Otvorený list na podporu rektora T. Zasepu

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií Otvorený list na podporu rektora T. Zasepu.

Jana Krajkovičová
Autor petície

#1 Rektor KU rezignoval na svoju funkciu k 31. máju 2014, oznámil dôvody svojho rozhodnutia

2014-05-08 08:54

Rektor KU rezignoval na svoju funkciu k 31. máju 2014, oznámil dôvody svojho rozhodnutia

Rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku (KU) prof. Tadeusz Zasępa dnes, 5. mája 2014, oznámil svoju rezignáciu na funkciu rektora. Jeho funkčné obdobie skončí vzdaním sa („požiadaním o uvoľnenie z funkcie“) po zavŕšení takmer druhého roka jeho druhého funkčného obdobia, teda k 31. máju 2014.

„Nakoľko senát univerzity (a tiež senát pedagogickej fakulty) ignorovali výsledky vnútornej kontroly na Pedagogickej fakulte KU, ktoré boli potvrdené aj nezávislým audítorom, a neboli ochotné akceptovať vyvodenú zodpovednosť, čím sa usilovali legalizovať nezákonné konanie, po udalostiach na zasadnutiach Akademického senátu KU, keď bola bezdôvodne odvolaná podpredsedníčka - zastupujúca predsedníčka senátu, kde dlhodobo namiesto práce pre KU boli uskutočňované ataky na rektora, vďaka čomu sa nezačne uskutočňovať po rokoch príprav akreditované vzdelávanie v odbore právo a kanonické právo na KU, nakoľko senát viackrát nerešpektoval kompetencie a rozhodnutia zriaďovateľa KU – KBS – ktorú reprezentuje veľký kancelár a tvrdí, že nie je možné viesť dialóg (pričom neprerokúvaním alebo odmietaním predkladaných materiálov programovo znefunkčňuje univerzitu) dozrela situácia na to, aby som po šiestich akademických rokoch v službe rektora KU vyhlásil, že už ďalej nemôžem byť rektorom Katolíckej univerzity v Ružomberku, nakoľko tieto spôsoby neviem akceptovať a som presvedčený, že nebudú akceptované ani verejnosťou, ani medzinárodnou komunitou, zvlášť katolíckou,“ píše v dôvodoch rezignácie rektor KU.

Konštatuje zároveň, že nevie akceptovať aplikovaný cynizmus, prekrytý politickou korektnosťou a sprevádzaný negatívnymi politickými praktikami tam, kde by sa mala hľadať pravda bez výhrad.

V liste zo dňa 5. mája 2014 adresovanom senátu univerzity, akademickej obci KU, Konferencii biskupov Slovenska, veľkému kancelárovi KU Mons. Bernardovi Boberovi, ministrovi školstva zároveň žiada Akademický senát KU, aby v zmysle rezignácie predložil ministrovi školstva SR návrh na odvolanie z funkcie rektora KU aplikujúc ustanovenie Zákona o vysokých školách (§ 10, ods. 2).

„Mrzí ma, že nebudem môcť dokončiť začatú prácu, optimalizovať procesy riadenia, zabezpečiť úplné financovanie realizovaných prác a uskutočniť ďalšie plánované rozvojové projekty v spolupráci s ohlásenými štedrými donormi. Ďakujem KBS, študentom, učiteľom a všetkým pracovníkom KU, ako aj priateľom KU za spoluprácu a podporu v mojej službe Katolíckej univerzite v Ružomberku, Cirkvi a Slovensku,“ uvádza v liste rektor prof. Zasępa.

Plné znenie rezignačného listu rektora nájdete tu:

http://www.ku.sk/images/stories/Rezign%C3%A1cia_rektora_KU__k_31.05.2014.pdf


Hosť

#2

2014-05-08 09:06

Pán profesor Zasepa, je pán NIEKTO! Verím, že stará múdrosť: "Božie mlyny melú pomaly ale isto!" V tomto prípade budú dostatočne rýchle (nebude mi vadiť rýchlosť svetla) a spravodlivosť a pravda vypláva na povrch.

Hosť

#3

2014-05-08 09:37

Pán profesor je Niekto, človek s veľkým Č, s ešte väčším srdcom, a predovšetkým strašne skromný..Takéto niečo si nezaslúži. Dovolím si povedať, že keby nebolo jeho, nebolo by KU....Poznám ho osobne, je to naozaj skvelý človek.

