Otvorený list na ODVOLANIE Oľgy Pietruchovej

Quoted post

RVM

#403 Re:

2013-10-27 20:40

#384: Zuzana -

Mohlo mi nieco uniknut, ale viete uviest aj priklad, kde tieto materialy hovoria o tom, aby ucitelia vyzyvali ziakov rozpravat o svojich osobnych skusenostiach s masturbaciou ci menstruaciou ? Pamatam si, ze o pohlavnom styku sme sa ucili v siedmej triede (samozrejme sme tieto veci uz davno vsetci vedeli), rovnako aj o menstruacii, a nespominam si ze by nas ucitel vyzyval hovorit o nasich skusenostiach s tymito vecami.

Pokial ide o taktiku "existuje sex, ale mas na to dost casu"... zabudnite na to. Priemerny vek prveho sexualneho styku na slovensku je 17-18 rokov a vzdy tu budu aj ti, ktori to vyskusaju uz trebars v 15 ci dokonca 14. Tieto deti vedia, ze nie je ziaduce aby v tak nizkom veku zacali so sexualnym zivotom. Napriek tomu, ak by ste im aj desatkrat denne opakovali ze so sexom maju pockat, urobia si po svojom. Hovorit im o antikoncepcii mozme v tomto pripade nazvat volbou "mensieho zla".

Inak, ja sa na tieto veci pozeram castokrat prave svojimi detskymi ocami. Este stale si velmi dobre pamatam svoje pubertalne casy, a dobre si pamatam, ake boli v tom case moje vedomosti v oblasti sexualnej vychovy.  A keby som si vtedy precital tuto diskusiu, asi by som si povedal: "Zas nejaki starci diskutuju o veciach, o ktorych nemaju paru. Ja a moji spoluziaci predsa o tych "strasnych" veciach uz davno vieme. Vieme co je to homosexualita, vieme co je pedofilia, masturbacia, dokonca aj zoofilia. Aspon teda velka vacsina z nas." A to tu hovorim o prvej polovici 90tych rokov, nie o dnesnych detoch, odkojenych na internete.

Replies

Zuzana

#416 Re: Re:

2013-10-28 11:24:19

 

#403: RVM - Re:

K otázke konkrétnych príkladov. Ja som tiež spočiatku nechápala, prečo toľká histéria okolo "učebnice". Tiež som si pamätala siedmacku biológiu, prednášku pani gynekologičky, na gympli prišiel sexuológ. Stojí za to prečítať si tie materiály na www.rodicovstvo.sk . Problém je, že sa jedná o skupinové aktivity a každé dieťa musí mať názor, odpovedať na dotazníky... ak ho nemá tak mu ho vytvoria. My sme sa kedysi nemuseli hlásiť, ja som sa ale pýtala.

Na Vašu otázku: menštruácia st. 31/32 aktivita 3,13,5 menštruácia opakujem aktivita pre 12 ročné deti.

Ibe krátky citát :" Dievčatá aj chlapci sedia v kruhu, každý/á z nich dostane malý lístoček, na ktorom je napísané slovo súvisiace s menštruáciou. Úlohou je skúsiť povedať, ako podľa nich dané slovo môže súvisieť s menštruáciou." slová: bolesti, čakať, dámska hygiena, energia, hanba, HIV/AIDS, hlien, krámy, krv, kúpanie, mať dieťa, maternica, tampón, menarché, menopauza, menštruácia, menšt. cyklus, menšt. kalendár, oplodnenie, ovulácia, pach, pohlavná zrelosť, spať spolu, tabletky, tampón, vložka

Všimnite si, deti sedia v kruhu a určite na nich príde rad.  Nie je to, že si vypočujem informácie a keď nechcem, tak sa nezapojím.

Napr. cv. 3.2.2.11 st. 42/43 Sexuálny život - kedy a prečo ho začať?

"Na otázku kedy? Upozornite, že neexistuje jednoznačná odpoveď (okrem odpovede "po uzavretí manželstva", ktorú ponúka náboženstvo)." Tu aspoň mohli zdôrazniť, že do 15r. je to trestné.

