Zastavme projekt "revitalizacie" parku pri Karpatii v Humennom

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií Zastavme projekt "revitalizacie" parku pri Karpatii v Humennom.

Kat.ka

#26 Farby

2013-04-02 17:02

To,čo sa teraz, v týchto dňoch deje, je len odrazom slobody vyjadrenia sa, buďme radi, že to mǒžeme nazývať sloboda, demokracia.Tak, ako je p.primátorka občanom mesta, a nesnažím sa spochybniť, že určite váženejším, ako vačšina z nás, tak isto sme aj my, všetci, ktorí sme tu, oprávnení vyjadriť svoj názor. Nie sme slepí a vidíme, že p.primátorka na celkovom obraze mesta pracuje. Je však prinajmenšom zvláštna reakcia, tak ako p.primátorky, tak aj niektorých prispievateľov tejto diskusie. Myslím si, že niektorí pochopia až potom, ako naša občianka Zorka bude pripravená predložiť konkrétnejší a jasnejší návrh rekonštrukcie.
Niektorí urobili najjednoduchšie, čo mohli. Odsúdili. Prešli ste sa mestom? Hlavne teraz v zime? Nášmu mestu vládne betón. Je to hnus. Južná zrekonštruovaná časť mesta je šedá, jediným farebným bodom je budova Sociálnej poisťovne. Preto dajme aspoň šancu diskusii, všetci, ktorí chcete vyjadriť svoj názor. Hlavne v kľude. A hlavne buďme všetci radi, že sa mladý a kreatívny občan ozval a otvoril oči aj nám ostatným, ktorí sa v tom zhone nemáme čas pozerať dǒslednejšie okolo seba. A chcem Zorke poďakovať za to, že sa teraz začínam cítiť ako občan svojho mesta, že zmýšľam. Držím prsty všetkým zúčastneným, sme na začiatku.Aj p.primátorke. Každý nový deň je aj novým začiatkom. A na záver si dovolím prezentovať svoju predstavu: Vidím farebnú, napr. mozaikovú zrekonštruovanú fontánu, ktorú nám navrhnú naši humenskí umelci a vidím p.primátorku, ktorá sa zapíše do mysle občanov( hlavne mladých) tým, že nám pomohla vytvoriť farebné mesto.
.....tak snívajme....
PS: všimli ste si v meste kopec betónových monumentov, ktoré boli niekedy nádhernými mozaikami?
Alebo sa mám začať báť, že sa na mňa za poukázanie osopí polovica mesta?
Sa nebojím :)
je to tak,či?

#27 Re: Farby

2013-04-02 17:37

#26: Kat.ka - Farby

a kde bola p.Zorka doteraz,ked uz je vsetko pripravene a teraz chce diskutovat? Myslim si ,ze humenne ma ovela viac zelene ako ine porovnatelne mesta.Juzna cast namestia ze nieje farebna,tak otvorte oci.CVC nech sa spestri  a budova centra  a taka kolorita,ze az....:-)Menej je niekedy viac. Myslim si,ze sa nikdy nic takto nedohodne k spokojnosti vsetkych,stale budu kazisveti,ktori vsetko kazia a kritizuju,lebo to nerobi ich krvna skupina ludi.

 

 


Hosť

#28 Re: Re: Nechapem.....

2013-04-02 17:39

#4: - Re: Nechapem.....

park v Kosiciach neporovnavaj,my sme v humennom...


Hosť

#29 Eva

2013-04-02 17:54

Boze,keby aj dialnicu vybavila Valova do Humenneho,tak by sa nasli experti,ktori by to kritizovali
Kedze ta firma to chce robit,tak asi za to ponesie zodpovednost,ci nie? A ci sa niekto nabali,ci nie,to je tak: ono pri kazdej investicnej akcii sa niekto nabali,ked sa nevyprazdnia sklady jednej firme,tak druhej urcite a kde je zaruka,ze ten projekt p.Zory je ten spravny a najlepsi?Vsetko je vec nazoru,z ktorej strany sa na to pozerate....Mne sa osobne ten povodny paci,samozrejme bez vyrubu stromov a chcem,aby bola nova fontana a nie ta starina opravovana...
he-pha

#30 Revitalizacia

2013-04-02 18:17

Navrhol by som pani Valovej aby popremyslala nad revitalizaciou kompletne vsetkych budov v humennom. Revitalizacia by sa tykala: 1./ umiestnenie erbu na kazdu budovu + busta primatorky 2./ vsetkym budovam natriet fasady reprezentujuce Humenné, biela, modra, žlta.
mi

#31 Re: Peter F.

