Košičania PROTI DAROVANIU Domu umenia Židovskej náboženskej obci

Quoted post

ssss

#53 Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

2014-06-13 15:19

#48: - Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

To, že židovská obec nabáda k petícii svojich členov a navyše prevažne mimo Košíc to je naozaj v poriadku, pretože Bratislavčanov určite zaujíma diane v KE a preto sa tak húfne podpisovali....  ale na opačnej strane to, že sa ľudia mobiluzujú a davaju najavo svoj nesuhlas je automaticky huckanie riaditeľa? Šfk nema ani zďaleka toľko členov, koľko ľudí sa tu už podpísalo.

Neviete sa zmieriť s tým, že Vas ľudia nepodporujú a dokonca sa tu snažite naznačiť diskrimináciu? V dnešnej polykulturnej dobe sa odvolávať na skrytý či otvorený antisemitizmus je podobné ako keď sa naši tmavší spoluobčania odvolávaju na rasovú diskrimináciu, pritom všetci vieme kto je v skutočnosti pri nich diskriminovaný. Slušní pracujúci ľudia.

Celým týmto nešťastným sporom trpia všetky zúčastnene strany mesto, Šfk ale aj ŽNO, pretože svojim konaním sama spustila vlnu kritiky a nesúhlasu, čo bohužiaľ pociťujem aj na sebe, ale to neznamená že mam niečo proti všetkým židom a v inej problematike ich nepodporím. To že Vás ľudia v tejto kauze nechcú podporiť tak, ako by ste chceli podľa mňa nemá nič spoločne s antisemitizmom, ale je to dôsledok konania skupiny ľudí voči ktorému sa ostatní ľudia majú právo postaviť kriticky. Nehnevajte sa ale minulosť je na Vašej strane ale aj proti Vám, preto nečakajte že Vám hneď všetci uveria.  Ani tým "najušľachtilejším" úmyslom našich politikov dnes nikto neverí. Prečo asi.

Ak by ŽNO konala od začiatku tak férovo, čisto a nezištne ako sa tvári určite by sa na ňu nezvalila taka vlna kritiky, za ktorou nemôže stáť iba jeden človek. Napriek tomu neprestávam veriť v ľudskú humánnosť a racionalitu, preto si dovolím so 100% istotou tvrdiť, že ŽNO mohla tento problém vyriešiť už oveľa skôr aj iným spôsobom a nedohnať situáciu do takýchto extrémov, pri ktorých je každá spomenutá strana už teraz stratová.

Replies


Hosť

#55 Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

2014-06-13 18:29:16

#53: ssss - Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

To, že ŽNO nabáda svojich členov je samozrejme v poriadku, tak isto ako je v poriadku aj to, že svojich zamestnancov nabáda riaditeľ fiharmónie. Diskutujúci, na ktorého som reagoval však poukázal na nižší počet podporovateľov petície ŽNO a jej uzatvorenie.  A tu vidím problém, pretože občan, ktorý nesleduje túto kauzu nemôže vedieť o petícii a podporujú ju výlučne členovia ŽNO, ktorých je málo, keďže mnohí skončili v plyne a preživší majú spravidla osobnú skúsenosť s prejavmi antisemitizmu, takže sa radšej ani nezapoja. O košických členoch to platí dvakrát - z toho dôvodu iné mestá a dokonca aj iné krajiny.

S názorom, že spor mohol byť dávno ukončený  kultúrne sa dá iba súhlasiť, veď nároky ŽNO potvrdil prvostupňový aj krajský súd. Tu sa celá kauza mohla skončiť.


Hosť

#58 Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

2014-06-14 08:13:53

#53: ssss - Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

Vážený pane,

musím uznať, že patríte medzi kultivovanejších (vo vyjadrovaní) diskutujúcich, nie však kultúrnejších.  Prirovnať existujúci antisemitizmus k pozitívnej diskriminácii spoluobčanov je neprijateľné a urážlivé. Chcete presviedčať, že antisemitizmus dnes neexistuje. Veľmi sa mílite. Na vlasnej koži som ho zažil a zažívam. Samozrejme, že to nie sú formy ako za vojny, nikto nás nenúti nosiť žlté hviezdy a nevyhladuje, sú tu iné prejavy. Označenia ten žid, alebo židák sú bežné a veľmi časté, nie sú to iba označenia vierovyznania, sú to označenia posmešné, alebo upozorňujúce. Čo je to? Bežná rétorika?  Alebo, ak je žid úspešný lekár alebo právnik, nie je to jeho zásluhou, ale je to židovská klika. Nie súto prejavy antisemitizmu? Osobne mám aj takú skúsenosť, že v škole rodič  zakázal svojmu synovi, aby sa so mnou kamarátil po tom čo zistil, že moja matka je židovka. Vtedy som to nechápal. Nebol to snáď prejav antisemitizmu? A na záver súhlasiť, nevnímať, resp. dokonca ospravedlňovať, či podceňovať tieto prejavy nie je antisemitizmus?! Samozrejme, že vo väčšine sú  ľudia, pre ktorých nie je dôležité či je niekto žid alebo nie, ale antisemitizmus žiaľ stále existuje. Aj v tejto diskusii.

A to Vaše "ssss" mi tiež niečo pripomenulo.