Otvorený list na podporu rektora T. Zasepu

Quoted post

Jana Krajkovičová
Autor petície

#1 Rektor KU rezignoval na svoju funkciu k 31. máju 2014, oznámil dôvody svojho rozhodnutia

2014-05-08 08:54

Rektor KU rezignoval na svoju funkciu k 31. máju 2014, oznámil dôvody svojho rozhodnutia

Rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku (KU) prof. Tadeusz Zasępa dnes, 5. mája 2014, oznámil svoju rezignáciu na funkciu rektora. Jeho funkčné obdobie skončí vzdaním sa („požiadaním o uvoľnenie z funkcie“) po zavŕšení takmer druhého roka jeho druhého funkčného obdobia, teda k 31. máju 2014.

„Nakoľko senát univerzity (a tiež senát pedagogickej fakulty) ignorovali výsledky vnútornej kontroly na Pedagogickej fakulte KU, ktoré boli potvrdené aj nezávislým audítorom, a neboli ochotné akceptovať vyvodenú zodpovednosť, čím sa usilovali legalizovať nezákonné konanie, po udalostiach na zasadnutiach Akademického senátu KU, keď bola bezdôvodne odvolaná podpredsedníčka - zastupujúca predsedníčka senátu, kde dlhodobo namiesto práce pre KU boli uskutočňované ataky na rektora, vďaka čomu sa nezačne uskutočňovať po rokoch príprav akreditované vzdelávanie v odbore právo a kanonické právo na KU, nakoľko senát viackrát nerešpektoval kompetencie a rozhodnutia zriaďovateľa KU – KBS – ktorú reprezentuje veľký kancelár a tvrdí, že nie je možné viesť dialóg (pričom neprerokúvaním alebo odmietaním predkladaných materiálov programovo znefunkčňuje univerzitu) dozrela situácia na to, aby som po šiestich akademických rokoch v službe rektora KU vyhlásil, že už ďalej nemôžem byť rektorom Katolíckej univerzity v Ružomberku, nakoľko tieto spôsoby neviem akceptovať a som presvedčený, že nebudú akceptované ani verejnosťou, ani medzinárodnou komunitou, zvlášť katolíckou,“ píše v dôvodoch rezignácie rektor KU.

Konštatuje zároveň, že nevie akceptovať aplikovaný cynizmus, prekrytý politickou korektnosťou a sprevádzaný negatívnymi politickými praktikami tam, kde by sa mala hľadať pravda bez výhrad.

V liste zo dňa 5. mája 2014 adresovanom senátu univerzity, akademickej obci KU, Konferencii biskupov Slovenska, veľkému kancelárovi KU Mons. Bernardovi Boberovi, ministrovi školstva zároveň žiada Akademický senát KU, aby v zmysle rezignácie predložil ministrovi školstva SR návrh na odvolanie z funkcie rektora KU aplikujúc ustanovenie Zákona o vysokých školách (§ 10, ods. 2).

„Mrzí ma, že nebudem môcť dokončiť začatú prácu, optimalizovať procesy riadenia, zabezpečiť úplné financovanie realizovaných prác a uskutočniť ďalšie plánované rozvojové projekty v spolupráci s ohlásenými štedrými donormi. Ďakujem KBS, študentom, učiteľom a všetkým pracovníkom KU, ako aj priateľom KU za spoluprácu a podporu v mojej službe Katolíckej univerzite v Ružomberku, Cirkvi a Slovensku,“ uvádza v liste rektor prof. Zasępa.

Plné znenie rezignačného listu rektora nájdete tu:

http://www.ku.sk/images/stories/Rezign%C3%A1cia_rektora_KU__k_31.05.2014.pdf

Replies

KUKUK

#59 Re: Rektor KU rezignoval na svoju funkciu k 31. máju 2014, oznámil dôvody svojho rozhodnutia

2014-05-10 20:31:10

#1: Jana Krajkovičová - Rektor KU rezignoval na svoju funkciu k 31. máju 2014, oznámil dôvody svojho rozhodnutia

Chcela by som týmto upozorniť na zarážajúce údaje ohľadom nákupu zariadenia pre novú Univerzitnú knižnicu Katolíckej univerzity v Ružomberku.

Podľa zverejnenej zmluvy je dodávateľom nábytku a vybavenia firma Techo, s.r.o., Veľké Úľany. Zazmluvnené ceny nábytku sú však zarážajúce:

V prílohe rámcovej kúpnej zmluvy z 23.4.2012 nachádzame napr. položku:
- stôl rokovací rektorát = 44 280 Eur
Ide síce podľa údajov o rozmernejší stôl (9,6x2,5m), ale aj tak je tá cena zarážajúca. Veď za to viete nakúpiť pomaly štyri menšie automobily!!!

V dodatku č. 1 z 16.5.2013 nachádzame tiež položky:
- stolička konferenčná s podrúčkami, rektorát = 1581 Eur
- pohovka 1-miestna bez operadla = 2557,90 Eur
- pohovka 3-miestna = 3296,38 Eur
Sú to premrštené sumy. Konferenčná stolička za 1581 Eur??? Veď tu ide prinajmenšom o trojmesačný plat bežných ľudí!
Ale nachádzame tam aj bežné stoličky určené pre knižnicu, ktorých cena je vyše tristo eur za kus. Všetci máme možnosť tento nábytok v knižnici vidieť a nejde o nič luxusné. Preto tieto ceny sa nezdajú primerané.

Zaujímavou je aj skutočnosť, že od 10.7.2013 boli voči firme Techo, s.r.o. vystavené objednávky v sume 2 326 280 Eur - ide o dosť vysokú sumu za nábytok pre knižnicu, veď to je štvrtina ceny samotnej stavby.

V každom prípade je zrejmé, že náklady na zariadenie knižnice sú premrštené a je luxusom dávať toľké peniaze na nábytok knižnice. Ide o veľké pohoršenie nad zbytočným plytvaním a megalomanským rozhadzovaním prostriedkov, ktoré sú obmedzené.

linky na uvedene udaje: