Košičania PROTI DAROVANIU Domu umenia Židovskej náboženskej obci


Hosť

#51

2014-06-13 13:40

Kdesi vyššie sa objavil príklad pre nevrátenie Domu umenia poukázaním na to ako skončilo evanjelické gymnázium, Tak ja sa pýtam na to ako skončilo
- prvé štátne gymnázium na Kováčskej,
- ako skončila ĽŠU na Mäsiarskej,
- ako skončila osobitná škola na Mäsiarskej,
- ako skončil domov sociálnych služieb v Jasove a mnoho ďalších?
(všetky objekty sa vrátili dominikánom, premonštrátom ...)


Hosť

#52 Re:

2014-06-13 14:51

#51: -

a nie je práve zaujímavé to, že všetky budovy, o ktorých píšete, boli zoštátnené a synagóga bola predaná?

ssss

#53 Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

2014-06-13 15:19

#48: - Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

To, že židovská obec nabáda k petícii svojich členov a navyše prevažne mimo Košíc to je naozaj v poriadku, pretože Bratislavčanov určite zaujíma diane v KE a preto sa tak húfne podpisovali....  ale na opačnej strane to, že sa ľudia mobiluzujú a davaju najavo svoj nesuhlas je automaticky huckanie riaditeľa? Šfk nema ani zďaleka toľko členov, koľko ľudí sa tu už podpísalo.

Neviete sa zmieriť s tým, že Vas ľudia nepodporujú a dokonca sa tu snažite naznačiť diskrimináciu? V dnešnej polykulturnej dobe sa odvolávať na skrytý či otvorený antisemitizmus je podobné ako keď sa naši tmavší spoluobčania odvolávaju na rasovú diskrimináciu, pritom všetci vieme kto je v skutočnosti pri nich diskriminovaný. Slušní pracujúci ľudia.

Celým týmto nešťastným sporom trpia všetky zúčastnene strany mesto, Šfk ale aj ŽNO, pretože svojim konaním sama spustila vlnu kritiky a nesúhlasu, čo bohužiaľ pociťujem aj na sebe, ale to neznamená že mam niečo proti všetkým židom a v inej problematike ich nepodporím. To že Vás ľudia v tejto kauze nechcú podporiť tak, ako by ste chceli podľa mňa nemá nič spoločne s antisemitizmom, ale je to dôsledok konania skupiny ľudí voči ktorému sa ostatní ľudia majú právo postaviť kriticky. Nehnevajte sa ale minulosť je na Vašej strane ale aj proti Vám, preto nečakajte že Vám hneď všetci uveria.  Ani tým "najušľachtilejším" úmyslom našich politikov dnes nikto neverí. Prečo asi.

Ak by ŽNO konala od začiatku tak férovo, čisto a nezištne ako sa tvári určite by sa na ňu nezvalila taka vlna kritiky, za ktorou nemôže stáť iba jeden človek. Napriek tomu neprestávam veriť v ľudskú humánnosť a racionalitu, preto si dovolím so 100% istotou tvrdiť, že ŽNO mohla tento problém vyriešiť už oveľa skôr aj iným spôsobom a nedohnať situáciu do takýchto extrémov, pri ktorých je každá spomenutá strana už teraz stratová.


Hosť

#54

2014-06-13 18:04

Verejnosť mesta nevidi dôvod darovať majetok cudziemu subjektu na podnikanie,zvlášť,ak sa ho dobrovolne vzdal a naviac mal za neho aj zaplatené.Jednalo by sa o okradnutie občanov-volicov.Preto mu nepatrí ani žiadna náhrada.

Hosť

#55 Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

2014-06-13 18:29

#53: ssss - Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

To, že ŽNO nabáda svojich členov je samozrejme v poriadku, tak isto ako je v poriadku aj to, že svojich zamestnancov nabáda riaditeľ fiharmónie. Diskutujúci, na ktorého som reagoval však poukázal na nižší počet podporovateľov petície ŽNO a jej uzatvorenie.  A tu vidím problém, pretože občan, ktorý nesleduje túto kauzu nemôže vedieť o petícii a podporujú ju výlučne členovia ŽNO, ktorých je málo, keďže mnohí skončili v plyne a preživší majú spravidla osobnú skúsenosť s prejavmi antisemitizmu, takže sa radšej ani nezapoja. O košických členoch to platí dvakrát - z toho dôvodu iné mestá a dokonca aj iné krajiny.

