Petícia proti vládnej Stratégii ľudských práv

PetoS

/ #367

2015-02-18 21:01

http://branislavskripek.sk /pre-predsedu-vlady-roberta-fica-su-procesy-viac-ako-ludia/ :

Celoštátna stratégia ľudských práv je dokumentom, ktorý od roku 2013 mobilizoval širokú verejnosť.„Myslím si, že proces prípravy Celoštátnej stratégie, v ktorom konzervatívne mimovládne organizácie boli zredukované len na štatistov, vydláždil cestu k referendu. V referende sa len zhmotnili obavy občanov, že vláda nedostatočne zohľadňuje ich názory a postoje, ako to ukázala aj teraz,“ uviedol Richard Vašečka,  predseda poslaneckého klubu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

Celoštátna stratégia ľudských práv má niekoľko sto strán príloh, ktoré majú slúžiť ako podklad pre vypracovanie ďalších strategických dokumentov. V nich sa napríklad nachádzajú nasledovné priority:

  • Zaradiť do pravidelného vzdelávania pedagogických zamestnancov a zamestnankýň a odborných zamestnancov a zamestnankýň škôl a školských zariadení tému ľudských práv LGBTI ľudí a rodovej identity vrátane metodológie a metodík prístupu k otázkam o LGBTI ľuďoch.
  • Podporiť vytvorenie akreditovaných vzdelávacích programov zameraných na ľudské práva LGBTI ľudí.
  • Navrhnúť a do praxe uviesť opatrenia na zabezpečenie dostupnosti špecializovanej zdravotnej starostlivosti a poradenstva pre transrodové a intersexuálne osoby.
  • Pripraviť a do praxe uviesť osobitné opatrenia na zlepšenie prístupu k službám zdravotnej starostlivosti (…) a zameranie politík na poskytovanie vysokokvalitnej zdravotnej starostlivosti pre LGBTI osoby vrátane zdravotných služieb na zabezpečenie sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv.
  • Realizácia systematických a komplexných opatrení zameraných na ochranu základných práv a slobôd dospelých osôb, ktoré nežijú v manželstve.

 Sklamanie a pobúrenie deklaroval aj poslanec Európskeho parlamentu Branislav Škripek (Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti): „Som pobúrený zo spôsobu tvorby tohto dokumentu, kde neboli   dostatočne zohľadnené  pripomienky a návrhy prorodinne a konzervatívne zameraných neziskových organizácií. Stratégiou budeme nútení akceptovať „nadpráva“ vybratých skupín obyvateľstva,  s ktorými značná časť populácie nesúhlasí. Takto nám vnucujú podstatné zmeny v spoločnosti, ktoré nie sú vítané. Vláda demokratickej krajiny sa takto správať nemôže.“