Vyhlásenie k aktuálnej situácii v ECAV na Slovensku

Quoted post

Jozef Budaj

#188 Re: Re: Poraď.

2014-07-11 16:05

#174: - Re: Poraď.

Vážený pisateľ komentára č.174,

som veľmi vďačný za Váš príspevok do tejto diskusie. Je požehnaním si ho čítať a modlím sa za to, aby aj tí, ktorým nelichotí (a možno nelahodí) sa pri ňom hlboko zamysleli nad prednesenými otázkami a námetmi.

Keď sledujem takéto internetové diskusie (na FB nie som, len občas "nazriem") tak si na jednej strane uvedomujem, aká je to úžasná komunikačná vymoženosť (o akej sme pred rokmi nechyrovali a nevedeli si ju ani predstaviť), ktorá by sa mala dať veľmi požehnane využiť a využívať, no na druhej strane so zármutkom sledujem, ako sa využíva oveľa viac na nerozvážne (často bezhlavé) kritizovanie hraničiace s ohováraním alebo aj prekračujúce hranice ohovárania. Nie som až tak starý, ale pamätám si a viem, že v minulosti sa k písanému textu (slovám) pristupovalo s neporovnateľne väčšou vážnosťou. "Co je psáno, to jest dáno". V minulosti nepripadalo do úvahy, že by sa do verejných listín (aj novín) písali klamstvá. Ľudia boli zvyknutí, že ak bolo niekde niečo napísané, tak to bola pravda, na to sa dalo spoľahnúť. Keby to (principiálne) tak nebolo, tak by sme sa nemohli spoľahnúť ani na kroniky a historické správy, záznamy...

V dnešnej dobe sa človek absolutne nemôže spoľahnúť na to, že to čo číta v - podstate v ktorýchkoľvek - novinách je pravda (a nie polopravda alebo len domnienka alebo aj vyslovené klamstvo). Dnešná doba a jej spôsoby sú žiaľ často na míle vzdialené od princípov Božieho Slova - Písma Svätého. Zrejme si to neuvedomujeme, ale spôsoby dnešnej doby nás až príliš ovplyvňujú a veľmi negatívne je tým poznačená aj tá naša internetová (i iná) komunikácia. Napíšeme rýchlo aj to, čo nemáme overené, alebo čo je len našou domnienkou, bez toho aby - skôr než to zverejníme - sme si to po sebe aj prečítali a zamysleli sa, či je to napísané naozaj správne a dobre. Naša diskusia pripomína často "prestrelku na fronte". Je smutné, ak je tá biblická zásada "buďte rýchli počúvať a pomalí hovoriť " zanedbaná aj pri oficiálnych vyhláseniach. Z ich obsahu je často zrejmé, že autori nečítali a nepochopili poriadne to, k čomu sa vyjadrujú.

Čítať a písať vieme (vďaka Pánu Bohu) prakticky všetci, no má to aj svoje "ale". Aj v čítaní aj v písaní robíme často chyby - a nie malé. Študenti na školách sa učia nielen správne prečítať napísaný text, ale učia sa aj "disciplíne" - "čítanie s porozumením". Teda nielen správne (bez chyby) prečítať text, ale textu - resp. jeho autorovi aj porozumieť. Pochopiť, čo autor textu chcel povedať a čo nechcel povedať (a nepovedal). No a táto "disciplína" v dnešnej komunikácii (internetovými diskusiami počnúc a oficiálnymi vyhláseniami aj najvyšších grémií končiac) doslova totálne absentuje.
Málokto si dá tú námahu - predtým než zareaguje (napíše odpoveď) - prečítať si napísaný text viackrát a zamyslieť sa hlbšie nad ním. Niekedy to žiaľ vyzerá tak, akoby odpovedajúcemu (odpovedajúcim) ani nešlo o to, pochopiť, čo dotyčný - tým čo napísal - chcel skutočne povedať. 
Mnohí poznáte zásady dobrej komunikácie - odporúčajú sa najmä v manželstve ale majú všeobecnú platnosť. Napr. počúvajúci (teda aj čítajúci) by mal najskôr, prv než odpovie, zopakovať svojimi slovami (ako otázku) to, čo povedal jeho partner v komunikácii a čakať, či mu to potvrdí. Aby vedel, či správne pochopil o čo partnerovi ide (a aby potvrdil, že ho vôbec počúva).
Možno sa nám to zdá ako zbytočná komplikácia a časové predĺženie komunikácie, no opak by bol pravdou, ak by sme si túto zásadu aj v internetovej komunikácii skutočne osvojili (internet je dostatočne rýchly).