S názorom, že spor mohol byť dávno ukončený  kultúrne sa dá iba súhlasiť, veď nároky ŽNO potvrdil prvostupňový aj krajský súd. Tu sa celá kauza mohla skončiť.


Hosť

#56 Re: PredmetJA

2014-06-13 20:27

#4: Vyberte si prezívku - PredmetJA

velmi dobre napísané :)


Hosť

#57

2014-06-14 06:10

.

Hosť

#58 Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

2014-06-14 08:13

#53: ssss - Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

Vážený pane,

musím uznať, že patríte medzi kultivovanejších (vo vyjadrovaní) diskutujúcich, nie však kultúrnejších.  Prirovnať existujúci antisemitizmus k pozitívnej diskriminácii spoluobčanov je neprijateľné a urážlivé. Chcete presviedčať, že antisemitizmus dnes neexistuje. Veľmi sa mílite. Na vlasnej koži som ho zažil a zažívam. Samozrejme, že to nie sú formy ako za vojny, nikto nás nenúti nosiť žlté hviezdy a nevyhladuje, sú tu iné prejavy. Označenia ten žid, alebo židák sú bežné a veľmi časté, nie sú to iba označenia vierovyznania, sú to označenia posmešné, alebo upozorňujúce. Čo je to? Bežná rétorika?  Alebo, ak je žid úspešný lekár alebo právnik, nie je to jeho zásluhou, ale je to židovská klika. Nie súto prejavy antisemitizmu? Osobne mám aj takú skúsenosť, že v škole rodič  zakázal svojmu synovi, aby sa so mnou kamarátil po tom čo zistil, že moja matka je židovka. Vtedy som to nechápal. Nebol to snáď prejav antisemitizmu? A na záver súhlasiť, nevnímať, resp. dokonca ospravedlňovať, či podceňovať tieto prejavy nie je antisemitizmus?! Samozrejme, že vo väčšine sú  ľudia, pre ktorých nie je dôležité či je niekto žid alebo nie, ale antisemitizmus žiaľ stále existuje. Aj v tejto diskusii.

A to Vaše "ssss" mi tiež niečo pripomenulo.


Hosť

#59

2014-06-14 14:58

Nesúhlasím s tým, aby Dom umenia v Košiciach bol zbavený tohto poslania, ktorému slúžil celé desaťročia.

Hosť

#60 Re:

2014-06-14 17:15

#59: -

Takže súhlasíte s podpisom Memoranda, ktoré to zaručuje aj v prípade, že mesto súd prehrá.


Hosť

#61 Re: Re:

2014-06-14 17:21

#52: - Re:

Synagóga bola predaná pod nátlakom a za zjavne nevýhodných podmienok, čo uznal prvostupňový aj odvolací súd. Mne však v príspevku išlo predovšetkým o to, aby som poukázal na skutočnosť, že iným cirkvám vrátené majetky neslúžia pôvodnému účelu a to aj napriek tomu, že šlo o školy a sociálne zariadenie.

 

 

jjjjj

#62 Re: Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

2014-06-15 10:29

#58: - Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

Vážený reagujúci,

označenie "ssss" nemalo žiadny skrytý portón, ani význam. Rovnako tam mohlo byť vedľajšie aaaa dddd kkkk či iné písmená na klavesnici. Cieľom bolo iba odlíšenie mojej reakcie od človeka, na ktorého ste svojim komentárom reagovali. To je všetko. A v tomto vidím aj možný náznak problému, vidíte prejavy antisemitizmu aj tam kde nie sú alebo nemusia byť. Avšak každý má právo na svoj názor, ak to takto cítite asi máte dôvod. Mne by však donedávna ani nenapadlo deliť ľudí na židov a nežidov a donedávna sa mi toto označenie spájalo s obdivuhodnou silnou vierou, teraz  v tom však vidím asi viac politiky, či iných významov.