Hosť

#4

2014-05-08 10:21

* Považujem to za prirodzenú, slušnú a dôstojnú formu hľadania pravdy, ktorú sme povinný hľadať, podporovať, aj za ňu prinášať obetu. Verím, že signatári tejto petície budú aj adresátmi takto pochopení *

* S úctou, pokorou, vierou, nádejou, láskou, rozvahou a odvahou

Martin Boritáš

Tento príspevok bol odstránený jeho autorom (Show details)

2014-05-08 11:14



Hosť

#6

2014-05-08 11:29

Záleží mi na univerzite, študovala som na nej, a práve preto by sa mali niektoré záležitosti,okolo odvolania rektora, či ohľadne univerzitného fungovania viac objasniť...myslím si, že i my bývalí absolventi si zaslúžime vedieť,čo sa skutočne deje s našou alma mater...
Jasnovidec

#7 Jasnovidec

2014-05-08 12:58

Každý človek je omylný a má slobodnú vôľu. Ak pán Rektor TZs chcel ostať vo vedení ostal by ak nechcel odstúpil. Netreba robiť z toho mediálnu bublinu a rozmazovať to zbytočne. / Aj Ružomberok je Zvolenský /
Prorok

#8 Re: Jasnovidec

2014-05-08 14:07

#7: Jasnovidec - Jasnovidec

Pan Jasnovidec, vasou retorikou sa urcite inspirovali mnohi, hlavne niektori vo vedeni RKC. Ale evidentne je to cesta do pekla. Pravdu treba odhalovat.

Podporovatel

#9 Re: Jasnovidec

2014-05-08 16:56

#7: Jasnovidec - Jasnovidec

Pan Jasnovidec, toto nie je o omyle rektora KU. Toto je, ak ste si nevsimli, otvoreny list organom univerzity a KBS, aby opat otvorili temu vnutornej kontroly, ktoru potvrdil auditor, a riadne ju presetrili. Jedni hovoria, ze policia nic nezistila, rektor ale prezentuje dokazy o vaznych pochybeniach. Ako to teda je? Ak to nie je tresny cin, je to urcite nemoralne a neeticke takto konat na KU. Preco neboli zodpovedni potrestani a organizuju hon na rektora?! Na medializaciu sa opytajte autorov clankov, napr. komentara, ktory spominate.

Zdruhejstrany

#10 Nie vsetko je tak, ako vyzera

2014-05-08 17:29

Prosím všetkych, ktorí nepoznajú súvislosti, aby vážili svoje slová! T. Zasepa nazval senat zlou bestiou, a to aj napriek tomu, ze ho senat kratko pred jeho odvolanim prosil o konstruktivnu diskusiu. Rektor argumentoval, ze ho senat nema rad, lebo je Poliak a odisiel! To je len jedna ukazka.
Z prvej strany :)

#11 Re: Nie vsetko je tak, ako vyzera

2014-05-08 17:45

#10: Zdruhejstrany - Nie vsetko je tak, ako vyzera

Precitajte si este raz jeho list! Verejne lincovanie na AS KU nazyvate konstruktivnou diskusiou? NIe je to ale tak, ze ste rektora hned po jeho druhom zvoleni proste nechceli, neprijali a ked prisla prva prilezitost, zacali ste realizovat plan na jeho vymenu? :)


Hosť

#12 Re: Re: Nie vsetko je tak, ako vyzera

2014-05-08 20:51

#11: Z prvej strany :) - Re: Nie vsetko je tak, ako vyzera

Keďže posledný prispievateľ položil niekoľko otázok, treba na ne odpovedať.

"NIe je to ale tak, ze ste rektora hned po jeho druhom zvoleni proste nechceli, neprijali...."

Keby autor týchto slov trocha viac uvažoval, napadlo by mu, že to bol senát, ktorý rektora zvolil. Keby nesklamal ich dôveru a neodmietol diskutovať (nielen bezprostredne pred odvolaním), mohol ukončiť rektorovanie so cťou a na záver riadneho volebného obdobia. Je hlbokým omylom myslieť si, že rektor bol odvolalaný s radosťou a pri prvej možnej príležitosti.