Súhlasím s autorom príspevku 174, že v našej cirkevnej histórii máme veľa krásnych príkladov hodných nasledovania a je mi ľúto, že z tejto histórie oveľa častejšie kopírujeme a napodobňujeme tie smutné a boľavé obdobia. Keď sa zamýšľam nad súčasnou situáciou v ECAV, tak mi často prichádzajú na um patentálne boje (viď kniha "Štúrovci, ako sme ich nepoznali" od M.Kováča). Nevieme a nechceme sa poučiť z histórie. Aj vtedy (rovnako ako dnes) po uvoľnení vonkajšieho "útlaku", namiesto toho, aby sa v cirkvi naplno rozvinula misijná, diakonická a iná užitočná a potrebná práca sa začali vnútrocirkevné zápasy a boje. Koľko energie a času sa na ne minulo, koľko nerozvážnych slov bolo vyrieknutých a napísaných, koľko krívd bolo spáchaných,...  Koľko útokov, obvinení a zranení sa dostalo aj takým osobnostiam ako bol Hurban, Hodža, Zoch, a mnohí ďalší. V tom doslova "bratovražednom" boji sa samozrejme ani oni nevyhli chybám. No niektorí z nich - ako napr. M.M.Hodža - od ktorého máme v našom spevníku obdivuhodné množstvo vzácnych duchovných piesní (ktoré sú jasným svedectvom o jeho viere a odovzdanosti Bohu) - boli tými bojmi a bezohľadnými útokmi doslova "zničení".

Toto chceme dosiahnúť aj dnes? Prečo sa nechceme poučiť???  Z našich vnútorných (vnútrocirkevných) bojov má najväčšiu radosť Boží nepriateľ, pretože namiesto toho, aby sme spoločne bojovali proti nemu - podľa slov Písma: "Veď náš boj nie je proti krvi a telu, ale proti kniežatstvám a mocnostiam, proti pánom sveta tejto temnosti, proti zlým duchom v nebesiach" - namiesto toho bojujeme (a míňame čas, energiu, ...) proti sebe (!)

Nepoučíme sa?

 

Replies

Na poučenie.

#191 Re: Re: Re: Poraď.Pokračovanie

2014-07-12 06:24:58

#188: Jozef Budaj - Re: Re: Poraď.

1Keď má niekto spor s niekým, či sa opováži súdiť pred nespravodlivými, a nie pred svätými? 2A či neviete, že svätí budú súdiť svet? A keď vy máte svet súdiť, či nie ste hodní súdiť malichernosti? 3Či neviete, že anjelov súdiť budeme? Nie veci všedného života! 4Keď máte teda súdy o veci všedného života, či si posadíte za sudcov takých, čo nemajú vážnosť v zbore? 5Na vaše zahanbenie hovorím; či niet medzi vami ani jedného rozumného, čo by vedel rozsúdiť (spor) medzi bratmi? 6Ale brat sa súdi s bratom, a to pred neveriacimi!? 7Už aj to je úpadok pri vás, že sa súdite medzi sebou. Prečo netrpíte radšej krivdu? Prečo neznášate radšej škodu? 8Ale vy krivdíte a škodíte, a to bratom! 9Alebo či neviete, že nespravodliví nebudú!!! dedičmi kráľovstva Božieho? Nemýľte sa! Ani smilníci, ani modloslužobníci, ani cudzoložníci, ani muži súložiaci s mužmi, 10ani zlodeji, ani lakomci, ani opilci, ani rúhači, ani vydierači nebudú!!!dedičmi kráľovstva Božieho! 11A takými ste vy niektorí boli!?; ale dali ste sa obmyť?, boli ste posvätení?, ospravedlnení ?v mene Pána Ježiša Krista a v Duchu nášho Boha.

Viacerí nielen v tejto diskusii píšu o farároch ako o kňazoch, nie tak ako píše 1.Petrov 2.1-6. Prikladám ešte odkaz pre kňazov. Poučte-me sa teda. Malachiáš 2:

1Teraz, kňazi, vám znie tento príkaz: 2Ak neposlúchnete a ak si to nevezmete k srdcu, aby ste vzdávali česť môjmu menu - vraví Hospodin mocností - tak na vás zošlem kliatbu a na kliatbu zmením vaše požehnanie. Ba už som ho aj zmenil na kliatbu, lebo nieto medzi vami takých, ktorí by si to vzali k srdcu. 3Hľa, ja pokarhám vaše potomstvo a vrhnem vám kal do tvárí, kal vašich sviatkov, vtedy vás k nemu vynesú. 4Potom spoznáte, že som vám ja poslal tento príkaz, aby trvala moja zmluva s Lévím - vraví Hospodin mocností. 5Moja zmluva s ním znamenala život a pokoj - a to som mu dal - i bázeň, aby sa ma báli a mali úctu pred mojím menom. 6Pravdivá náuka bola v jeho ústach a nepravda sa nenašla na jeho perách. V pokoji a úprimnosti chodil so mnou a mnohých odvrátil od neprávosti. 7Lebo pery kňaza majú zachovávať poznanie a z jeho úst sa čaká náuka, veď je poslom Hospodina mocností. 8Ale vy ste odbočili z cesty, náukou ste mnohých priviedli k pádu: skazili ste zmluvu s Lévím - vraví Hospodin mocností. 9Tak i ja som vás urobil opovrhnutými a poníženými pred celým ľudom, tak ako ani vy ste nezachovávali moje cesty a pri náuke uprednostňujete osoby.

kal-Roháčkov preklad hovorí lajno.

 

 

jklô

#196 Re: Re: Re: Poraď.

2014-07-12 14:31:44

#188: Jozef Budaj - Re: Re: Poraď.

Ďakujem za vyslovenie/napísanie (aj môjho) pohľadu, názoru, cítenia. = Ďakujem teda za príspevky 174 a 188!