PETÍCIA za rozšírenie kapacity MŠ Tajovského Poprad

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií PETÍCIA za rozšírenie kapacity MŠ Tajovského Poprad.

mamička

#51 Re: Re: Re: Re: Jaro

2015-10-24 18:57

#37: - Re: Re: Re: Jaro 

 žiadne, možno že by vedeli nejaký výmenik nájsť, to ale nie je priestor pre vyše 60 deti, ktoré škôlku navštevuje a kde je školský dvor a podobne....

Jozef Hlaváčik

#52 Re:

2015-10-24 23:05

#1: -  

 Chcel by som sa spýtať  iniciátorov petície, resp. pani riaditeľlky, koľko detí nemohla škôlka prijať z kapacitných dôvodov.  

 


Hosť

#53 Re: Re: počet detí

2015-10-24 23:07

#33: brano - Re: počet detí 

 Môžete to oficiálne doložiť?  


Hosť

#54 Re: Re: počet detí

2015-10-24 23:12

#33: brano - Re: počet detí 

 hm, velmi vhodné dať link ktorý NEEXISTUJE  


Hosť

#55 Re:

2015-10-25 09:50

#46: -  

 Všetky deti možnosť navštevovať MŠ majú.

MŠ Tajovského nemala ani len naplnenú kapacitu a preto boli nútení prijať aj deti mladšie ako 3 roky aby doplnili stav a neboli im znížené sumy peňazí, ktoré ako štátne zariadenie poberajú.

Nezavádzajte svojimi príspevkami. Znovu Vám opakujem, že všetky deti možnosť navštevovať MŠ majú. A dokonca majú ich rodičia možnosť vybrať si, či svoje dieťa chcú umiestniť do štátneho alebo neštátneho zariadenia.

Je zaujímavé sledovať, ako všetci vítajú, keď príde na trh nový mobilný operátor, káblový operátor alebo internetový provider - tešia sa, že sa budú predbiehať v záujme o zákazníka a jeho mesačných 20 Eur, poskytnú im lepšie služby alebo rovnaké služby za menej peňazí a ukážu každému, že konkurencia núti robiť každého veci lepšie.

Tu to ale zázračne neplatí a hrá sa tu na city ľudí.

Je na pováženie, či ide o získanie týchto priestorov alebo o zrušenie konkurencie v blízkosti. Aj teraz ledva naplnili kapacitu a chcú od mesta násobne zvýšiť plochu zariadenia?
Mestu nevadí, že bude vykurovať prázdnu budovu? Keď pred 10 rokmi dali budovu do prenájmu, boli radi, že sa nájde niekto, kto aspoň zaplatí účty, lebo budova stála nevyužitá a platili sme to všetci my, občania - z daní.

Keď sa ale tomu druhému začne dariť, tak ho treba zrušiť a dúfať, že tie deti prídu do štátnej škôlky a budem na ne poberať viac peňazí z rozpočtu. Nuž, sklamem Vás - neprídu. Pretože keby poskytovali tie dve zariadenia aspoň podobnú kvalitu vzdelávania, tí rodičia by predsa dali deti do štátnej ( lacnejšej ) škôlky už dávno a neplatili zbytočne za niečo, čo môžu mať zadarmo.

To je príznačné, slovenské. Keď mi zdochla koza, nech zdochne aj susedovi...


Hosť

#56 Re:

2015-10-25 10:37

#29: -  

 máte nma mysli púriestory nejakej starej kotolne, ktoré bude treba zase na vlastne naklady zrekonštruovať? ( tak ako  bolo  prerobiť sučastne priestory ? ) 


Hosť

#57 Re: Re:

2015-10-25 10:38

#44: - Re:  

 konečne niekto nahlas povedal o čo asi ide. 


Hosť

#58 Dušan

2015-10-25 13:46

#28: - Re: Dušan 

Myslím si že je slušné, keď niečo komentujete, tak sa neskrývate za neznáme meno a zviditeľníte sa, u mňa to nie je problém.

