PETÍCIA za rozšírenie kapacity MŠ Tajovského Poprad

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií PETÍCIA za rozšírenie kapacity MŠ Tajovského Poprad.

Anton Frič

#76 Ide o podpásovú likvidáciu skvelej konkurencie

2015-10-25 23:07

Naše deti navštevovali a navštevujú Súkromnú škôlku Centra pre rodinu už viac ako 5 rokov. Počas môjho 15-ročného pôsobenia ako učiteľa angličtiny v materských školách som mal možnosť spoznať dobrý tucet špičkových škôlok. (samozrejme sa nebavíme o drvivej väčšine štátnych škôlok). S čistým svedomím môžem prehlásiť, že škôlka Centra pre rodinu patrí medzi tie najlepšie, ktoré som doteraz spoznal. Aj napriek tomu, že k školstvu ako takému nemám vrelý vzťah - štyri roky sme dokonca naše deti vzdelávali doma - nikdy sme nemali ani najmenší problém naše malé deti odovzdávať do starostlivosti učiteliek v tejto škôlke. Čudujem sa Braňovi, že ako liberál, t.j. človek, ktorý miluje konkurenciu a voľný trh a sám jeho výhody vo svojom biznise aj využíva, je ochotný takýmto pokútnym spôsobom pomáhať štátnej inštitúcii s neschopným vedením a nulovou víziou na úkor  špičkovej vzdelávacej inštitúcie, ktorá patrí medzi to najlepšie čo v Poprade máme.

Táto petícia sa nezakladá na faktoch. Faktom je, že MŠ Tajovského a ZŠ Tajovského dlhodobo prichádzajú o deti. Dôvody sú rôzne. Jedným z nich je demografia. Jednoducho nechceme mať deti. Medzi najdôležitejšie z tých zostávajúcich patrí najmä slabé vedenie oboch inštitúcií. Tomu aj zodpovedá spôsob, ktorým sa panie riaditeľky snažia zbaviť konkurencie. Pokiaľ viem, ani raz sa nestalo, že by pani riaditeľka ZŠ Tajovského prišla do MŠ Centra pre rodinu a predstavila svou školu, svoju víziu a pozvala rodičov napr. na deň otvorených dverí. To riaditelia základných škôl bežne robia v materských školách v ich okolí a nielen tam. To je len malá poznámka na margo motívov stojacich za touto petíciou.

Ak má niekto pocit, že táto škôlka disponuje nejakými výhodami zo strany mesta, tak je to pocit, ktorý sa nezakladá na pravde. Škôlka Centra pre rodinu dlhodobo bojuje o svoju existenciu. Za čias exprimátora Danka čelila neustálej hrozbe zrušenia. Zodpovedali tomu napr. jednoročné nájomné zmluvy, ktoré nedávajú vôbec žiadny priestor na nejaké plánovanie a budovanie budúcnosti. Škôlka platí riadny komerčný nájom za priestory, do ktorých investovala množstvo času a peňazí. Mesto nie je schopné pre svoje vlastné deti urobiť ani len takú základnú vec ako vymeniť okná a zrušiť brutálne neefektívnu (nemenovanú, ale všetci vieme ktorá to je) vykurovaciu firmu. 

Nechápem argument, že súkromná škôlka nie je mestská. Aká potom je? Aké deti do nej chodia? Z Marsu alebo z nejakej inej planéty? Aj do škôlky Centra pre rodinu predsa chodia naše deti, deti rodičov, ktorí sú popradčania. To, že sme ochotní za príkladnú starostlivosť, Montessori vzdelávací systém, možnosť mať deti rôzneho veku (napr. súrodencov) spolu, či individuálny prístup priplatiť niekoľko desiatok eur mesačne, je predsa naše právo. Máme svoje deti radi a chceme pre ne to najlepšie. Aj keď ja osobne si myslím, že najlepšie by im bolo doma pri mame, ale realita nepustí. 