Dodnes senát nepoužil ani jedno zlé slovo alebo obviňujúce vyjadrenie (a už vôbec aby ho pustil na verejnosť a do médií). To si však už málokto všíma.

Pitr

#13 dovody PF

2014-05-08 20:56

Ako absolvent FF sme na problemy PF sme poukazovali uz v roku 2005 manifestom. Vtedy sa jednalo o prilis vysoky pocet dialkovych studentov. Samozrejme tie dnesne problemy mozu byt diametralne odlisne...

Hosť

#14

2014-05-08 20:59

S prof. Zasepom vo vedení prišla pre KU nádej, že sa vďaka jeho charizme a renomé začne približovať ku kvalite ostatných európských katolíckych univerzít.
Namiesto symbola zmien sa stáva symbolom boja proti nízkosti, ktorá je tak typická pre Slovensko, a ktorá má za následok, že KU danú úroveň nemusí nikdy dosiahnuť.
Iba Pravda oslobí...

Hosť

#15 Re: Re: Re: Nie vsetko je tak, ako vyzera

2014-05-08 21:06

#12: - Re: Re: Nie vsetko je tak, ako vyzera

Ale ved rektor KU odchadza so ctou. Koho prekvapilo, ze sa rozhodol pomenovat dovody, pre ktore to robi? Ved to je predsa normalne a urcite aj ferove k akademickej obci a verejnosti. Ako napisal ktosi predo mnou, toto je otvoreny list absolventov, ktori ziadaju vediet pravdu o veciach, ktore sa pisu a povravaju. Nerozumiem, v com je problem? Nema KBS specialistov, ktori by to dokazali overit?


Hosť

#16 Re: Jasnovidec

2014-05-09 06:08

#7: Jasnovidec - Jasnovidec

Evidentne patríte ku skupinke čo to má na svedomí!

Marián M

#17

2014-05-09 06:11

Rektor Tadeusz Zasepa je dobrý a prostý človek. Vzdelaný, mať kandidáta na Nobelovu cenu a Rektora Kat univerzity v meste Ružomberok bolo mnohým Ružomberčanom cťou. Ako človek ktorý fandil a fandí univerzite a životu v nej hoci z laickej verejnosti a aj UPC j.Vojtašáka sa nemôžem k mnohým veciam ktoré sa na univerzite diali a dejú vyjadrovať. Niekoľko krát som mal možnosť stretnúť sa ešte v priestoroch starého rektorátu na Nám. A. Hlinku s p. Tadeuszom , vedel poradiť, v roku 2010 mal prijal v jeho pracovni i so zástupcom ukrajinskej univerzity Jurija Fedkoviča z Černivcy, v úmysle možného založenia katedry Slovenského jazyka a literatúry na univerzite v juhozápadnom ukrajinskom meste nazývanom ako ukrajinská Viedeň.
Aj keď sa hovorí že nič nie je večné, ľudia odchádzajú a prichádzajú. Bude mi chýbať jeho milý pohľad pri stretnutí s ním A o to viac ako polonofilovi ktorý mal možnosť prehodiť pár viet i v jeho rodnom jazyku.

Hosť

#18 Re: Re: Re: Nie vsetko je tak, ako vyzera

2014-05-09 06:18

#12: - Re: Re: Nie vsetko je tak, ako vyzera

Áno aj voľby prebiehali úplne "štandardne". Plagiátor (momentálne m. profesor KU, nevadí, že mal 60% zhodu) verzus nominant na Nobelovú cenu.

Sklamal ich? No lebo im nedovolil, vyplacať si odmeny, menovať docentov a profesorov mimo odboru a nedovolil im mať pribátne fondy kam išli peniaze za zápisné, konferenčné poplatky bez konferencie, ubytovanie a dokonca aj za habilitačné konania. A písal by som tu ešte pár strán ak by som chcel všetko vymenovať. No a ak zoberiete ľudom možnosť ich obohacovania sa na úkor iných, je to jasné budú z Vás robiť zlého.

Jedine možem súhlasiť s Vami: Nie všetko je tak, ako vyzerá. Naozaj je to ešte horšie ale zo strany AS, vedenia PF, FF a TF.

