Zákaz predaja tzv. zábavnej pyrotechniky (STOP petardám)
právnik |
/ #962018-01-08 13:34STOP petardám - iste, iba na silvestrovskú noc. Osobne si však nie som celkom istý, ako by súd rozhodol v prípade obťažovania hlukom vo dňoch, ktoré sú v blízkosti 31. decembra (teda 24. 12, 25.12., 29.12., atď.) Opäť si pomáhame judikatúrou, konkrétne už spomínaným rozhodnutím Najvyššieho súdu SR sp. zn. 5 Cdo 117/93. Toto rozhodnutie konkretizuje obsah slov "nad mieru primeranú pomerom". Pri aplikácii tohto ustanovenia totiž dochádza k častej chybe, kedy sa táto formulácia vykladá s ohľadom na pomery, ktoré sú bežné na danom mieste a v daný čas. Citovaný judikát však takýto výklad pokladá za mylný, pretože v takom prípade nie je možné domáhať sa ochrany podľa § 127 ods. 1 Občianskeho zákonníka, pokiaľ je závadným aj správanie ostatných fyzických a právnických osôb na danom mieste v daný čas. Toto ustanovenie treba vykladať s ohľadom na pomery, ktoré by "mali byť", resp. s ohľadom na objektívne žiaduce pomery. Objektívne žiadúce pomery je však ťažké konkretizovať. Áno, keby som bol ja sudcom, rozhodol by som v prospech toho, že došlo k porušeniu § 127 ods. 1 Občianskeho zákonníka. Lenže ja sudcom asi nebudem. Na Slovensku máme 54 okresných súdov, na každom z nich je priemerne 10 sudcov, ťažko by som mohol tvrdiť, že každý z nich bude pokladať výbuch petardy 25. decembra za neprimeraný pomerom. Zvlášť treba zohľadniť to, že ani sudcovia nežijú v bubline, majú svoje starosti, zvyky (napr. aj vypúšťanie petárd), politické presvedčenie, vierovyznanie, svetonázor. Ťažko vám poviem, ako by sa v danom prípade rozhodlo. Keby sa petarda vypustila v novembri, či povedzme dnes, bolo by to viacmenej jasné. Čo sa týka riešenia problému, z môjho pohľadu by som sa snažil o zabránenie javu, ktorý ste popísali o pár príspevkov vyššie: "Dobrý deň, ak je to u Vás len na toho Silvestra na pár hodín, to je ideálne. V mestách je to však sústavné ostreľovanie celý december a cca prvé dva novoročné týždne, nočné/denné hodiny." Spomínali ste, že niektoré obce majú VZN, ktoré zakazujú používanie pyrotechniky mimo Silvestra. Takúto úpravu treba prijať na zákonnej úrovni. Do zákona č. 58/2014 Z. z. o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii je potrebné prijať zákaz používania pyrotechnických výrobkov mimo noci z 31. 12 na 1. 1. Spomínali ste aj obmedzenie predaja pyrotechniky s nadmernou hlučnosťou. Je potrebné podotknúť, že to, ako budete hluk v mozgu vnímať, nezávisí iba od veľkosti hluku, ale aj od vzdialenosti epicentra výbuchu od vás. Kým sme tento rok na Silvestra čakali na príchod polnoci, nejaký dobrák v niektorom z bytov nad nami nám zhadzoval priamo pod okná zábavnú pyrotechniku, ktorá patrila k takzvaným pirátom. Nešlo o hlučnú pyrotechniku, ale na druhej strane je táto pyrotechnika zaradená do nižšej kategórie ako tzv. delobuchy, ktoré spôsobujú obrovskú svetelnú šou. Preto je aj v nariadení vlády č. 70/2015 Z. z. o sprístupňovaní pyrotechnických výrobkov na trhu stanovená vyššia miera bezpečnostných opatrení u pyrotechnických výrobkov s vyššou mierou nebezpečnosti. Pyrotechnické výrobky kategórie F2 napríklad predstavujú nízke nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, majú nízku hladinu hluku a je možné ich používať vonku v obmedzených priestoroch. Do tejto kategórie patria aj "piráty". Pyrotechnické výrobky kategórie F3 predstavujú stredne veľké nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, ich hladina hluku pre ľudské zdravie nie je škodlivá a sú určené na používanie vonku na otvorených priestranstvách. Sem patria aj delobuchy (so svetelnou šou). Skúste si to nariadenie vyhľadať (napríklad na zakonypreludi) a všimnite si, že pre kategórie je vystupňovaný rozsah podmienok pre ich použitie. F1 sa môže použiť aj doma, F2 vonku v obmedzených priestoroch (napríklad na dvorčeku, ulici pred obytnou budovou), F3 na otvorených priestranstvách (ja som si všimol, že delobuchy sa vždy na Silvestra vypúšťali z blízkych ihrísk), F4 môžu používať len odborne zdatné osoby. Keď máte doma piráta a chcete ho vypustiť, nechce sa vám zrejme obliekať a ísť niekam na otvorené priestranstvo vypúšťať to. Vyhodíte to z okna. Veď je to len pirát, tak čo. My, ktorí bývame na prízemí, následne zažijeme "veľmi príjemný" zvukový efekt, často