Petícia proti zastavaniu lúky pod lesoparkom Chrasť v Žiline

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií Petícia proti zastavaniu lúky pod lesoparkom Chrasť v Žiline.


Hosť

#1

2016-04-13 17:38

V prospech zachovania a revitalizácie tohto jedinečného "zeleného" priestoru pre Žilinčanov.

Hosť

#2

2016-04-13 17:56

Dôvod petície je správny a ja pravidelne tam chodím na prechádzky a do 47 roku života som tam behal cca 3-krát za týždeň.

Hosť

#3

2016-04-14 06:56

Pretoze pokial budu luky zastavane, uz vazne nebudeme mat kde vencit nase deti a psy. Dakujem.

Hosť

#4

2016-04-14 07:59

Zeleň je pľúcami mesta, nesmie sa ničiť zástavbou. Veď aj tak je už v meste málo zelene.

Hosť

#5

2016-04-14 10:10

Pretože s jej obsahom súhlasím, je to skutočne pekné miesto a patri k Solinkám a Solinkárom.

Hosť

#6

2016-04-14 10:59

Na Dubovej ulici bol malý obchodík UNIMO, potom sa na tom mieste postavil väčší murovaný obchodík a z neho sa po krátkom čase stalo pohostinstvo. Treba byť v strehu! Petícia je vyjadrením názoru občanov, ale nie je právne záväzná. Žijeme na Slovensku.

Hosť

#7 Re:

2016-04-14 11:32

#3: -  

 Venčit deti :D


Hosť

#8

2016-04-14 12:07

Podľa p.architekta Stuchla bol športový areal plánovaný od haly-korytnačky až po vysokoškolské intráky, tak aby ľudia zo sídlisk mali blízko aj na pešo. Na pozemkoch vznikli ,,oltáre mamonu,, hala sa predala , základy sa zasypali, plaváreň sa topí v dlhoch .....KOCÚRKOVO-prepáčte.
Ešte zostal pekný lesík tak ho zase zastavajme :o(
VĎAKA za vašu aktivitu a záchranu ,čo sa ešte zachrániť dá
D.H.
Peter Cibulka
Autor petície

#9 Dakujem

2016-04-14 13:25

#8: -  

 

#9

#10

2016-04-14 14:04

Moj nazor je, ze ked sa v danej lokalite vybuduju sportoviska a priestory na oddych a rekreaciu, budu sluzit nam vsetkym. Je to v zmysle uzemneho planu - luka je na to urcena a to sa da aj pri zachovani vysokeho koeficintu zelene. V sucastnosti ma mesto vypracovat studie co tam planuje a mozno by bolo vhodnejsie sa vyjadrovat k tymto studiam, co tam bude dobre a nie byt proti niecomu a este ani neviete comu.

Peter Cibulka
Autor petície

#11

2016-04-14 14:13

#10: #9 -  

Praveze toto je jeden zo zasadnych problemov, ani nevieme co by tam akoze malo byt, neexistuju ziadne studie sportovisk ani analyzy o dopade na prirodu, ani nie je podchytena  problematika dopravnej infrasruktury v danej oblasti, ale ide sa znizovat podiel zelene. To by malo byt uplne naopak. Navyse tato zona je potrebna najma pre prirodu celeho arealu lesoparku, cize mojou ulohou je dbat najma na to a na nazor ludi zijucich v blizkosti resp na Solinkach


Hosť

#12

2016-04-14 15:54

Pretože zelene je na sídlisku málo a "tej humusáckej" výstavby, ktorá si nezaslúži ani slovo "výstavba" už máme v našom meste až-až.!!!

Hosť

#13

2016-04-14 18:55

Si myslím že zastavat lesopark medzi Solinkami a Vlčincami nie je vhodne.Je to lesopark pre ludi ktorý bývaju na sidlisku,či je to na Solinkách alebo na Vlčincoch je to miesto na prechadsky športového vyžitia a relachu.

Hosť

#14 Re:

2016-04-14 19:11

#10: #9 -  

 

Keď sa vybudujú v danej loklite rekreačné objekty (zástavba) tak ako je to uvedené v aktualizácii územného plánu tak už bude neskoro.

Vzhľadom na to že lúka plní funkciu ekotónovej (prechodnej) zóny Lesoparku, tak je potrebné najprv schváliť regulatív koeficientu zelene a následne môžu byť  predkladané štúdie a varianty. Ale opačný postup je nesprávny. Od koeficientu zelene v budúcnosti je priamo závislá kvalita, jedinečnosť a trvalá udržateľnosť lesoparku Chrasť pre ďalšie generácie obyvateľov Žiliny.


