Petícia PROTI VZNIKU Technologickej linky na sanáciu haldy trosky


Hosť

#1

2015-01-09 18:42

Neviem si predstaviť že by to malo znovu fungovať a ani nechcem bordelu je aj tak už dosť.

Hosť

#2

2015-01-11 10:42

Chráňme si zdravie a krásu našej Oravy pred týmto "odpadom"

Hosť

#3

2015-01-12 09:49

uz nam tu OFZ nicila zdravie dost rokov,nepotrebujeme dalsi prinos skazy
Freddy

#4 Riešte dôležitejšie aktuálne problémy znečisťovania (Široká)

2015-01-12 12:56

Neviem prečo riešite to že chcú odstrániť strusku, ktorá je toxická a už dlhé roky z nej steká voda do pitných prameňov. Znečisťuje prírodu aj keď tam len tak stojí, radšej nech ju odstránia. 
Myslím že v okolí sú podstatne dôležitejšie aktuálne veci čo znečisťujú ovzdušie, ako skládka a OFZ Široká. Za tie treba spísať petície! 


Hosť

#5 Re: Riešte dôležitejšie aktuálne problémy znečisťovania (Široká)

2015-01-12 13:57

Z 4,4 miliona ton ju chcu v Istebnom zmenšiť asi o 5-10% tak o to ide !!!  Ostane tam na 90% všetka a ešte horšia, lebo bude v podobe prašnejšej - dobre si to prečítaj!!!! Toxicke latky len tak budu lietať v povetri na kilometre!!!!

Oni nie su hrdinovia, zeby nas chceli zbavit nebezpecnej toxickej skladky, tot je velmi dolezite teraz riesit- potom 10 rokov bude sa plakať,  #4: Freddy - Riešte dôležitejšie aktuálne problémy znečisťovania (Široká) 

 

občan

#6

2015-01-12 15:04

Oficialny zámer je odstrániť enviromentalnu zataz ale to ze ide len o vytazenie drahych kovov to nikto nepovie... zhrabnu na to dokonca dotaciu z EU 20 milionov eur... ta linka musi byt zo zlata aby tolko stala... dalsi SMERacki kseft na ktorom sa krasne nabalia... 

Macek

#7 citujem z diskusie na Fb

2015-01-13 21:07

Rakovinu má čoraz viac ľudí, aj mladí !!!!!!!!!!! Troska, ktorá sa v Istebnom nachádza v západnej časti haldy pochádza z výroby ferochrómu uhlíkatého. Časť trosky sa po výrobe rozpadá na jemný prach. Pôsobením vody z dažďov a z polievania(neviem, či eštepolievajú) sa tvori hydrátová väzba medzi SiO2, Cao, MgO a AL2O3 ktorá vlastne podobne ako v cemente tieto zrná spojí dohromady a vytvorí kompaktný celok( podobne ako betón). A tento "betón" v sebe viaže škodliviny, ktorými sú najmä šesťmocný chróm, ktorý patrí medzi karcinogény-vyvoláva vdychovaním rakovinu pľúc. Tým, že je troskovisko hutné, pevné je vlastne vo veľkej miere zabránené v roznášaniu prachu vetrom, vylúhovaniu do spodných vôd. V prípade, že sa takýto materiál nanovo zomelie, už takáto väzba už nie je možná, nakoľko už tam voda je viazaná vo forme hydrátovej väzby a ďaľšia väzba by vznikla len pridaním cementu(pojiva). Pri spracovávaní tejto trosky sa troska bágruje, veľké kusy sa musia najprv rozbiť pneumatickým kladivom na menšie, aby vôbec vošli do drvičky a na triediace sitá. Vzniká primárne veľa prachu(možnosť vzniku sikikózy- choroba pľúc) a expozíciou šesťmocného chrómu aj zvýšené nebezpečenstvo vzniku rakoviny pľúc, hlavne u zamestnancov na linke. Sekundárne po spracovaní vzniknutý prach nie je hutný a vietor ho roznáša aj na veľké vzdialenosti. Taktiež voda ľahšie vyplaví do spodných vôd škodliviny. A to ešte nepíšem o ďalších možných škodlivinách, ktoré tu sú potenciálne prítomné v iných častiach troskoviska: Nikel, kadmium , olovo, vanád, arzén a pod. V Istebnom sa nevyrábal len FeCrC - ferochróm uhlíkatý.

