Otvorený list na ODVOLANIE Oľgy Pietruchovej

RVM

/ #419 Re: Re: Re:

2013-10-28 13:01

#416: Zuzana - Re: Re:

Je velky rozdiel vyjadrit svoj nazor k nejakej teme a hovorit o svojich osobnych skusenostiach (s masturbaciou, menstruaciou a pod.). Vyjadrit nazor nie je ziaden velky problem, ziak bud nieco povie, alebo nie - podobne temy sme rozoberali na zakladnej uz aj my. Nikto ale nemoze ziadat od ziakov aby hovorili o svojich osobnych skusenostiach, slo by totiz o vazny zasah do sukromia.

Prakticky vsetky tieto informacie v tomto veku uz deti objavuju z inych zdrojov, v prvej polovici 90tych rokov to bol napriklad casopis BRAVO, dnes su to rozne tinedzerske fora na internete a pod. Napriek tomu maju tieto deti a neskor aj dospeli ludia problem o tychto temach otvorene hovorit. Je komicke, ak vidite dospeleho muza ci zenu, ktori maju problem vyslovit slovo vagina ci penis, a so zacervenanim hovoria o "tom dole". Otvorena sexualna vychova vedie ludi k tomu, aby vnimali sexualitu ako cosi prirodzene a nie ako nieco, za co sa treba hanbit a nesmie sa o tom nahlas hovorit.

Ak si myslite, ze vas syn bude cakat do 16tich, aby sa dozvedel o tom co je to masturbacia, tak ste na omyle. Deti masturbuju na druhom stupni ZS uplne bezne, skor je vzacnost najst take, ktore to nerobia. A prave na rozne prve sexualne impulzy (vizualne, aj prve dotykove) bude vas syn spominat, ako na tu prijemnu sucast detstva. Mimochodom, u mnohych deti su predcasnym ukoncenim detstva prave tie rozne nanutene kruzky (tym nechcem povedat, ze su apriori zle, mnohe deti kruzky miluju).