Toto sú pojmy, ktoré má 12r. dieťa po vytiahntí si kartičky vysvetľovať pred triedou:

AIDS, análny styk, antikoncepcia, autoerotika, bigamia, bisexualita, deflorácia, ejakulácia,
erekcia, exhibicionista, falus, feminizmus, frigidita, frotérstvo, G bod, gej, gravidita,
gynekológ/ogička, heterosexualita, homosexualita, hymen, impotencia, incest, interrupcia,
klitoris, koitus, lesbizmus, masochizmus, masturbácia, misionárska poloha, monogamia,
necking, nekrofília, nymfománia, onánia, orálny styk, orgazmus, ovulácia, panna, pedofília,
penetrácia, petting, polúcia, polygamia, pornografia, pošva, prezervatív, promiskuita,
prostitúcia, sadizmus, sebaukájanie, spermie, sterilita, súlož, syfilis, šesťdesiatdeväť,
transsexualita, transvestitizmus, vaginálny styk, voyeurstvo, zoofília.
Prílohy...
Mix otázoka a odpovedí o ľudskej sexualite?
napr. " Je možné mať sex s viacerými ľuďmi naraz?, Čo je podstatou orálneho sexu?, Čo je podstatou análneho sexu?, Čo je masturbácia?, Čo považujeme za erotogénne zóny? Sexuálne rozhodovanie je intímnou záležitosťou človeka a mládež má právo sa naň pripravovať od útleho detstva."
3.4.5.3 Môj obraz o sexualite st. 58
" Sexualita má mnoho podôb, o ktorých sa nedá tak ľahko hovoriť, ale dokážu ich vyjadriť obrázky. To platí predovšetkým o mládeži, ktorá nemá ešte veľa sexuálnych skúseností. Toto cvičenie by malo pomôcť odkryť určité aspekty sexuality a umožniť o nich komunikovať."
vek : od 14r, alebo podľa výberu obrázkov
pomôcky: veľa obrázkov, fotky, výstrižky z časopisov
Deti by mali vybrať obrázok, vo dvojiciach diskutovať, alebo pred skupinou. Podporné otázky:" Čo má obrázok spoločné so sexualitou? Čo je pre mňa sexualita? Čo má obrázok spoločné so mnou?"
Tu chcem podotknúť, že dieťa je vydané do rúk učiteľa, resp. externého pracovníka, ktorých p. Pietruchová vyškolila celý rad, aké obrázky a materiály ponúknu. Čo ak tam bude nejaký aktívny propagátor niečoho..? Ako ja ako rodič tomu zabránim?
A zase som pri tom istom. Čo ak moja 14r. dcéra bude cítiť zahanbenie, poníženie, akýkoľvek negatívny pocit(čo ak tam budú erotické fotky vzrušených mužov?).
Čo ja ako rodič zmôžem? Nechcem počuť z úst p. Pietruchovej, že som zo stredoveku, zaostalá a neviem čo ešte. V úvode metodiky sa vyslovene uvádza, že je súčaťou vzdelávacieho programu Výchovy k materstvu a rodičovstvu a ako rodič nemám právo hovoriť do obsahu výchovy.
A ešte k tej masturbácii:
citát st. 12 : " Dievčatá si zvyčajne dráždia klitoris, dotýkajú sa vagíny a hlakajú si ju, chlapci držia penis rukou a pohybujú hore - dolu ako pri pohlavnom styku. Týmto spôsobom môžeš dospieť k orgazmu."
Čiže ak sa ja ako rodič snažím môjho 12 roč. syna viesť k niečomu inému ( nie som naivná nepoviem, keď bude mať 16..), učí sa, robí si úlohy, o 9tej je v posteli, má krúžky, šport a toto si prečíta v príručke, čo ja môžem robiť?! Prečo mám jemu skracovať detstvo?
Podotýkam, že neriešim feministickú ideológiu, ktorá sa tiahne celým materiálom ("Poznáš film, v ktorom akčná hrdinka zachráni nejakého muža?" st.114 príloha 6 mix otázok a odpovedí)
Neviem, tou poznámkou, že by sme sa mali na to pozerať inak som myslela aj to, že by sme mali pozrieť do nášho vnúra. Čo je pre naše deti dobré. Je to pohodlné povedať, aj tak je toho všade plno, nech mu to v škole vysvetlia. Ale zradné na tejto konkrétnej sexuálnej výchove je to, že vštepuje postoje. A to je to, čo vadí rodičom. Lenže nestačí, len aby nám to vadilo, je nutné sa začať vlastnými deťmi zaoberať a to nie len materiálne. A to je naozaj veľmi ťažké.
Môj konétny protest je proti tomuto materiálu, forme, spracovaniu tém, podsúvaniu názorov, nemožnosti kontroly zo strany rodiča a neuveriteľnej bohorovnosti autorov.