Pravdepodobne sa bavím s niekým z blízkeho okolia pani Spodnej, pretože máte určité informácie, ktoré sú ale iba zo suchej štatistiky napísanej na papieri, keby ste sa ale opýtali odboru školstva mesta Poprad, zistili by ste viac o tom, ako sa štatistiky na meste robia a ako sa umiestňujú deti nad kapacitu škôlky. Odporúčam Vám aby ste sa informovali bližšie a nezavádzali, že vedenie ZŠ s MŚ Tajovského žiada o prinavrátenie priestorov kvôli deviatim deťom. Ak ste to zaregistrovali, ide o 10-15 detí ročne, takže za 3 až 4 roky to je odhadom 40 detí. A čo tí rodičia, ktorým bolo odmietnuté prvé dieťa, tí s ďalším dieťaťom už ani neprišli. A to nehovorím ani o ústne podávaných informáciach, keď si rodičia preverujú ešte voľné kapacity.

Áno, pred desiatimi rokmi dostala súkromná škôlka jeden pavilón od štátnej škôlky do prenájmu pretože nebol využívaný. Za ten čas sa ale situácia zmenila, škola a škôlka práveže vďaka svojej koncepcii rozvoja začala v poslednom čase získavať viac a viac detí. A preto požiadala mesto o prinavrátenie prenajatého pavilónu škôlky späť (už pred 5 rokmi - nie verejne). Žiadali o to skôr, ale také osoby ako p.Danko, p.Oparty(iba zo začiatku keď sa profilovali akože kresťanská škôlka), p.Madzinová túto aktivitu radikálne zastavili. Neodôvodnene a opakujem, krátkozrako. Spomenuli ste súkromnú materskú školu Stella..., tá je však jednou z troch materských škôl v jednom obvode (dve z toho sú štátne). Tajovského je však jediná štátna materská škola v jej obvode. Deklarujete že máte okolo 60 detí. To je Váš strop? Predpokladám že sa v budúcnosti budete chcieť rozširovať. A kde to chcete robiť? Zas na úkor štátnej materskej školy - jedinej v obvode??? Myslím, že ste si nezvoli správne miesto.

Keďže ste veľmi dobre informovaná, že mesto nemá adekvátne priestory, do ktrorých by ste sa mohli nasťahovať, môžte mi povedať aké priestory Vám boli ponúknuté a dôvody prečo ste ich odmietli? Vedeniu Tatranskej Akadémie boli ponúknuté priestory, na ktoré ste Vy nereagovali a pozrite kde sú dnes (klobúk dole). Čoho sa bojíte keď máte takú prepracovanú koncepciu ktorú rodičia chcú? Spravte to isté a všetci budú spokojní. Len by ste museli chcieť. Lenže vy nechcete, lebo je pre Vás pohodlnejšie niekoho obviňovať.

A nehovorte mi tu o tom čo chcú rodičia. Ja som rodič, a v mojom okolí je množstvo rodičov detí zo základných škôl. Ja viem čo chcú rodičia. Chcú aby ich dieťa prežilo šťastné detstvo v okolí svojho bydliska a aby bolo v budúcnosti prínosom pre túto spoločnosť , tzn. že pre dieťa chcú kvalitné vzdelanie (tak ako tomu bolo za naších čias). Prečo tie deti majú chodiť inam, ak môžu chodiť do najbližšej školy? Keď si ako rodič vyberiem nejakú inú, tak je to moje rozhodnutie. Ja som si inú nevybral, a obidve moje deti sú plavci a nechodia na školu kde je plávanie súčasťou vyučovacieho procesu.

Nikto Vás nechce zavrieť a zrušiť, ale dlhodobo zavadziate v rozvoji štátnej materskej školy - školy pre všetkých občanov tejto republiky. Vaša súkromná materská škola je pre tých, čo si ju vybrali, ale nie všetci rodičia majú na to aby si ju mohli doplácať, tak ich neobmedzujte. To čo som napísal prvý krát iba zopakujem - prestante sa pozerať iba na seba a nebudte krátkozraká.

P.S. Precujem v súkromnom sektore a privítal by som takú podporu od štátu/mesta, akú máte a žiadate Vy.

brano

#59 Re: Re: Re: Re:

2015-10-25 14:09

#43: Miroslav - Re: Re: Re:  

 35 odmietnutých prihlášok je ľahko overiteľný fakt.

