potom dlhoročný väzeň nemeckých koncentračných táborov, napísal slávnu báseň:

Najskôr brali komunistov
mlčal som
lebo som nebol komunista

Potom brali Židov
mlčal som
lebo som nebol Žid

Potom prišli pre katolíkov
mlčal som
lebo som bol protestant

A potom prišli pre mňa
a vtedy už nebolo nikoho
kto by za mňa zdvihol hlas

Toto je jedna z jej najznámejších verzií: Sapienti sat!

zbabelec v dileme

#93 O co mi ide?

2014-07-03 12:35

O co mi ide? O pravdu !! A o to aby som napravil svoje chyby,za ktore sa skutocne hanbim. Ked som napisal ,ze napr.Brozman mal tu nehodu a sedel vo vazeni ,tak reakcie boli ,ze to nie je pravda. A teraz ,ked je to pravda ,tak znova je vsetko v poriadku. . To je to co hovorim ,ze ak je nejaka kauza a nemam dosadene mena ,tak je riesenie a pohlad na kauzu iny ,ak sa dosadia mena . Ja by som nikdy nevidel "druhu tvar" Brozmana a Sabola,keby nebola kauza Mokra Luka a z toho vyplyvajuca aj moja negativna uloha v nej . Sabola a Brozmana mi "vysvietili "Olejar so Stefanom. Keby tato kauza nebola ,tak som slepym nasledovnikom aj Sabola aj Brozmana. To co som zazil,som nechapal,a nevedel ci som v Bozej skupine a ci v diabolskej.To ze sa Brozman teraz priznal ,nic neznamena ,lebo ine ani nemohol urobit ,len sa priznat,lebo to bola zistitelna pravda!! Zacnem ho "brat" jedine v pripade ,ak sa bude tiez kajat zo skutkov ,ale to nielen v suvislosti s kauzou Mokra Luka. Je to predovsetkzm jeho problem a zodpovednost pred Bohom. On dostal velku sancu mat Pana Jezisa Krista za svojho Spasitela,a zial tragickou nehodou. Ale tuto sancu by nemal premrhat dalsimi krokmi. A ak ich urobil ,pokanie je na mieste .Viete on sa az teraz priznal ,a nie pred volbami ci starostu ,alebo dozorcu. Ako to nazvat ? Zavadzal? klamal? vyberte si.On bol mimoriadne uzitocny ,kym nemal funkcie , ale tie mu poskodili . No vzdy je cas pokania .
K prispevku J .Budaja -silna "kava " vyhrazka citaciou z Biblie. Hovorenie pravdy v skrytosti ,je ohovaranie . Nova definicia.Keby to nebola pravda ,tak je to ohovaranie . Co by sa zmenilo na tej pravde ,keby som sa ukazal ? Nic !! Len vidim ze chcete terc . Inak si to neviem vysvetlit .Tu sa vyklada Pismo -tak aby to pasovalo ,sije sa na mieru . Ja aj pri tejto prilezitosti verejne hovorim ,ze vedenie VD vyakzuje sposoby gangsterstva a gaunerstva . A toto si OBHAJIM kedykolvek!
Najviac dokazov mam vsak o praktickych krokoch Olejara a Stefana. Aj ked robili prespekulovane veci ,tak ze my sme im stadovite vsetko odsuhlasili ,su veci ,ktorym v pripade potreby sa neubrania ,aj ked tie konakty cez jedneho vysokopostaveneho cloveka su silne . Mam pocit ze ho povazuju za viac ako Boha.Oni su zapleteni aj v inych kauzach ,mysliac si ze su uz uzavrete .
Pytate sa co mne staci ? Len aby ukazali pokoru ,priznali sa k nepravostiam . To je cele ,a velmi jednoduche!
Vy vsetci svojim podpisom ste na jednej strane dali slucku z Marosovej hlavy prec a dali na hlavu fararky z Mokrej Luky,lebo vsetci pisete len ze je to peticia za Sefranku ,ale peticia ma aj ine body . Presne toto ste podpisanim tejto peticie urobili . Vam nejde o podstatu!!
Nakoniec ,z tych vasich prispevkov ,oslovil ma len jeden ,ze sa mam viac modlit ,a slubujem ze sa budem viac modlit .
Nepredpokladam ze sa uz viac ozvem, ,jedine ak by bolo nieco vynimocne . To tu nema vyznam rozoberat nic . Najdem iny sposob ako ukazat pravdu
Štatista

#94 O počte podpisov petície

2014-07-03 16:11

Nechcem kaziť radosť signatárom, avšak počet podpisov je 700 ale, len z 520 IP adries. Medzi nimi je mnoho takých, čo nechcú zverejniť svoje meno. Od včera do dneška vzrástol počet podpisov o 80, ale počet IP adries len o 10. To znamená, že petícia sa podpisuje v jednej tretine z toho istého počítača či tých istých počítačov.

Hosť

#95

2014-07-03 16:56

Uplne skvela peticia. :-P
xyz

#96 statista

2014-07-03 17:17

v com vidis problem?

