Petícia proti zavedeniu daňových licencií, tzv. „dane zo straty“

Quoted post

Tomáš Meravý, SDKÚ-DS
Hosť

#5 Veľmi nešťastné opatrenie

2013-11-24 21:14

Zavedenie daňových licencií povedie k ďalšiemu zhoršeniu podnikateľského prostredia na Slovensku, a to aj napriek tomu, že MFSR týmto opatrením sľubuje financovať zníženie sadzby dane z príjmu právnických osôb o 1%. Argumenty, ktoré predkladá MFSR v prospech tohto opatrenia, považujem za nepresvedčivé a podozrivo blízke lobistickým skupinám. Veľké a ziskové podniky získajú na úkor malých, stratových a začínajúcich firiem.

Nie je pravda, že Slovensko má veľké problémy s daňovými únikmi pri dani z príjmov. Naopak, výber daní od firiem meraný v pomere k HDP je na Slovensku veľmi dobrý aj v porovnaní so štátmi EÚ. Ak aj štvrtina slovenských firiem neplatila v posledných rokoch žiadnu daň z príjmu, ako tvrdí MFSR, toto ešte nemusí byť dôsledkom daňovej optimalizácie, ale ekonomického cyklu a reálnej stratovosti časti firiem. Navyše sa týmto opatrením zvýši byrokracia, ktorej musia podnikatelia čeliť, a to považujem za problém. Opatrenie sa obzvlášť výrazne dotkne startupov a zoskupení malých, kapitálovo prepojených firiem.

Vláda by mala radšej celkovo znížiť priame dane a zjednodušovať podmienky pre podnikanie. Ak by bolo potrebné zvýšiť príjmy štátneho rozpočtu, potom by mali byť použité skôr nepriame alebo majetkové dane, ktoré by nemali také negatívne dopady na ekonomiku. Daňový systém by mal byť jednoduchý a prehľadný, vláda ho neustále komplikuje. Zároveň si myslím, že Slovensko by malo mať iba štandardné dane, ktoré sú zaužívané vo väčšine rozvinutých štátov, a daňové licencie k takýmto daniam nepatria.

Replies

Ekonóm

#137 Re: Veľmi nešťastné opatrenie

2013-12-05 15:58:13

#5: Tomáš Meravý, SDKÚ-DS - Veľmi nešťastné opatrenie

Je najvyšší čas zriadiť občiansku nezávislú inštitúciu, ktorá bude dohliadať nie na výber daní,

ale na kontrolu rozhadzovania našich daní vládou. Daňový systém je postavený jednostranne

len na výber daní. Neexistuje žiadny zákon, ktorý by určoval vláde také podrobné pravidlá na

užitie daní, aké určuje daňový zákon pre daňových poplatníkov. Neexistuje definovaná zodpovednosť

vládnych úradníkov za efektívne narábanie s finančnými prostriedkami vrátane osobného postihu

/viď napr. prehraté súdne spory - zdravotné poisťovne/, atď.  Súčasný kontrolný systém nemôže byť

efektívny z jednoduchého dôvodu - nie je nezávislý a nestranný.

PeO

#200 Re: Veľmi nešťastné opatrenie

2013-12-18 15:29:48

občan SR

#206 Re: Veľmi nešťastné opatrenie

2014-01-08 07:08:29

#5: Tomáš Meravý, SDKÚ-DS - Veľmi nešťastné opatrenie 

 Osobne to vnímam ako snahu o výpalníctvo, ako to už bolo povedané. Je síce veľmi pekné o tom hovoriť a s Vaším názorom možno pri použití zdravého rozumu len súhlasiť, ale prečo je na Slovensku stále ticho. Kde sa vytratila opozícia, kde je vedený férový politický boj. U nás je len ticho. Preto mám pocit, že keď by prišiel návrh na zavedenie aj trestu smrti, lebo je to zo strany východu normálne, tak aj toto prejde bez ničoho. Je potrebné spojiť jednotlivé opozičné strany a vyburcovať slovenský národ ubitý vysokou nezamestnanosťou, nízkymi príjmami, neschopnosťou dostať dôstojnú zdravotnú starostlivosť, potrebné vzdelanie a vytvoriť jednu veľkú alternatívu voči autokratizmu a diktatúre, ktorá sa pomaly vkráda späť.