Rakovina pľúc má tú výhodu, že nebolí. Keď ju u človeka zistia, je neskoro. Človek ešte žije a vykašliava krv. Čaká na svoj koniec. Na začiatku choroby ho nič nebolelo, zdravo žil i športoval. Tak aká rakovina? Ale štatistiky nepustia! Rakoviny je čoraz viac, znižuje sa i veková hranica! Ohrození sú i starostovia obcí, veď i oni sú ľudia. K tomu sú vystavení stresu, čo ktorý unaví a oslabí ich imunitu. Nikto nie je z ocele, dnes si ozaj nik nemôže povedať - mňa sa rakovina netýka!

zhrnuté:  z celej tej obrovitej haldy (4,4 mil. ton), ktorá je v súčasnosti už ako tak ucelená masa, odoberú smiešne percento hmoty - max. 10%, to kvôli zisku z predaja chromu.. Pre toto rozdrvia a presypú celú skládku cakomprásk hore nohami, čo bude trvať 10rokov!.. Nazvime to kľudne aj ekelogickou sanačnou akciou s významnym socialnym dopadom, pretože tam zamestnajú 17 samovrahov z okolia ..  Ale ako sledujem, ľudia z obcí v blízkosti skládky sú teraz ešte úplne v pohodičke, vysmiati.. Preboha živého páni starostovia okolitých obcí, toto si vezmete na triko...??? Veď všetci máte deti a budete mať možno aj vnúčatá... Raz vám vaši potomkovia poďakujú...  

Budíček!!!   prachy nie sú všetko...  

Macek

#8 citujem z diskusie na Fb 2

2015-01-20 21:19

Asi 200 tisíc ton vytriedenej trosky má byť využité v stavebníctve. Je to uvedené v návrhu Technologickej linky na sanáciu haldy trosky z výroby ferozliatin, OFZ, a.s. Istebné, ktorá je v súčasnosti v štádiu posudzovania na životné prostredie na Ministerstve životného prostredia SR. Sú takéto stavebné materiály vôbec zdravé? Sú takto vysypané chodníky v lese či parkoviská zdravé? Takýmito stavebnými materiálmi sa skôr rizikové vplyvy nebezpečných látok rozšíria ešte viac po krajine. V zámere tvrdia, že ich činnosť sa nedotkne významných chránených území, čo nie je pravda.
Už samotná rieka Orava je územie európskeho významu a bola zaradená medzi mokrade medzinárodného významu podľa Ramsarského dohovoru, podľa našich zákonov je to chránený areál. 
V návrhu sa píše, že 
činnosť bude produkovať tuhé emisie vznikajúce predovšetkým pri drvení trosky a doprave, sľubujú, že ich budú eliminovať - existuje však 100% -ný filter? Nenatrpeli sme sa pre výrobu ferozliatín v Istebnom na Orave už za tie desaťročia dosť? 

Pri svojej činnosti majú materiál kropiť vodou, je viac ako možné, že znečistená nebezpečná voda sa bude roztekať do okolia a zároveň je otázne, či nebude pri prevoze odkvapkávať aj z dvoch áut priamo na cestu? Zachytený prach z filtra bude uložený späť na úložisko. Kde a ako ho zabezpečia? Firma podľa všetkého chce len kov, ale jedy vznikajúce pri činnosti a zároveň aj ako odpad nerieši! O čo ide tejto firme????

 


Hosť

#9

2015-01-21 11:04

Vyrástla som v bezprostrednej blízkosti, a mám podozrenie. Viem prečo chcú trosku odpratať. To je vec jednotlivcov, nie OFZ - ale osôb v nej pôsobiacich
SUNAR

#10 Re:

2015-01-22 06:54

#9: -  

 A AKO SA TO PREJAVILO NA TVOJOM ZDRAVI MOJA ?

Párnica

#11 Re: Riešte dôležitejšie aktuálne problémy znečisťovania (Široká)

2015-01-24 12:51

#4: Freddy - Riešte dôležitejšie aktuálne problémy znečisťovania (Široká) 

 a to je ten problém prečo  osobne nesúhlasím za narušenie tej trosky, ak tú vrstvu narušia, uškodí ešte viac ako doteraz. Investorom nejde o odstránenie haldy trosky ide im o zisk aby z tej haldy vyťažili nebezpečné kovy a zarobili na tom. Čiže ochrana zdravia a životného prostredia sú na poslednom mieste pridržiavajúc sa pravidiel rhového hospodárstva : čo najmenšie náklady, čo najväčšie zisky. 