2013-04-02 20:01

#8: - Peter F.

ze konecne sa nieco robi? trochu zalezi aj na tom, ze CO sa robi nie? po namesti teraz so zemou zrovnaju aj park.

mi

#32 Re: Eva

2013-04-02 20:19

#29: - Eva

Tak vidite, ze aj vy by ste na tom navrhu nieco zmenili a o nic ine predsa nejde ani iniciatorke tejto peticie. Kazdy, komu rozum sluzi predsa vie, ze do parku patria stromy a ak je v povodnom navrhu masivny vyrub tak tu nieco ocividne nesedi. Este k tomu verejne schvalujete zlodejinu! Ak sa na tom niekto nabaluje tak si myslite, ze to ide z ich vlastneho vrecka?! Vedenie mesta ma z toho aspon kseft kym niekto, v kom sa ozval zdravy rozum a nie je bezohladny k svojmu okoliu si tu musi zliznut vypady od diskuterov, ktori sa nezmozu na viac nez na anonymny Mudr.ing!

p.Zorka

#33 o čo ide p. Zorke

2013-04-02 20:23

Tak pomaly, napíšem iba jeden koment a končím, lebo práve preto vznikla petícia - aby sa otvorila verejná diskusia s odborníkmi na mestské zásahy alebo krajinnú architektúru. Ja nie som, ani jedno, ani druhé, teda nemám ani pripravenú žiadnu voju verziu, ktorú tu niekto spomínal. Nemienim sa ani nijako osobne prezentovať a nedržím prsty nikomu svojmu! Kto ma trochu pozná vie, že vo všeobecnosti mi ide o objektívne posúdenie problému. Ale na Slovensku je to jednoducho normálne, že ak niekto poukáže na problém, hneď ho ukameňujú. Bohužiaľ kritické je to hlavne na šaľenom vychodze. Nie že by ľudia prijali kritiku a snažili sa ju minimálne vypočuť, hneď v tom vidia akési osobné ambície a pasovačku za šickoznaja! Prosím Vás, nie! Naivne, naozaj naivne , napriek svojmu veku, verím, že keby si každý robil svoju prácu, ktorá ho baví a napĺňa, nikto by nikoho kompetencie neriešil a nemal potrebu spochybňovať jeho názory. Preto ma mrzí, že projekt vznikol bez diskusie s občanmi, že tam nie sú zohľadnení aj hendykepovaní občania a že sa zrovná zo zemou jedna z najväčších hlukových bariér v parku, ktorá mimochodom môže byť kľudne obrastená machom. Toto všetko by už dávno zapracované v projekte bolo, ak by park navrhoval skutočný architekt, ktorý sa zaoberá prostredím miest. Pozrite si web, je tam množstvo odkazov, kde je možné vidieť, že verejný priestor predpokladá zapojenie verejnosti, ráta s verejnosťou v každom ohľade a verejnosť sa má právo k tomu vyjadriť. Dokonca projekty vznikajú aj s aktívnymi vstupmi samotných občanov, často krát prispejú svojimi nápadmi a šikovný architekt ich požiadavky do projektu zapracuje tak, aby aj vlk bol sýty....aj koza celá.
Skutočne sa teda bavím ak čítam, "že p. Zorke, ide o nejakú politiku, alebo o vlastné ambície". Nieje to tak.

Hosť

#34 Re: Nechapem.....

2013-04-02 20:26

#3: - Nechapem.....

