Zákaz predaja tzv. zábavnej pyrotechniky (STOP petardám)

právnik

/ #96

2018-01-08 13:34

STOP petardám - iste, iba na silvestrovskú noc. Osobne si však nie som celkom istý, ako by súd rozhodol v prípade obťažovania hlukom vo dňoch, ktoré sú v blízkosti 31. decembra (teda 24. 12, 25.12., 29.12., atď.) Opäť si pomáhame judikatúrou, konkrétne už spomínaným rozhodnutím Najvyššieho súdu SR sp. zn. 5 Cdo 117/93. Toto rozhodnutie konkretizuje obsah slov "nad mieru primeranú pomerom". Pri aplikácii tohto ustanovenia totiž dochádza k častej chybe, kedy sa táto formulácia vykladá s ohľadom na pomery, ktoré sú bežné na danom mieste a v daný čas. Citovaný judikát však takýto výklad pokladá za mylný, pretože v takom prípade nie je možné domáhať sa ochrany podľa § 127 ods. 1 Občianskeho zákonníka, pokiaľ je závadným aj správanie ostatných fyzických a právnických osôb na danom mieste v daný čas. Toto ustanovenie treba vykladať s ohľadom na pomery, ktoré by "mali byť", resp. s ohľadom na objektívne žiaduce pomery. Objektívne žiadúce pomery je však ťažké konkretizovať. Áno, keby som bol ja sudcom, rozhodol by som v prospech toho, že došlo k porušeniu § 127 ods. 1 Občianskeho zákonníka. Lenže ja sudcom asi nebudem. Na Slovensku máme 54 okresných súdov, na každom z nich je priemerne 10 sudcov, ťažko by som mohol tvrdiť, že každý z nich bude pokladať výbuch petardy 25. decembra za neprimeraný pomerom. Zvlášť treba zohľadniť to, že ani sudcovia nežijú v bubline, majú svoje starosti, zvyky (napr. aj vypúšťanie petárd), politické presvedčenie, vierovyznanie, svetonázor. Ťažko vám poviem, ako by sa v danom prípade rozhodlo. Keby sa petarda vypustila v novembri, či povedzme dnes, bolo by to viacmenej jasné. 

Čo sa týka riešenia problému, z môjho pohľadu by som sa snažil o zabránenie javu, ktorý ste popísali o pár príspevkov vyššie:

"Dobrý deň, ak je to u Vás len na toho Silvestra na pár hodín, to je ideálne. V mestách je to však sústavné ostreľovanie celý december a cca prvé dva novoročné týždne, nočné/denné hodiny."

Spomínali ste, že niektoré obce majú VZN, ktoré zakazujú používanie pyrotechniky mimo Silvestra. Takúto úpravu treba prijať na zákonnej úrovni. Do zákona č. 58/2014 Z. z. o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii je potrebné prijať zákaz používania pyrotechnických výrobkov mimo noci z 31. 12 na 1. 1. 

Spomínali ste aj obmedzenie predaja pyrotechniky s nadmernou hlučnosťou. Je potrebné podotknúť, že to, ako budete hluk v mozgu vnímať, nezávisí iba od veľkosti hluku, ale aj od vzdialenosti epicentra výbuchu od vás. Kým sme tento rok na Silvestra čakali na príchod polnoci, nejaký dobrák v niektorom z bytov nad nami nám zhadzoval priamo pod okná zábavnú pyrotechniku, ktorá patrila k takzvaným pirátom. Nešlo o hlučnú pyrotechniku, ale na druhej strane je táto pyrotechnika zaradená do nižšej kategórie ako tzv. delobuchy, ktoré spôsobujú obrovskú svetelnú šou. Preto je aj v nariadení vlády č. 70/2015 Z. z. o sprístupňovaní pyrotechnických výrobkov na trhu stanovená vyššia miera bezpečnostných opatrení u pyrotechnických výrobkov s vyššou mierou nebezpečnosti. Pyrotechnické výrobky kategórie F2 napríklad predstavujú nízke nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, majú nízku hladinu hluku a je možné ich používať vonku v obmedzených priestoroch. Do tejto kategórie patria aj "piráty". Pyrotechnické výrobky kategórie F3 predstavujú stredne veľké nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, ich hladina hluku pre ľudské zdravie nie je škodlivá a sú určené na používanie vonku na otvorených priestranstvách. Sem patria aj delobuchy (so svetelnou šou). Skúste si to nariadenie vyhľadať (napríklad na zakonypreludi) a všimnite si, že pre kategórie je vystupňovaný rozsah podmienok pre ich použitie. F1 sa môže použiť aj doma, F2 vonku v obmedzených priestoroch (napríklad na dvorčeku, ulici pred obytnou budovou), F3 na otvorených priestranstvách (ja som si všimol, že delobuchy sa vždy na Silvestra vypúšťali z blízkych ihrísk), F4 môžu používať len odborne zdatné osoby. Keď máte doma piráta a chcete ho vypustiť, nechce sa vám zrejme obliekať a ísť niekam na otvorené priestranstvo vypúšťať to. Vyhodíte to z okna. Veď je to len pirát, tak čo. My, ktorí bývame na prízemí, následne zažijeme "veľmi príjemný" zvukový efekt, často aj vizuálny efekt v podobe výbuchu, z ktorého som skoro dostal infarkt, dymu, ktorý vám zahalí okná tak, že nevidíte nič a zápachu síry, ktorý spoľahlivo prenikne aj dnu. Zábavná pyrotechnika kategórie F2, piráty, ktoré môžu používať aj osemnásťroční. Naproti tomu F3 z okna len tak nemôžete zhodiť. Pôjdete na ihrisko a vypustíte to tam. Zvukový efekt je zhruba porovnateľný s pirátom, ktorý vám vybuchol pred oknom.

Čo som týmto všetkým chcel povedať? Ľudia sú zvyknutí klásť nižšie nároky na bezpečnosť pri pyrotechnike s nižšou hladinou nebezpečnosti. Pokojne vám to hodia aj pred okno. Naproti tomu s pyrotechnikou kategórie F3 som nemal nikdy väčšie problémy z hľadiska toho, či vás to obťažuje. Obmedzením predaja pyrotechniky z hľadiska hluku sa nevyrieši nič. Ľudia si budú naďalej kupovať piráty a z nudy ich hádzať pod okná svojim susedom. Ako oveľa perspektívnejšie riešenie vidím vykašľať sa na riešenie problémov počas silvestrovskej noci a zamedziť škodlivým prejavom v iné dni a noci.