Hosť

#12 Re:

2015-01-26 14:49

#6: občan -  

 pán podnikateľ,vlastník OFZ,chce len preprať eurofondy.....ak aj nejaké ferozliatiny vyťaží,tie sú nepoužiteľné.....sú to rôzne kovy a na ich separáciu potrebuje ďaľšie technológie.....toto je len oblb občanov ....

 


Hosť

#13 Re: Riešte dôležitejšie aktuálne problémy znečisťovania (Široká)

2015-01-27 18:46

#4: Freddy - Riešte dôležitejšie aktuálne problémy znečisťovania (Široká) 

 neviem,ale toto ma vie rozculit o com prosim Vas hovorite tu stranku neodstranie len pan riaditel Klocok ten zmatok a chamtivec necha rozdrtit 4,4 miliona ton odpadu ktory je rokmi uz zhutneny ukrajinsky odbornici s ich know how mu postavia separovaciu linku aby z toho vybral ubohych 100 ton toho co sa da este spenazit!!!!Ten zvysok v podobe prachu necha tam oa ho nezrecykluje o to mu predsa ani neslo!VY to asi neviete ale OFZ to robi uz od 2010 roku,pretoze uz vtedy dostalo od sasov z DOlneho &Kubina stavebne povolenie len teray to chce robit vo velkom!Precitajte si zapistnice z mestst.uradu z 12/14" a najnovsie Oravsko na strane 8 a potom povecte ze to je jedno Ja som teraz oslovil asi 50 znamych a neni mi to jedno Janotik Pavol

Janotik Pavol

#14 Znovuotvorenie skladky v Istebnom

2015-01-27 18:49

Prepacte ale v tejto peticii ide o cistotu vzduchu Oravy na desat rokov!!Oravci !!!preposlite tuto spravu prosim dalej,ak chcete mat este nejaku prirodu bez rakoviny a respiracnych chorob.Len sa dobre prizrite!,toto je človek ktory nam za naše peniaze chce zasvinit vzduch na dalšich 10 rokov.Pan vykonny riaditel OFZ ISTEBNE ING Klocok .Za byvalej doby v 1952 /ked UV v Praze rozhodol,ze na Orave namiesto textilky postavia ferozliatinarske budy na najurodnejsich pozemkoch Oravy =vid Siroka, v Oravskom POdzamku a Istebne/ sme museli suhlasit a teraz nám vymývaju mozgi dalej.Tento Pan ING riaditel Klocok OFZ a.s.Istebne /vedie podnik uz dlhšiu dobu/ ,v roku 2010 /co mnohi ani nevedia mu šašovia z MU Dolny Kubin vydali pravoplatne stavebne rozhodnutie/cize v separacii haldy zacal uz vtedy.No ale preco  neprasit vo velkom?Teraz chce s nasich vrecak euraciky aj na vybudovanie novej separujucej linky.Ale pozor Oravci!!!Na skladke je doteraz ulozenych neuveritelnych 4,4miliona ton rakovinoveho odpadu,ktory sposobil v obciach naokolo zvyseny vyskyt respiracnych chorob! tento sikovniak ,ale vybere len ubohych 100 tisic ton toho co sa mu hodi a da sa este spenazit dalsich 3,9 milionov ton co rozdrti na linke po dobu DEsiatich rokov zostane na povodnom mieste!!!!Samozrejme v rozdrtenej forme nechany na pospas dazdovej vode a vetru. Teraz posudzuje cely navrh aj s pripomienkami zivotne prostredie v Bratislave.Co myslite Oravci sme taki neschopny?Ja teda nie!Davno som pochopil,ze prirodu nededime od predkov,ale si ju vypozičiavame od nasich deti.Podpisalo uz 1855 Oravcou,peticia je zatial len na
http://www.peticie.com/ do kolonky Hladat:vlož: peticia-proti-vzniku-technologickej-linky-na-sanaciu-haldy-trosky… vypln formular a hlasuj. uz Chce sa pripojit do pripomienkoveho konania aj mesto Dolny Kubin.Peticiu spristupnime aj na mestskych uradoch k podpisu. Za Oravu za nas.!!
Peticie.com
Poskytujeme zdarma hosting pre online petície. Vytvorte profesionálnu online petíciu použítím našej výkonnej služby. Naše petície sa v médiach spomínajú každý deň, teda vytvorenie petície je skvelý spôsob zviditelnenia na verejnosti aj pred ľudmi, ktorí robia rozhodnutia.
peticie.com
Peticie.com
Poskytujeme zdarma hosting pre online petície. Vytvorte profesionálnu online petíciu použítím našej výkonnej služby. Naše petície sa v médiach spomínajú každý deň, teda vytvorenie petície je skvelý spôsob zviditelnenia na verejnosti aj pred ľudmi, ktorí robia rozhodnutia.
peticie.com