Štátna škôlka na Tajovského horko-ťažko napĺňa svoje kapacity. Jej vedenie si myslí, že keď sa postará o jej zrušenie, napr. aj formou takejto petície, tak že naše deti automaticky zostanú v ich starostlivosti. Verte tomu, že nie. Som si istý, že z rodičov, ktorí zverujú svoje deti do starostlivosti úžasných učiteliek v MŠ Centra pre rodinu, sa nenájde ani jeden, ktorý by nechal svoje dieťa v takej inštitúcii akou MŠ Tajovského je. 

rodina

#77 To sa Re: Re:

2015-10-25 23:19

#70: host - Re:  

 Je to úbohé, ako môžete také niečo napísať!!!!

My sme v štátnej MŠ mali naše dve deti a nesúhlasíme s takýmito urážkami!!! Môžeme len pochváliť a poďakovať.

Dodnes keď idú zo ZŠ idú pozrieť pani učiteľky a spomínajú na všetky krásne chvíle prežité v tejto školke. Aké sú to socialistické??? Také čo robia akcie pre deti a ich rodičov? Kde sa spolu všetci zabávajú??? Spoločne tvoria a pomáhajú si? Asi to máte akési pomýlené... A oni nechcú nikoho zrušiť, iba slušne žiadajú o to, čo im patrí a potrebujú to. Keď budú mať väčšiu kapacitu, určite bude o nich záujem. Veď sú jednou z najlepších v meste Poprad. Pozrite si ich aktivity  aj v archíve TV Poprad, opýtajte sa rodičov, ktorí tam nosia svoje deti, alebo ich deti do tejto školky chodili. Tak poprosím o trochu slušnosti v kjomentároch...

 

Dušan

#78

2015-10-26 08:52

#63: - Re: Dušan 

p.Spodná (možno aj p.Madzinová), Vy už ani neviete čo hovoríte, pozrite sa na svoj predchádzajúci príspevok čo ste tvrdili: Dnes je školstvo aj o tom, že riaditeľ musí mať kvalitnú koncepciu rozvoja školy, ktorou osloví rodičov. Ja som netvrdil že koncepcia má vplyv na to, koľko detí sa narodí alebo prisťahuje. Ja som hovoril o tom, že vedeniu štátnej materskej školy sa v posledných rokoch podarilo získať práve rodičov

 Ja presne viem čo za tou štatistikou je. To nie je o tom vyžiadať si nejaký dokument z mesta - pretože tam je naozaj nula. Ide o to, ako sa tento dokument tvorí, a to Vám presne povedia predstavitelia mesta Poprad za tieto dokumenty zodpovední, to Vy nemôžete z tejto suchej štatistiky vyčítať, treba tam ísť osobne a spýtať sa na to. A zístíte, že sa v tom vŕtate zbytočne.

Nerešpetujete ani záver školeskej komisie z 19.08.2015(okrúhleho stola k prevereniu tejto problematiky a návrhu riešenia). Keby ste sa zaujímali o to, ako túto situáciu konštruktívne vyriešiť, prospelo by to obom stranám.

Prepáčte, ale nebudem už reagovať na Vaše ďalšie príspevky, pretože neodpovedáte na otázky ktoré som Vám položil, vyberáte si iba to čo sa Vám páči a to nie je diskusia. Radšej budem diskutovať  s niekým iným.

zuzka

#79

2015-10-26 09:42

No neda mi nereagovat,precitala som to od zaciatku a jedine riesenie je naozaj podlozit realnu statistiku neprijatych deticiek. Lebo sama poznam mamicky,ktorych 2,5 rocne deti navstevuju tuto statnu skolku a tiez aj deti z inych casti mesta,tak podla mna je to tiez prehnane. Byvam na Srobarovej a moje dve male deti navstevuju prave sukromnu skolku a keby sa cokolvek stalo,ze by ju museli stahovat na druhy koniec mesta, budem deti vozit a myslim,ze aj vsetci ostatni,ktori navstevuju tuto skolku. Napriek tomu mi je velmi luto,ako tu kydate na "nasu skolku" a neviete,kolko usilia to zakladatelov stalo,aby bola taka,aka je teraz. Sama mam starsieho syna,ktory chodil do statnej-bola som spokojna,nehovorim,ze nie,ale to som nemala na vyber.Teraz mam a viem porovnat september v statnej,kde date dieta rano a pridete o tretej /dodnes mam vycitku,ako mi stale plakal a ja som myslela,ze je to ok,stale bol chory,teraz viem,ze vela zohral stres./ a prave v tejto sukromnej,kde mi dve mladsie neplakali vobec a vzdy sa velmi tesia do skolky.Este aj v nedelu by chceli ist. Urcite je velka vyhoda,ze mozu byt surodenci spolu a tiez adaptacia bez stresu-moznost byt v triede,pokial to dieta potrebuje. O rodinnej atmosfere nehovoriac. Samozrejme aj v statnej boli tety dobre,rada sa vzdy pristavim,porozpravam. Pockajme na realnu statistiku a skusme to nejak spolocne nenasilne vydiskutovat.