Radiana

#60 Re: Re: Re: Re: Re: Jaro

2015-10-25 14:14

#51: mamička - Re: Re: Re: Re: Jaro 

 sukromna MS nemoze mat v tychto priestoroch "vyše 60 detí. teda ak dodržuje predpisy, počet detí v jednej triede, počet tried a pod. Maximálne sa tam podľa noriem zmestí 50 detí.

reálny počet detí v škôlke je cca. 30-40.

60 detí asi len "fakturujete" štátu a teda daňovým poplatníkom, na ktorých beriete normatívy.


Hosť

#61 Re: Re: Re: Re: Re:

2015-10-25 14:40

#59: brano - Re: Re: Re: Re:  

 

35 odmietnutych prihlasok je lahko overitelny fakt.

 

Konecne doslo na vecne argumenty, teraz ich predpokladam podlozite relevantnym dokazom alebo sa ospravedlnite za zavadzanie verejnosti.

 

Ak ste to Vy, pan Svec, tak ma to mrzi o to viac, ze sa pozname osobne.


Hosť

#62 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jaro

2015-10-25 14:41

#60: Radiana - Re: Re: Re: Re: Re: Jaro 

Odkial viete aky je realny pocet deti v skolke?


Hosť

#63 Re: Dušan

2015-10-25 15:02

#58: - Dušan  škôlka práveže vďaka svojej koncepcii rozvoja začala v poslednom čase získavať viac a viac detí

Žiadna koncepcia rozvoja predsa nemá vplyv na to koľko detí sa rodí alebo prisťahuje. Ľudia si neprivádzajú na svet potomstvo kvôli koncepciám škôl.

 

Spochybňujete oficiálne štatistiky na odbore školstva, vraj suchá štatistika. Zo "suchých štatistík" vychádzajú ako na úradoch, tak vo firmách, bankách či v školských jedálňach. Z čoho iného, preboha, majú vychádzať? To, čo ste predviedli je učebnicový príklad argumentum ad hominem.

 

Hore, vyššie v diskusii sa niekto pýtal koľko detí museli na začiatku roka odmietnuť a nižšie mu niekto odpísal, že nevzbavili negatívne ani jednu žiadosť. Tak jeden z Vás klame, alebo jeden hovorí o voze a druhý o koze. Ja napíšem zajtra na mesto a vyžiadam si údaje o tom koľko detí chodí do jednej i druhej škôlky, koľko ich obe škôlky museli odmietnuť, kto bol o čo ukrátený a potom to oskenujem a vycapím to tu aby ľudia vedeli, kto koho ťahá za nos a kto hovorí pravdu. Ak máte záujem niečo vedieť, pripíšte to tu do diskusie, ja to potom zakomponujem do listu a každý sa dozvie aká je pravda.


Hosť

#64

2015-10-25 15:11

Je to pre dobro-veci...HP
Darca

#65 Re: Re: Dušan

2015-10-25 17:13

#63: - Re: Dušan 

 Rada by som sa zapojila,uz ako babicka a velmi spokojna mamicka. Moja dcera uz mamicka,ktora navstevovala MS Tajovskeho a ma krasne spomienky na pani ucitelky, chcela aj svojim dvom detom dopriat starostlive pani ucitelky, ale uz pri odovzdavani ziadosti jej povedali,ze nech si ani ziadost nedava,ale skusi v inej MS,lebo jej nebudu moct vyhoviet......,pre mimoriadne  vela ziadosti  Tak informacie budu skreslene, pretoze urcite by aj nase dve ziadosti boli prave v tejto skolke,ktorej doverujeme,...drzime Vam palce,aby zvitazil zdravy rozum a umoznili vyuzivat celu matersku skolu nasim detom.


Hosť

#66 Re: Re: Re: Dušan

2015-10-25 18:24

#65: Darca - Re: Re: Dušan 

Veď celý objekt materskej škôlky už je využívaná na výchovu a vzdelávanie našich najmenších. Objekt predsa slúži pre MŠ, nie je v ňom ani kasíno, ani pizzeria ani kancelárie.

 Ja bývam na Šrobárovej a moje dieťa chodí do "súkromnej" škôlky. Som maximálne spokojný a do štátnej by som ani jedného zo svojich potomkov s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou nedal. Ani nedám. 17 detí na 2 učiteľky a 24 detí na 2 učiteľky je rozdiel triedy.

