Petícia proti zastavaniu trávnatého pozemku v Žiline


Hosť

/ #8

2015-09-23 09:42

Nezaznamenala som, že by nás občanov Radničné noviny, ktoré sú vydávané z našich daní, informovali o plánovanej výstavbe a projekte. Škoda, že ani iný zo žilinských plátkov si nedal tu námahu. Asi nás mali upozorniť v zrozumiteľnej reči naši poslanci. Študovať program zasadnutí Mestského zastupitelstva, previazanosť s priloženými dokumentmi a uznesenia i hlasovania je o nervy a málokto na to má čas. Najmä keď sú dokumenty pre laika dosť nezrozumiteľné a „Všeobecne záväzné nariadenie č. 15/2015 k Návrhu Všeobecne záväzného nariadenia o záväznej časti Územného plánu zóny Žilina Centrum Rudiny II“ uverejnené na webe mesta ako dokument k augustovému zasadnutiu MZ má nečitateľné popisky prílohy.

Týmto ďakujem p. Fačkovcovi, že si dal tu námahu a upozornil obyvateľov, čo sa chystá a že máme ešte možnosť zasiahnúť proti projektu „Zilina Centrum Rudiny II“

 

Pozrela som si príslušné dokumenty a mám tieto pripomienky:

  • formálne s využitím všakovakých vývrtiek možno je projekt v súlade s územným plánom, ale rozhodne nie je na prospech občanov!   V okrsku 51 je hromadného bývania a obchodných ploch v rámci občianskej vybavenosti dostatok až nadbytok, ale iná občianská vybavenosť, napr. športoviská a zeleň je biedna a po výstavbe už to bude definitívne premárnené územie

  • nezrovnalosť s Územným plánom, kde podľa Schémy záväzných častí plocha 4.51 HPP/01 je vyčlenená pre hlavné pešie priestranstvá. Ale v predkladanom projekte „Zilina Centrum Rudiny II“ má byť  “hlavným peším priestranstvom“  smiešne malá plocha  polovnútorneho dvora nového obytného domu, honosne nazvaná námestie. Plocha 4.51 0P/01 určená v územnom pláne na polyfunkciu,  kde mohlo byť aj bývanie, už je zastavaná Lidlom a Tescom, takže developer chce teraz obytné domy s prízemnými obchodnými prevádzkami (na čo, prepána, keď je prázdnych plno ???) postaviť namiesto námestia a parku.

  • V projekte sa uvádza, že pri výstavbe nového obytného bloku C : „Pre naplnenie indexu zelene je v tomto bloku potrebné realizovať zeleň aj na podzemných a nadzemných stavebných konštrukciách.“   Tak sa pýtam: tým sa myslí trávnik nad pivnicou alebo podzemnou garážou a pár živoriacich skalných ruží na streche domu? Takú alibistickú „zelenú strechu“ už máme na nových hromadných garážach na Javorovej ul. a po tomto horúcom a suchom lete po zeleni na nej nie je ani pamiatky.

  • I s ohľadom na klimatické zmeny by sme mali v meste zachovať každý kúsok zelenej plochy, ktorú mestskí predstavitelia za posledné roky ešte nestačili predať alebo presunúť na stavebné účely. Na tomto zvyšku voľného zeleného pozemku treba vybudovať park a ihrisko. Zatiaľ tu mesto nám obyvateľom zabezpečilo jediné kuľtúrno-športové vyžitie: výstavbu herne oproti škole.

  • Plocha medzi Hlinami a Solinkami mohla byť pred pár rokmi ideálna pre vybudovanie jedného - dvoch menejposchoďových obytných domov s parkom a športoviskami, ale po výstavbe Tesca tu nové kvalitné bývanie veru nebude. Kto by túžil kúpiť si drahý byt v novostavbe s malebným výhľadom na strechu a parkovisko supermarketu s hlučnou vzduchotechnikou, kvôli ktorej sa nedá v noci spávať pri otvorenom okne?!

Tento projekt vyhovuje najmä developerovi ISTROFINAL a firmám s názvom PROMA. Jedna z nich vypracovala tento projekt a podľa Obchodného registra bol v ďalšej z nich do nedávna spoločníkom Ing. Igor Choma.