Petícia proti zavedeniu plateného parkovania na sídlisku Solinky

Petícia proti zavedeniu plateného parkovania na sídlisku Solinky / Oznamy / Hlasovanie o odkúpení pozemku na Solinkách / Komentáre

Martin Kapitulík

#1

2017-06-27 21:44

Dobrý deň, osobne dlhodobo tlačím na riešenie parkovania na Solinkách a bol som jedným z tých, ktorí sa pričinili o to, že primátorovi neprešiel jeho návrh na plošné spoplatnenie všetkých parkovacích miest bez vybudovania čo i len jedného. Dlhodobé riešenie vidím vo výstavbe zelených parkovacích domov, predovšetkým však na mestských pozemkoch, kde nám odpadá veľká časť nákladov vo forme kúpnej ceny pozemku. Štúdiu ich riešenia som pred pár mesiacmi predstavil aj na pôde mestského zastupiteľstva. Na návrhu intenzívne pracujem a spolu s odborníkmi doň zapracovávame pripomienky obyvateľov. Výsledkom má byť udržateľné riešenie, vďaka ktorému budú môcť obyvatelia sídliska bezpečne parkovať v dostupnej vzdialenosti od svojho bytu (na okraji vnútroblokov a kde to situácia dovoľuje, na druhej strane obvodovej aby bol zásah čo najmenší). Každý, kto bude mať záujem, bude mať svoje vyhradené miesto a parkovací dom bude pod dohľadom kamier mestskej polície. Veľmi dôležité je pre nás environmentálne hľadisko, využitie parkovacích domov aj na rekreačné a športové účely a čo najmenší zásah do zelene. Prvotnú štúdiu (odvtedy sme v nej však už aj vďaka pripomienkam ľudí výrazne pokročili, najmä čo sa týka veľkosti zásahu do územia vnútroblokov), nájdete tu: https://drive.google.com/open?id=0BzwKhGBqpq5Icms5R21NQTdJR28 Hlasoval som proti návrhu Petra Cibulku na kúpu pozemku pri Bille, lebo to bol zlý a pre mesto nevýhodný návrh. Ako vidíte, parkovanie sa snažím riešiť koncepčne, nie hurá systémom vyhadzovať mestské peniaze za, z hľadiska územného plánu a ďalšieho súčasného využitia, "bezcenný" pozemok, na ktorom sa dnes nedá nič stavať, k tomu ešte za šialenú cenu. Súhlasím, predaj tohto pozemku v minulosti bol veľkou krivdou na ľuďoch a nebránim sa jeho vysporiadaniu, ale za normálnych a slušných podmienok. Peter Cibulka navrhuje, aby sme tento pozemok kúpili za 637.200,- EUR vrátane DPH, čo je takmer dvojnásobok znalcom určenej hodnoty pozemku 340.000,- EUR. Ak by som mal hlasovať za kúpu tohto pozemku za uvedených podmienok, šiel by som proti sebe, proti Žilinčanom, proti obyvateľom Soliniek a v neposlednom rade proti zdravému rozumu. Ak by som zahlasoval ZA, hanbil by som sa za seba. Možno Vás sklamem, ale za týchto podmienok som musel hlasovať proti tomuto, pre mesto zjavne nevýhodnému realitnému obchodu. Ďakujem Vám za pochopenie a uisťujem Vás, že riešenie parkovania na Solinkách je moja TOP priorita. Nie však takto, za každú cenu a na hulváta... A môžete sa spoľahnúť, že kým budem poslancom, primátorovi plošné spoplatnenie parkovania na Solinkách nedovolím!


Hosť

#2

2017-06-27 22:03

Vdaka za info.
zorro

#3 Re:

2017-06-27 22:07

#1: Martin Kapitulík -  

 preco vam, ako najvacsiemu prezliekacovi kabatov, neverim ani slovo?

Peter Cibulka

#4 Re:

2017-07-10 11:22

#1: Martin Kapitulík -  

 Martin, v prvom rade si vyprosím, že ten návrh bol na hulváta. Uznesením sme poverili mesto, aby rokovalo o čo najlepšej cene, sám som napísal list, v ktorom som sa snažil vysvetliť majiteľom, že pokiaľ budeme poslanci na Solinkách s Ľubom Bechným, tak nebudeme súhlasiť s ďaľšou zástavbou komerčného typu na tomto území a určite je pre nich výhodnejšie predať to mestu za neprestrelenú cenu. Pod tento nátlakový list sa podpísalo 25 poslancov. Na základe týchto aktivít, ku ktorým si sa nepridal a nepohol ani prstom poslali primátorovi konečnú ponuku, ktorá bola v takej hodnote, za akú podľa ich slov tento pozemok kúpili v roku 2008 od iného vlastníka. Je to určite vysoká suma a je to aj veľký pozemok a neteší ma, že musíme riešiť takéto veci. Znalecký posudok je celkom zaujímavý a zdá sa , že dosť podhodnotil tento pozemok, keďže ho ohodnotil na približne 72 eur na meter štvorcový, čo je na takúto lukratívnu lokalitu podozrivo málo. Majiteľ operuje s trhovou cenou. Keď sme to počítali aj s vybudovaním parkovacieho domu so 160 miestami, vyšlo nám, že celková investícia by bola cca 1 600 000 eur, čo je zhruba polovica z toho, čo si navrhoval vybudovať na parkovanie na Osikovej ulici na tráve vo vnútrobloku a zobrať na to peniaze z rekonštrukcie osvetlenia, ktoré nám padá na hlavy. Možno by bolo fajn, aby si aspň dvakrát prišiel za rok na Solinky a skúsil sa spýtať ľudí, či na tomto mieste netreba vybudovať parkovacie miestaa či netreba nové lampy. A určite by bolo fajn, ak by v jedných schránkových novinách, ktoré patria tvojmu spriatelenému oligarchovi, ktorý ma pod palcom vyberanie financií za parkovanie v Žiline, nepodsúvali všelijaké klamstvá. My sme s Ľubom mali vo volebnom programe, práve zámer, že sa pokúsime vytvoriť nové parkovacie miesta práve v tejto lokalite, ktorá je na to priam stvorená a robíme to najlepšie ako vieme aj bez zákulisných sponzorov a vymyslených fikcií.