Janotik Pavol

#15 Re: Re: Riešte dôležitejšie aktuálne problémy znečisťovania (Široká)

2015-01-27 18:52

#5: - Re: Riešte dôležitejšie aktuálne problémy znečisťovania (Široká) 

 pROSIM vAS POZRELI STE SI K DANEJ TEMATIKE ASPON TU OFICIALNU ZAPISTNICU Z DECEMBRA 14 BUDM vAM vDACNY

Janotik Pavol

#16 Re: Re:

2015-01-27 18:58

#12: - Re:  

 AKO TO MYSLITE OBL

jANOTIK

#17 Re: Re: Re:

2015-01-27 19:00

#16: Janotik Pavol - Re: Re:  

 CO JE OBLB PAN SASO kLOCOK VSETOK PRACH NA NEHO NECH IDE ON JE OBLB

bosamp

#18 Re: citujem z diskusie na Fb

2015-01-27 19:23

#7: Macek - citujem z diskusie na Fb 

 jASNE JA SO S vAMI totalne zhodnem/ dneska 26.1. som volal pani starostke obce Istebnej pani Fackovej nakolko ma tato tema doslova pohltila a uz som urobil pre danu vec paru krokov predovsetkym som rosposlal cele moje zhrnutie na faceebook vsetkych znamych a rodinu som oslovil a mam uz aj ohlasy/ta bola velmi mila ona je na nasej strane len je chyba,ze peticia je len online peticny vybor ju bude musiet spristupnit sirokej verejnost v mestskych uradoch.Podla mojich info sa chce do dotknutych obci pridat aj Dolny Kubin.Okrem toho viem,ze OFZ riadi šaso Klocok/ temu zmatkovi by som zobral diplom aj Lorincovi,lebo on v zapistnici z 12-14ˇpovedal,ze tam bude robit na desat rokov 17 otrokov,a ze to je prinos pre Oravu fuj-zomri, nie skap ty v tom popelceku!/

a teda OFZ vtedy pod inym nazvom,ale pod vedenim sasa dostali stavebne povolenie uz v roku 2010 a teda ten proces separovania toho co sa im hodi uz bezi,len si to neuvedomujeme.Podla mna toto treba napadnut!!!Oni teraz potrbuje magneticku separovaciu linku a velku drticku.

Dneska 26.1 som volal aj sasovi ,ale nedvyhaju ani v ustredni ani pobocka v Oravskom Podzamku.Preto Vas prosim hovorte a rozpravajte sa o tom dalej nech ta tema zije ozaj,nevie niekto ako sa dopracujem k pani Precovej predsednicka peticneho vyboru,uz som jej pisal ale nic.Kedy sa bude konat nejake  dalsie zhromazdenie k tejto teme hned sa pridam najlepsie osobne.Janotik

sunar

#19 Re: Re: Re:

2015-01-28 05:46

Kapor, Párnické jazerá

#20 Kaprov blog

2015-01-28 14:29

Bude vyhlásený verejný hovor v každej z dotknutých obcí /Párnica, Istebné, Veličná/, treba sledovať vývesné tabule. Proces EIA - posudzovanie vplyvov činnosti na životné prostredie, je momentálne v štádiu Správy o hodnotení, ktorú musí spracovať OFZ. Rozpracuje podrobne zámer a tiež pripomienky k zámeru, ktoré Ministrestvo životného prostredia uznalo ako dôležité teraz v januári v Rozsahu hodnotenia, a ktorý sa dal pripomienkovať do 10 dní od zverejnenia dotknutou obcou.

