PETÍCIA za rozšírenie kapacity MŠ Tajovského Poprad

Quoted post


Hosť

#24 Dušan

2015-10-23 22:28

#11: mamička - Re:  

 Petičný výbor poskytuje pravdivé informácie obyvateľom dotknutého sídliska - práve preto pripravili petíciu a obrátia sa s nou na mesto Poprad, všetky informácie v petícii sú pravdivé a dokázateľné. Vôbec nejde o xenofóbiu.

Nikto z organizátorov petície sa nesnaží o zrušenie tejto škôlky, petíciou žiadajú zriaďovateľa iba o jej premiestnenie do iných priestorov vrámci mesta Poprad (snažia sa o to už dlhšie). Nikto z nich ani nezavrhuje tento spôsob výučby, chcú iba využívať ich priestor pre ďalšie deti, ktoré musia na začiatku každého roka odmietnuť a tieto deti sú premiestnené do iných škôlok v meste Poprad, ide približne o 10 až 15 detí ročne ktoré patria do ich obvodu a pri vyššej kapacite by určite bol aj vyšší záujem z okolia, ktorí ale momentálne nie je možný. Deti v škôlke sú ochudobnené kvôli prenájmu súkromnej škôlke aj o telocvičnu. Je tam kopec iných vecí čo súkromná škôlka nefinancuje zo svojich zdrojov, ale štátna škôlka áno, ale to nie je podstatné.

Každý z nás v tom vidí výhody pre jednu alebo druhú stranu. Súkromnú škôlku navštevujú deti z rôznych častí mesta, takže ich rodičia vozia každé ráno tak či tak väčšinou mimo bydliska, ak dostanete náhradný priestor od zriaďovateľa, ja v tom nevidím problém. Áno, vzniknú problémy so sťahovaním, zariaďovaním nových priestorov, atď. Ale takto to chodí pri prenájmoch. Prečo by na to mali doplácať obyvatelia blízkeho okolia škôlky a následne aj školy, keď to môže byť v ich prospech.

Deti zo škôlky väčšinou pokračujú vo svojich kolektívoch už aj v školách kde chodili do škôlky, málokto z nich sa vráti do bližšej školy kde nikoho nepozná. Áno, je to aj o financiách, ale za to nemôže žiadna škola, ale ten systém ktorý je, je stanovený štátom a tí učitelia za to nemôžu. Oni sa snažia pri minimálnych nákladoch odovzdať vašim deťom to, čo najlepšie vedia. Samozrejme že niektorí sú lepší, niektorí horší, ale ja osobne by som to za tie peniaze s vysokoškolským vzdelaním nerobil. Klobúk dole pred nimi (aj v štátnej aj súkromnej škôlke či škole). Ak ale môžete mať v škole o cca.100 detí v deviatich ročníkoch viac, môžete mať aj viac pedagógov, lepšie vybavenie školy a aj lepšie podmienky pre výučbu Vašich detí. Prečo ste potom takí krátkozrakí, a pozeráte sa iba na svoje deti????

Nevnášajte do toho zbytočné emócie a nepravdy. Mesto Poprad ročne zbiera údaje zo škôl a robí štatistiky, takže všetky údaje sú overiteľné a zdokladovateľné.

Všetko toto by sa malo skončiť spokojnosťou na oboch stranách teda štátnej školy a aj súkromnej školy. Všetko môže vyriešiť vedenie mesta Poprad bez zbytočných emócii a obviňovania sa rodičov a neviem ešte koho iného. Dostali od nás mandát aby to takto robili, nech dokážu že sú tu pre nás, a že pred volbami to neboli iba prázdne reči.

Replies


Hosť

#28 Re: Dušan

2015-10-24 11:08:54

#24: - Dušan 

  Tvrdíte, že ide o 10-15 detí zo sídliska, takže žiadate vrátiť pavilón, v ktorom je momentálne okolo 60 detí kvôli 10 deťom? Ako si predstavujete, že 10 detí vykryje prevádzkovanie takého veľkého pavilónu a nehovoriac o mzdách učiteliek. Týchto 10 detí je sporných, pretože to neviete nijako doložiť relevantnými podkladmi. K 15.9. tohto šk. roku boli vybavené všetky podané žiadosti o prijatie dieťaťa do štátnej škôlky Tajovského. Nehovoriac o tom, že tam bolo prijatých aj 9 detí do troch rokov, ktoré by ani nemuseli prijať, ak by mali dostatok detí od troch rokov. Ktorých rodičov teda tento petičný výbor zastupuje? Súkromná MŠ prišla do týchto priestorov pred 10 rokmi preto, lebo bol prázdny a verejná MŠ nemala žiadne deti, ktoré by tam umiestnila. Dnes je tam vyše 60 detí.

