Otvorený list na ODVOLANIE Oľgy Pietruchovej

Quoted post

Zuzana

#416 Re: Re:

2013-10-28 11:24

 

#403: RVM - Re:

K otázke konkrétnych príkladov. Ja som tiež spočiatku nechápala, prečo toľká histéria okolo "učebnice". Tiež som si pamätala siedmacku biológiu, prednášku pani gynekologičky, na gympli prišiel sexuológ. Stojí za to prečítať si tie materiály na www.rodicovstvo.sk . Problém je, že sa jedná o skupinové aktivity a každé dieťa musí mať názor, odpovedať na dotazníky... ak ho nemá tak mu ho vytvoria. My sme sa kedysi nemuseli hlásiť, ja som sa ale pýtala.

Na Vašu otázku: menštruácia st. 31/32 aktivita 3,13,5 menštruácia opakujem aktivita pre 12 ročné deti.

Ibe krátky citát :" Dievčatá aj chlapci sedia v kruhu, každý/á z nich dostane malý lístoček, na ktorom je napísané slovo súvisiace s menštruáciou. Úlohou je skúsiť povedať, ako podľa nich dané slovo môže súvisieť s menštruáciou." slová: bolesti, čakať, dámska hygiena, energia, hanba, HIV/AIDS, hlien, krámy, krv, kúpanie, mať dieťa, maternica, tampón, menarché, menopauza, menštruácia, menšt. cyklus, menšt. kalendár, oplodnenie, ovulácia, pach, pohlavná zrelosť, spať spolu, tabletky, tampón, vložka

Všimnite si, deti sedia v kruhu a určite na nich príde rad.  Nie je to, že si vypočujem informácie a keď nechcem, tak sa nezapojím.

Napr. cv. 3.2.2.11 st. 42/43 Sexuálny život - kedy a prečo ho začať?

"Na otázku kedy? Upozornite, že neexistuje jednoznačná odpoveď (okrem odpovede "po uzavretí manželstva", ktorú ponúka náboženstvo)." Tu aspoň mohli zdôrazniť, že do 15r. je to trestné.

Toto sú pojmy, ktoré má 12r. dieťa po vytiahntí si kartičky vysvetľovať pred triedou:

