Petícia proti zastavaniu lúky pod lesoparkom Chrasť v Žiline

Quoted post

Molo

#16 proti čomu presne?

2016-04-18 13:37

Chápem že sa treba búriť proti neprávosti, ale o čo tu presne ide p. Cibulka? Existujú nejaké konkrétne plány zástavby? Lebo som sa pokúšal niečo nájsť a nedarí sa mi. Iba Územný plán, kde je to celé definované ako rekreačná plocha.

Myslím že treba presnejšie preskúmať zámery a aj v spolupráci s poslancami havne informovať a nie iba hneď riešiť petície :/ . Potom všade samá petícia a iba sa stráca zmysel tejto inštitúcie :/.

Súhlasim že zástavba v tejto lokalite je nezmysel a treba to zastaviť. Ale ak by to bolo dobre vymyslené, tak prečo nie? Väčšina tejto časti patrí súkromným vlastníkom a myslím, že by nebolo odveci ich nejako inšpirovať. Napr. popri ceste keby sa urobil parkovací dom s podzemnými podlažiami, ktorý by bol napr. zároveň na jednej strane smerom k lesu aj tribúnou pre nejaké ihriská, tak si myslím že by to bolo v pohode. Iba tá plocha medzi tým obratiskom trolejbusov a tou malou výmenníčkou (cca 30 m od cesty) by v 3 podlažiach vyriešila cez 500 áut a tým žeby to bolo zakryté ako tribúna, by to ani veľmi nebolo rušivé. Aj keď možno drahé by to bolo dosť.

Tiež som za zeleň, ale nemôžeme protestovať apriori proti všetkému, tým skôr ak ani nevieme podrobnosti.. Treba si uvedomiť že sme v meste, na sídlisku. Ak chcete bývať pri lese, tu sa to nedá. Kruté ale je to fakt! Kde inde chceme ten parkovací dom?

Replies

Peter Cibulka
Autor petície

#17 Re: proti čomu presne?

2016-04-18 17:14:16

#16: Molo - proti čomu presne? 

 Samozrejme, prave to ze nemozete najst nijake konkretne plany zastavby je prave jeden z dovodov, pre ktore vznikla tato peticia. Ide o to, ze ak sa raz znizi podiel zelene hoci ani nemame konkretnu predstavu co by tam malo byt, vsetci co tam budu chciet neskor stavat sa budu odvolavat ze sme ho znizili na take nizke cislo 40 % a ze je to teda v poriadku ak sa zastava co najviac v ramci tejto normy. Potom uz bude velmi neskoro sa burit a protestovat. Neexistuju ziadne studie ani presne plany co by tam malo byt, iba sa chce znizit podiel zelene a potom sa rozhodne (napriek tomu ze su urcite navrhy ako plavaren, horolezecka hala, telocvicna). To je ale velmi zly postup, ktory vam nedava ziadne garancie a ako to uz na Slovensku chodi vsetci dobre vieme. Peticia je teda prvym krokom k tomu, aby ten priestor nebol v buducnosti zneuzity ani poskodeny. Nie je to len luka ale sucast prirodneho systemu, ktore si v zahranici velmi vazia a pred lesmi ich aj umelo buduju. My tuto prechodovu zelenu zonu chceme naopak zastavat ako jedno z posledny zelenych prirodnych priestranstiev v tomto krajskom meste. Co sa tyka parkovania, ti co tvoria tuto aktualizaciu uzemneho planu, to nevnimaju prioritne ako priestor na parkovanie a navrhuju tam rozmyslat o stavbach sportovo rekreacneho typu - (myslim ze ak by sa tam postavil nejaky vacsi celomstsky objekt, situacia s parkovanim by sa na solinkach este zhorsila).  Cize ak to mam zhrnut, musime si chranit posledne jedinecne zelene plochy a zaroven hladat vhodnejsie miesta na vytvorenie sportovisk a parkovacich miest. Verte mi, ze aj tieto temy su mojimi prioritami a snazim sa s nimi pohnut


Hosť

#19 Re: proti čomu presne?

2016-04-20 12:04:40

#16: Molo - proti čomu presne? 

 ked sme doteraz mohli bývať pri lese, prečo by sme nemohli aj v budúcnosti? Sídliska a ich okolie nemajú slúžiť vodičom áut, ale všetkým občanom. 

architekt

#36 Re: proti čomu presne?

2016-10-18 13:37:32

#16: Molo - proti čomu presne? 

 Parkovací dom? Bariérový efekt jedna radosť. Načo by ste mali mať z domov aspoň na okraji sídliska výhľad do zelene, ak sa môžte pozerať na "utešený výhľad" - tupú plnú stenu hromadnej garáže (veď všetky parkovacie domy sú krásne, aj ten na Hlinách s kopilitovými stenami) a na plochú strechu garáže! Nebláznite.. keď sa tam raz pustí zástavba, tak CELÝ Lesopark skončil! ....lebo kúsok ďalej sa postaví tenisový kurt, kúsok ďalej zas stánok s hotdogmi, kúsok ďalej už možno niečia chatička.. alebo ... Žijeme na Slovensku, kde je zisk prvoradý, nie zdravie alebo nejaká trápna ekológia. Také heslo ako trvalo udržateľný rozvoj sa predsa píše iba do žiadostí o dotácie z grantov, to predsa nikto nemyslí vážne, nie?




Platená reklama

Túto petíciu budeme propagovať pred 3000 ľuďmi.

Dozvedieť sa viac...