Tento príspevok bol odstránený jeho autorom (Show details)

2015-10-26 10:00


ajka

#81

2015-10-26 10:30

je neuveritelne ake vulgarne a urazlive vyjadrovanie maju ludia, ktori sa zastavuju sukromnej skolky, ktora ma v popise, ze vedie deti ku krestanskym hodnotam... zamyslite sa nad sebou, hanbaaaaaa

Dušan

#82 Re: Ide o podpásovú likvidáciu skvelej konkurencie

2015-10-26 11:04

#76: Anton Frič - Ide o podpásovú likvidáciu skvelej konkurencie  

 Začnem od konca Vášho príspevku, v ktorom je veľa pravdy ale aj nepravdy.

Vedenie štátnej škôlky na Tajovského ulici požiadalo vedenie mesta Poprad, aby mohli opätovne využívať bývalé priestory. S týmto návrhom sa stotožnila aj školská komisia (za účasti zástupcov mesta Poprad) uskutočnená dňa 19.8.2015 so záverom, aby mesto Poprad našlo súkromnej škôlke iný mestský priestor.

Kde ste v tomto texte našli podpásovú likvidáciu? Kde  ste v tomto texte našli útok zo stany vedenia štátnej materskej školy na vedenie súkromnej školy alebo učiteľky v nej. Áno, súhlasím s Vami, nie je to pre súkromnú školu príjemné. To že mali krátkodobý nájom niečo naznačovalo už vtedy a čudujem sa, že už vtedy vedenie súkromnej materskej školy nevyužilo možnosť odísť do iných priestorov. Už len z dôvodu, že sa asi bude záujem rodičov o tento typ vzdelávania zväčšovať.

Nikto od Vás nechce, aby ste svoje deti nechali v existujúcich priestoroch štátnej materskej školy, to je Vaše slobodné rozhodnutie, o ktoré Vás nikto neoberá. Vedenie štátnej materskej školy vie tieto priestory zaplniť aj bez Vašich detí. Súhlasím s Vami, že keď ste o niečom presvedčený, že to je správne, tak si za to aj priplatím. Ale nežiadajte to od všetkých, pretože táto materská škola je jediná vo svojom obvode. Súhlasím aj s tým že demografiu nezmeníme, lebo sme takí akí sme. Ale myslím si, že na deň otvorených dverí nepotrebujete pozvanie, jednoducho prídete, lebo chcete vedieť kam svoje dieťa dávate. Nevnucujte mi svoj názor, ja Vám nevnucujem môj.

Prehnané emócie tento riešiteľný problém iba zhoršia. Prestante osočovať, haniť a ohovárať a pridajte sa k tým, čo hľadajú riešenia, lebo nič iné v tejto situácii nepomôže. Najlepšie také, aby boli obidve strany spokojné.

Vladimír

#83

2015-10-26 11:13

Myslím si, že žiadnu petíciu občanov v tomto prípade by nebolo treba podpísovať, ak by Mesto Poprad ako vlastník budov a zriaďovateľ predmetnej Základnej školy s materskou škôlkou si chránilo svoj majetok a zariadenia ako "dobrý gazda", ktorý si na svoj dvor nepustí gazdovať cudzích, ale najprv sa postará o svoju rodinu a len prebytky ponukne iným na predaj alebo na prenájom. Ak predmetné priestory do prenájmu nedalo Mesto Poprad alebo niekto iný, je povinnosťou mesta konať v súlade so zásadami dobrého gazdu a ako zriaďovateľ školy hájiť záujmy svojho zariadenia a vrátiť priestory do užívania škole.

ajka

#84

2015-10-26 11:38

upss asi niekto klepol klinec po hlavicke, kedze #80 autor radsej svoj vulgarny a urazlivy prispevok vymazal, asi si nieco uvedomil...

