Vyhlásenie k aktuálnej situácii v ECAV na Slovensku

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií Vyhlásenie k aktuálnej situácii v ECAV na Slovensku.

Štatista

#101 Nepresnosti a elektronické manipulácie môžu vzbudiť mnoho pochybností

2014-07-03 18:09

Medzi signatármi je hneď na treťom mieste uvedený Boris Mišina ako predsedajúci farár CZ Bratislava a senior BA seniorátu. Pokiaľ viem, tak CZ BA už neexistuje - rozdelil sa predsa na viac zborov či nie ? Ako tam potom môže byť predsedajúci farár. Boris Mišina sa aj vari vzdal funkcie seniora BA či nie ?
signatar

#102 Re: Nepresnosti a elektronické manipulácie môžu vzbudiť mnoho pochybností

2014-07-03 18:21

#101: Štatista - Nepresnosti a elektronické manipulácie môžu vzbudiť mnoho pochybností

Ej, ej, statista - citaj pozorne - Boris Misina, ako je uvedene aj v podpise peticie, je predsedajucim fararom cz Bratislava - Legionarska. To je jeden z nastupnickych zborov cz Bratislava. :-). Boris Misina sa vzdal funkcie senniora BAS k 31.6. 2014 (alebo k 1.7.?), cize v case podpisania peticie este bol seniorom ale dnes uz nim nie je. :-) Este nejake otazky? :-)


Hosť

#103 Re: Re Statista

2014-07-03 18:21

#97: - Re Statista

Nie som si istý, či je to tak ako vravíte. Kľudne môže niekto túto petíciu podpísať s menom Miloš Klátik, a cirkevnou funkciou generálny biskup. Ale to nie je cieľom mojich pochybností - relevantnosť elektronických petícií je nulová - treba mať podpisy s číslom občianskeho preukazu a keďže sa týka petícia ECAV tak myslím aj s preukázaním že sa jedná o príslušníka ECAV. Možno ešte jedna otázka - aký by mal byť podľa Vás počet podpisov, aby to bola relevantná sila, a nie len komunita zástancov porazených vo voľbách na pozíciu generálneho biskupa ?

hosť

#104 Re: Re: Re:

2014-07-03 18:25

#98: hosť - Re: Re:

Dobrý večer, v mojom príspevku nebola zmienka o tom, že na východe sme lepší. Len reakcia na predchádzajúci príspevok v zmysle, že ak by sme boli takí zhnití a skazení ako tvrdí prispievateľ, že Pán Boh by sa k nám nepriznával. Všetci sme hriešni a jedine z milosti a vďaka obeti Pána Ježiša Krista za naše hriechy získavame novú identitu v Ňom a môžeme hlásať túto radostnú zvesť iným a poznám veľa ľudí nielen z východu, ale aj, ktorí túto zvesť hlásajú slovom, aj svojím životom a ovocím sú znovu omilostení a zachránení ľudia.

pre-zivka

#105 relevantnost peticie

2014-07-03 18:50

Chapem, ze sa snazite zdiskreditovat tuto peticiu. Skoda, ze s vami nesuhlasi ani vas general, ktory na vsetkych frontoch mobilizuje sily. Podla jeho reakcii sa zda, ze to nepovazuje za taku malichernu zalezitost. Skoda len, ze v tom svojom stanovisku okrem snahy odputat pozornost a zahmlievat, nepovedal jedinu relevantnu vec. Som zvedavy na pondelkove ge-pecko a nasledne stretnutie so seniormi a dozorcami. Ale hadam budu mat tolko rozumu a nezakazu v cirkvi, ktora sa hrdi, ze je demokraticka, slobodne vyjadrit nazor.
štatista

#106 Re: relevantnost peticie

2014-07-03 18:57

#105: pre-zivka - relevantnost peticie

Obaja vieme že tu nejde o vyjadrenie názoru. Dovolim si ešte protiotázku - prečo petíciu nepodpísal ešte váš generál ?

