Košičania PROTI DAROVANIU Domu umenia Židovskej náboženskej obci

Quoted post


Hosť

#58 Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

2014-06-14 08:13

#53: ssss - Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

Vážený pane,

musím uznať, že patríte medzi kultivovanejších (vo vyjadrovaní) diskutujúcich, nie však kultúrnejších.  Prirovnať existujúci antisemitizmus k pozitívnej diskriminácii spoluobčanov je neprijateľné a urážlivé. Chcete presviedčať, že antisemitizmus dnes neexistuje. Veľmi sa mílite. Na vlasnej koži som ho zažil a zažívam. Samozrejme, že to nie sú formy ako za vojny, nikto nás nenúti nosiť žlté hviezdy a nevyhladuje, sú tu iné prejavy. Označenia ten žid, alebo židák sú bežné a veľmi časté, nie sú to iba označenia vierovyznania, sú to označenia posmešné, alebo upozorňujúce. Čo je to? Bežná rétorika?  Alebo, ak je žid úspešný lekár alebo právnik, nie je to jeho zásluhou, ale je to židovská klika. Nie súto prejavy antisemitizmu? Osobne mám aj takú skúsenosť, že v škole rodič  zakázal svojmu synovi, aby sa so mnou kamarátil po tom čo zistil, že moja matka je židovka. Vtedy som to nechápal. Nebol to snáď prejav antisemitizmu? A na záver súhlasiť, nevnímať, resp. dokonca ospravedlňovať, či podceňovať tieto prejavy nie je antisemitizmus?! Samozrejme, že vo väčšine sú  ľudia, pre ktorých nie je dôležité či je niekto žid alebo nie, ale antisemitizmus žiaľ stále existuje. Aj v tejto diskusii.

A to Vaše "ssss" mi tiež niečo pripomenulo.

Replies

jjjjj

#62 Re: Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

2014-06-15 10:29:40

#58: - Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

Vážený reagujúci,

označenie "ssss" nemalo žiadny skrytý portón, ani význam. Rovnako tam mohlo byť vedľajšie aaaa dddd kkkk či iné písmená na klavesnici. Cieľom bolo iba odlíšenie mojej reakcie od človeka, na ktorého ste svojim komentárom reagovali. To je všetko. A v tomto vidím aj možný náznak problému, vidíte prejavy antisemitizmu aj tam kde nie sú alebo nemusia byť. Avšak každý má právo na svoj názor, ak to takto cítite asi máte dôvod. Mne by však donedávna ani nenapadlo deliť ľudí na židov a nežidov a donedávna sa mi toto označenie spájalo s obdivuhodnou silnou vierou, teraz  v tom však vidím asi viac politiky, či iných významov.

Záver môjho komentáru bol mienený v tom zmysle, že si treba uvedomiť že tento spor je natoľko zamotaný a dlhodobý, že tu už nemá ani jedna strana 100% pravdu, a to napr. už len z princípu že budova nepozostáva len z tej synagógy, preto by si mali VŠETCI kompetentní, ktorých sa to týka rozumne sadnúť na nejakom rokovaní a pokúsiť sa nájsť spoločne riešenie s tým že každý bude ochotný urobiť nejaký ústupok, napr. nech sa Vám vráti len pôvodná časť budovy - synagģoa a zvyšok zostane mestu a šfk alebo mesto Vám bude platit rozumný a pre ňu nezničujúci nájom alebo iné kompromisy. Snaha nájsť kompromis za účastí všetkých, to je podľa mňa akt zmierenia a nie napísať memorandum a žiadať jeho potvrdenie, ako pri nejakej zmluve kde sú tie najpodstatnejšie veci napísané tými malými písmenami alebo zaobalené do viacvýznamových fráz a na prvý pohľad si ich väčšina tých, ktorým sú určené nevšimne. Na tomto princípe sa do problémov dostalo už veľa ľudí.


Hosť

#70 Re: Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

2014-06-15 16:32:21

#58: - Re: Re: Re: Uzavretie petície na podporu Memoranda

Prepáčte,  ale pán je kultúrny! Nenapádajte oponenta len preto,  že neviete svoje stanovisko dostatočne vyargumentovať. To od Vás nebolo peknè a to som povedal veľmi jemne. Urobili ste z neho antisemitu, len preto , že si s Vami dovolil nesúhlasiť A dokonca mal jasne navrch. Čo si to ten mladý dovolil. Tak ste ho udupali.  Bravo. Pane jednajte ako gentleman. To že ste starší Vás neoprávňuje k podpasovkám.