Zacali ste otazkou a aj ste otazkou skoncili. Asi toho vela nechapete Vy.

jiggyjiggy

#35 OMFG

2013-04-02 22:22

jake tupe kommenty!
Prezívka

#36 :-)

2013-04-02 22:27

Kde bola p.Zorka? Tam, kde my všetci – v nevedomosti. Stačí si pozrieť vyjadrenie vedúceho komisie výstavby, územného plánovania a životného prostredia MÚ p. Babina v rozhovore s novinármi, kde uviedol, že samotní členovia tejto komisie videli projekt už vypracovaný zhruba v polovici minulého roka. Čo im nebránilo odhlasovať ho, ako investíciu mesta. Skúste porozmýšľať v týchto súvislostiach.

Je hlúposťou tvrdiť, že „Humenné má oveľa viac zelene ako iné, porovnateľné mestá“. Žiadne mestá nie sú v tomto ohľade porovnateľné, každé je špecifické – svojou históriou, vývinom, pamiatkami, tradíciami, obyvateľmi. Kedysi, ešte predtým, ako bolo námestie sprznené za primátorovania p. Kostilníka, zvykli návštevníci iných miest Slovenska vyjadrovať údiv a závisť nad urbanizmom mesta, najmä parku pri kaštieli, v centre mesta i riešením zelene na sídliskách. Ktovie, možnože aj vtedy to bol už len odlesk zašlého Humenného čias grófov Csákyho, Van Dernátha a Andrássyho, čias keď sa v parkoch sadili platany a ginko, čias keď mesto bolo ponorené do zelene – čo dokazujú fotografie.
Nie je to tak dávno, keď sa mesto utápalo v zeleni - predtým, než sa radní rozhodli „revitalizovať“ centrum mesta. A tiež je množstvo fotografií, ktoré ukazujú, ako neodborným zásahom padlo za obeť niekoľko desiatok zdravých stromov a ďalšie desiatky nízkych drevín.
V každom prípade výrub stromov – aký sa deje za posledných desať rokov – slávu otcom mesta neprinesie. Skôr bude pre p. Kostilníka a p. Vaľovú negatívnou vizitkou.

Na južne strane námestia sú farebné akurát fasády a výklady obchodov. Určite nie betón dlažieb, asfalt a šeď nerezu lavičiek, ktoré sú umiestnené priamo na celodennom slnečnom výpeku, namiesto toho, aby umožnili okoloidúcim relaxovať v tieni. Pár stromčekov obklopených horúcim kameňom onedlho vyhynie, podobne, ako na severnej časti námestia. O vplyve na mestskú (a nasledovne na globálnu) klímu nemá zmysel písať – už malé deti sa učia o teplotnej inverzii, smogu, exhalátoch. My ich v praxi učíme nelogicky všetko naopak.

To, že „menej je niekedy viac“ si môžete povedať doma u vás, vo vašej záhrade, na vašom balkóne, resp. na vašom rodnom poli. Urbanistika je vedecká disciplína, ktoré musí pri snahe o optimálne smerovanie vývoja sídelných štruktúr brať do úvahy veľa ďalších aspektov usporiadania daného územia. Estetická funkcia mestského parku je len jednou z mnohých: okrem nej sú ešte napr. spoločenská, historická, environmentálna, komunikatívna, úžitková, rekreačno-relaxačná... Tu naozaj nikdy nedôjde ku spokojnosti všetkých. Mestský park však nie je len o spokojnosti, ale aj o potrebách, základných vlastnostiach a imperatívoch danej lokality.

Myslím si, že nikto z podpísaných signatárov neodmieta skutočnú revitalizáciu parku oproti Karpatii. Nemyslím si, že sú to všetko „kazisveti, ktorí všetko kazia a kritizujú“, len aby uškodili pani primátorke. Dokonca si myslím, že by (podľa mňa) značne nadhodnotenú čiastku určenú na realizáciu zámeru oželeli, ak by naozaj projekt stál za to. Ak by pri jeho príprave mohli do diskusie s magistrátom vstúpiť občania so svojimi pripomienkami a požiadavkami, ak by bola na odborný (!) projekt vyhlásená súťaž pre odborných (!) projektantov a ak by odborná (!) a nezávislá porota vybrala optimálny návrh.