Zámer sa dal pripomienkovať pred Vianocami a mohol tak urobiť ktokoľvek, laická verejnosť aj odborníci, dotknuté obce. Vyjadrili sa a "pripomienkovali" aj dotknuté orgány. Medzi sviatkami prebehlo zvolané stretnutie dotknutých strán a orgánov v Blave. Jasné, že poloviaca orgánov mala dovolenky... Všetko sa zomlelo čo najpotichšie...aby sa o tom dozvedelo čo možno najmenej ľudí z vonku, lebo toto je najdôležitejšie obdobie pre odborné pripomienkovanie - písomne v zákonných lehotách.

Kto toto všetko zmeškal, tak nasleduje ten verejný hovor, ale to už je dalo by sa povedať ruka v rukáve a verejnosť sa oboznámi s hotovou vecou, len veľmi ťažko sa dá niečo meniť priamo v návrhu, už len cez právnikov a súdy. Pozrite si prípad skládky v Pezinku, tam sa vec dostala po odvolaniach okrem iného až na Najvyšší súd SR, ktorý nakoniec skládku zrušil. Skládka je ale postavená a je na nej aj uložený odpad...

OFZ malo podľa Rozhodnutia OUŽP v DK skládku uzatvoriť a rekultivovať už veľmi dávno...práce začali ešte v roku 2001, ale boli tam ťahanice o pozemky. OFZ malo preto nariadené úradmi svoju činnosť pozastaviť kvôli odvolaniam majiteľov pozemkov pod skládkou - dve ďalšie firmy, ale aj preto, že OFZ nepostupovali podľa schváleného projektu na rekultiváciu. A viete, čo sa stalo? Odpad ťažili a prevážali ďalej, aj pod hrozbou pokuty sa im to stále oplatilo. Odvolávali sa, že skládku treba "rekultivovať". Prosím Vás pekne, čo je to za rekultivácia? Nedodržiavanie projektu, či zatrávnenie časti skládky na zalepenie očí? ...a v podzemných vodách ťažké kovy...ďakujem pekne, prednostne za drahocenný chróm, ktorý je v podstate prírodný prvok a v prírode sa vyskytuje prirodzene...sa smejem cez slzy.

 


Hosť

#21 Re: Re: Re:

2015-01-28 18:40

#16: Janotik Pavol - Re: Re:  

 oblb znamená neslušne ojeb......

už mám toho dosť

#22 Re:

2015-02-02 11:13

#6: občan -  

 takže nestačí že z nej vyťažia kov v hodnote min.  200 000 000 Eur ešte sa im máme poskladať dalšími 20 000 000 Eur??? Títo socialisti to dotiahnu tak daleko až to tu dopadne ako na Ukraine.

sunar

#23 Re: Re:

2015-02-03 07:59

#22: už mám toho dosť - Re:  

 a co tazia na ukrajine a za kolko?


Hosť

#24 Re: Re: Riešte dôležitejšie aktuálne problémy znečisťovania (Široká)

2015-03-15 11:25

bosamp

#25

2015-03-15 11:43

Tak si posli ziadost na min.zivot.prostr.v ramci slob.pristupu k info mas na to narok ja som sa zaujmal o jett filtre ktore mali podla zapis z istebneho z decembra podla Lorinca pouzite na linku az dva!pritom podla min.o ziadnych filtroch nevedia!V navrhu sa nepise ani o dne sklad.telesa!Tak Oravci zase nas idu odrbat!Ja chcem ties takto podnikat nezabudajte ze unia mu vzhladom na to ze zneuzil v zamere slovo sanacia ,mu tych 20 milionov daju!takze si vybere z toho svojich 200 tisic ton ktore sa predaju(za komunistov tito kovy nemali cenu,teraz ano!) a  z toho pouzije aj v stavebnictve takze kseft storocia lebo linku vraj uz ma davno kupenu maji mili!Tu si mu zaplatil aj ty!A co si myslite,ze ked to znova rozdrvi tak sa Cr nedostane do ovzdusia ved sa to musi nejako prevazat pocas 10 rokov sa tu naprasi,a nemyslite si ze investuje do pracov.miest ved 17 pracov.na desat rokov je ubohe!aj tie mu zaplatia dotacie statu!A nemyslite si,ze sa tu ludia budu hrnut robit mozno zadovazi aj ukrajinskych muklov!