Hosť

#97 Re Statista

2014-07-03 17:20

Naozaj nam radost nekazis :-). Pre validitu peticie vobec nie je podstatny pocet IP adries, ale pocet podpisov. Ak z jednej rodiny podpisali traja, tak su 3 podpisy, ale len jedna IP adresa. To, ze niekoho meno je neviditelne na webe este neznamena, ze tam nie je. Ziadna peticisa sa neda podpisat anonymne. Na peticnom harku meno s adresou je, akurat nie je viditelne na webe. Takze fajn peticia :-)
hosť

#98 Re: Re:

2014-07-03 17:24

#89: hosť - Re:

Dobrý večer, dá sa nejak v skratke  pomenovať ovocie šírenia evanjelia, z východu, a v čom sme lepší, a ako sa k nám Pán priznáva. Rastieme?.Ako? Evanjelizujeme?. Kde?.Hľadáme stratených? Kedy?. Je naše svedectvo /v cirkvi/ príkladné a príťažlivé pre svet?, ak áno v čom? Ďakujem za prípadnú odpoveď.

 

nebojte sa

#99

2014-07-03 17:55

Boh sa neda vysmievat. Nebojte sa bratia. Tu nejde o to kto je lepsi, ani o distrikty, nejde o osoby podpisane pod Vyhlasenim. Nejde ani o zbabelcov ani o odvaznych. Tu ide o nasu cirkev. Je na tom velmi, velmi zle. Nasa cirkev krvaca. Sposoby blizke STB sa dostali do gremii, kritika sa kruto tresta, z cirkevnych novin sa stal nastroj moci. ZED, ktory ma pomahat fararom prvy krici ukrizuj. Z poctivych ludi robia zlodejov ti, ktori si z cirkevneho nakradli najviac. My, ktori sa podpisujeme pod peticiu uz nechceme takuto cirkev. Nechceme, aby sme sa museli v dnesnej dobe slobody bat povedat pravdu v cirkvi. Nebudeme uz pocuvat aka bola evanjelicka cirkev pred 500 rokmi. Chceme v nej zit dnes. Chceme slobodne hlasat evanjelium, chceme budovat svoje zbory a nie bat sa vrchnosti. Nezastrasite nas generalni predstavitelia.
signatar

#100 Re Host

2014-07-03 18:02

Zacat sa tu natahovat, ci je lepsivychod alebo zapad v ECAV je ako ked sa natahuju horny a dolny koniec dediny... Sme jedna cirkev, aj ked kazdy kraj, zbor ma svoje specifika. Ak by sme mali zovseobecnovat, tak vychodniari mozu skromne povedat, ze upadok cirkvi je tu pomalsi a este stale tu do velkej miery funguje aj tradicna zboznost. Navstevnost sluzieb Bozich je vyssi, pocet krstov, konfirmandov... pre presnejsie statistiky by bolo treba pozriet vyrocne spravy distriktov. Tiez je pravda, ze vo VD uz roky rokuce vychadza casopis Evanjelicky vychod, su organizovane Misijne dni VD a pod. Viacere organizacie a hnutia s celoslovenskou posobnostou vzisli prave z iniciativy vychodniarov alebo vyhodniari v nich zohrali nemalu ulohu: ROS, MOS, EVS, SEM... nemyslim,ze by ich vsak niekto chapal ako vychodniarske veci. Takisto pocet studentov teologie a fararov z vychodu je % vysoky. A ak niekto osocuje vychod, ze odtial pochadza vsetko zlo v cirkvi,tak si treba uvedomit, ze pozdvihnutie ZEDu, tkore vynieslo na biskupsky stolec prave sucasneho GB, opat viedli vychodniari. Byvali predseda vieroucneho vyboru je tiez z vychodu. Rozdelovat cirkev an vychod-zapad nie je pre nas prospesne. Naopak, mali by sme sa navzajom povzbudzovat a inspirovat, ucit sa od seba a respektovat aj svoje specifika. Mozno viacere zbor vo VD posobia ako zivotaschpnejsie a akcnejsie ako ine, ale nemylme sa. Vsetci celime silnej sekularizacii, odklonu od viery. Aj na vychode vravia ludia, ze "uz to nie je to, co to byvalo". A spolocne nam treba hladat cesty k obnove cirkvi. Sme najprestarlejsou cirkvou na SK, chyba misia a evanjelizacia, chyba diakonia. Ak by som mal dat v niecom prednost ZD, tak prave v oblasti diakonie, pretoze ZD, ma, myslim, viac zariadeni diakonie. Takze mame sa co od seba ucit navzajom, stojime v jednom zapase pri budovani Bozieho kralovstva. Tato peticia nie je o spore vychod-zapad, ale medzi riadkami aj o spore, ako ma vyzerat nasa cirkev ako celok. Ci sa staneme "uchovavatelmi popola" alebo dalsej generacii odovzdame "ohen viery".