Petícia za zachovanie Základnej školy Neverice

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií Petícia za zachovanie Základnej školy Neverice.


Hosť

#1

2014-02-17 11:56

Vzdelanie, starostlivosť o mladé rodiny, šport, kultúra - to sú oblasti, ktoré obec musí podporovať, ak chce napredovať. Odporúčam mojim priateľom a všetkým, aby sa k tomuto vyjadrili. Ide nám totiž o našu rodnú obec.
rodič budúceho školáka

#2 Re:

2014-02-17 12:40

#1: -

Máte pravdu, len bohužiaľ, spravidla platí aj v našej obci, že "mňa sa to už netýka, tak na čo to riešiť", to znamená že tí, ktorých deti už nenavštevujú základnú školu alebo už sú už na vyššom stupni, na zachovanie ZŠ s prepáčením kašlú. :-( . Pre prvých pat rokov v škole je najdoležitejšie, aby sa dieťa v škole cítilo dobre, a to sa v komornej atmosfére ZŠ v Nevericiach myslím deti cítia. Verím, že zdravý rozum a snaha pomôcť mladým v obci zvíťazí nad ekonomickou stránkou.

Zuzana

#3 :/

2014-02-17 14:41

Bývalí žiaci a budúci rodičia podporte správnu vec a budúcnosť Vašich detí. Táto základná škola a ludia, ktorí ju tvoria budujú stavebné piliere našej spoločnosti, robia to bravúrne a výsledky ich práce v podobe slušných, úspešných a vzdelaných mladých ludí hovoria za všetko. Ich práca ako aj práca všetkých predchodzích učiteľov by mala byť bohato odmenená a nie takto trpko udupaná. Zrušením školy sa obec podpíše nielen pod úpadok morálnej hodnoty celej obce ale aj pod neistú budúcnosť všetkých mladých rodín, ktoré by svojim deťom chceli zabezpečiť kvalitné vzdelanie a výchovu pod dohľadom skvelých pedagógov. Pevne verím, že spravodlivosť a riešenie existuje ...

Hosť

#4

2014-02-17 16:36

Som nadšený reakciou rodiča a Zuzky. Nech mi už nikto viac nehovorí, že my Neveričania nemáme záujem o veci verejné. Na tomto treba stavať, pretože len vzájomná komunikácia, úcta k tým ,ktorí majú iný názor nás môže posunúť vpred.

Hosť

#5

2014-02-17 18:19

Treba hľadieť hlavne do budúcnosti,nakoľko takýmto tempom pôrodnosti v obci bude treba k tej škole ešte pristaviť ďalšiu triedu.

Hosť

#6

2014-02-17 19:04

Základná škola v Nevericiach má približne storočnú históriu. Chodili do nej celé rodiny a generácie. Aj v súčasnej dobe dosahujú žiaci dobré výsledky. Nehovoriac o príprave kultúrnych akcií a reprezentácií obce smerom von. Nie vždy sú financie to najdôležitejšie. Treba brať ohľad na prínos školy pre vedomostný rozvoj detí a obyvateľov.
ETO vsjo tavariši !

#7 Právo na vzdelanie

2014-02-18 12:48

Právo na vzdelanie je jedno zo základných ľudských práv a slobôd k napĺňaniu ktorého sa Slovenská republika zaviazala viacerými medzinárodnými dohodami, záväzkami a podľa čl.7 Ústavy Slovenskej republiky nemôžu byť tieto práva porušené ani vydaním zákona ods.(5) Medzinárodné zmluvy o ľudských právach a základných slobodách, medzinárodné zmluvy, na ktorých vykonanie nie je potrebný zákon, a medzinárodné zmluvy, ktoré priamo zakladajú práva alebo povinnosti fyzických osôb alebo právnických osôb a ktoré boli ratifikované a vyhlásené spôsobom ustanoveným zákonom, majú prednosť pred zákonmi.
Verejné a štátne inštitúcie a zastupiteľstvá sú zaviazané a povinné reálne zabezpečiť výkon týchto práv a slobôd, neobmedzovať, nepodmieňovať a nesťažovať ich napĺňanie.
ETO vsjo tavariši !

#8 poraďte súdruhom !

2014-02-18 12:59

http://www.nrsr.sk/web/Static/sk-SK/NRSR/Doc/zd_ustava_2012.pdf
http://eur-lex.europa.eu/sk/treaties/dat/32007X1214/htm/C2007303SK.01000101.htm
Vysvetlivky k článku 14 – Právo na vzdelanie
1. Tento článok vychádza zo spoločných ústavných tradícií členských štátov a z článku 2 Dodatkového protokolu k EDĽP, ktorý znie:



„Nikomu sa nesmie odoprieť právo na vzdelanie. Pri výkone akýchkoľvek funkcií v oblasti výchovy a výuky, ktoré štát vykonáva, bude rešpektovať právo rodičov zabezpečovať túto výchovu a vzdelanie v zhode s ich vlastným náboženským a filozofickým presvedčením.“

Považovalo sa za užitočné rozšíriť tento článok o prístup k odbornému vzdelávaniu a príprave a ďalšiemu vzdelávaniu (pozri bod 15 Charty základných sociálnych práv pracovníkov Spoločenstva a článok 10 Európskej sociálnej charty), ako aj doplniť zásadu bezplatnosti povinného vzdelania. Táto posledná zásada, tak ako je formulovaná, v sebe iba zahŕňa možnosť každého dieťaťa, pokiaľ ide o povinné vzdelanie, navštevovať zariadenie, ktoré ponúka bezplatné vzdelanie. Nevyžaduje, aby všetky zariadenia, ktoré poskytujú vzdelanie alebo odborné vzdelávanie a prípravu a ďalšie vzdelávanie, najmä súkromné, boli bezplatné. Nevylučuje tiež, aby určité osobitné formy vzdelania boli platené, pokiaľ štát prijme opatrenia na poskytnutie finančnej kompenzácie. V rozsahu, v akom sa charta vzťahuje na Úniu to znamená, že vo svojich politikách týkajúcich sa vzdelávania musí Únia rešpektovať bezplatné povinné vzdelanie, čo však samozrejme nevytvára nové právomoci. Pokiaľ ide o právo rodičov, musí sa vykladať v spojení s ustanoveniami článku 24.
2. Sloboda zakladať verejné alebo súkromné vzdelávacie inštitúcie je zaručená ako jeden z aspektov slobody podnikania, ale je obmedzená dodržiavaním demokratických zásad a vykonáva sa v súlade s podmienkami ustanovenými vnútroštátnymi právnymi predpismi.

Hosť

#9

2014-02-18 14:10

Veľmi dobrá analýza legislatívno - právneho stavu. A neplatí to len pre oblasť školstva v našej obci. Bolo by dobré priatelia, keby sa sa zapojili aj ďalší. A ak sa niekto dostane k termínu zasadnutia nášho obecného zastupiteľstva bolo by dobré tento dátum čo najskôr zverejniť.

Hosť

#10

2014-02-26 09:19

Podporujem zachovanie školy
Hudecová adriana