Otvorený list na ODVOLANIE Oľgy Pietruchovej

Quoted post

MM

#364 Re: Re: Re: Re: Otvorený list na ODVOLANIE Oľgy Pietruchovej

2013-10-25 20:05

#361: RVM - Re: Re: Re: Otvorený list na ODVOLANIE Oľgy Pietruchovej

No každopádne sa prispieva aj na iné oblasti, ktoré mnohí veriaci nevyužívajú, napr. šport a divadlo a rovnako na to prispievajú, ale aby sme sa rozumeli, ja ako veriaci a kňaz som rovnako za odluku Cirkvi od štátu, problém to však nie je veľké cirkvi, ale pre tie malé, pre ktoré by odluka bola likvidačná.

A k tej prvej časti, no zvláštne že dnes po tých všekých vedeckých a psychologických objavoch niekto zastáva ideológiu, usilujúcu sa presadiť do škôl, že človek v skutočnosti sa nerodí ani ako muž ani ako žena, teda ako ONO... prepáč, a teraz chcete ísť niečo hovoriť do sexuálnej výchovy?

Replies

RVM

#368 Re: Re: Re: Re: Re: Otvorený list na ODVOLANIE Oľgy Pietruchovej

2013-10-26 07:37:04

#364: MM - Re: Re: Re: Re: Otvorený list na ODVOLANIE Oľgy Pietruchovej

Mnohi veriaci sport a divadlo nevyuzivaju, ale zaroven ich mnohi veriaci vyuzivaju. Dovolim si povedat, ze ak by si spravil na futbalovom stadione v akomkolvek meste anketu medzi divakmi, zistil by si ze dost vyrazna vacsina su krestania. Takze nie, financovanie sportu ani kultury urcite nemozeme davat za protivahu financovaniu nabozenstiev. Spravodlive to bude len vtedy ak

1) bud nebude stat viac prispievat cirkvam

2) alebo umozni danove ulavy neveriacim a tym, ktori sa nehlasia k ziadnej z registrovanych cirkvi  poberajucich statnu pomoc

 

V spominanom materiali  o sexualnej vychove sa rozlisuje pohlavie a rod. Pohlavie je fyziologicky dane a je tam jasne napisane, ze clovek sa rodi bud muzskeho alebo zenskeho pohlavia (i ked su pripady rodenych hermafroditov).

RVM

#373 Re: Re: Re: Re: Re: Otvorený list na ODVOLANIE Oľgy Pietruchovej

2013-10-26 08:23:11

#364: MM - Re: Re: Re: Re: Otvorený list na ODVOLANIE Oľgy Pietruchovej

Este k tym malym cirkvam, pre ktore by vraj odluka od statu bola likvidacna. Pokial viem, su to prave niektore male cirkvi, ktore sa uz v sucasnosti dobrovolne vzdavaju prispevku od statu. Som presvedceny, ze aj ostatne male cirkvi by si dokazali poradit s odlukou od statu lepsie ako RKC. Tieto cirkvi maju sice menej clenov, ale zaroven maju aj adekvatne mensie naklady na reziu. Rozdiel je v tom, ze v radoch RKC su v ovela vacsej miere zastupeni tzv. "sviatocni krestania".

md

#386 Re: Re: Re: Re: Re: Otvorený list na ODVOLANIE Oľgy Pietruchovej

2013-10-26 16:54:10

#364: MM - Re: Re: Re: Re: Otvorený list na ODVOLANIE Oľgy Pietruchovej

Pre MM..

K prvej časti: som rád, že sa niekto z "povolaných" ozval ohľadom financovania cirkvi/í na Slovensku, lebo práve tento problém je jednou z najväčších krívd v očiach neveriacich. Myslím si, že je pre nás, veriacich, naozaj nedôstojné, ak máme byť závislí na príspevkoch od štátu a robí to aj "zlú krv" medzi ostatnými spoluobčanmi. Čo sa týka obáv o menšie cirkvi či spoločenstvá, myslím že tie obavy nie sú celkom na mieste, nakoľko, na rozdiel od väčších cirkví, ich členovia zvyčajne prispievajú podstatne štedrejšími finančnými darmi. Vďaka Bohu nežijeme v dobe takej biedy, aby sme neboli schopní venovať na Božie veci pár eur mesačne a je to aj test pre nás, nakoľko si ceníme slobodu vierovyznania a možnosť trávenia spoločných chvíľ pred Bohom. Príkladom by nám mohla byť chudobná vdova so svojimi pár poslednými "centami", ktoré v chráme venovala na Božie dielo. A keď sú takí, ktorým to nevystačí, sú vždy medzi nami aj takí, ktorí zas môžu venovať viac. Myslím, že máme v tomto zmysle ešte veľké rezervy.

Tiež súhlasím v tomto zmysle s prehodnotením financovania mnohých kultúrnych a športových podujatí, ktoré zas väčšina kresťanov nepotrebuje.

S druhou časťou príspevku, samozrejme, naprostý súhlas.