Zákaz predaja tzv. zábavnej pyrotechniky (STOP petardám)

Quoted post

sona

#105 Čo by sa malo urobit

2018-12-31 21:04

1. Tá pokuta keďže je to priestupok je veľmi nízka  a myslím že by si aj priestupok zaslúžil vyššiu hodnotu

2. Tie otrasne petardy s rakety atd. f2 a F3 a ďalšie by predsa nemuseli búchať a produkovať až detonacie

 

Replies

právnik

#106 Re: Čo by sa malo urobit

2019-01-01 11:54:34

#105: sona - Čo by sa malo urobit 

Myslím si, že viac ako zvýšenie pokuty za priestupok by sme sa mali sústrediť na zvýšenie vymožiteľnosti daného práva. Vezmite si, že celá tá silvestrovská šaráda je svojim spôsobom rušenie nočného kľudu, lebo v zákone o priestupkoch neexistuje absolútne nijaké ustanovenie, že za rušenie nočného kľudu sa podobné oslavy nepovažujú. Ale skúste o polnoci zavolať na mestskú políciu a nahlásiť im to. Na 99 % vás vysmejú, hoci z právneho hľadiska majú povinnosť dostaviť sa na miesto spáchania priestupku, obnoviť pôvodný právny stav a zistiť identitu priestupcu. Nuž, nech to skúsia, držím im palce...

Pokiaľ viem, tak zábavná pyrotechnika má viacero druhov. Nevyznám sa v tom úplne dopodrobna, ale tie otrasné výbuchy a detonácie produkujú tzv. piráty, čo je, myslím kategória F2. Vlani na Silvestra u nás niekto na Silvestra zhadzoval takéto piráty z okna nad nami. Odvážim sa tvrdiť, že človek, ktorý to zhadzoval, bol absolútny kretén, lebo keby nám to dopadlo na okený parapet, kompletne by nám to vybilo okná. Ale čo narobíte s ľudskou hlúposťou. Problémom je, že piráty sú, myslím, kategória F2 a do kategórie F3 patria petardy, produkujúce ohňostroje (aspoň myslím, nevyznám sa v tom presne). Každopádne, vždy som tvrdil, že piráty sú jednoznačne väčším nebezpečenstvom ako tie petardy, produkujúce ohňostroje.

Nech je už, ako chce, som zvedavý, či sa bude konečne riešiť zodpovednosť výrobcov zábavnej pyrotechniky za to, že ich produkty znečisťujú životné prostredie. Vyššie som priložil dôkladnú právnu analýzu, ale ako vidieť, nikomu sa s nimi nechce ísť do sporu.

Rád by som upriamil pozornosť na novú právnu úpravu, § 52 ods. 10 zákona o výbušninách:

10) Pyrotechnické výrobky kategórie F2 a F3, a to petardy, zábleskové petardy, batérie petárd, batérie petárd s externou oporou, batérie zábleskových petárd, batérie zábleskových petárd s externou oporou, výmetnice, míny, rímske sviece, rakety obsahujúce pyrotechnickú jednotku, ktorej hlavným efektom je hluk, a kombinácie obsahujúce ako prvok petardy alebo zábleskové petardy je možné predávať spotrebiteľovi21a) len v období od 28. decembra do 31. decembra kalendárneho roka.

Nuž, nech každý posúdi, či predajcovia pyrotechniky toto ustanovenie dodržiavajú.