 

generál

#107

2014-07-03 19:02

Ja som petíciu podpísal, ale pod menom Miloš Klátik
pre-zivka

#108 Re: Re: relevantnost peticie

2014-07-03 19:07

#106: štatista - Re: relevantnost peticie

Neviem, o com hovorite. Ja som podpisal za seba. Mna nik nenutil, ani ja nikoho nenutim.

štatista

#109 Re:

2014-07-03 19:10

#107: generál - ))))))))))

 


Hosť

#110 Re: Re:

2014-07-03 19:43

#109: štatista - Re:

Mozno preto, ze nemame generala :-)

signatar

#111 Re: Re: Re Statista

2014-07-03 19:45

#103: - Re: Re Statista

Urcite je to tak ako vravim :-) Mozte si to overit, a potom uverit priamo u Borisa Misinu :-)

Co sa tyka poctu podpisov, tak to mozno ni eje az take podstatne, pretoze, ako sa nechal pocut GB pri predoslej peticii v kauze Farma, tak nasa cirkev nepozna peticne pravo, a preto aj tu predoslu peticiu zmietli zo stola, hoci tam bolo podpisov niekolko tisic. Skor tu ide o vyjadrenie postoja a inforovanie verejnosti v nasej cirkvi, ze nie vsetci suhlasime s tym, co sa deje a vieme sa zastat bratov ci sestier, ak sa im deje nepravost. Skor je nam hanba, ze sme sa neozvali hlasnejsie skor.

andrea

#112

2014-07-03 21:15

#102: signatar - Re: Nepresnosti a elektronické manipulácie môžu vzbudiť mnoho pochybností

 

Len spravne upresnenie. Boris Misina da vzdal seniorstva k 30.6.2014 o 16 00, skoncil jeho urad. Momentalnou zastupujucou je Andrea Lukacovska konseniorka zo Sladkovicova

Tento príspevok bol odstránený jeho autorom (Show details)

2014-07-03 22:08


Majki-blesk

#114 Ľudia precitnite a zamyslite sa ...

2014-07-03 22:16

Nepoznám osobne charakter problému a ľudí ktorých sa to týka, preto sa k danej veci vyjadrovať nebudem... no poznám niektorých signatárov petície, sú to poctivý, dobrosrdečný ľudia a kňazi ktorým dôverujem a preto som petíciu svojim súhlasom podporil. Na záver by som chcel apelovať na všetkých vedúcich predstaviteľov cirkvi a kňazov, aby netrieštili svoje sily, ale naopak, aby sa spojili, ukázali svetu pravdu a spoločne vo viere,Božej láske a milosti pomohli obyčajným ľuďom nájsť opäť zmysel života v tejto pohnutej a zlom ťažko skúšanej dobe!

Pekný deň a veľa správnych rozhodnutí prajem

Ano, nebojme sa

#115 Re:

2014-07-04 14:06

#99: nebojte sa -  

 Toto je jeden z najkrajsich a najvystiznejsich prispevkov, ake som v tejto diskusii precitala. Nejde o spor medzi vychodom a zapadom. To je len zamer z najvyssich kruhov. My, bratia a sestry z jedneho aj druheho distriktu nemame medzi sebou problem. Ten problem sa umelo vytvara. Rozdel a panuj. Doterajsie pripady sikanovania bratov fararov potvrdzuju slova diskutujuceho, ze kritika cirkevnej vrchnosti sa kruto tresta. Aby sa zastrel pravy dovod prenasledovania, hladaju sa chyby v oblasti hospodarenia a dielo odrovnania kritika sa dosledne dokona. Medzi bratmi fararmi panuje atmosfera strachu. Zapojit sa do peticie naslo odvahu zatial iba 44 bratov biskupov, seniorov, fararov a kaplanov. Na terajsie pomery je to dost, ale na to, kolki su nespokojni s vedenim, kolki su zastraseni, je to malo. My uz naozaj nechceme takuto cirkev. My chceme byt hrdi, ze sme clenmi evanjelickej cirkvi, ktora dala narodu vynikajuce osobnosti a chceme byt hrdi, ze mame aj dnes na cele nasej cirkvi osobnosti, ktore uznava svet aj clenovia nasej cirkvi. Osobnosti, ktore stmeluju clenov cirkvi, nie polarizuju.  Nesmieme dopustit, aby sme sa v nasej cirkvi bali hovorit pravdu. Ti, ktori pravdu prenasleduju, nas tahaju do minulych storoci.   

