Petícia na zvysenie rodicovského prispevku pre rodicov

Quoted post

sissy

#44 prilis dlha rodicovska

2015-06-18 18:52

Byt 3 roky doma je nadstandard, ktory berieme ako samozrejmost hlavne v postkomunistickych krajinach, skoro vsade inde je ta doba pobytu s dietatom doma omnoho kratsia - ani bohate krajiny ako Britania (41 tyzdnov platenych -menej nez rok) alebo Skandinavia (napr. Norsko, Svedsko - max. 14/15 mesiacov doma a rodicia sa musia vystriedat) si totiz nemozu dovolit platit matku alebo otca 3 roky. Ano, kedze su to bohate krajiny s vyssimi zivotnymi nakladmi, vyplatia za toto obdobie vyssie sumy mesacne nez u nas, no casto su odvisle od prijmu rodica pred porodom. Navyse po 3 rokoch sa matka/otec casto diskvalifikuje na trhu prace a ma problem uchytit sa. Na Slovensku zialbohu nie su doriesene skolky a jasle, kam by sa dieta mohlo kvalitne a lacne umiestnit,  aby obaja rodicia mohli pracovat napr. po roku-dvoch. Za vacsi pocet miest v predskolskych zariadeniach a lepsi pristup zamestnavatelov by som peticiu podpisala okamzite. A skor nez ma odsudite, uvediem, ze sama pochadzam z rodiny, kde sa matka samotna musela postarat o 4 deti a detstvo za vela nestalo. Coskoro budem matkou tiez a planujem deti viac. Ale predtym som si vybudovala urcite zazemie, aby som nebola odkazana na stat.

Moj komentar sa nevztahuje na matky s dlhodobo chorymi/postihnutymi detmi, ktore samozrejme vyzaduju iny typ starostlivosti a maju plne pravo byt doma i dlhsie nez tri roky.

Koho zaujimaju fakty, ako je to v bohatych krajinach, tak sa moze pozriet sem: http://www.lisdatacenter.org/wp-content/uploads/parent-leave-details1.pdf 

Replies

Dada

#263 Re: prilis dlha rodicovska

2015-06-19 12:48:47

#44: sissy - prilis dlha rodicovska 

 Súhlasím s tvojim názorom, že 3 roky sú nadštandard, ktorý je len na Slovensku. Napríklad Švajčiarsko má "len" 3-mesačnú materskú dovolenku. Preto v dnešnej dobe je mať dieťa luxus, respektíve sa na neho treba finančne dopredu pripraviť.

Nesúhlasím však, aby mala nárok každá. Skôr ako ma ukameňujete, mám 36 rokov,  prvé dieťa a zamestnaná som od 18 rokov, stále na jednom a tom istom pracovisku. (O štúdiu na VŠ po večeroch a za ťažké peniaze pomlčím, rodičia na to nemali, musela som si všetko zabezpečiť sama). Za tie roky som odviedla už nejaké dane, nejaké poplaty, zaplatila nejaké dôchodky. Prečo by som ja mala dostávať tak isto, ako napríklad žena, ktorá má 6dieťa v 25-rokoch a v živote nikde nepracovala?

Áno, súhlasím so zvýšením, ale taktiež by so brala do úvahy, či ide o matku ktorá niečo odrobila a vyrobila pre tento štát, alebo len sedí doma, robí deti a čaká s nastrčenou rukou.

 


Hosť

#470 Re: prilis dlha rodicovska

2015-06-21 19:32:05

#44: sissy - prilis dlha rodicovska 

 Ano mame dlhsiu matersku ako inde ale o tom ta peticia nieje. A tak mimochodom k spo.ynanemu norsku-norsky vedci odporucaju malym detom pustat porno. Do pekla s takymi ludmi