Poznám niekoľko zaangažovaných a trúfam si tvrdiť, že sú to ľudia, ktorí vo vlastnom voľnom čase robia niečo pre mesto – ako fyzicky, tak aj duševnou prácou. Okrem jeho propagácie na poli kultúry a umenia pred nedávnom zrealizovali ďalší ročník podujatia, kde mladí čistia brehy Laborca, ďalší kupujú a vysádzajú stromčeky, iní čistia studničky... bez akejkoľvek odmeny, vo svojom voľnom čase. Odvažujem sa tvrdiť, že títo „kazisveti“ urobili pre mesto viac, ako stovka zatrpknutých byrokratov za celý svoj život.
Kat.ka

#37 Re: Re: Farby

2013-04-02 22:58

Kde bola Zorka? Je tu a teraz.
Ako vy aj ja.
Chcem sa hneď na začiatku poďakovať za Vašu reakciu, že nebola útočná :)
To sa dnes cení.
Nechcela som poukázať na chyby a nedostatky rekonštrukcie južnej časti mesta. Tiež som rada, že sa ňu našli prostriedky.
Tým pár ľuďom v mojom okolí ( nespočítam ich ani na jednej ruke),ktorým sa to nepáčilo, som sa snažila poukázať na klady. Keď ti stromy, myslím, že sú to katalpy- nádherné stromy, podrastú, verím, že pod nimi - a nie jeden z nás,strávi príjemný čas.
Nemǒžem uprieť p.primátorke vkus na kvety a zeleň v meste. Preto sa snažím uveriť tomu, že pani Vaľová žiadny výrub stromov nepovolí.
A to som nevidela žiadny projekt, okrem tých asi štyroch vizualizácií, najjednoduchšie dostupných na nete.
Tiež by som chcela pekný nový park.
Len tá nová fontána sa mi nepáči. Koľko mǒže stáť reálne taká zmena na projekte, neviem.
Ka.kat

#38 Re: Re: Re: Farby

2013-04-03 01:15

#37: Kat.ka - Re: Re: Farby 

 

Ale no. P. Valova vyrub uz davno schvalila a de facto zahajila. Na sidliskach, v Centre, aj v parku pri Karpatii. Katalpy su nadherne stromy, ak maju miesto na rast. Pochybujem, ze v Centre budu mat to miesto.

Hosť

#39 Re:

2013-04-03 07:17

#1: -

Pokial viem tak rekonstrukcia podchodu pri stanici v projekte nerata s rampou pre hendikepovanych. Toto ma byt projekt za vyse 700 tisic eur, kt. ma obcanom mesta ulahcit zivot???!! HANBA!!!

Kat.ka

#40 Re: Ka.kat

2013-04-03 07:27

Tak potom fasa.
Len som zvedavá, aký poplatok zaplatím ja mestu, za výrub chorej práchnivej hrušky v mojej záhrade.

Hosť

#41 Re: Revitalizacia

2013-04-03 10:09

#30: he-pha - Revitalizacia

ked hovorime o erbe. vedeli ste, ze kruhovy objazd s erbom pri Baste vobec nepatri mestu, a aj napriek tomu tam mesto napchalo peniaze a stara sa o to? toto nikomu nevadi? ze za mestske peniaze sa financuju somariny na cudzich pozemkoch?


Hosť

#42

2013-04-03 14:31

Nie som dostatocne informovany o celej zalezitosti, no na zaklade dostupnej projektovej dokumentacie, verim, ze si mesto zasluzi lepsie riesenie. Ak je to projekt, ktory vyhral verejnu sutaz (ak nejaka prebehla..), tak bud bola uroven navrhovanych projektov velmi slaba, alebo je v tom nejaka forma korupcie, ako to je - nie len u nas - zvykom.

