Petícia za vyšší počet miest v materskej škole Pliešovce

Quoted post

Hosť

#3 Re: Re: Stanovisko riaditeľa školy k uverejnenej petícii

2016-03-11 09:06

#2: Ing. Dušan Vajda - Re: Stanovisko riaditeľa školy k uverejnenej petícii 

Ahoj, vytvorenú petíciu nevnímam ako tlak (alebo lepšie povedané negatívny tlak), ale skôr sa zamýšľam, čo je reálne a čo nie. Umiestnenie detí do MŠ vo veku 2,5 roka je nesmierne problematické z viacerých hľadísk. Ja osobne zatiaľ nevidím inú možnosť, než je práve spomínaný dlhodobý plán rekonštrukcie priestorov.

Pre neprijaté deti (obzvlášť tie najmladšie) nevidím inú možnosť, než je starostlivosť prostredníctvom starých rodičov, prípadne platených opatrovateľov.

Situácia v Pliešovciach je veľmi dobrá oproti celoslovenskému stavu - osobne by som sa podpísal pod petíciu, ktorá by bola zameraná na celoslovenské merítko, nie na obecné. Tu by však tiež bola asi potrebná v prvom kroku zmena legislatívy, pretože predprimárne vzdelávanie nie je povinné.

Ako veľký prínos tejto petície pokladám, že zvýši záujem o túto problematiku a možno vznikne naozaj nový nápad, ako danú situáciu riešiť.

S.

Replies

Hosť

#4 Re: Re: Re: Stanovisko riaditeľa školy k uverejnenej petícii

2016-03-11 09:28:24

#3: - Re: Re: Stanovisko riaditeľa školy k uverejnenej petícii 

Vychádzajme z toho, že tento problém už v Pliešovciach bol pred 30timi rokmi, vtedy bola vlna pôrodnosti našich rodičov. (okrem tejto škôlky bola trieda aj v PDA, v kantorskom byte, v byte na lesníckej ulici) Kapacita terajšej škôlky 56 detí vo veku od 3-6 rokov je dosť nízka. Určite vieme z evidencie obyvateľov koľko detí sa nám v obci narodí, prisťahuje. Od tohto počtu by sa mala odvíjať kapacita škôlky. Čo sa týka aktuálnej legislatívy verím, že si v tom doma oproti mne. Kedysi bola spálňa v škôlke aj triedou, dnes to asi nie je možné. Určite je legislatíva, ktorá hovorí o požiadavkách na novú triedu, vybavenie, atd... skôr by som sa v tomto hektickom politickom období snažil najsť vhodnú miestnosť, budovu, ktorá to splní a dočasne kým sa nezrekonštruje stará budova využíval jej priestory. Z praxe viem, že fondy a výzvy sa opäť rozbehnú až o cca 2 roky.

čo sa týka ekonomiky, tým, že rozšíriš kapacitu môžeš prijať aj mladčšie deti už od 2 rokov, tak ako hovorí legislatíva. Aby si naplnil kapacitu a využil pracovníkov naplno.

ďalšou z možností je dať vytvoriť v Pliešovciach súkromnú škôlku, z ktorov ale rodičia nemusia byť z dôvodu platenia spokojní.

Bol by som rád, keby si si našiel priestor na osobnú debatu, kde by sme celý problém rozdiskutovali. Pošli mi možné termíny na stretnutie.

Dušan