aj vizuálny efekt v podobe výbuchu, z ktorého som skoro dostal infarkt, dymu, ktorý vám zahalí okná tak, že nevidíte nič a zápachu síry, ktorý spoľahlivo prenikne aj dnu. Zábavná pyrotechnika kategórie F2, piráty, ktoré môžu používať aj osemnásťroční. Naproti tomu F3 z okna len tak nemôžete zhodiť. Pôjdete na ihrisko a vypustíte to tam. Zvukový efekt je zhruba porovnateľný s pirátom, ktorý vám vybuchol pred oknom. Čo som týmto všetkým chcel povedať? Ľudia sú zvyknutí klásť nižšie nároky na bezpečnosť pri pyrotechnike s nižšou hladinou nebezpečnosti. Pokojne vám to hodia aj pred okno. Naproti tomu s pyrotechnikou kategórie F3 som nemal nikdy väčšie problémy z hľadiska toho, či vás to obťažuje. Obmedzením predaja pyrotechniky z hľadiska hluku sa nevyrieši nič. Ľudia si budú naďalej kupovať piráty a z nudy ich hádzať pod okná svojim susedom. Ako oveľa perspektívnejšie riešenie vidím vykašľať sa na riešenie problémov počas silvestrovskej noci a zamedziť škodlivým prejavom v iné dni a noci. |
|
Petícia za zastavenie nebezpečnej zmeny ústavy
PETÍCIA: ZA SKUTOČNÚ OCHRANU ČLOVEKA A JEHO ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA
Petícia za zachovanie dostupnosti liekov na zriedkavé a onkologické ochorenia_Zásadná pripomienka SAZCH a pacientov k návrhu Vyhlášky pre stanovenie prahovej hodnoty posudzovaného lieku
PETÍCIA ZA VYHLÁSENIE REFERENDA O PREDČASNÝCH PARLAMENTNÝCH VOĽBÁCH
Zastavme výstavbu spaľovne odpadu v Hontianskych Tesároch, okr. Krupina
Verejná výzva na podporu Žiadosti OZ Mier Ukrajine podanú na Generálnu prokuratúru, aby preverila konanie Roberta Fica v Moskve
Slovensko je Made in Europe! Otvorený list podnikateľov, investorov a zamestnancov vláde SR
Petícia za zastavenie podávania elektrokonvulzívnej terapie na území Slovenskej republiky v záujme ochrany zdravia
ŽIADOSŤ O ODVOLANIE JÁNA MIKASA Z POZÍCIE RIADITEĽA "ÚVZ"
Otvorený list akademickej obce vláde SR
Otvorený list vláde Slovenskej republiky od zamestnancov rezortu školstva
Je tu niečo, čo chcete zmeniť?
Zmena sa nestane tým, že zostaneme ticho. Autor tejto petície sa postavil a podnikol kroky. Spravíte to isté? Vytvorte petíciu a začnite so spoločenským hnutím.
Začnite svoju vlastnú petíciuIné petície, ktoré by vás mohli zaujímať
Peticia za Viktora Beranka (nové verejné výberové konanie)
6089 Vytvorené: 2025-08-29
Výzva na odvolanie riaditeľa SIS Pavla Gašpara
860 Vytvorené: 2025-09-01
Petícia za okamžité zrušenie zámeru predať budovu bývalého gymnázia v Hnúšti a jej zachovanie pre potreby občanov mesta Hnúšťa
705 Vytvorené: 2025-08-25
Za zdravie si platíme, nerozhodujte za nás
615 Vytvorené: 2025-08-29
Petícia za zrušenie celoplošného zákazu obiehania nákladných vozidiel na slovenských cestách a za zavedenie časovo a úsekovo obmedzeného zákazu
687 Vytvorené: 2025-08-17
Budúcnosť vzdelávania v maďarskom jazyku v Košiciach
1219 Vytvorené: 2025-07-04
Zachovajme dostupnosť sonografie prsníkov a mamografie
2181 Vytvorené: 2025-06-23
Za ochranu slobody slova a prejavu alebo Danny Kollar ani žiadny bloger do väzby nepatrí.
864 Vytvorené: 2025-08-19
PETÍCIA: ZA SKUTOČNÚ OCHRANU ČLOVEKA A JEHO ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA
2678 Vytvorené: 2025-06-12
PETÍCIA ZA SLOVENSKO BEZ VETERNÝCH PARKOV
14809 Vytvorené: 2025-05-12
Petícia za zrušenie strany Progresívne Slovensko.
21528 Vytvorené: 2024-01-25
Nesúhlasím s výstavbou veternej elektrárne v Stupave.
1213 Vytvorené: 2024-10-18
Petícia za zastavenie nebezpečnej zmeny ústavy
5953 Vytvorené: 2025-06-02
Petícia za legislatívne obmedzenie registrácie na sociálne siete pre deti mladšie ako 16 rokov, registrácia len s OP a s biometriou tváre a efektívne riešenie obchádzania pravidiel
2648 Vytvorené: 2025-04-16
Petícia za zachovanie 1. septembra (Deň Ústavy SR) a 17. novembra (Deň boja za slobodu a demokraciu) ako dní pracovného pokoja
25 Vytvorené: 2025-08-25
Za bezpečnejšie cesty v Nových Zámkoch
417 Vytvorené: 2024-06-09
PETÍCIA ZA VYHLÁSENIE REFERENDA O PREDČASNÝCH PARLAMENTNÝCH VOĽBÁCH
1410 Vytvorené: 2024-09-25
PETÍCIA ZA ODVOLANIE MINISTRA ŠKOLSTVA SR TOMÁŠA DRUCKERA
8438 Vytvorené: 2025-02-24
PETÍCIA ZA VYHLÁSENIE REFERENDA O VYSTÚPENÍ SLOVENSKEJ REPUBLIKY Z EÚ
2010 Vytvorené: 2025-04-13
Petícia za odstránenie zásadných nedostatkov v školskom zákone
25 Vytvorené: 2025-08-02