Vladimír

#85 Re: Ide o podpásovú likvidáciu skvelej konkurencie

2015-10-26 11:52

#76: Anton Frič - Ide o podpásovú likvidáciu skvelej konkurencie  

 Pán Anton Frič,

neberiem Vám Váš názor napriek tomu, že vo svojom komentári sa vyjadrejete aj za všetkých rodičov, ktorí majú deti v predmetnej materskej škôlke. Predpokladám, že Vás na to poverili, aby ste aj za nich všetkých vyjadrili svoj názor.

Skôr som sa pozastavil nad Vaším jednoznačným hodnotením vedenia Základnej školy na Tajovského ulici. Podľa Vás je jej "vedenie neschopné a s nulovou víziou na úkor špičkovej vzdelávacej inštitúcie". Keď ste si teraz prečítali svoje vyjadrenie, nečervenate sa? Ani trocha? Na základe čoho ste dospeli k takému hodnoteniu? Poznáte prácu a výsledky práce vedenia predmetnej školy?

Stačí sa pozrieť na budovu školy a pavilon škôlky, ktorú užíva škola na Tajovského a porovnať to s priestormi - pavilónom v užívaní súkromnej materskej škôlky. Ak vstúpite do priestorov školy a oboznámite sa s výsledkami Základnej školy s Materskou škôlkou, tak porovnanie možno bude podobné...

Asi Vami velebená súkromná skôlka získala ocenenie špičkovej vzdelávacej inštitúcie.

Skúste sa oboznámiť s výsledkami školy a jej hodnotením, ktorú považujete za štátnu inštitúciu s neschopným vedením a nulovou víziou.

Ak by Vaše odborné hodnotenie bolo reálne, tak Základnú školu s Materskou školkou by nenavštevovalo toľko žiakov, že škola potrebuje rozšírovať svoje priestory a zanikla by už dávno. 

zuzka

#86

2015-10-26 11:53

inak ta peticia podla mna nahra len vasej "konkurencii",lebo drviva vacsina podpisov su ludia,ktori ani nevedia o co ide-pochybujem,ze niekomu z michaloviec,humenneho,bystrice ci londyna na tomto zalezi. Taktiez su tam podpisy ludi ktorych poznam a maju uz odrastene deti. To kludne mozeme zbuchat aj my pochybnu peticiu a hodit na FB a zozbierat 100ky podpisov od priatelov po slovensku a zahranici. Takze cele je to o nicom

hosť

#87 Re:

2015-10-26 12:01

#86: zuzka -  

 Zuzka, možno sú to absolventi danej MŠ, ktorí sa presťahovali ...... na to petícia je..... slobodné vyjadrenie občana....

 


Hosť

#88 Re:

2015-10-26 13:40

#86: zuzka -  

  Ja este doplnim, ze aj stary rodicia maju pravo vyjadrit svoj nazor aj ked byvaju napr. v Namestove ak maju vnucata v Poprade


Hosť

#89 Re: Re: Re: počet detí

2015-10-26 18:00


Hosť

#90

2015-10-26 18:04

#15: mamka - Re:  

 tento rok je počet neprijatých detí na uvedenej škôlke 0.  Slovom - nula. 

Lenka

#91

2015-10-26 19:38

Mala som možnosť navštvíviť danú súkromnú škôlku, vzhľadom na to, že som tam chcela umiestniť dieťa.

V priebehu našej návštevy som bola svedkom toho, ako malé dievčatko žehlí, čo by nebol problém, ale žehlička bola zapnutá v el. sieti, a stalo sa to, že po krátkej chvíli si popálilo prsty a začalo veľmi plakať, p. učiteľka sa v tom čase venovala inému dieťaťu v inej časti miestnosti :(. Ani neskôr som nevidela žiadnu spoluprácu prítomných detí s učiteľkou, každý si robil  čo chcel, vládol tam chaos.

