PETÍCIA za rozšírenie kapacity MŠ Tajovského Poprad

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií PETÍCIA za rozšírenie kapacity MŠ Tajovského Poprad.


Hosť

#26 Re:

2015-10-23 22:41

#21: -  

 Je to petícia občanov SR, aj oni majú právo vyjadriť svoj názor a ani nemusia mať deti v danej skôlke, ide o princíp. Topiaci sa aj slamky chytá, však?


Hosť

#27 Re: Re: Pravda

2015-10-24 00:08

#25: - Re: Pravda 

 Tu ide o princip ale evidentne nechapes. 


Hosť

#28 Re: Dušan

2015-10-24 11:08

#24: - Dušan 

  Tvrdíte, že ide o 10-15 detí zo sídliska, takže žiadate vrátiť pavilón, v ktorom je momentálne okolo 60 detí kvôli 10 deťom? Ako si predstavujete, že 10 detí vykryje prevádzkovanie takého veľkého pavilónu a nehovoriac o mzdách učiteliek. Týchto 10 detí je sporných, pretože to neviete nijako doložiť relevantnými podkladmi. K 15.9. tohto šk. roku boli vybavené všetky podané žiadosti o prijatie dieťaťa do štátnej škôlky Tajovského. Nehovoriac o tom, že tam bolo prijatých aj 9 detí do troch rokov, ktoré by ani nemuseli prijať, ak by mali dostatok detí od troch rokov. Ktorých rodičov teda tento petičný výbor zastupuje? Súkromná MŠ prišla do týchto priestorov pred 10 rokmi preto, lebo bol prázdny a verejná MŠ nemala žiadne deti, ktoré by tam umiestnila. Dnes je tam vyše 60 detí.

A tak isto sú veľmi spochybniteľné dohady o tom, že tam prídu nejaké iné deti z okolia, pretože situácia v meste rovnako podľa štatistiky k 15.9.2015 hovorí o tom, že v meste je vo verejných školách prijatých 41 detí do troch rokov. Tzn, že v meste nie sú deti od troch rokov, ktoré by boli neumiestnené v MŠ. Niektoré pani riaditeľky v septembri obvolávali  rodičov detí do troch rokov, pretože mali nedostatok detí.

V dnešnej dobe nevie nikto prinútiť rodičov, kam si zapíšu svoje dieťa do ZŠ. Rodičia si čoraz častejšie pre svoje dieťa vyberajú školu podľa programu, ktorý ponúka a nie podľa bydliska. V meste predsa existujú školy, ktoré majú rôzne zameranie, či už futbalové, hokejové, plavecké  ponúkajú v rámci školy vzdelávanie v ZUŠ alebo jazykovej škole.  A je logické, ak nejaká ZŠ otvorí  štyri prvé triedy, tak niektorej musia chýbať. ZŠ Tajovského môže predsa získať aj deti, ktoré navštevujú súkromnú MŠ, ktorých rodičia sú už zvyknutí sem deti voziť.

Rovnako, ako je táto súkromná MŠ v areáli ZŠ Tajovského, sú v meste ďalšie dve súkromné materské  školy, ktoré tiež sídlia v areáli mestskej školy, napr. na Jarnej ulici Stella a vo Veľkej Slniečko. Vedenie týchto verejných škôl neobviňuje tieto súkromné školy, že sú príčinou ich znížených kapacít.  Dnes je školstvo aj o tom, že riaditeľ musí mať kvalitnú koncepciu rozvoja školy, ktorou osloví rodičov.

Aký je vlastne skutočný dôvod na presťahovanie 60 detí? A okrem toho, momentálne mesto nedisponuje žiadnym vhodným priestorom a je asi neefektívne vynakladať prostriedky na budovanie nových priestorov, nakoľko momentálne je kapacita škôlok naplnená len vďaka deťom do troch rokov. 


Hosť

#29

2015-10-24 12:02

Prečo by mali byť naše deti ochudobnené o telocvičňu a o jednu triedu, keď ju máme? Mesto predsa ponúklo už v minulosti iné mestské priestory pre súkromnú MŠ. Tak budú spokojní všetci - prijmú sa všetky deti, súkromná mš bude ďalej fungovať, a mesto dostane viac peňazí (normatívy), lebo bude mať viac detí.

