Spoločná výzva stavovských a mimovládnych organizácií v školstve

Natália Vince

#26 na zamyslenie

2012-09-13 10:13

Mám pocit, že sa v tomto štáte začína diať niečo veľmi čudné..."štrngotanie kľúčami" pomaly stráca zmysel a my sa dostávame pod nadvládu ľudí, ktorí rozhodujú o niečom, čomu nerozumejú a o čom sú presvedčení, že ani rozumieť nemusia... ostáva povedať, že tomu ani rozumieť nebudú, kým to nezažijú na vlastnej koži. V tomto štáte údajne vládne demokracia, ale nemám pocit, že sa rozhodujeme všetci !!! Demokracia je zjavne o tom, že si väčšina zvolí do vlády menšie zlo (hoci niektorí ľudia naozaj veria tomu, že volia to najlepšie), ktoré potom rozhoduje ŽE VRAJ v náš prospech ....hahaha..dovoľte mi zasmiať sa... kto dáva politikom tú kompetenciu rozhodnúť o tom, ktorá škola je hodná zatvorenia? Kto môže povedať, že štátna škola je lepšia ako súkromná alebo cirkevná? Ako o tom môžu rozhodnúť bez toho, aby všetky tie školy prešli a opýtali sa detí, či chcú, aby ich škola bola zatvorená??? Pracujem v súkromnej strednej škole, kde ale žiaci neplatia školné - myslím si, že sme dobrá škola, veľmi kvalitná a pracujeme s takým entuziazmom, že žiaci nemajú šancu sa nudiť :) Deti tu chodia radi ..... a tento stav chce "niekto" zmeniť? Lebo môže ? Som znechutená z toho, čo sa deje v tomto štáte ... zatiaľ mám ešte právo sa VYJADRIŤ - snáď sa nedožijeme dňa, kedy aj názory budú umlčané !!!!!!!!!! Dokedy sa chceme tomu všetkému prizerať ????

Hosť

#27

2012-09-13 10:56

Podľa Ústavy SR má každý právo na vzdelanie, z čoho vyplýva, že postavenie súkromných a štátnych škôl nemožno diferencovať.
Učiteľ súkromnej školy je takým istým učiteľom ako na štátnej škole, financovaný z takého istého balíka.
Je potrebné sa zaoberať aj spoločenským statusom učiteľa ako takého.


Hosť

#28

2012-09-15 15:17

Podporujem túto petíciu, nakoľko je fér aby aj neštátne školy a inštitúcie mali rovnaké podmienky a dotácie ako štátne školy, nakoľko sa im minimálne vyrovnajú, pričom často zdôrazňujú aspekty, ktoré štátne školy v prioritách nemajú (napr. výchova, mravnosť v duchu overených kresťanských hodnôt a tradícií). M.Muška
Mária

#29

2012-09-16 12:26

Mam vazne obavy, ze svet ide dozadu, ako keby sa zacalo prenasledovanie Cirkvi /pritom my - obycajni ludia nic netusime/Nasou najsilnejšou zbranou moze byt v tychto tazkych casoch prave
modlitba svateho ruzenca.
Alenka

#30 Môj názor ....

2012-09-16 15:03

Dobrý deň všetkým , áno podporujem túto petíciu , som síce zdravotník , ale mám deti , ktoré chodia do školy , a som zhrozená z celej situácie , ktorá je v našom štáte , a to nie len v školstve , ale aj v ostatných rezortoch . Som veľmi smutná , že je to tak , lebo istotne máme veľa normálne zmýšľajúcich ľudí , ktorí to nesmú a nemôžu dovoliť . Veď potrebujeme zdravých a múdrych ľudí , ale toto čo sa tu deje , nasvedčuje tomu , že za chvíľu tu nebude žiadna kvalitná a kvalifikovaná sila , lebo všetko a všetci odídeme preč (do zahraničia ) - a to či už do škôl , alebo za prácou , a kto si to nebude môcť dovoliť , tak bude musieť ostať tu , a čo potom nasleduje ? No predsa stresy , choroby a ďalej už nebudem ani pokračovať , stačí si večer pozrieť správy , aké nešťastia sa dejú , pre zlý systém v štáte . Je to hrozné , ale je to tak , veď len sa pozrime , čo sa urobilo za 23 rokov , od roku 1989 , všetci sľubovali , ale skutky neprišli , alebo len aby sa zalepili oči , každý sa zabezpečil , ale požiadavky ľudí a občanov boli skoro vždy na poslednom mieste . Vždy sa musíme niekomu prispôsobovať , riadiť sa podľa niekoho , berú sa vzory zo západu , alebo nás rieši EU . Verím , ale neviem či moja viera bude na správnom mieste , že sa konečne nájde niekto , kto to dokáže , a nastanú zmeny , ale obávam sa , že v niektorých veciach je už neskoro , a vo veľa prípadoch , sa už len skrývajú jeden za druhého , a niet toho kto by to úplne zastavil , tú nezmyselnú cestu ..... A Slovensko je tak krásne , a ľudia si to vôbec neuvedomujú , len urobiť fakt ten správny krok vpred . A ja si myslím , že sa to dá ... Ale to je len môj názor , a treba si uvedomiť , že život je veľmi krátky , a preto ho treba žiť , a snažiť sa o to , aby aj tí , ktorí budú žiť za nami , naše deti , a ich deti , to nemali ťažké , a aby sme sa tešili z každej maličkosti čo nás postretne . A nie ako je to teraz vo veľa rodinách , prežívame zo dňa - na deň , z mesiaca - na mesiac , od výplaty - do výplaty .
Marcela