Hosť

#43

2013-04-03 15:06

Pozdravujem vsetkych Humencanov,

pozorne som si precitala vsetky komentare a neda mi nereagovat. Nie som obcanom mesta Humenne. Zila som ale v tomto meste 5 rokov. Bola som pri otvoreni novorekonstruovaneho namestia v centre. Moj prvy dojem bol zly. Zaliat nadherne stare vzrastle stromy do betonu hovori samo za seba. Ked som len na okraj povedala ze tie lipy budu postupne hynut pozerali na mna vsetci moji znami ako na blazna a vysmiali sa mi. Lipa sa doziva 700-1000 rokov? Skuste sa teraz prejst namestim v centralnej casti mesta a pozrite ako sa tym starym lipam dari.Tie stromy nepovedia nic na to sme tu my ludia aby sme sa za ne postavili zanechali nam ich predkovia. Obrovske financne prostriedky sa vynalozili na fontanu, nadhernu betonovu. Voda - uzasny to dynamicky krajinnotvorny prvok. Viete Humencania ze stredom namestia tecie potok? Co by za tento fenomen - mat prirodzene tecucu vodu v meste dali ine mesta. Viaceri mi budu oponovat ze nepotrebujeme povodne priamo v meste. V dnesnej dobe je ale tolko technickych rieseni.... Ale k veci. Pocujem slovo revitalizacia parku a znova v meste Humenne. Projektovu dokumentaciu som nevidela a neviem ani ake mnozstvo drevin je potrebne vyrubat aby sa park prisposobil niekolko milionovemu projektu preco to nemoze byt naopak? Preco sa projekt nemoze prisposobit parku? Pozreli sa na to projektanti z tejto strany? Funkcie drevin v urbanizovanom prostredi maju isto v malicku. Len na okraj pripomeniem fakt ze strom rastie niekolko desatroci a dlhu dobu takemuto zivemu organizmu trva kym sa prisposobi zivotu v meste (exhalaty, zvysena teplota, prasnost. K vyrubom mesta Humenne zrejme nie je potrebny blizsi komentar pokial chodi vacsina z nas s otvorenymi ocami. Mame ako na dlani ,, odborne vyruby,, s doslova vyskolenymi pracovnikmi. Najlepsim argumentom na vyrub dreviny v meste je uviest fakt ze je to drevina invazna. V dnesnej dobe ma ale vacsina smrtelnikov tolko existencnych problemov ze nad nejakym stromom mavne rukou alebo povie mna sa to netyka.Popripade cloveka ktory sa postavi proti vyrubu oznacia za blazna a este mu aj pred vlastnymi detmi vynadaju. Nevsimneme si ale ze tych invaznych drevin po meste je obrovske mnozstvo. Napr taky sumach palkovy (Rhus typhina) Vedeli ste humencania ze ak taketo nieco mate v zahrade mali by ste to odstranit? alebo presli ste sa niekedy po hradzi v mesiaci august a videli obrovske lany na zlto rozkvitnutych rastlin pod nazvom zlatobyl obrovska (Solidago gigantea) alebo zlatobyl kanadska (Solidago canadensis).Ide taktiez o invaznu rastlinu no a nevsimla som si aby sa to kosilo a odstranovalo. Takze sa vratim znova k mestu. Preco tak striktne trvame na dodrziavani zakona tam kde sa nam to hodi? Velmi dobrym argumentom je uviest pri vyrube stromu ze ide o alergen a vec je vyriesena. Prihliada niekto na to ze ten alergenny strom plni dolezitejsiu funkciu? Dajme si dalej recnicku otazku kedy sa kosia travniky v meste? akym alergenom su travy kolko alergenov clovek prijima v potrave? zas sme len pri nas ludoch. Vsetko je v ludoch a o ludoch. Prepacte mi citatelia tychto riadkov ze som sa odklonila od temy revitalizacie k teme vyruby v meste Humenne. Mozno by mesto Humenne mohlo pouvazovat a urobit pasportizaciu drevin v meste a nasledne na to vypracovat revitalizacny plan zelene mesta Humenne. Je to predsa dokument ktory by mesto ako take malo mat na zaklade neho by malo aj rozhodovat o investiciach? Vyjadrila som len svoj nazor. Zdravim vsetkych Humencanov.
humencan

#44 Re:

2013-04-03 17:19

#1: -

stale ide o biznis. kde nie je investicia nic sa neda zarobit.hlavne ze auta budeme rozbijat na cestach kym jamy nezasype sneh.nemame kde parkovat. na dva.a urobila pesiu zonu.ktoru nikto nepotreboval ani nikto nevyuziva.nase deti hraju futbal pred blokmi. ihrisko za miliony za stadionom je zatvorene alebo za velky prenajom.zda sa mi ze vsetko sa tu robi v prospech obyvatelov he.len si to nevazia.

