Proti reklame "nedele svätíme nákupmi"

Quoted post

SlavoG

#133

2014-03-13 16:02

Názory kresťanov v tejto diskusii mi prídu neadekvátne. Tento billboard nikoho k ničomu nenúti, skúste to pochopiť. Je to len druh reklamy, ktorá má upútať ľudí - a vidím že upútala aj kresťanov. Viera v Boha, viacerých bohov alebo hocičo iné je každého súkromná vec a keď chce niekto vyznávať "voľno" v nedeľu, tak neviem, kto, alebo čo mu v tom bráni. Kľudne môžete skoro ráno zobudiť svoje deti aj túto nedeľu, zobrať ich do kostola aby hodinu sedeli na lavici a počúvali niečo, čo ich nebaví a vlastne tomu ani nerozumejú. Skúste sa pozrieť radšej na seba, akí ste a ako riešite úplnú blbosť. Ako každý deň klamete, ohovárate, a potom sa z toho všetkého idete do kostola vyspovedať. Úplne zabúdate na tie podstatné odkazy z vášho Svätého písma - čo takto začať od seba? Namiesto odsudzovania podľa mňa zaujímavej a modernej reklamy sa skúste zamyslieť sami nad sebou, a aj nad svojimi deťmi, keď vás to tak pohoršuje. A položte si otázku, či ste vzorný rodičia, keď dieťa v nedeľu možno nevezmete do obchodného centra ale namieto toho mu proti jeho vôli vtĺkate do hlavy vašu vieru. Opakujem - Vašu vieru. Keď dieťa už od detstva ženiete do konkrétneho náboženstva bez toho, aby malo možnosť slobodnej voľby. Potom tu máme generáciu detí a celkovo ľudí, čo zámerne konajú zlé veci, lebo vedia, že im bude odpustené počas procesu, ktorý vy nazývate "svätá spoveď". Potom tu máme silne kresťansky založených politikov a pozrite sa, kde je naša republika. Čo takto začať riešiť skutočné problémy ? Vy radšej vynaložíte všetku svoju energiu na to aby ste riešili jeden obyčajný billboard.
Netvrdím, že je správne, aby rodiny trávili víkendy v obchodných centrách. To určite nie. Ale nevidím žiaden dôvod, prečo by mala byť nedeľa nejakým výnimočným dňom. Ak si chcete užiť voľný čas s vašimi priateľmi, rodinou, .. Nikto vám nebráni. Pochopte, že tešiť sa zo života môžete každý jeden deň a nie iba v nedeľu. Ak chcete vyznávať svoju vieru, nikto vám nebráni. Len mi príde nečestné, že nedokážete byť tolerantní voči ľuďom iných vierovyznaní alebo ateistom. Žijeme v demokratickom štáte, kde môže každý veriť v čo len chce, tak prosím, nechajte ľudí dýchať. Ak vás takáto reklama pohoršila, tak ma to síce mrzí, ale mňa ako ateistu by mohlo pohoršovať to, že v nedeľu doslova kážete "oddychovať" .. Spisujem snáď proti tomu petície? Nie. Robte a konajte tak, ako sami cítite, že je pre Vás najlepšie. Len ešte raz vás poprosím - skúste v sebe nájsť aspoň štipku tolerancie.
A ešte jedna vec - predstavte si, že by táto reklama bola stavaná tak, že by pohoršovala moslimov, židov, hinduistov, alebo akékoľvek menšie či väčšie nábožensto. Vtedy by ste s prepáčením ani hubu neotvorili. Ale skúste sa zamyslieť, že oni v svojho Boha a bohov veria presne tak isto, ako vy veríte v toho vášho.

Replies

MB

#140 Re:

2014-03-13 20:24:05

#133: SlavoG -

Správne - skúste začať od seba, skúste v sebe nájsť aspoň štipku tolerancie - vyzerá to tak, že to platí aj pre Vás.

 


Hosť

#181

2014-03-14 09:16:40

#133: SlavoG -

Ja ako kresťan sa snažím mať osobný vzťah s Niekým, kto ma stvoril, pozná ma po mene, do dlane si ma vryl a som pre Neho č.1, tak ako každý iný človek. Preto k takému vzťahu s Ním vediem aj moje deti a preto chodíme na sv. omšu radi, lebo je to stretnutie, kde je nám fajn. Toto je kresťanská viera. Ak by som tam chodil a nevytváral si vzťah s Bohom, potom by to bolo iba náboženstvo. Medzi vierou a náboženstvom je veľký rozdiel. Keby som našim deťom povedal, že sa môžu rozhodnúť sami, myslím si, že by si nevybrali správne. Výchove je o vedení, túžim, aby naši potomkovia našli zmysel života tu a teraz, lebo keď tento pozemský život skončí, pokračuje niečo oveľa krajšie. Cítiš, že máš okrem tela aj dušu? Veď budeš žiť navždy a dúfam, že sa stretneme na tej správnej strane. Chodím často na sv. spoveď, lebo si uvedomujem, že nie som dokonalý. Potom naozaj chcem byť lepší. Nechcem si nahovárať, že keď som nikoho nezabil, tak som bez chyby. Áno, začínam od seba, chcem zmeniť seba, ale netúžim ísť sám do neba, preto reagujem a venujem svoj čas tebe pri písaní týchto riadkov. Keby som sa zameral iba na tento pozemský život, keď mám napríklad nevyliečiteľnú chorobu, mal by som v sebe iba beznádej. Ale keď vnímam tento prechodný pozemský pobyt ako šancu na nekonečno, teším sa :-)))) A nemám rád slovo tolerancia, spájam  si s tým LGBTI lobby, väčšinou sa nevedia zmestiť do kože :-). Radšej mám iný výraz, rešpektujem tvoj názor, ale pozri sa na kresťanov ako na ľudí, ktorí naozaj nie sú dokonalí, ale snažia sa byť dobrí :-)))) Preto počúvame Stvoriteľa Slnka, hviezd, Zeme, Teba, mňa, každého človeka, a keď nám odporúča 6 dní pracovať a 1 deň venovať Jemu a blízkym, tak mu veríme ...