Ich momentálne spája spoločný cieľ, ktorí dosiahli. Takéto spojenectvá z vypočítavosti nemajú dlhú trvanlivosť. Príde čas a ich trojzáprach sa začne potácať. Takí sú ziskuchtiví, mocichtiví ľudia - nestáli v spojenectvách.

KBS? žiadne prekvapenia - nevidíme, nepočujeme, nekomentujeme. Upokojila sa situácia! "Houbeles" len poukázali na neriešenie problémov.

Občan

#19 Prečo Rezignoval???

2014-05-09 08:34

Pán rektor rezignoval na svoju funkciu. Pozrime sa trochu do vedenia KU za čias rektora. Bývalý kvestor KU , sa počas jeho rektorovania musel vzdať funkcie. Prečo sa musel vzdať funkcie??? Bolo tam všetko OK??? Vybudovať knižnicu (podľa info z STV) za 15 mil EUR-450 mil SK- to by musela byť "pozlátená. " A ešte viac je tam zaujímavých vecí. Ak by boli masmédiá slobodné a chceli by tak mohli tieto informácie zistiť a prezentovať. Ale asi nie je to .....

Hosť

#20

2014-05-09 08:41

Nie som síce absolventom KU v Ružomberku, ale mal som príležitosť niekoľko krát sa osobne stretnúť s pánom rektorom a urobil na mňa neuveriteľný dojem. Je to vzácny človek, ale fantastický chlap so srdcom bijúcim vyslovene slovenským rytmom viac, ako dve tretiny Slovákov (nehovoriac o kdekom z jeho závistlivcov) a to je na neuverenie. Mimo to je to čistá duša bez akých koľvek materialnych a iných bočných úmýslov a záujmov. Ten ansolutne sprábny muž na správnom mieste, o čom najlepšie svedčia vysledky jeho práce. Preto chápem všetkých "trpazlíkov", že je pre nich dennodenne nepríjemne nastavenýcm zrkadlom, v ktorom vidia svoje mišacie nátury a neukojené záujmy (akéhokoľvek zmyslu a razenia) a tak im pochopiteľne dennodenne strpčuje život. On je garantom toho, že KU je a aby ostala skutočnou katolícku univerzitou a morálnou kategóriou medzi slovenskými vysokými školami. Preto úprimne prosím všetkých zodpovedných a samozrejme slovenských biskupov, aby si uvedomili zodpovednosť za ich konanie a rozhodnutie. Aby sa nedali ovplyvniť rôznými "serióznymi" vysledkami vyšetrovacich "orgánov". Veď s podobnými pravdivými "výsledkami" máme na Slovensku v poslednom čase dosť nepríjemných skúseností. Od nich bude záležať, či sa v dobre začatej práci bude pokračovať a KU ostane ozaj Katloícka univerzita, alebo sa stane jednou z tých bezobsahových a beznázorových škôl produkúcimi beztvárnych absolventov.
Pánu rektorovi zo srdca ďakujem za jeho každé ozaj slovenské slovo a hlavne za jeho neuveriteľnú angažovanosť napriek jeho veľkým zdravotným problémom. To čo on robí môže robiť len taký človek, ktoré to robí z lásky, presvedčenia a z vnútprnej potreby a nie kvôli volákym pár Euro navyše (a keby len to!!!)
Jano Mráz

Hosť

#21 Re: Prečo Rezignoval???

2014-05-09 09:07

#19: Občan - Prečo Rezignoval???

Knižnica stála 9 miliónov. :) No a polovica išla z EU fondov a zvyšok boli zbierky. Pozri si darcov na stránke a uvidíš, že to nie páni z TF, PF, FZ alebo PF, pozháňali! Za to musíme poďakovať pánovi profesorovi Zasepovi a jeho kontaktom a zo strany donorov veľkého rešpektu voči nemu.

Spravodlivosť

#22 kde je pravda?