Nie som milionár, živím sa rukami, jazdím na 10 ročnom aute, ale 40 Eur mesačne mi za to stojí. Toľko mnohí zaplatia za filmové kanály alebo minú týždenne na cigarety.

Otázka na pána Šveca: Ak sa teda kapacita rozšíri, škôlka nebude mať kam presťahovať, kam budem dávať svoje dieťa ja? Vám ako liberálovi z SaS nevadí, že moje dieťa budem nútený umiestniť do inštitucionalizovaného zariadenia a prídem o možnosť voľby?

Možno by bolo naozaj najlepšie zorganizovať debatu pri okrúhlom stole, pretože ak sa zmení status quo, budú v meste desiatky detí, ktoré nebudú mať kam do škôlky chodiť a to problém nevyrieši. Vidím to tak, že asi pôjdem osobne na mesto a tam si zistím aké náhradné priestory mali v pláne druhej škôlke ponúknuť, lebo z tejto "plodnej" diskusie som sa to nedozvedel.

mamička

#67 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jaro

2015-10-25 18:25

#60: Radiana - Re: Re: Re: Re: Re: Jaro 

 zajtra je pondelok, pridte kľudne do školky, určite vám ju pani riaditelka rada ukaže a prevedie vas nou a mozte si spočitat aj deti .... ja tam dieta mam a viem kolko ich tam je a kapacita tam je len si ju pridte pozriet, a este mame dokonca na jednu triedu aj dve pani ucitelky a vy ako, kolko ich je uvas ?

mamička

#68 Re: Re: Dušan

2015-10-25 18:27

#63: - Re: Dušan 

 takze vy argumentujete niečim čo ešte nemáte overené? lebo každý kto tu argumentuje za sikromnu školku už tieto štatistiky oficialne z mesta ma, tak budem rada ak tak zajtra spravite aspoň sa veci pohnu spravnym smerom

Peter

#69 Re: Re: Re: Re: Dušan

2015-10-25 21:53

#66: - Re: Re: Re: Dušan 

abcdef

Prosim Vas, ak uz chcete apelovat na pocet deti, ze 17 deti na 2 ucitelky a 24 deti na 2 ucitelky, tak skuste prosim zohladnit aj fakt ze v MS Tajovskeho pripadaju na jeden pavilon 2 triedy to je cca 48 deti a na susediacu sukromnu skolku 60 deti na jeden pavilon, co tiez svedci o kvalite poskytovanych sluzieb... Aj tento udaj 48 deti na jeden pavilon oproti 60 je rozdiel triedy.

Prosim nesnazte sa vsetci dookola apelovat na kvalitu. My rodicia, ktori mame svoje deti v MS Tajovskeho, sme tiez spokojni s kvalitou sluzieb a nepotrebujeme davat svoje deti do sukromnych skolok.

Co sa tyka tej telocvicne, tak ona tam naozaj bola a aj je, takze by som tu nikoho neoznacoval za klamara. Akurat ked zacal byt vacsi zaujem o skolku a ta chcela vyhoviet co najviac rodicom, pristupila k docasnemu rieseniu a prerobila telocvicnu na triedu s tym, ze ked dostane naspat povodny pavilon, tak telocvicnu obnovi.

MS Tajovskeho sa uz dlhsie snazi o znovuziskanie tohto pavilonu. Toto nie je ziadna nova vec. Sukromna skolka MS Centrum pre rodinu to uz urcite vie dostatocne dlhu dobu na to, aby sa zariadila. Rovnako vsetci vedia, ze tento pavilon sa nachadza v spojenom arealy MS a ZS Tajovskeho, ktory dala skolka k dispozicii na prenajom, aby lepsie prekonala nepriaznivu situaciu v tej dobe. Dalo sa predsa predpokladat, ze ked pride ina, priaznivejsia doba budu chciet tento pavilon v tomto areali spat, aby mohli opat fungovat v optimalnom rezime. Toto sa dalo predsa cakat a tak sa teraz aj deje.