Záver môjho komentáru bol mienený v tom zmysle, že si treba uvedomiť že tento spor je natoľko zamotaný a dlhodobý, že tu už nemá ani jedna strana 100% pravdu, a to napr. už len z princípu že budova nepozostáva len z tej synagógy, preto by si mali VŠETCI kompetentní, ktorých sa to týka rozumne sadnúť na nejakom rokovaní a pokúsiť sa nájsť spoločne riešenie s tým že každý bude ochotný urobiť nejaký ústupok, napr. nech sa Vám vráti len pôvodná časť budovy - synagģoa a zvyšok zostane mestu a šfk alebo mesto Vám bude platit rozumný a pre ňu nezničujúci nájom alebo iné kompromisy. Snaha nájsť kompromis za účastí všetkých, to je podľa mňa akt zmierenia a nie napísať memorandum a žiadať jeho potvrdenie, ako pri nejakej zmluve kde sú tie najpodstatnejšie veci napísané tými malými písmenami alebo zaobalené do viacvýznamových fráz a na prvý pohľad si ich väčšina tých, ktorým sú určené nevšimne. Na tomto princípe sa do problémov dostalo už veľa ľudí.


Hosť

#63 Re: Re: Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

2014-06-15 14:04

#62: jjjjj - Re: Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

Mám niečo cez 30 rokov a nezažila som na vlastnej koži nič podobné ako diskutujúci, ktorý reagoval na Váš pôvodný príspevok. Musím však povedať, že chápem jeho možno "precitlivelú" reakciu, pretože Váš príspevok skutočne môže byť pochopený, tak ako pochopený bol. Vy naozaj popierate existenciu antisemitizmu a dokonca ho porovnávate s "diskrimináciou" niektorých spoluobčanov. A tie Vaš 4 písmená, veď je to prvé čo padne do oka a asociácia v diskusii vzťahujúcej sa k ŽNO je iba prirodzená. Ak ste skutočne človek, ktorý nepriamo tvrdí, že je nad vecou a chce byť objektívny, tak by ste si to mohli uvedomiť. Možno by som Vášmu vysvetleniu uverila, keby ste okrem iného  povedali  aj "prepáčte", ale takto, neviem, neviem ...


Hosť

#64 Re: Re: Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

2014-06-15 14:20

#62: jjjjj - Re: Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

Pre správne pochopenie doplním svoju reakciu na Váš príspevok. Asociácia je v psychológii vybavenie si predchádzajúcej skúsenosti na základe náznaku. Takže tie Vaše pôvodné 4 písmená môžu vyvolať u židov (a nie iba u nich), ktorí na vlastnej koži zažíli vojnu veľmi zlý pocit a to bez ohľadu na to, aký bol Váš cieľ označenia.

vvvv

#65 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

2014-06-15 15:07

#64: - Re: Re: Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

Takto to naozaj nebolo myslené a verte či nie mrzí ma, že ste to takto pochopili. Za to, že to u Vás vyvolalo tieto asiácie ja nemôžem, som pravdepodbne podstatne mladší človek preto tieto veci takto nevnímam a táto asociácia mi nenapadla. Táto diskusia zašla až priveľmi ďaleko a už nechcem byť jej súčasťou a už vôbec nechcem diskutovať vojnových praktikách a podobných veciach, ani Vás urážať. To skutočne nebolo cieľom príspevku, ktorý sa týmto úplne vzdialil pôvodnej téme. Bola chyba sa zapájať do týchto sporov, preto dovidenia.


Hosť

#66 držme sa merita

2014-06-15 15:35

Diskutujme O probléme . A ten je dom umenia. Nie synagóga.je tu predsa aj iné riešenie ako prezentujú dve strany. Pokiaľ mesto prehrá súd otvára sa aj iné riešenie. Napríklad: ŽNO dostane synagógu. ŽNO zaplatí za rekonštrukciu A

Hosť

#67 dokončenie

2014-06-15 15:45

A mesto si za vyplatené peniaze postaví vpredu úplne nový dom umenia. Ktorý sa zjednotí s ostatnými už postavenými stavbami. Vznikne tak nádherný DM . ŠFK bude vo svojom nie v nájme. A každý bude spokojný. ŽNO bude mať synagógu . ŠFK dom umenia . A je vymaľovane. A sú aj iné riešenia.

Hosť

#68 Ďalšie riešenie

2014-06-15 15:53

Mesto prehrá súd. ŽNO vyplatí celý DM. Odhadujem minimum 3 milióny EUR. Z tie peniaze sa postaví napríklad V Kultúrparku nový Dom umenia. Nádherný s podzemným parkoviskom. AKý problém ??