Hosť

#30 Re:

2015-10-24 12:58

#29: -  

 A kde maju byt tie spominane nahradne priestory? Tych viac deti zrejma treba najprv porodit. Ak ste si precitali komentar vyssie tak boli prijate vsetky deti ktore mali podanu ziadost a aj tie ktore nemuseli byt prijate teda deticky do dvoch rokov.


Hosť

#31 Re: Re:

2015-10-24 13:03

#26: - Re:  

O akom principe to hovorite? O akych topiacich?

 

To sa uz budu cochvila aj ludia z Namestova vyjadrovat k poctu parkovacich miest v Poprade alebo Bardejovcania k vyske parkovneho, ktore uctuju v Nitre a my, normalni ludia to mame uposluchnut?


Ci ako si to predstavujete?


Hosť

#32 Re:

2015-10-24 13:19

#29: -  

 

Ziadna telocvicna sa v budove o ktorej je rec nenachadza.

Mozno by bolo najlepsie, aby sa tu nesiril "flame" a vecne diskutovalo. A aby sa rodicia z jednej skolky sli pozriet do druhej na exkurziu a potom opacne.

 

Kolko ziadosti musela v minulom roku statna skolka vybavit s negativnou odpovedou, resp. kolko deti nemohli umiestnit kvoli skolke o ktorej priestory im ide?

brano

#33 Re: počet detí

2015-10-24 13:19

#6: Roman - počet detí 

 v školskom roku 2014/15 to bolo 35 detí. v školskom roku 2015/16 rodičia o situácii vedeli a v spolupráci so školou ich prihlasovali do iných škôlok, aby tak získali istotu, že ich dieťa bude prijaté vôbec do nejakej školky v Poprade. Bolo to dosť nepríjemné obdobie pre nás rodičov, keď sme nevedeli, čé robiť. Niektorí rodičia to potom v strese riešili tak, že prihlásili svoje deti aj do troch-štyroch škôlok.

 

Viac info napriklad aj tu:

správa z SITA

 

brano

#34 Re: Re:

2015-10-24 13:22

#32: - Re:  

 jedna z "tried", ktoru teraz vyuziva sukromna materska skola bola vyuzivana ako telcocna a miestnost na zaujmove kruzky, organizovanie eventov pre rodicov, vystupenia, akcie a pod.

Mesto by v danych priestoroch otvorilo dlhodobo 1 triedu a v silnejsich populacnych rocnikoch 2 triedy po 20-25 detí.

35 detí narodených v roku 2011, ktoré mohlo chodiť do tejto skolky, teraz chodí do skolok v inych castiach mesta Poprad.

Peter

#35 Re: Re:

2015-10-24 13:26

#30: - Re:  

 opytajte sa rodicov - obcanov mesta, ako su spokojni s tym, ze ich deti musia chodit do skolky na ine sidlisko, lebo mesto svoje priestory dava do prenajmu. Alebo len preto, ze maju doma mladsieho surodenca, skolka ich neprijala. alebo sa narodili o par mesiacov skor ako mali a kedze este nemali presne 3 roky, tak neboli prijati... 

Vie niekto kolko plati sukromny subjekt mestu rocne za tento prenajom? a ako tobolo v minulych rokoch? Toto by sme mali vediet, aby sme tu presne vedeli, co si piseme.


Hosť

#36 Re: Dušan

2015-10-24 13:31

#24: - Dušan 

 Preco im potom mesto budovu ponuklo na prenajom?
To vtedy nikomu nevadilo, ze deti zo sidliska boli "ochudobnene" o telocvicnu?

"Je tam kopec iných vecí čo súkromná škôlka nefinancuje zo svojich zdrojov, ale štátna škôlka áno, ale to nie je podstatné."

Praveze to podstatne je. Co nefinancuju zo svojich zdrojov?

 

" cca 10-15 deti, ktore patria do obvodu... "

 

Ale ved nikde nie je napisane, ze tych 10-15 deti  by aj realne chodilo do skolky, do ktorej obvodu spadaju.

