Proti reklame "nedele svätíme nákupmi"

SlavoG

/ #133

2014-03-13 16:02

Názory kresťanov v tejto diskusii mi prídu neadekvátne. Tento billboard nikoho k ničomu nenúti, skúste to pochopiť. Je to len druh reklamy, ktorá má upútať ľudí - a vidím že upútala aj kresťanov. Viera v Boha, viacerých bohov alebo hocičo iné je každého súkromná vec a keď chce niekto vyznávať "voľno" v nedeľu, tak neviem, kto, alebo čo mu v tom bráni. Kľudne môžete skoro ráno zobudiť svoje deti aj túto nedeľu, zobrať ich do kostola aby hodinu sedeli na lavici a počúvali niečo, čo ich nebaví a vlastne tomu ani nerozumejú. Skúste sa pozrieť radšej na seba, akí ste a ako riešite úplnú blbosť. Ako každý deň klamete, ohovárate, a potom sa z toho všetkého idete do kostola vyspovedať. Úplne zabúdate na tie podstatné odkazy z vášho Svätého písma - čo takto začať od seba? Namiesto odsudzovania podľa mňa zaujímavej a modernej reklamy sa skúste zamyslieť sami nad sebou, a aj nad svojimi deťmi, keď vás to tak pohoršuje. A položte si otázku, či ste vzorný rodičia, keď dieťa v nedeľu možno nevezmete do obchodného centra ale namieto toho mu proti jeho vôli vtĺkate do hlavy vašu vieru. Opakujem - Vašu vieru. Keď dieťa už od detstva ženiete do konkrétneho náboženstva bez toho, aby malo možnosť slobodnej voľby. Potom tu máme generáciu detí a celkovo ľudí, čo zámerne konajú zlé veci, lebo vedia, že im bude odpustené počas procesu, ktorý vy nazývate "svätá spoveď". Potom tu máme silne kresťansky založených politikov a pozrite sa, kde je naša republika. Čo takto začať riešiť skutočné problémy ? Vy radšej vynaložíte všetku svoju energiu na to aby ste riešili jeden obyčajný billboard.
Netvrdím, že je správne, aby rodiny trávili víkendy v obchodných centrách. To určite nie. Ale nevidím žiaden dôvod, prečo by mala byť nedeľa nejakým výnimočným dňom. Ak si chcete užiť voľný čas s vašimi priateľmi, rodinou, .. Nikto vám nebráni. Pochopte, že tešiť sa zo života môžete každý jeden deň a nie iba v nedeľu. Ak chcete vyznávať svoju vieru, nikto vám nebráni. Len mi príde nečestné, že nedokážete byť tolerantní voči ľuďom iných vierovyznaní alebo ateistom. Žijeme v demokratickom štáte, kde môže každý veriť v čo len chce, tak prosím, nechajte ľudí dýchať. Ak vás takáto reklama pohoršila, tak ma to síce mrzí, ale mňa ako ateistu by mohlo pohoršovať to, že v nedeľu doslova kážete "oddychovať" .. Spisujem snáď proti tomu petície? Nie. Robte a konajte tak, ako sami cítite, že je pre Vás najlepšie. Len ešte raz vás poprosím - skúste v sebe nájsť aspoň štipku tolerancie.
A ešte jedna vec - predstavte si, že by táto reklama bola stavaná tak, že by pohoršovala moslimov, židov, hinduistov, alebo akékoľvek menšie či väčšie nábožensto. Vtedy by ste s prepáčením ani hubu neotvorili. Ale skúste sa zamyslieť, že oni v svojho Boha a bohov veria presne tak isto, ako vy veríte v toho vášho.