Hosť

#69 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

2014-06-15 16:14

#64: - Re: Re: Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

Prepáčte, ale ste hrubá . Dotyčný pán debatovali slušne a k veci, tak mu laskavo nerobte psychologické rozbory, keď neviete debatovať k veci, nemusíte napádať oponenta.


Hosť

#70 Re: Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

2014-06-15 16:32

#58: - Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

Prepáčte,  ale pán je kultúrny! Nenapádajte oponenta len preto,  že neviete svoje stanovisko dostatočne vyargumentovať. To od Vás nebolo peknè a to som povedal veľmi jemne. Urobili ste z neho antisemitu, len preto , že si s Vami dovolil nesúhlasiť A dokonca mal jasne navrch. Čo si to ten mladý dovolil. Tak ste ho udupali.  Bravo. Pane jednajte ako gentleman. To že ste starší Vás neoprávňuje k podpasovkám.


Hosť

#71 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

2014-06-15 16:37

#65: vvvv - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

Mladý muž neponižujte sa!  Obstáli ste skvele. Niekto iný by sa mal ospravedlniť Vám,  ale zjavne na to nemá.


Hosť

#72 hlavny argument

2014-06-16 02:50

Hlavny argument je štát vlastní drvivú väčšinu domu umenia. Pôvodná synagoga je len malou časťou domu umenia. Ďalšia dôležitá vec je štát zaplatil. Málo či veľa, ale zaplatil. Čiže keď sa budú strany budú musieť pokonať, teda ak štát prehrá, protistrana, bude musieť dorovnať, obrovskú sumu. A to sa bavíme o skutočne veľkej sume. Takže pozície vôbec nie sú vyrovnaný. Ide slon s mravcom a mravec vydá memorandum ale dupem.

Hosť

#73 odškodnenie

2014-06-16 03:21

Odškodnenie, áno ale čo to presne je a kedy. V rokoch 2. svetovej vojny Košice boli súčasťou maďarského kráľovstva. Po vojne sa v roku 1955 objekt predal a zveladil. Teda reštitucia , áno ale čoho presne ? Do úvahy pripadá iba pôvodný objekt. Asi to bude ťažko dom umenia. Môžme sa baviť iba o chráme, teda synagóge. Mimochodom si myslím že by sa mala vrátiť. Teda synagóga. A samozrejme, až po vyrovnaní účtu. A to je tá suma v tiesni. To je tých 900 000 Kčs. Po menovej reforme. Koľko je to dnes. Nechám na iných. Čomu však nerozumiem, prečo by mala ŠFK zostať v synagóge ? A dokonca PLATIŤ? Za čo? Ved ma svoj dom umenia. A za vrátené peniaze ako sa v Memorande hovorí sa dá dom umenia prestavať skutočne veľkoryso. Takže vrátenie synagogy ? ÁNO. Vyrovnanie? ÁNO. Podnájom ? NIE. Suma sumarum, nech si staronový vlastník robí svojim majetkom čo len uzná za vhodné nech si ju aj prenájme, je to jeho vec. Ale vec nás ostatných je takisto si robiť so svojím majetkom podotýkam so SVOJÍM! slobodne nakladať. Napríklad ho aj zveladiť A k tomu naozaj synagógu nepotrebujeme.

Hosť

#74 ušlý zisk z kostola

2014-06-16 04:10

Len aby to neušlo pozornosti . ŽNO bude žiadať ušlý zisk 2 000 000 euro. Otázka znie ušlý zisk z čoho? Zisk z Domu umenia? Ten predsa nie je predmetom reštitucie. Čiže sa jedná o zisk so synagogy, teda kostola. Hm mm. Zaujímavé. Koľko je na území " tejto krajiny" synagóg?
Neviem. Asi veľa . A koľko z nich produkuje zisk ? Žiadna. Koľko z tých synagóg v tejto krajine je stratovych ? Všetky. Teda až na jednu Dom umenia. Ako synagoga je stratová ale ako Dom umenia je vysoko zisková .

Suhrn: Všetky synagogy tejto krajiny potrebujú dotácie iba jediná generuje úžasný profit 2 000 000 euro.

Navrh: vráťme aj túto synagógu ŽNO, pozor hovoríme o synagoge nie O dome umenia.

Hosť

#75

2014-06-16 05:03

Petícia má rozumný kultúrny rozmer, DU má slúžiť všetkým občanom.
Ján Dudáš