2014-05-09 09:10

Objavujú sa ďalšie zaujímavé informácie:
Vážený pán rektor,
obraciam sa na Vás týmto listom, pretože som zaregistroval, že moje meno sa ocitlo v Správe o
výsledku následnej finančnej kontroly č. 1/2014 zo dňa 25. 4. 2014 v súvislostiach, ktorým nie celkom dobre rozumiem a o ktorých uvedenie na pravú mieru si Vás dovoľujem naliehavo požiadať. Moje meno sa objavilo v spomínanej správe na strane 6 v bode 24 ,kde sa píše o údajne neúčelnom, nehospodárnom a neoprávnenom použití verejných prostriedkov a pri mojom mene sa objavujú od roku 2010 do roku 2013 sumy 2000, 2000, 1500, 300 a 2000 €. Keďže som sa dozvedel, že finančná kontrola ešte nie je uzavretá, dokážem pochopiť prípadné omyly,ktoré sa mohli objaviť pri tvorbe správy, ktorú ste (podľa môjho skromného názoru unáhlene) rozposlali elektronickou poštou
, a preto ju ani nemôžem vnímať inak ako predbežnú. Verím, že pravda napokon aj tak vždy vyjde najavo,a že nie je v silách človeka prekrútiť ju. Ako dlhoročný zamestnanec Filozofickej fakulty KU sa usilujem podľa svojich možností o rozvoj odboru, ktorý garantujem a využívam pre to takisto svoje zahraničné kontakty, okrem iného pomoc holandskej inštitúcie Nederlandse Taalunie, ktorá každoročne poskytuje finančné prostriedky na rozvoj výučby holandského (nizozemského) jazyka, kultúry a literatúry. Tieto prostriedky sa využívajú na nákup kníh, prípadne na tvorbu
učebných materiálov pre našich študentov a takisto na pokrytie nákladov na organizáciu skúšky
z holandského jazyka, za ktorú získavajú naši študenti medzinárodný certifikát CNaVT.Vrátim sa
k sumám, ktoré v predmetnej správe pri mojom mene figurujú.Ide o prostriedky z grantu Nederlandse Taalunie, za ktoré som osobne nakúpil v rokoch 2010 až 2013 v Holandsku a čiastočne
aj na Slovensku knihy pre Univerzitnú knižnicu KU v Ružomberku. V rokoch 2010 až 2013 som pravidelne cestoval do Holandska na študijno - pracovný pobyt, na ktorý som z Katolíckej univerzity v Ružomberku nikdy nežiadal finančný príspevok; v rámci tohto študijno-pracovného pobytu som strávil mnoho času hľadaním a nákupom vhodnej literatúry pre knižnicu KU, ktorá umožní rozvoj našej nederlandistiky v rámci katedry germanistiky FFKU–to všetko z grantu Nederlandse Taalunie. Všetky inak kúpené knihy som osobne balil a posielal z Holandska do Ružomberka; nákup som následne na FF KU vždy riadne vyúčtoval a knihy dnes slúžia našim študentom.O týchto skutočnostiach sa môžete presvedčiť na dekanáte FF KU i priamo v knižnici Katolíckej univerzity.
Vážený pán rektor, neobracal by som sa na Vás týmto listom, keby som necítil, že informácie, kto
ré v súvislosti s mojou osobou podáva Správa o výsledku následnej finančnej kontroly, ma môžu v
očiach tretích osôb nejakým spôsobom poškodiť. V záujme korektných vzťahov a s úprimnou túžbou po pravde Vás preto žiadam,aby ste sa k môjmu listu vyjadrili spôsobom, ktorým jednoznačne
zamedzíte šíreniu akýchkoľvek prípadných pochybností o čestnosti a transparentnosti môjho úsilia o rozvoj vzdelávania a vedy na Filozofickej fakulte Katolíckej univerzity v Ružomberku a
takisto využívania finančných prostriedkov zo zahraničných grantov na tento účel.
S úctou,
Prof. Adam Bžoch, CSc.
Bratislava, dňa 7. 5. 2014

Tento príspevok bol odstránený jeho autorom (Show details)

2014-05-09 09:16



Hosť

#24 Re: Re: Prečo Rezignoval???

2014-05-09 09:17

#21: - Re: Prečo Rezignoval???

Ok 9 mil EUR=270 mil Sk. Za 270 mil by mala byť pozlátená len zvonku a nie obyčajná  presklenná železo-betónová budova.
http://kniznica.ku.sk/?menu=live_kamera

sadhana

#25 kniznica

2014-05-09 09:20

Kniznica za 9 mil.? Velka cast budovy je rektorat!!! Rektor si za 9 mil postavil novu kancelariu!