Otvorený list na ODVOLANIE Oľgy Pietruchovej

Quoted post

RVM

#419 Re: Re: Re:

2013-10-28 13:01

#416: Zuzana - Re: Re:

Je velky rozdiel vyjadrit svoj nazor k nejakej teme a hovorit o svojich osobnych skusenostiach (s masturbaciou, menstruaciou a pod.). Vyjadrit nazor nie je ziaden velky problem, ziak bud nieco povie, alebo nie - podobne temy sme rozoberali na zakladnej uz aj my. Nikto ale nemoze ziadat od ziakov aby hovorili o svojich osobnych skusenostiach, slo by totiz o vazny zasah do sukromia.

Prakticky vsetky tieto informacie v tomto veku uz deti objavuju z inych zdrojov, v prvej polovici 90tych rokov to bol napriklad casopis BRAVO, dnes su to rozne tinedzerske fora na internete a pod. Napriek tomu maju tieto deti a neskor aj dospeli ludia problem o tychto temach otvorene hovorit. Je komicke, ak vidite dospeleho muza ci zenu, ktori maju problem vyslovit slovo vagina ci penis, a so zacervenanim hovoria o "tom dole". Otvorena sexualna vychova vedie ludi k tomu, aby vnimali sexualitu ako cosi prirodzene a nie ako nieco, za co sa treba hanbit a nesmie sa o tom nahlas hovorit.

Ak si myslite, ze vas syn bude cakat do 16tich, aby sa dozvedel o tom co je to masturbacia, tak ste na omyle. Deti masturbuju na druhom stupni ZS uplne bezne, skor je vzacnost najst take, ktore to nerobia. A prave na rozne prve sexualne impulzy (vizualne, aj prve dotykove) bude vas syn spominat, ako na tu prijemnu sucast detstva. Mimochodom, u mnohych deti su predcasnym ukoncenim detstva prave tie rozne nanutene kruzky (tym nechcem povedat, ze su apriori zle, mnohe deti kruzky miluju).


Replies

Zuzana

#429 Re: Re: Re: Re:

2013-10-28 15:30:41

#419: RVM - Re: Re: Re:

Cit. :"Čo má obrázok spoločné so sexualitou? Čo je pre mňa sexualita? Čo má obrázok spoločné so mnou?"

Podľa mňa posledná otázka chce jednoznačne od žiaka osobný postoj. V tomto duchu je písaný celý materiál.

Bohužiaľ asi ste si naozaj neprečítali materiál, takže neviete, čo obhajujete. Ja chápem Váš postoj, predpokladám, že sme v rovnakom veku a teda socialistické deti dospievajúce v porevolučnej dobe. Nie som puritán, a ani deti nevediem v tomto duchu. Hoci ak to zoberiete z všeobecného pohľadu, spoznať sa v 18tke, po 4roč chodení sa zobrať a žiť 16r. s tým istým mužom v manželstve je asi nenormálne. Neuznávam promiskuitu, a cudnosť a cnosť ešte stále považujem za kladné vlastnosti. Sexualita nie je podľa mňa na hanbenie, ale je to vmnohom vec intímna. Miera ako to pociťujeme ako intímne, je individuálna. (je to niečo, ako keď vám zomrie niekto blízky, vy to ťažko nesiete a nemáte chuť o to pretriasať s cudzími, ktorí nemajú s vami blízky vzťah) aj keď niekto musí o tom rozprávať každému aj tomu, čo to nepotrebuje počuť.

Nevediem svoju dcéru aby čas trávila v Auparku, aby sa vymachlila ako ....a riešila len handry, ale aby si vážila seba, aby mala rada ľudí, pomáhala....Asi je to mimo trend, ale ja tomu verím a zatiaľ mám právo viesť a vychovávať svoje deti ja.

K synovi, aj keby začal masturbovať zajtra, ja mám s ním vzťah a budem to riešiť ja. Ja to ani neodsudzujem, ale ani nevelebím. Je to súčasť vývinu. Dôležitá je miera. Poznala som chalana, čo bol na tom vyslovene závislý a bol to ozaj problém.  Ale čo považujem za mimo, aby mu to predkladala škola v tejto forme ako prezentuje KONKRÉTNY materiál. A iba na margo, na tie krúžky sa prihlásil sám aj s kamarátmi.

Ešte raz to zopakujem, mne vadí toto konkrétne dielo www.rodicovstvo.sk sexuálna výchova -metodika.  Je to nepodarený materiál, plný ideológie, chýb, jednostranných faktov, podsúvajúci postoje. Školám majú byť doporučení externí lektori, kto za nich zodpovedá? Akú by mali kvalifikáciu? Kurz u pani Pietruchovej? Čiže rodič ani učiteľa - lektora nepozná.

Takže posledný raz, čo ak sa len jedno dieťa bude cítiť nepríjemne, trápne, bude mať šok (čo ak nevidelo ešte stoporený pohlavný úd), KDE SÚ JEHO ĽUDSÉ PRÁVA? KTO si to zoberie na zodpovednosť? Škola? Rodič asi ťažko, keďže do toho nemá čo hovoriť.

Momentálne ho minister Čaplovič odmietol, ale ak ho niekto iný prijme, stane sa súčasťou školského vzelávacieho programu ako časť Výchovy k manželstvu a rodičovstvu a vtom prípade rodičia nemajú právo sa k nemu vyjadrovať. Čiže žiaden voliteľný predmet!