 Nakoniec MS a ZS Tajovskeho sa snazia ferovo uz dlhsiu dobu apelovat na mesto, aby naslo pre dannu sukromnu skolku nove priestory. Problem ale je, ze vo vedeni mesta su resp. boli osoby sympatizujuce s touto skolkou a svojim umyselnym zametanim tohto problemu pod koberec nechali tuto situaciu dojst do tohto stavu.

Viem, ze sa Vam to nebude pacit, ale stale tu predsa hovorime o sukromnej skolke. Nie je, hadam, sukromna skolka zodpovedna sama za seba? Zakladalo ju mesto, ked teraz vsetci cakate, ze jej bude hladat priestory? Verim, ze vedenie tejto skolky je dost kompetentne na to, aby si vedelo najst vhodne priestory aj vlastnymi silami, ved dokazalo zalozit vlastnu skolku, co urcite nebolo lahke, ani najst taky kvalitny personal a udrzovat taku kvalitu vzdelavania ako vsetci uvadzate. Ja nepotrebujem chodit do danej skolky pre kontrolu kvality a obsadenosti aby som ju porovnaval, pretoze to nie je podstatne. Prestante sa uz stale chytat detailov ako kvalita, pocet deti, konkurencia a vymyslu, ze skolku chce niekto zrusit. Skolka je predsa sukromna a zrusit ju moze len jej vedenie.   

 

host

#70 Re:

2015-10-25 22:02

#12: host -  

 Vyrazit skolku z priestorov nie je len taka nejaka vec. Bolo tam investovanych tisicky hodin prace a nemale financne prostriedky, aby sa z rozbitych zdevastovanych priestorov stalo prostredie vhodne pre deti. Statna skolka na Tajovskeho stale funguje v socialistickom systeme, ktory skolky bral ako odkladisko pre deti pocas zamestnania rodicov. Mal som tu cest s niekolkymi ucitelkami z tej skolky a mozem s cistym svedomim povedat, ze svoje deti by som im nezveril nikdy. Nechapem ludi, ktori tu peticiu podpisuju ked vobec netusia o co ide. 

host

#71

2015-10-25 22:24

je smutne, ze ti co ste proti tak len hanite, urazate, nadavate, "kydate" na statnu skolku a este aj na ucitelky - to je uz fakt ubohe...


Hosť

#72 Re: Re:

2015-10-25 22:29

#70: host - Re:  

 Je smutne, ze cakate ohladupnost a pochopenie, ale na druhej strane urazate statne skolky, hovorite o zdevastovanych priestoroch a podobne.  Prepacte, verim, ze tisicky hodin bolo investovanych skor do deti a budovania systemu vzdelavania vo vasej skolke a to predsa zostane majetkom skolky. Verim, ze bolo treba investovat mnozstvo hodin na renovaciu priestorov, ale tisicky? Ved ak by sme zobrali len 1000 hodin a to vravite tisicky tak to by tam musel nonstop jeden sikovny clovek na plny 8 hodinovy uvazok pracovat  125 pracovnych dni co je cca pol roka. a podla vas to boli tisicky, teda mozme brat niekolko zamestnancov naraz.


Hosť

#73 Re:

2015-10-25 22:46

#71: host -  

 To nie je vina statnej skolky, ani reci nazlostenych ludi, iba konstatovanie ubohosti urovne vzdelavacieho systemu, ktory na Slovensku mame. Pozostatok socialistickeho systemu nik 25 rokov neriesil a ani neriesi, nedostatok penazi a slabe financovanie.

Kto ma aspon trochu prehlad, vie, ako sa znizuje uroven kvality dosahovaneho vzdelavania, ako dopadli ziaci ZS minuly rok v medzinarodnych porovnavacich testoch, ako sa uroven prepadla za ostatne roky, etc.

Osobne nazory niektorych ludi, pripadne ich skusenosti - ak nejake maju - su len osobnymi nazormi alebo skusenostami.  Nic viac, nic menej.


Hosť

#74

2015-10-25 22:50

Dakto pise, ze to je krestanska skolka ci jaka. A totie ostatne v Poprade su jake, moslimske???


Hosť

#75 Re:

2015-10-25 23:00

#3: -  

 Koľko sa platí mesačne v tej neštátnej škôlke na jedno dieťatko?

Ďakujem za odpoveď.