Petícia PROTI VZNIKU Technologickej linky na sanáciu haldy trosky

Quoted post

Kapor, Párnické jazerá

#20 Kaprov blog

2015-01-28 14:29

Bude vyhlásený verejný hovor v každej z dotknutých obcí /Párnica, Istebné, Veličná/, treba sledovať vývesné tabule. Proces EIA - posudzovanie vplyvov činnosti na životné prostredie, je momentálne v štádiu Správy o hodnotení, ktorú musí spracovať OFZ. Rozpracuje podrobne zámer a tiež pripomienky k zámeru, ktoré Ministrestvo životného prostredia uznalo ako dôležité teraz v januári v Rozsahu hodnotenia, a ktorý sa dal pripomienkovať do 10 dní od zverejnenia dotknutou obcou.

Zámer sa dal pripomienkovať pred Vianocami a mohol tak urobiť ktokoľvek, laická verejnosť aj odborníci, dotknuté obce. Vyjadrili sa a "pripomienkovali" aj dotknuté orgány. Medzi sviatkami prebehlo zvolané stretnutie dotknutých strán a orgánov v Blave. Jasné, že poloviaca orgánov mala dovolenky... Všetko sa zomlelo čo najpotichšie...aby sa o tom dozvedelo čo možno najmenej ľudí z vonku, lebo toto je najdôležitejšie obdobie pre odborné pripomienkovanie - písomne v zákonných lehotách.

Kto toto všetko zmeškal, tak nasleduje ten verejný hovor, ale to už je dalo by sa povedať ruka v rukáve a verejnosť sa oboznámi s hotovou vecou, len veľmi ťažko sa dá niečo meniť priamo v návrhu, už len cez právnikov a súdy. Pozrite si prípad skládky v Pezinku, tam sa vec dostala po odvolaniach okrem iného až na Najvyšší súd SR, ktorý nakoniec skládku zrušil. Skládka je ale postavená a je na nej aj uložený odpad...

OFZ malo podľa Rozhodnutia OUŽP v DK skládku uzatvoriť a rekultivovať už veľmi dávno...práce začali ešte v roku 2001, ale boli tam ťahanice o pozemky. OFZ malo preto nariadené úradmi svoju činnosť pozastaviť kvôli odvolaniam majiteľov pozemkov pod skládkou - dve ďalšie firmy, ale aj preto, že OFZ nepostupovali podľa schváleného projektu na rekultiváciu. A viete, čo sa stalo? Odpad ťažili a prevážali ďalej, aj pod hrozbou pokuty sa im to stále oplatilo. Odvolávali sa, že skládku treba "rekultivovať". Prosím Vás pekne, čo je to za rekultivácia? Nedodržiavanie projektu, či zatrávnenie časti skládky na zalepenie očí? ...a v podzemných vodách ťažké kovy...ďakujem pekne, prednostne za drahocenný chróm, ktorý je v podstate prírodný prvok a v prírode sa vyskytuje prirodzene...sa smejem cez slzy.

 

Replies


Hosť

#26 Re: Kaprov blog

2015-03-15 11:55:13

#20: Kapor, Párnické jazerá - Kaprov blog 

 ja mam pisomne vyjadrenie min.zivot.prostriadi,ohladom fitrov a dno skladkoveho telesa .Min.ZP o ziadnych jett filtroch spominanych v zapistnici z Istebneho vazeni nic nevie !Ziadost som posielal pred vianocami.Jasne ze to pojde dalej,ale Oravci maju este zdravy rozum a vela ich o panovi INg Klockovi vie svoje, takze su moznosti aj mimo statu kocurkova!