AIDS, análny styk, antikoncepcia, autoerotika, bigamia, bisexualita, deflorácia, ejakulácia,
erekcia, exhibicionista, falus, feminizmus, frigidita, frotérstvo, G bod, gej, gravidita,
gynekológ/ogička, heterosexualita, homosexualita, hymen, impotencia, incest, interrupcia,
klitoris, koitus, lesbizmus, masochizmus, masturbácia, misionárska poloha, monogamia,
necking, nekrofília, nymfománia, onánia, orálny styk, orgazmus, ovulácia, panna, pedofília,
penetrácia, petting, polúcia, polygamia, pornografia, pošva, prezervatív, promiskuita,
prostitúcia, sadizmus, sebaukájanie, spermie, sterilita, súlož, syfilis, šesťdesiatdeväť,
transsexualita, transvestitizmus, vaginálny styk, voyeurstvo, zoofília.
Prílohy...
Mix otázoka a odpovedí o ľudskej sexualite?
napr. " Je možné mať sex s viacerými ľuďmi naraz?, Čo je podstatou orálneho sexu?, Čo je podstatou análneho sexu?, Čo je masturbácia?, Čo považujeme za erotogénne zóny? Sexuálne rozhodovanie je intímnou záležitosťou človeka a mládež má právo sa naň pripravovať od útleho detstva."
3.4.5.3 Môj obraz o sexualite st. 58
" Sexualita má mnoho podôb, o ktorých sa nedá tak ľahko hovoriť, ale dokážu ich vyjadriť obrázky. To platí predovšetkým o mládeži, ktorá nemá ešte veľa sexuálnych skúseností. Toto cvičenie by malo pomôcť odkryť určité aspekty sexuality a umožniť o nich komunikovať."
vek : od 14r, alebo podľa výberu obrázkov
pomôcky: veľa obrázkov, fotky, výstrižky z časopisov
Deti by mali vybrať obrázok, vo dvojiciach diskutovať, alebo pred skupinou. Podporné otázky:" Čo má obrázok spoločné so sexualitou? Čo je pre mňa sexualita? Čo má obrázok spoločné so mnou?"
Tu chcem podotknúť, že dieťa je vydané do rúk učiteľa, resp. externého pracovníka, ktorých p. Pietruchová vyškolila celý rad, aké obrázky a materiály ponúknu. Čo ak tam bude nejaký aktívny propagátor niečoho..? Ako ja ako rodič tomu zabránim?
A zase som pri tom istom. Čo ak moja 14r. dcéra bude cítiť zahanbenie, poníženie, akýkoľvek negatívny pocit(čo ak tam budú erotické fotky vzrušených mužov?).
Čo ja ako rodič zmôžem? Nechcem počuť z úst p. Pietruchovej, že som zo stredoveku, zaostalá a neviem čo ešte. V úvode metodiky sa vyslovene uvádza, že je súčaťou vzdelávacieho programu Výchovy k materstvu a rodičovstvu a ako rodič nemám právo hovoriť do obsahu výchovy.
A ešte k tej masturbácii:
citát st. 12 : " Dievčatá si zvyčajne dráždia klitoris, dotýkajú sa vagíny a hlakajú si ju, chlapci držia penis rukou a pohybujú hore - dolu ako pri pohlavnom styku. Týmto spôsobom môžeš dospieť k orgazmu."
Čiže ak sa ja ako rodič snažím môjho 12 roč. syna viesť k niečomu inému ( nie som naivná nepoviem, keď bude mať 16..), učí sa, robí si úlohy, o 9tej je v posteli, má krúžky, šport a toto si prečíta v príručke, čo ja môžem robiť?! Prečo mám jemu skracovať detstvo?
Podotýkam, že neriešim feministickú ideológiu, ktorá sa tiahne celým materiálom ("Poznáš film, v ktorom akčná hrdinka zachráni nejakého muža?" st.114 príloha 6 mix otázok a odpovedí)
Neviem, tou poznámkou, že by sme sa mali na to pozerať inak som myslela aj to, že by sme mali pozrieť do nášho vnúra. Čo je pre naše deti dobré. Je to pohodlné povedať, aj tak je toho všade plno, nech mu to v škole vysvetlia. Ale zradné na tejto konkrétnej sexuálnej výchove je to, že vštepuje postoje. A to je to, čo vadí rodičom. Lenže nestačí, len aby nám to vadilo, je nutné sa začať vlastnými deťmi zaoberať a to nie len materiálne. A to je naozaj veľmi ťažké.
Môj konétny protest je proti tomuto materiálu, forme, spracovaniu tém, podsúvaniu názorov, nemožnosti kontroly zo strany rodiča a neuveriteľnej bohorovnosti autorov.

Replies

RVM

#419 Re: Re: Re:

2013-10-28 13:01:15

#416: Zuzana - Re: Re:

Je velky rozdiel vyjadrit svoj nazor k nejakej teme a hovorit o svojich osobnych skusenostiach (s masturbaciou, menstruaciou a pod.). Vyjadrit nazor nie je ziaden velky problem, ziak bud nieco povie, alebo nie - podobne temy sme rozoberali na zakladnej uz aj my. Nikto ale nemoze ziadat od ziakov aby hovorili o svojich osobnych skusenostiach, slo by totiz o vazny zasah do sukromia.

Prakticky vsetky tieto informacie v tomto veku uz deti objavuju z inych zdrojov, v prvej polovici 90tych rokov to bol napriklad casopis BRAVO, dnes su to rozne tinedzerske fora na internete a pod. Napriek tomu maju tieto deti a neskor aj dospeli ludia problem o tychto temach otvorene hovorit. Je komicke, ak vidite dospeleho muza ci zenu, ktori maju problem vyslovit slovo vagina ci penis, a so zacervenanim hovoria o "tom dole". Otvorena sexualna vychova vedie ludi k tomu, aby vnimali sexualitu ako cosi prirodzene a nie ako nieco, za co sa treba hanbit a nesmie sa o tom nahlas hovorit.

Ak si myslite, ze vas syn bude cakat do 16tich, aby sa dozvedel o tom co je to masturbacia, tak ste na omyle. Deti masturbuju na druhom stupni ZS uplne bezne, skor je vzacnost najst take, ktore to nerobia. A prave na rozne prve sexualne impulzy (vizualne, aj prve dotykove) bude vas syn spominat, ako na tu prijemnu sucast detstva. Mimochodom, u mnohych deti su predcasnym ukoncenim detstva prave tie rozne nanutene kruzky (tym nechcem povedat, ze su apriori zle, mnohe deti kruzky miluju).