#31

2012-09-17 10:15

Dôsledkom navrhovaného zákona by malo byť aj to, že jedno dieťa nemôže navštevovať viac ako jeden odbor na Základnej umeleckej škole. Ak je dieťa nadané vo viacerých oblastiach, malo by mať túto možnosť. V EÚ a celom svete je tvorivosť a jej podpora jednou z prvých tém. Veď kedy chceme podporiť tvorivosť človeka a jeho návyky ak nie v detskom veku. Je vedecky dokázané, že tvoriví ľudia sú základom silnej ekonomiky, sú mentálne silnejší a psychicky stabilnejší. Tak nebuďme sami proti sebe a nešetrime tam, kde je to absolútne nelogické.
truhlik

#32

2012-09-19 11:17

Kedze sme sa rozhodli pre tento typ demokracie a nerozhodli pre iny sposob zivota, tak tu mame tento vysledok.
Boh vsak vie aj z biedy postavit tych, ktori mu doveruju
muškatik

#33

2012-09-20 11:59

Pán Čaplovič by už mal radšej sedieť doma na zadkuu! Týmto systémom sa zničia stredné,vysoké školy!!
Ľuba

#34 podpora

2012-09-20 13:20

Vďaka možno niektorým "žralokom" - súkromným strediskám záujmovej činnosti, napr. vo Valči, ktorí zneužívali systém a obohacovali sa a školám, ktoré toto radi využívali, lebo aj im niečo z toho kvaplo, teraz na to majú doplácať seriózne súkromné strediská záujmovej činnosti, ktoré odrobili poctivo s deťmi každú hodinu počas celého školského roka.
Zaujímavé je, že keď sme už asi 3-4 roky dozadu upozorňovali na jedno podobné stredisko a jeho nekalú činnosť, nezaujímalo to ani ministerstvo školstva, ani samosprávny kraj, ani Najvyšší kontrolný úrad. Všetci od toho dávali ruky preč a bolo to za prvej vlády R. Fica i za vlády p. Radičovej. A tam naozaj unikali nehorázne milióny a nikoho to nezaujímalo. Treba len sprehľadniť systém, vymyslieť dôslednú kontrolu, určiť účel použitia financií, stanoviť rozsah hodín, ale myslím, že akýkoľvek zriaďovatelia by mali mať rovnaké podmienky financovania. Skôr mám skúsenosť, že peniaze určené na strediská záujmovej činnosti, zriadené na štátnych školách, využívajú, resp. zneužívajú štátne školy na všetko možné i nemožné, vykrývajú si s týmito financiami prevádzkové náklady, ktoré im z iného balíka peňazí nepostačujú. A samozrejme doplácajú na to deti, pre ktoré boli peniaze určené. Dôsledný systém kontroly - nič viac!!!
Lichnerová

#35

2012-09-20 13:50

Peniaze má dostať obec kde má dieťa trvalé bydlisko... A načo? Napr. u nás v Malej Čausi nie je škola, syna som dala do Prievidze a tak isto so synom 3 krát týždenne cestujem do Centra voľného času v Prievidzi, kde chodí na karate. Toto mi kto vysvetlí?
slavo

#36 Re:

2012-09-21 19:31

#1: -

Nemyslim si ze je to krok k likvidácii cirkevnych skôl. Caplovic presadil ako predseda vyboru pre skolstvo za vlady Mikolaja aby cirkevne skoly boli oddelene od sukromnych skol v zakone o financovani skol. Cirkevne skoly totiz za lacnejsie peniaze robia tu istu sluzbu ako stat a to ovela kvalitnejsie. Pritom nevyberaju takzvane skolne alebo len skolne symbolicke - namesto prispevkov zrps v statnych skolach. Je smutne ze v trhovom mechanizme na slovensku su este statne skoly v takom monozstve. Ved tu nemame ziadnych statnych advokatov a len zopar statnych nemocnic - tak preco ma byt skolstvo statne - tomuto nerozumiem. Navyse si myslim, ze trojpetinova vacsina, ktora je potrebna na rozhodnutie vo VUC parlamente na to, kto otvori kolko prvych tried je silna kava. AK cirkevne gymnazia chcu mat kvalitu tak ju budu mat - lebo maju narocne odbory - aspon skoly evanjelicke. Ak maju ale na gymnazia ist ziaci zato, ze maju bohatych rodicov, ktori im zaplatia skolne  a pritom su na urovni ucnovkarov tak to asi nie je košeer. Treba sa zamysliet kolegovia z cirkevnych skol, ci tu ide o politiku alebo o kvalitu vzdelavania ?

Mike1

#37 Kocúrkovo

2012-10-22 00:48

Je to neuveriteľné! O.i. to chcete pri každej zmene väčšiny v samospráve likvidovať existujúce a otvárať nové školy?!!! SMER, spamätaj sa!

Hosť

#38 Preco je vobec stat

2012-12-10 10:57

Ved stat by mal robit 4 veci: zlepsovat zdravotnictvo, skolsky system, poskytovat obranu pre krajinu a zlepsovat podnikatelske prostredie so znizenou byrokraciou!