Jozef Budaj

#116 Re: O co mi ide?

2014-07-04 15:12

#93: zbabelec v dileme - O co mi ide?

Vážený anonym, podpísaný ako zbabelec v dileme.

Vo svojej reakcii ste napísal:

K prispevku J .Budaja -silna "kava " vyhrazka citaciou z Biblie. Hovorenie pravdy v skrytosti ,je ohovaranie . Nova definicia.

 

Prečítal ste si naozaj to, čo som ja napísal? Dáte si tú námahu a prečítate si to ešte raz a porovnáte s tým, ako ste to okomentoval? Prečo prekrúcate a podsúvate to, čo tam nie je?

Ak citácia aktuálneho Božieho Slova je podľa Vás vyhrážkou - prosím. Božie Slovo je skutočne "silnou kávou", je "kladivom, ktoré rozráža skalu", je "mečom ostrým na obidve strany",... - to sú jeho vlastné definície - Božie definície.

Až príliš sme si zvykli nebáť sa Božieho slova. Bázeň pred Božím Slovom a pred Bohom samým je nám cudzia - aj preto to tak medzi nami (v cirkvi) vyzerá a aj preto si dovoľujeme navzájom voči sebe to, čo si dovoľujeme.

To, čo ste nazvali novou definíciou je čisto "Vaša konštrukcia". V mojom príspevku - čo ste si zrejme nevšimol - sa hovorenie pravdy vôbec nespomína.

Chcem sa Vás však spýtať, čím alebo kým ste sa inšpiroval keď ste anonymne hovoril (písal) - podľa Vás - pravdu? Kedy a kde tento spôsob použil Pán Ježiš? alebo Ján Krstiteľ (ktorý tiež nemal problémy s hovorením aj nepríjemnej pravdy) alebo apoštolovia? Keď Pavel napomenul Petra urobil to anonymne?

Predpokladám, že aj Vy ste pri konfirmácii vyznával, že Písmo Sväté je pre Vás prameňom viery a pravidlom života. Akým pravidlom ste sa riadili a riadite pri písaní anonymných útokov na svojich bratov v Kristu?

Určite veľmi dobre poznáte pravidlo - prikázanie Pána Ježiša (teda Božie sväté prikázanie): "Čokoľvek chcete aby vám ľudia činili, to čiňte aj vy im".  To nie je nejaké nezáväzné odporúčanie, to je jednoznačný príkaz Božieho Syna (!).  Keď píšete anonymne, tak jasne dávate najavo, že chcete zostať v utajení. Chcete, aby ostatní rešpektovali to, že nezverejníte svoje meno. Akým právom však - v jasnom rozpore s uvedeným Božím prikázaním - takú istú anonymitu neposkytujete tým, o ktorých píšete?! Akým právom (keď Vaše meno je utajené) ich mená zverejňujete?!

