Košičania PROTI DAROVANIU Domu umenia Židovskej náboženskej obci

Quoted post

jjjjj

#62 Re: Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

2014-06-15 10:29

#58: - Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

Vážený reagujúci,

označenie "ssss" nemalo žiadny skrytý portón, ani význam. Rovnako tam mohlo byť vedľajšie aaaa dddd kkkk či iné písmená na klavesnici. Cieľom bolo iba odlíšenie mojej reakcie od človeka, na ktorého ste svojim komentárom reagovali. To je všetko. A v tomto vidím aj možný náznak problému, vidíte prejavy antisemitizmu aj tam kde nie sú alebo nemusia byť. Avšak každý má právo na svoj názor, ak to takto cítite asi máte dôvod. Mne by však donedávna ani nenapadlo deliť ľudí na židov a nežidov a donedávna sa mi toto označenie spájalo s obdivuhodnou silnou vierou, teraz  v tom však vidím asi viac politiky, či iných významov.

Záver môjho komentáru bol mienený v tom zmysle, že si treba uvedomiť že tento spor je natoľko zamotaný a dlhodobý, že tu už nemá ani jedna strana 100% pravdu, a to napr. už len z princípu že budova nepozostáva len z tej synagógy, preto by si mali VŠETCI kompetentní, ktorých sa to týka rozumne sadnúť na nejakom rokovaní a pokúsiť sa nájsť spoločne riešenie s tým že každý bude ochotný urobiť nejaký ústupok, napr. nech sa Vám vráti len pôvodná časť budovy - synagģoa a zvyšok zostane mestu a šfk alebo mesto Vám bude platit rozumný a pre ňu nezničujúci nájom alebo iné kompromisy. Snaha nájsť kompromis za účastí všetkých, to je podľa mňa akt zmierenia a nie napísať memorandum a žiadať jeho potvrdenie, ako pri nejakej zmluve kde sú tie najpodstatnejšie veci napísané tými malými písmenami alebo zaobalené do viacvýznamových fráz a na prvý pohľad si ich väčšina tých, ktorým sú určené nevšimne. Na tomto princípe sa do problémov dostalo už veľa ľudí.

Replies


Hosť

#63 Re: Re: Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

2014-06-15 14:04:26

#62: jjjjj - Re: Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

Mám niečo cez 30 rokov a nezažila som na vlastnej koži nič podobné ako diskutujúci, ktorý reagoval na Váš pôvodný príspevok. Musím však povedať, že chápem jeho možno "precitlivelú" reakciu, pretože Váš príspevok skutočne môže byť pochopený, tak ako pochopený bol. Vy naozaj popierate existenciu antisemitizmu a dokonca ho porovnávate s "diskrimináciou" niektorých spoluobčanov. A tie Vaš 4 písmená, veď je to prvé čo padne do oka a asociácia v diskusii vzťahujúcej sa k ŽNO je iba prirodzená. Ak ste skutočne človek, ktorý nepriamo tvrdí, že je nad vecou a chce byť objektívny, tak by ste si to mohli uvedomiť. Možno by som Vášmu vysvetleniu uverila, keby ste okrem iného  povedali  aj "prepáčte", ale takto, neviem, neviem ...


Hosť

#64 Re: Re: Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

2014-06-15 14:20:29

#62: jjjjj - Re: Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

Pre správne pochopenie doplním svoju reakciu na Váš príspevok. Asociácia je v psychológii vybavenie si predchádzajúcej skúsenosti na základe náznaku. Takže tie Vaše pôvodné 4 písmená môžu vyvolať u židov (a nie iba u nich), ktorí na vlastnej koži zažíli vojnu veľmi zlý pocit a to bez ohľadu na to, aký bol Váš cieľ označenia.