Petícia za zrušenie kresťanstva na Slovensku

Quoted post

Homo sapiens

#279 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: VÁŠ BŮH JE MRTVÍ !!

2014-08-25 19:47

#273: Lord Satan - Re: Re: Re: Re: Re: Re: VÁŠ BŮH JE MRTVÍ !!  

 Ešte mi nedá dodať k vašej vete: "Poznas?: Ked mas imaginarneho priatela, tak si blazon. Ked ma imaginarneho priatela miliarda ludi, tak je to nabozenstvo".

Ja odpovedám, že aj LaVey pokladal svoj satanizmus za náboženstvo, viď citáty: " NOVÉ náboženství, založené na přirozených pudech člověka, muselo nutně vzniknout. ONI mu dali jméno. Jmenuje se satanismus."

"V satanismu jsou jak ceremonie, tak dogmata."

Ešte niečo: aj kresťan sa musí mať rád, čím viac, tým lepšie. Ako by mohol napĺňať vetu: "Miluj blížneho ako seba samého"? Iba keď dokáže milovať seba samého, tak aj blížneho.

K tomu S/s/atanovi. Pokiaľ viem, katolícke učenie pripúšťa dva spôsoby chápania: buď ako reálnu duchovnú bytosť, alebo ako pojem pre zlo ako také, ako personifikované zlo. neviem v akom pomere sú zdielané tieto chápania. Exorcisti sú sklamaní, že Cirkev pripúšťa aj tento druhý názor.

 

Replies

Homo sapiens

#282 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: VÁŠ BŮH JE MRTVÍ !!

2014-08-27 23:19:35

#279: Homo sapiens - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: VÁŠ BŮH JE MRTVÍ !!  

 Aby som bližšie ozrejmil ako sa stavia katol. Cirkev k existencii satana - diabla, pre katol. Cirkev je to synonymum. V komentári 279 som nie až tak presne/ čítal som to pred viacerými rokmi/ vyjadril názor teológa Kremmera z r. 1978,  profesora výkladu Nového zákona na viedenskej univerzite. Dnes som si to našiel, tak upresňujem. Profesor hovorí, že dnes /teda v r. 1978/ možno ohľadne diabla a démonov zaujať tri Cirkvou tolerované stanoviská: prvé dve sú v komentári 279, k tretiemu sa prikláňa aj profesor, že nemožno vylúčiť, že za zlom, ktoré je zrejmé vo svete, stojí aj moc zla, ktorej nemožno odoprieť vlastnú existenciu nezávislú na existencii človeka. Nie je však možné to dokázať iba z biblických textov, ktoré však poukazujú na niečo v ľudskom živote, čo sa aspoň dnes nedá celkom racionálne vysvetliť.

Katechizmus katol. Cirkvi z r. 1992 jasne hovorí o diablovi a démonoch, ako padlých anjeloch, ktorí nenávidia človeka a snažia sa ho odviesť od Boha. Tento názor zdieľajú aj skúsení exorcisti.