 

signatar

#117 Re: Nepresnosti a elektronické manipulácie môžu vzbudiť mnoho pochybností

2014-07-04 16:30

#101: Štatista - Nepresnosti a elektronické manipulácie môžu vzbudiť mnoho pochybností

Predsedajuci farár CZ Bratislava Legionárska ma byt spravne. Do zvolenia noveho seniora asi seniorom zostava.  V kazdom pripade, dokument bol vytvarany v hektickej atmosfere, mohlo dojst k chybicke  Inak pri podpise "martinskej deklaracie" Boris Misina este seniorom bol. Vzdal sa tusim ku dňu 30.6.2014. Ale toto nie je merito veci.

andrea

#118 Re: Re: Nepresnosti a elektronické manipulácie môžu vzbudiť mnoho pochybností

2014-07-04 16:45

#117: signatar - Re: Nepresnosti a elektronické manipulácie môžu vzbudiť mnoho pochybností

Ja som pisala, zeteraz ked sa vzdal, tak ho zastupuje konseniorka Andrea Lukacovska zo Sladkovicova a brat Misina sa vzal k 30.6.2014 o 16 00

kontrolor

#119

2014-07-04 17:28

Netrapte sa udajmi pri mene brata farara Borisa Misinu. Vsetko je stravne.
andrea

#120 Re:

2014-07-04 17:34

#119: kontrolor -

On uz nie je senior

Rozvážny

#121 Re: Re: Útočná všeobecnosť o EPST (v prvej vete)

2014-07-05 07:46

#5: - Re: Útočná všeobecnosť o EPST (v prvej vete)

A kto povedal, že EPST publikuje klamstvá a polopravdy? Iste niekto z majiteľov pravdy.

Rozvážny

#122 Re: Upozornenie pre Zbabelca v dileme a vsetkych ostatnych

2014-07-05 08:10

#55: clen PV - Upozornenie pre Zbabelca v dileme a vsetkych ostatnych

Vážení členovia petičného výboru,

prosím Vás nevyhrážajte sa tu trestným konaním tým diskutujúcim, ktorých diskusné príspevky Vám celkom nevyhovujú. Viete veľmi dobre, že za diskusiu na internete nemôžete nikoho trestne stíhať. Takýmito tvrdeniami sa len zosmiešňujete.

A navyše - zaraďujete sa do zástupu tých, ktorí manipulujú ostatnými vyhrážaním vydieraním a zastrašovaním - veď o Vás tiež Zbabelec písal.

clen PV

#123 Re: Re: Upozornenie pre Zbabelca v dileme a vsetkych ostatnych

2014-07-05 11:18

#122: Rozvážny - Re: Upozornenie pre Zbabelca v dileme a vsetkych ostatnych

Nehovorite pravdu. Za ohovaranie su az 2 roky. Preto verim ze nie len vy ale aj vsetci ostatni diskuteri by mali byt rozvazni.

peticiar

#124 Re: Re: Upozornenie pre Zbabelca v dileme a vsetkych ostatnych

2014-07-05 12:24

#122: Rozvážny - Re: Upozornenie pre Zbabelca v dileme a vsetkych ostatnych

Pan rozvazny, mylite sa. Nebol by prvy, ani posledny. "Ohovaranie, poskodzovanie dobreho mena a pod.". Nik sa nikomu nevyhraza, ale nemozeme predsa dovolit, aby tu niekto beztrestne a anonymne kydal lži na nevinnychludi."

Rozvážny

#125 Re: Re: Re: Upozornenie pre Zbabelca v dileme a vsetkych ostatnych

2014-07-05 15:00

#123: clen PV - Re: Re: Upozornenie pre Zbabelca v dileme a vsetkych ostatnych

Ano, ale nie za diskusiu na nete. Pojem "ohováranie" podľa Trestného zákona (lebo iný ho nepozná) napĺňa skutkovú podstatu trestného činu len, keď spĺňa tieto podmienky:

1. Je nepravdivý

2. Je spôsobily značnou mierou ohroziť vážnosť osoby u spoluobčanov

3. Musí sa dokázať úmysel páchateľa

No nebudem Vám tu písať návod, ako niekoho obviniť z ohovárania, ale nieje to také jednoduché, ako píšete Vy.

A podľa spoločenskej závažnosti (teda podľa porušenia patričného ustanovenia) sú trestné sadzby 1-5 rokov, alebo 3-8 rokov.