Hosť

#15

2016-04-17 13:31

Pretože zeleň nič nenahradí. Stačilo betónov. Príroda už naše zásahy prestáva zvládať. Vidieť to všade navôkol. Zastavané mestá hľadajú náhradné riešenia, sadia zeleň na strechách domov. Buďme prezieraví a ponechajme si svoju prirodzenú zeleň.
Molo

#16 proti čomu presne?

2016-04-18 13:37

Chápem že sa treba búriť proti neprávosti, ale o čo tu presne ide p. Cibulka? Existujú nejaké konkrétne plány zástavby? Lebo som sa pokúšal niečo nájsť a nedarí sa mi. Iba Územný plán, kde je to celé definované ako rekreačná plocha.

Myslím že treba presnejšie preskúmať zámery a aj v spolupráci s poslancami havne informovať a nie iba hneď riešiť petície :/ . Potom všade samá petícia a iba sa stráca zmysel tejto inštitúcie :/.

Súhlasim že zástavba v tejto lokalite je nezmysel a treba to zastaviť. Ale ak by to bolo dobre vymyslené, tak prečo nie? Väčšina tejto časti patrí súkromným vlastníkom a myslím, že by nebolo odveci ich nejako inšpirovať. Napr. popri ceste keby sa urobil parkovací dom s podzemnými podlažiami, ktorý by bol napr. zároveň na jednej strane smerom k lesu aj tribúnou pre nejaké ihriská, tak si myslím že by to bolo v pohode. Iba tá plocha medzi tým obratiskom trolejbusov a tou malou výmenníčkou (cca 30 m od cesty) by v 3 podlažiach vyriešila cez 500 áut a tým žeby to bolo zakryté ako tribúna, by to ani veľmi nebolo rušivé. Aj keď možno drahé by to bolo dosť.

Tiež som za zeleň, ale nemôžeme protestovať apriori proti všetkému, tým skôr ak ani nevieme podrobnosti.. Treba si uvedomiť že sme v meste, na sídlisku. Ak chcete bývať pri lese, tu sa to nedá. Kruté ale je to fakt! Kde inde chceme ten parkovací dom?

Peter Cibulka
Autor petície

#17 Re: proti čomu presne?

2016-04-18 17:14

#16: Molo - proti čomu presne? 

 Samozrejme, prave to ze nemozete najst nijake konkretne plany zastavby je prave jeden z dovodov, pre ktore vznikla tato peticia. Ide o to, ze ak sa raz znizi podiel zelene hoci ani nemame konkretnu predstavu co by tam malo byt, vsetci co tam budu chciet neskor stavat sa budu odvolavat ze sme ho znizili na take nizke cislo 40 % a ze je to teda v poriadku ak sa zastava co najviac v ramci tejto normy. Potom uz bude velmi neskoro sa burit a protestovat. Neexistuju ziadne studie ani presne plany co by tam malo byt, iba sa chce znizit podiel zelene a potom sa rozhodne (napriek tomu ze su urcite navrhy ako plavaren, horolezecka hala, telocvicna). To je ale velmi zly postup, ktory vam nedava ziadne garancie a ako to uz na Slovensku chodi vsetci dobre vieme. Peticia je teda prvym krokom k tomu, aby ten priestor nebol v buducnosti zneuzity ani poskodeny. Nie je to len luka ale sucast prirodneho systemu, ktore si v zahranici velmi vazia a pred lesmi ich aj umelo buduju. My tuto prechodovu zelenu zonu chceme naopak zastavat ako jedno z posledny zelenych prirodnych priestranstiev v tomto krajskom meste. Co sa tyka parkovania, ti co tvoria tuto aktualizaciu uzemneho planu, to nevnimaju prioritne ako priestor na parkovanie a navrhuju tam rozmyslat o stavbach sportovo rekreacneho typu - (myslim ze ak by sa tam postavil nejaky vacsi celomstsky objekt, situacia s parkovanim by sa na solinkach este zhorsila).  Cize ak to mam zhrnut, musime si chranit posledne jedinecne zelene plochy a zaroven hladat vhodnejsie miesta na vytvorenie sportovisk a parkovacich miest. Verte mi, ze aj tieto temy su mojimi prioritami a snazim sa s nimi pohnut


Hosť

#18

2016-04-20 11:59

Voľba je jasná - Solinkári nepotrebujú ďalšiu zástavbu, ale rýchlo dostupnú plochu zelene, som za zachovanie zelene tak na sídlisku ako aj v jeho okolí.

Hosť

#19 Re: proti čomu presne?

2016-04-20 12:04

#16: Molo - proti čomu presne? 

 ked sme doteraz mohli bývať pri lese, prečo by sme nemohli aj v budúcnosti? Sídliska a ich okolie nemajú slúžiť vodičom áut, ale všetkým občanom. 