Lucia

#45

2013-04-03 22:18

Dovoľujem si napísať svoj názor na chystané zmeny ohľadne parku, lebo žijem v tesnej blízkosti, takže mám dokonalý prehľad čo sa tam deje. Chodím tam s manželom a s dcérou, občas sledujeme veveričky, krmíme sýkorky, ale už ostal len jeden strom, kde sme mohli pre ne zavesiť krmítko, lebo od jesene 2012 doposiaľ bolo vyrezaných 6 stromov. Takže to, že pri revitalizácii bude zrezaný iba 1 strom je klamstvo. Ide sa na to pomaly a potichu. Keď chce niekto objektívne hodnotiť, nech si ten park prejde. Je plne funkčný, je potrbné obnoviť chodníky, lavičky, svetlá a smetné koše. Fontánu si pamätám keď ešte fungovala, bola nádherná, tiež ju stačí len obnoviť. Horšie to je s podchodom, lebo ísť cez podchod chce naozaj odvahu, tam je treba najväčší zásah. No úpravy potrebuje aj opačný koniec podchodu/pri bývalom ROH/, lebo keď vychádzam z podchodu myslím si, že je koniec hrôzy, ale naopak vojdem do špinavého, neudržiavaného a podivnými individuamy vyhľadávaného prostredia. Tam sú potrebné radikálne zmeny a nie tu kde ich nie je treba. Za svojím názorom si stojím a samozrejme spravím všetko preto aby nebol zrealizovaný v podobe, ktorá bola schválená bez toho aby o nej mohli rozhodnúť ľudia, ktorých sa priamo týka.
Kat.ka

#46

2013-04-03 23:51

Pani Lucia, ak sa po tomto Vašom príspevku nájde človek, ktorý spochybní iniciatívu ľudí, poukazujúcich na fatálne chyby v pripravovanom projekte, nech ho zbavia svojprávnosti.
eva

#47 Re: Peter F.

2013-04-04 07:40

Peter, nikto nič nesabotuje, ty kokso... Každý je za revitalizáciu i za opravu podchodu. Ale to, že niekto žijúci park zaleje betónom, nikoho z občanov sa neopýta na jeho názor a takýto projekt predloží ľuďom ako hotovú vec, to predsa nemôže ostať len tak. Či tu máme všetko prijímať ako také ovce, na ktoré sa potom primátorka zvysoka vy..... a sama si pôjde žiť niekam inam?

 


Hosť

#48 Re:

2013-04-04 07:50

A to, koľko stromov už medzitým vyrúbali, to pani primátorka spomenula?!

eva

#49 Re: nechapem

2013-04-04 10:48

Väčšina tých, ktorí v tomto meste žijú, sa popri parku iba prevezú, po hlavnej ceste do Tesca. Práve "cezpoľní", čo sa privezú vlakmi a autobusmi využívajú park i ten nešťastný podchod. Prečo by sa nemohli vyjadriť?! Ani teraz to nechápeš?! Alebo tu roky vyrastali, v detstve sa možno báli ísť cez podchod tak radšej prebiehali cez koľajnice... ani teraz nechápeš prečo majú právo vyjadriť sa a zapojiť?!

 


Hosť

#50 Re: špinavý park

2013-04-04 21:59

#22: Jozef - špinavý park

... politika a nie dobrý úmysel je v prvom rade v prvoplánovom návrhu revitalizácie daného parku. Bohužiaľ, takto budú aj naďalej vznikať "rychlokvasky". Ich hlavným poslaním je priniesť viditeľnú zmenu, zdanlivú snahu o zlepšenie. Bohužiaľ už nezáleží na trvácnosti, estetike, účelnosti, ... To je okrajové. Hlavne nech je vidieť, že sa niečo robí. RR