Ja spadam do obvodu obvodnej lekarky na Juhu III a lekarku mam na Okruznej ulici.

 

Rozhodujuci je pocet ODMIETNUTYCH DETI Z KAPACITNYCH DOVODOV. Nie preto, ze boli deticky este male, alebo nosili plienky alebo neboli este schopne socializacie.

Kolko ich bolo za minuly rok? Kolko deti zo sidliska na ktorom sa MS Tajovskeho  nachadza museli odmietnut, lebo im na ne nestacila kapacita?


Dakujem.


Hosť

#37 Re: Re: Re: Jaro

2015-10-24 13:43

#7: Ja slušny občan - Re: Re: Jaro 

 

Aké náhradné priestory konkrétne mesto ponúklo MŠ Centrum pre rodinu?


Hosť

#38 Re: Re: počet detí

2015-10-24 13:54

#33: brano - Re: počet detí 

Koľko detí odmietli teda z kapacitných dôvodov v tomto školskom roku?

Alenka

#39 Re: Re: Dušan

2015-10-24 15:47

#28: - Re: Dušan 

 ja vidím problém aj v tom, že vy oficiálne vykazujete 60 detí, na ktoré každoročne žiadate štát o peniaze. a aj ich dostávate. aká je ale skutočnosť? koľko detí túto škôlku naozaj navštevuje? 

mne tam tie počty nesedia a dúfam, že je v tejto škôlke všetko s kostolným poriadkom.

 


Hosť

#40 Re: Re: počet detí

2015-10-24 16:06

#33: brano - Re: počet detí 

K 15.9. tohto šk. roku boli vybavené všetky podané žiadosti o prijatie dieťaťa do štátnej škôlky Tajovského. Nehovoriac o tom, že tam bolo prijatých aj 9 detí do troch rokov, ktoré by ani nemuseli prijať. K 15.9.2015 v meste je vo verejných školách prijatých 41 detí do troch rokov. Tzn, že v meste nie sú deti od troch rokov, ktoré by boli neumiestnené v MŠ. Niektoré pani riaditeľky v septembri obvolávali rodičov detí do troch rokov, pretože mali nedostatok detí.

 To sú oficiálne štatistiky mesta, držte sa faktov a nezavadzajte verejnosť

pre koho teda žiadateľa ten pavilón vrátiť?


Hosť

#41 Re: Re: Re:

2015-10-24 16:17

#34: brano - Re: Re:  

 Silnejšie populačné ročníky uz boli, o dva roky nastúpi do MS v Poprade o 80 deti menej, tak bude ten pavilón naozaj prázdny


Hosť

#42 Re: Re: Re: Dušan

2015-10-24 17:31

#39: Alenka - Re: Re: Dušan 

"ja vidím problém aj v tom, že vy oficiálne vykazujete 60 detí"

Neurazte sa, pani Alenka, ale čo Vám bráni ísť sa presvedčiť na vlastné oči?  Choďte tie deti spočítať, alebo si pýtajte výpis z evidencie. Aj oboch škôlok. Som presvedčený, že Vám vyhovejú. Pýtajte sa hoci aj na odbore sociálnych vecí, tam predsa majú zoznam detí, ktoré kam chodia do škôlok (podľa zákona musia) a na základe infozákona máte na to plné právo a oni Vám musia odpovedať.

Až potom, prosím, píšte Vaše dojmy a pocity.

 

 "mne tam tie počty nesedia..."

Uznávam, veľmi zavádzajúci spôsob, akým vyvolať pochybnosti u ľudí, ktorí naozaj v tejto problematike nie sú zorientovaní. Znova však opakujem, to, že Vám niečo nesedí alebo sa nezdá je iba Váš subjektívný dojem a nemusí korešpondovať so skutočnosťou.

Všetky informácie Vám musia poskytnúť na MsÚ alebo ÚPSVaR. Stačí iba chcieť, napísať a odoslať jeden list. Možno sa potom predíde zverejňovaniu takýchto demagogických príspevkov podprahovo podsúvajúcich nepravdy na oči verejnosti.