Hosť

#20 Re:

2016-04-20 14:24

#18: -  

 Súhlasím s vami. Ďalšia zástavba len zhorší život obyvateľom Soliniek. Ak by sa rekreačné stavby nadviazali spoplatnené parkoviská, cesty a križovatky, tak by návštevníci parkovali pred našimi panelákmi a nastal by medzi obratiskom trolejbusov a križovatkami dopravný chaos.

Ak chceme pre naše deti zachovať kvalitu lesoparku a jeho prechodnej (ekotónovej) zóny tak musíme zabrániť výstavbe rekreačných stavieb. Rekreačná zóna bola v minulosti aj za bývalým družstvom (bývalým areálom Agrostavu) a teraz je tam radová IBV a iné objekty.  


Hosť

#21

2016-04-22 15:47

Zelenej plochy je bez tak v Žiline veľmi málo!
Čo by ste tam radi zas postavili ? Ďalší zbytočný poloprázdny šoping ako Dubeň či Max? Alebo ďalšie prázdne kancelárske priestory, ktorých máme na hlavu najviac v tomto štáte? Viete čo CHOĎTE DO RIŤI! a nechajte nám kúsok zelene! Dobre!
Peter Cibulka
Autor petície

#22 Re:

2016-04-22 16:14

#21: -  

Pre objektivitu, chcú tam postaviť športovo rekreačné objekty, ale to je vlastne prírode jedno, čo tam bude. Poškodí ju to takisto. Straty v tomto prípade prevažujú zisky.

#PreZilinu

#23

2016-04-22 18:52

Plne podporujem vasu iniciativu zachovat zelen pri lesoparku Chrast a obmedzit zastavbu v tejto lokalite na minimum. Dakujem za vasu iniciativu pre Solinky a zelen. Buduce generacie budu vdacne, pretoze ak sa to uz raz zastavia uz sa bude len rekonstruovat a dostavovat viac a viac.

V case ked zelene mame malo, penazi na velke stavby tiez, nechajme si prirodu. Pri nadmorskej vyske miestami viac ako 375 metrov by tento park mohol poskytovat aj nejaky ten vyhlad na Zilinu.

Podla mojho osobneho nazoru by sa mala plocha len upravit (bez betonu) aby sa dala rekreacne a oddychovo vyuzit. Prirodny park a oddychova zona je ta spravna cesta. A ak si tam chce niekto zabehat zasportovat, pripadne aj vencit psa(vo vyhradenom priestore) nech sa paci.

cital som niekde napriklad aj o lezeckej stene v hale. aj lezecku stenu by som podporil v nejakom tom vyhradenom priestore(skor ale niekde na kraji od cesty pri parkovisku pripadne aj nejaky ten workout povedla... len ta hala akosi prekaza!!

Neda sa to spravit len tak na vzduchu v otvorenom priestore bez velkych zasahov? vlastne este lepsie, ked uz nemohla by to byt radsej lezecka veza? 

Zelene mame malo, penazi na velke stavby tiez. nechajme si prirodu s drevom a bez betonu!!

Jedine co by som schvaloval postavit je urcitu cast a to hned vedla cesty vyuzit na parkovanie, nic viac. A aj to ak nadzemne viac poschodove tak len so zelenou strechou + pripadne WC a mozno aj ta (ale len mala) tribunka ako tu uz niekto spominal v ramci toho parkovacieho domu.

https://www.google.com/maps/

predpokladam ze sa teraz hovori len o casti toho priestoru, toho vo vlastnictve mesta.

rozumiem ze projekty ani navrhy a studie zatial neexistuju, ale ako pisem zachovat zelen bez betonu, maximalne s vynimkou okolo ciest.

neviem ako sa to presne vola, ale to cislo podiel zelene treba zvacsovat a nie znizovat. radsej nech sa mesto rozsiruje do stran a spaja s obcami naokolo ako sa ma zelen vytracat 

 Mimochodom tuto temu treba poriadne rozvyrit aby sa o tom dostatocne rozpravalo ako napriklad aj o tom parkovani.  

#PreZilinu - zdravšiu, krajšiu, čistejšiu, spokojnejšiu, bezpečnejšiu, informovanejšiu

 

teraz len tak odveci ten vitazny navrh prestavba bulvaru dufam nie je zavazna. Skor by som skombinoval niektore spolu a nesiel len cestou najlacnejsie, najnenarocnejsie ,...  mozno by bolo zaujimave co si myslia aj ludia o tom a nie len odbornici

Peter Cibulka
Autor petície

#24 Re:

2016-04-22 21:51

#23: #PreZilinu -  

 Vystizne pomenovanie celej problematiky


Hosť

#25

2016-04-23 20:20

Je to priestor, ktorý pravidelne využívam na prechádzky prírodou. Ďalšie budovy a parkoviská ozaj nepotrebujeme.



Platená reklama

Túto petíciu budeme propagovať pred 3000 ľuďmi.

Dozvedieť sa viac...