Dvere na kuchynke boli pootvorené -bol tam neporiadok, nehovoriac ani o pachu, ktorý odtiaľ šiel, deti mali jedálenské stoly hneď vedľa :( .

Táto súkromná škôlka ma neoslovila, skôr sklamala, dieťa som umiestlila do inej škôlky.

Viki

#92 Re:

2015-10-26 19:58

#91: Lenka -  

 Konečne niekto napísal aj pravdu o tejto "špičkovej" inštitúcii.

Štátne sú na lepšej úrovni. A Stele nesiahate ani po členky, keď sme pri tých súkromných...


Hosť

#93

2015-10-26 20:16

Lebo ide o dobru vec a nasu buducnost

Hosť

#94 Re:

2015-10-26 20:22

#84: ajka -  

 To nie je dokázateľné, kto ten príspevok napísal, vymazal a čo v ňom bolo. Mohlol ho napísať ktokoľvek, aby očiernil druhú stranu. Dokým nie sú pri každom príspevku zverejnené IP adresy odkiaľ bol príspevok odoslaný, je možné, že tu diskutuje päť-šesť ľudí a vyvolávajú vášne.


Hosť

#95 Re: Re:

2015-10-26 20:35

#92: Viki - Re:  

 Pravda je taká, že tu na diskusii môže každý napísať pod rúškom anonymity čo chce a kydať na druhú stranu čo chce. Ľudia sú v dnešnej dobe v honbe za senzáciou schopí uveriť tomu, že učiteľky v tej či onej škôlke tie deti pojedajú na obed alebo zatvárajú do pivníc. A to nemusí vonkoncom korešpondovať s realitou.


Hosť

#96 Re:

2015-10-26 20:56

#93: -  

 presne jak pisete, je dobra vec, ze tam mate skolky dve. aspon si rodicia mozu vybrat co im lepsie vyhovuje.


Hosť

#97

2015-10-27 06:51

Je za správnu vec, preto som túto petíciu podporila.

Hosť

#98

2015-10-27 08:49

Podporujeme obyčajných ľudí, ktoeí chcú pracovať v prospech deti a občana

Hosť

#99 Re: Re: Ide o podpásovú likvidáciu skvelej konkurencie

2015-10-27 08:54

#82: Dušan - Re: Ide o podpásovú likvidáciu skvelej konkurencie  

 Dobrý deň,

a našlo teda Mesto Poprad tejto súkromnej škôlke vhodné priestory? Lebo asi im to zabudli oznámiť, keďže sa jedná o viac ako 60 detí tiež z Popradu? Aké priestory sú k dispozícii? Možno je táto petícia úplne zbytočná, ak existujú vhodné priestory. Takže stačí len povedať, kam sa tých 60 detí môže presťahovať a odkedy a možno je vec vybavená.

J. Michalková


Hosť

#100 Re:

2015-10-27 09:10

#91: Lenka -  

Viete, ten kto chce dať dieťa do Montessori škôlky, mal by vedieť o čom Montessori princípy a rešpektujúce princípy sú. Ak s tým človek nie je stotožnený a ani doma neuplatňuje rešpektujúci prístup, je to úplne zbytočné dávať dieťa do takejto škôlky, či školy. To, čo je pre Vás chaos, pre nás je radosť, že sa naše deti venujú práve tej činnosti, ktorú si sami vybrali. Práve to ich posúva ďalej. Sú samostatné. Robia veci prirodzene. Nepotrebujú, aby ich celý deň niekto usmerňoval. Myslím, že každý z nás sa už pri žehlení popálil, akurát to dievčatko skôr ako my ostatní, ktorí sme nemali možnosť vzdelávať sa podľa Montessori princípov.

Ja som, naopak, veľmi vďačná, že sme našli pre naše dieťa túto škôlku. Pretože sme skúsili aj štátnu, v ktorej sa naša dcéra nudila.

J. Michalková