A tak isto sú veľmi spochybniteľné dohady o tom, že tam prídu nejaké iné deti z okolia, pretože situácia v meste rovnako podľa štatistiky k 15.9.2015 hovorí o tom, že v meste je vo verejných školách prijatých 41 detí do troch rokov. Tzn, že v meste nie sú deti od troch rokov, ktoré by boli neumiestnené v MŠ. Niektoré pani riaditeľky v septembri obvolávali  rodičov detí do troch rokov, pretože mali nedostatok detí.

V dnešnej dobe nevie nikto prinútiť rodičov, kam si zapíšu svoje dieťa do ZŠ. Rodičia si čoraz častejšie pre svoje dieťa vyberajú školu podľa programu, ktorý ponúka a nie podľa bydliska. V meste predsa existujú školy, ktoré majú rôzne zameranie, či už futbalové, hokejové, plavecké  ponúkajú v rámci školy vzdelávanie v ZUŠ alebo jazykovej škole.  A je logické, ak nejaká ZŠ otvorí  štyri prvé triedy, tak niektorej musia chýbať. ZŠ Tajovského môže predsa získať aj deti, ktoré navštevujú súkromnú MŠ, ktorých rodičia sú už zvyknutí sem deti voziť.

Rovnako, ako je táto súkromná MŠ v areáli ZŠ Tajovského, sú v meste ďalšie dve súkromné materské  školy, ktoré tiež sídlia v areáli mestskej školy, napr. na Jarnej ulici Stella a vo Veľkej Slniečko. Vedenie týchto verejných škôl neobviňuje tieto súkromné školy, že sú príčinou ich znížených kapacít.  Dnes je školstvo aj o tom, že riaditeľ musí mať kvalitnú koncepciu rozvoja školy, ktorou osloví rodičov.

Aký je vlastne skutočný dôvod na presťahovanie 60 detí? A okrem toho, momentálne mesto nedisponuje žiadnym vhodným priestorom a je asi neefektívne vynakladať prostriedky na budovanie nových priestorov, nakoľko momentálne je kapacita škôlok naplnená len vďaka deťom do troch rokov. 


Hosť

#36 Re: Dušan

2015-10-24 13:31:48

#24: - Dušan 

 Preco im potom mesto budovu ponuklo na prenajom?
To vtedy nikomu nevadilo, ze deti zo sidliska boli "ochudobnene" o telocvicnu?

"Je tam kopec iných vecí čo súkromná škôlka nefinancuje zo svojich zdrojov, ale štátna škôlka áno, ale to nie je podstatné."

Praveze to podstatne je. Co nefinancuju zo svojich zdrojov?

 

" cca 10-15 deti, ktore patria do obvodu... "

 

Ale ved nikde nie je napisane, ze tych 10-15 deti  by aj realne chodilo do skolky, do ktorej obvodu spadaju.

Ja spadam do obvodu obvodnej lekarky na Juhu III a lekarku mam na Okruznej ulici.

 

Rozhodujuci je pocet ODMIETNUTYCH DETI Z KAPACITNYCH DOVODOV. Nie preto, ze boli deticky este male, alebo nosili plienky alebo neboli este schopne socializacie.

Kolko ich bolo za minuly rok? Kolko deti zo sidliska na ktorom sa MS Tajovskeho  nachadza museli odmietnut, lebo im na ne nestacila kapacita?


Dakujem.

mamička

#47 Re: Dušan

2015-10-24 18:47:20

#24: - Dušan 

 nebudem sa rozpisovať lebo to niekto urobil za mňa, kto očividne vie o tejto školke to čo ja...

prepáčte, ale neodpustim si, že vaše obvinenia sa nakoniec obraacaju proti vám, pretože školka si štatistiky oficiálnym spôsobom vyžiadala a preto môžme argumentovať, skúste tak spraviť aj vy, aby sme sa stretli v nejakej konštruktívnej diskusii, ktorú určite zorganizujemem aby sa ukľudnila táto situácia, ktorú niekto účelovo vyvolal a vysvetlil sa súčasný stav v jednej aj druhej školke, a škola, suhlasim s názorom, že dnes nie je záruka, že deti budu navštevovať školu, ktorá je najbližšie k ich sidlisku, v dnešnej dobe určite nie, keď si školy môžu vytvárať vlastný profil a ponúkať žiakom každá niečo ine....

budem rada ka tato diskusia nevyusti do nejakých hostilných nálad, prosím