Verím, že z Vašej strany nešlo o zámer manipulácie, ale iba o unáhlenosť v návale nezvládnutych emócií.

 

 

Miroslav

#43 Re: Re: Re:

2015-10-24 17:55

#34: brano - Re: Re:  

35 detí narodených v roku 2011, ktoré mohlo chodiť do tejto skolky, teraz chodí do skolok v inych castiach mesta Poprad.

 

To je hrubé zavádzanie a manipulácia.

35 detí? O akých deťoch hovoríte? Zo sídliska Juh V/VI? Ako viete, že by tam chodili? Mylne sa domnievate, že deti rodičia umiestňujú iba podľa kritéria adresy a nie kvality škôlky.

K začiatku školského roka (tohto) mala MŠ Tajovského 0 ( slovom NULA ) odmietnutých detí z kapacitných dôvodov.

V súvislosti s tým, že MŠ Tajovského aby naplnila kapacitu bola nútená prijať aj deti do 3 rokov, ktoré sa do MŠ bežne neumiestňujú.

Možno by bolo na mieste uvažovať nad tým, či je problém iba v tej budove, alebo skôr v ranenom ženskom egu, ktorému vadí konkurencia. Ak mám správne informácie, boli prípady zo začiatku školského roka, keď rodičia vidiac kvalitu a úroveň štátnej škôlky svoje deti zobrali preč a umiestnili radšej do neštátneho zariadenia oproti.

I to podľa môjho názoru o niečom vypovedá.


Hosť

#44 Re:

2015-10-24 18:00

#1: -  

 Povedzme si to na rovinu ako to je.

P. riaditeľka štátnej škôlky chce zrušiť konkurenciu a dúfa, že väčšina detí následne nastúpi do jej škôlky, čo bude mať za následok viac peňazí zo štátneho rozpočtu.

Nevypovedá to o ničom inom, ani o kvalite poskytnutého vzdelávania, ani o kapacitných možnostiach mesta, ani o demografických ukazovateľoch populácie na sídlisku Juh V.


Hosť

#45

2015-10-24 18:08

Lebo s ňou súhlasím!!!!!!

Hosť

#46

2015-10-24 18:23

Je potrebné,aby mali všetky deti možnosť navštevovať matersku školu a preto navrátenie priestorov MS podporujem.
mamička

#47 Re: Dušan

2015-10-24 18:47

#24: - Dušan 

 nebudem sa rozpisovať lebo to niekto urobil za mňa, kto očividne vie o tejto školke to čo ja...

prepáčte, ale neodpustim si, že vaše obvinenia sa nakoniec obraacaju proti vám, pretože školka si štatistiky oficiálnym spôsobom vyžiadala a preto môžme argumentovať, skúste tak spraviť aj vy, aby sme sa stretli v nejakej konštruktívnej diskusii, ktorú určite zorganizujemem aby sa ukľudnila táto situácia, ktorú niekto účelovo vyvolal a vysvetlil sa súčasný stav v jednej aj druhej školke, a škola, suhlasim s názorom, že dnes nie je záruka, že deti budu navštevovať školu, ktorá je najbližšie k ich sidlisku, v dnešnej dobe určite nie, keď si školy môžu vytvárať vlastný profil a ponúkať žiakom každá niečo ine....

budem rada ka tato diskusia nevyusti do nejakých hostilných nálad, prosím

mamička

#48 Re:

2015-10-24 18:49

#12: host -  

 máte zle informácie, škôlka má zmluvu na dobu neurčitú, nájomna zmluva im neskončila, prosím preverte si tieto informácie

 

mamička

#49 aj to je dezinformácia, išlo o 9 deti do 3 rRe: Re:

2015-10-24 18:50

#15: mamka - Re:  

 aj to je dezinformácia, požiadajte výbor o oficiálne štatistiky prosím

mamička

#50 Re: Re:

2015-10-24 18:52

#26: - Re:  

 ako hovoríte, očividne tu niekto ma zaujem o tieto priestory ale nie kvoli detom zo sidliska lebo by neoslovoval vzdialených kamaratov, nikto koho sa to netýka by takto nehlasoval alebo zeby predsa...